Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:15, Did:0, useCase: 3

Kas jāzina ārzemju faniem par sportu un apskates vietām Latvijā?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Kas jāzina ārzemju faniem par sportu un apskates vietām Latvijā?
Foto: https://unsplash.com/photos/uMyONsNI8Ec

Latvija ir neliela valsts, bet pazīstama ar salīdzinoši tīru dabu un gaisu, kā arī slavena ar ļoti daudzpusīgiem panākumiem sportā dažādos sporta veidos. Populārākā sporta spēle jau gadiem ilgi ir hokejs. Lai gan šī valsts ir viena no mazākajām IIHF federācijas dalībniecēm, entuziasms ir neviltots. Latvija spēlē lieliski pret favorītēm un vāji pret "ņemamajām" izlasēm, kas pagātnē bieži ir pierādīts. Protams, arī Latvijā ir sava līga, kurā profesionālās komandas cīnās par čempiontitulu.

Kopumā hokejs tiek uzskatīts gandrīz par nacionālo sporta veidu, un latvieši dažkārt ir uzvarējuši augstākās klases komandas starptautiskajā arēnā. Bet kura sporta komanda ir izcīnījusi visvairāk čempionu titulu?

Lūk, kā aizritēja pēdējais Pasaules kausa izcīņas posms hokejā

Pēdējā pasaules čempionātā 2022. gadā Somijā latvieši vispirms B grupā zaudēja ASV ar rezultātu 4:1. Tāpat komanda netika tālāk par zaudējumu pret Somiju ar galarezultātu 1:2. Par laimi, sekoja uzvara pret norvēģiem, un rezultāts bija 3:2 Latvijas labā. Pret čehiem latvieši zaudēja ar 5:1, bet pret Lielbritāniju izcīnīja uzvaru ar 3:4. Pēdējais zaudējums tika piedzīvots pret Zviedrijas izlasi ar rezultātu 1:0 Zviedrijas labā.

B grupā, kurā piedalījās astoņas izlases, Latvijas valstsvienība ar astoņiem punktiem septiņās spēlēs ierindojās tikai piektajā vietā. Tomēr ar šo rezultātu bija par maz, lai Latvijas izlase sasniegtu nākamo kārtu.

Aizraujošā finālā papildlaikā Somija uzvarēja Kanādu. Tomēr Latvija joprojām ir neatņemama starptautiskā hokeja sastāvdaļa, un Latvijas izlase turpina piedalīties visos pasaules čempionātos.

Klubs, kas izcīnījis visvairāk čempionu titulu Latvijā

Ar tieši 15 čempiontituliem Skonto Rīga ir nepārprotams līderis futbolā. Uzreiz pēc neatkarības atgūšanas no Padomju Savienības 1991. gadā pēc citu Eiropas valstu parauga tika izveidota jaunā Latvijas futbola līga un dibināts Skonto Rīga klubs. No 1991. līdz 2004. gadam Skonto Rīga katru reizi uzvarēja Latvijas futbola līgas čempionātā. Arī 2010. gadā, tātad pagaidām pēdējo reizi. Uzvaru sērija ir iespaidīga.

Diemžēl licence 2016. gada sezonai vairs netika piešķirta, jo klubam radās lielas finansiālas problēmas. Turklāt tajā pašā gadā klubam bija jāiesniedz maksātnespējas pieteikums, un līdz ar to tas arī tika likvidēts. Tomēr spēcīga sērija, un Skonto Rīga kā futbola klubs paliek neaizmirstams.

Sporta vēsture Latvijā

Kā jau minēts, hokejs ir viens no nacionālajiem sporta veidiem ar vislielāko popularitāti, visvairāk klubiem un lielu starptautisko pieredzi. Hokeja sporta veids valstī ir gandrīz kā reliģija, un daudzi skatītāji regulāri apmeklē sporta vietas. Turklāt Latvijas hokejisti ir labi pazīstami arī Amerikas NHL, jo dažkārt tiek nolīgti profesionāļi no Latvijas, kuri aktīvi palīdz savām Amerikas komandām un gūst vārtus.

