Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:15, Did:0, useCase: 3

Igaunija piedalās lielā futbola turnīrā: Cik lielas ir izredzes 2024. un 2026. gadā?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Igaunija nav viena no lielākajām futbola valstīm Eiropā. Baltijas valstij sava izlase ir tikai kopš 90. gadu sākuma, taču kopš tā laika tā ir spējusi stabili attīstīties. Tāpēc līdzjutēji ātri vien uzdod sev jautājumu, vai dalība 2024. gada Eiropas čempionātā vai 2026. gada Pasaules kausā ir reāla.

Īpaši 2024. gada Eiropas čempionātam kvalifikācijas grupas jau ir noteiktas. Tādi pakalpojumu sniedzēji kā betsafe.ee jau piedāvā pirmos iespējamā progresa koeficientus. Ar daļēji jaunu un talantīgu komandu, iespējamiem pretiniekiem un atmiņām par veiksmīgo 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju Igaunija pirmo reizi varētu iekļūt finālturnīrā.

Igaunija Eiropas salīdzinājumā

Eiropa ir kontinents, kurā ir visvairāk labāko futbola valstsvienību. Labi zināmas un spēcīgas komandas, piemēram, Vācija, Spānija, Itālija vai Anglija, apgrūtina mazāku valstu iespējas kvalificēties tādām sacensībām kā Eiropas vai Pasaules kauss. Lai piedalītos turnīrā, tām ir jāspēlē pret citām Eiropas komandām, kas vairumā gadījumu nav viegli.

Igaunijas loma Eiropas futbolā nav tik nozīmīga, un tā nekad nav kvalificējusies Eiropas čempionātam vai pat Pasaules kausam. Iemeslu tam var izskaidrot samērā ātri. Līdz 1991. gadam Igaunijai nebija iespēju sevi kā neatkarīgu valsti parādīt futbola arēnā. Tikai pēc tam, kad Igaunija atdalījās no Padomju Savienības, tika izveidota sava izlase, kas 1991. gadā aizvadīja pirmo oficiālo spēli.

Tajā laikā Igaunija Baltijas kausa izcīņā spēlēja pret Lietuvu. Pirmajā mačā, ko atzina arī UEFA, tika fiksēts neizšķirts 1:1 pret Slovēniju. Tomēr kopš tā laika ir vērojamas uzlabojumu pazīmes, un Igaunija vienmēr ir spējusi izcīnīt uzvaru, īpaši pret citām mazajām futbola valstīm Eiropā. FIFA pasaules reitingā Igaunija ieņem aptuveni 100. vietu. Un tie nebūt nav sliktā kompānijā. Šajā diapazonā ir arī Kipra un Jaunzēlande.

Pasaules kausa kvalifikācija Katarai kā kritērijs?

Pasaules kausa kvalifikācija Katarai Igaunijai nebija īsti veiksmīga. Ar vienu uzvaru un vienu neizšķirtu komanda ierindojās ceturtajā vietā no piecām. Ar četriem punktiem pietika, lai apsteigtu kaimiņvalsti Baltkrieviju. Tiešā salīdzinājumā tas bija kārtējais Igaunijas panākums, taču kopumā ar to bija par maz, lai kvalificētos pasaules čempionātam. Arī Igaunijai grupā nedaudz nepaveicās. Beļģija, Velsa un Čehija ir spēcīgas Eiropas komandas. Kopā ar Beļģiju un Velsu Pasaules kausam kvalificējās arī divas grupas favorītes. Igaunijas izlases sastāvā nav tādu zvaigžņu kā Kevins de Bruinē vai Garets Beils. Pretinieku individuālā klase tad bija nedaudz par augstu.

Kvalifikācijā uz 2024. gada Pasaules kausa izcīņu Igaunija atkal tiksies ar Beļģiju. Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra rezultāti nebija tik slikti. Lai gan pirmajā spēlē viņi zaudēja ar 2:5, izbraukumā viņi zaudēja tikai ar 3:1. Tā kā Beļģija ir viena no spēcīgākajām komandām Eiropā, šis rezultāts Igaunijai ir pieņemams.