Daudzi eksperti slavē augsto fanu kultūru Latvijā. Neatkarīgi no sezonas - vasarā vai ziemā - līdzjutēji dažkārt lido pāri visai pasaulei, lai atbalstītu savas komandas. Ja viņi nevar ierasties klātienē, viņi skatās spēles televīzijā. Ne velti pat ārvalstu mediji Latvijas līdzjutējus dēvē par labākajiem līdzjutējiem pasaulē.

Latvieši gūst panākumus arī daudzos citos ziemas sporta veidos, piemēram, kamaniņu sportā un bobslejā. Starp citu, Siguldas ziemas sporta kūrortā ir sava bobsleja un kamaniņu trase, kas tiek izmantota treniņiem. Taču tos ir atļauts izmantot arī privātpersonām, kas, iespējams, ir unikāla visā pasaulē. Sporta un līdzjutēju un pusprofesionālu sportistu iesaistes apvienojums šeit ir lieliski izdevies.

Taču Latvijas aptuveni 500 kilometru garā piekraste ar smilšainām pludmalēm ir piemērota arī tādiem vasaras sporta veidiem kā pludmales volejbols. 2012. gada olimpiskajās spēlēs divi Latvijas spēlētāji šeit izcīnīja pat bronzas medaļas. Latvijas spēlētāji ir pārstāvēti pasaules pludmales volejbola rangā: 1935. gadā Ženēvā Latvija uzvarēja pirmajā Eiropas čempionātā basketbolā. Patiesi vēsturiska uzvara, kas līdzjutēju prātos palikusi neaizmirstama.

Pievilcīgas apskates vietas Latvijā

Šī valsts Baltijas reģionā ģeogrāfiski atrodas starp Igauniju un Lietuvu. No ģeogrāfiskā viedokļa valsti raksturo 500 kilometrus gara pludmales līnija, kuras lielākā daļa ir smilšaina, un blīvi apaugušas mežu teritorijas. Galvaspilsētā Rīgā ir daudz sporta klubu, kas guvuši pat starptautisku atzinību. Starp citu, Latvija ir viena no zaļākajām valstīm uz zemeslodes: daudz neskartas dabas, viesmīlīgi cilvēki un diezgan klusa lauku dzīve prom no lielpilsētām, piemēram, Rīgas.

Ārvalstnieki, kas plāno atvaļinājumu Latvijā, bieži izmanto plašās tālsatiksmes pārgājienu takas, pastaigas pludmalē, lai peldētos, kā arī apmeklē tādus apskates objektus kā pilis un citus kultūras objektus. Ceļojums uz Latviju ir piemērots arī ģimenēm. Daudzi galamērķi, piemēram, dabas parki un tamlīdzīgi, ļauj ģimenei atkal izbaudīt dabas skaistumu. Lai gan valstī ir tikai aptuveni divi miljoni iedzīvotāju, tā ir attīstījusi plašu kultūru, un arī sports ir sabiedrības uzmanības centrā. Īpaši hokejs.

Tūristiem nevajadzētu palaist garām šos TOP apskates objektus:
● Rīga: galvaspilsēta, metropole un galvenokārt vizuāls baudījums, piemēram, gotikas katedrāle jūgendstila stilā.
● Rundāle ar muzeju un pili un skaistu baroka koka arhitektūru
● Jūrmala: valsts piejūras kūrorts par excellence ar daudziem piedāvājumiem tūristiem
● Gaujas nacionālais parks - harmonijā ar dabu
● Kuldīga ar ūdenskritumu un burvīgām viesu mājām un restorāniem
● Turaidas muzejs (pie Siguldas) - viduslaiku pils
● Cēsis ar pili un viduslaiku pilsētas šarmu
● Liepājas ostas pilsēta ar daudzām atrakcijām un lielisku pludmali
● Latgale kā "netipisks" galamērķis ar daudziem ezeriem Latvijas austrumos
● Ostas pilsēta Ventspils kā īsta ezera pilsēta ar viduslaiku pili