Papildus Beļģijai Igaunija spēlēs arī ar Zviedriju un Austriju kvalifikācijas turnīrā uz Eiropas čempionātu Vācijā. Divas komandas, kas nekvalificējās Pasaules kausa izcīņai Katarā un kuras futbola ziņā var uzskatīt par vidusslāni. Abas komandas demonstrē svārstīgu sniegumu un tām atkal un atkal nākas atzīt zaudējumu pret it kā vājākiem pretiniekiem. Igaunijā noteikti ir potenciāls. Pārsteidzoši rezultāti pret Austriju un Zviedriju varētu nodrošināt, ka dalība 2024. gada Eiropas čempionātā ir sasniedzama. Ar Azerbaidžānu baltiešiem būs jāspēkojas arī pret komandu, kas ir vienā futbola līmenī. Arī šeit divas uzvaras ir diezgan reālas.

Jaunie talanti komandā

Lai gan Igaunijas izlases sastāvā, no pirmā acu uzmetiena raugoties, nav pārāk daudz individuālu zvaigžņu, tomēr šķiet, ka spilgts punkts ir jaunajā paaudzē. Piemēram, vārtsargs Karls Jakobs Heins ir noslēdzis līgumu ar Anglijas klubu FC Arsenal. Maksim Paskotsi ir otrs talants, kurš ir kā mājās Premjerlīgā. Jaunais igaunis ir noslēdzis līgumu ar Tottenham Hotspur.

Kopā ar Matiasu Kaitu, Vladislavu Kreidu un Ēriku Sorgu izlases sastāvā ir vēl trīs futbolisti, kuri ir labākajos gados un aktīvi darbojas kā leģionāri klubu futbolā.

Vai Igaunijai izdosies piedalīties Pasaules kausa izcīņā?

Dalība Pasaules kausa izcīņā Igaunijai būtu liels pārsteigums, ņemot vērā lielo Eiropas konkurenci. Tomēr, sākot ar 2026. gada Pasaules kausu, turnīrā piedalīsies vairāk komandu, un tas nozīmē, ka kvalificēšanās izredzes palielināsies.

Tomēr Igaunijas izlasei joprojām ir īpaši liels izaicinājums gūt virsroku pār labākajām komandām. Komandai būs svarīgi spēlēt ar garu un nebaidīties no lielajiem spēlētājiem. Ja Eiropas klubu futbolā ienāks vairāk igauņu talantu, tas varētu radīt Balkāniem līdzīgu attīstību. Tādām komandām kā Serbija vai Ziemeļmaķedonija, iespējams, ir vājākas vietējās līgas, taču tās vienmēr var iekļūt starptautiskajos turnīros. Svarīgi, lai veidotos vadošā figūra, kas vada komandu ar futbola prasmēm.

Kāpēc 2024. gada Eiropas čempionāts ir sasniedzams

Dalība Eiropas čempionātā ir daudz ticamāka. Pirmās divas komandas tieši kvalificējas finālam Vācijā. Igaunija 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā jau ieņēma otro vietu. Tikai play-off mačos Īrijas izlase tika pārspēta.

Turklāt pēdējām trim kvalifikācijas turnīra komandām ir iespēja kvalificēties arī play-off. Tomēr tas ir tieši atkarīgs no viņu snieguma UEFA Nāciju līgā. Igaunija šeit spēlē D grupā, taču tā varētu izcīnīt vismaz uzvaru grupā. Tomēr Igaunijas izredzes kvalificēties, izmantojot šo ceļu, ir ļoti niecīgas. Tāpēc baltiešiem būtu jāpanāk tieša paaugstināšana un līdz ar to vismaz otrā vieta kvalifikācijas turnīrā.