Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2961, Did:0, useCase: 3

Ostapenko: "Sezonas sākumā lietas padodas labāk nekā iepriekš"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ostapenko: "Sezonas sākumā lietas padodas labāk nekā iepriekš"
Aļona Ostapenko. Foto: ladieslinz.at

Pasaules devītā labākā tenisiste Aļona Ostapenko (Latvija) norāda, ka izšķirīgos brīžos ir svarīgi pieņemt īstos lēmumus, izdarot spiedienu uz pretinieci. Par to vēstīts "WTA Insider" podkāstā.

Gada sākumā Latvijas spēlētājai ir iespaidīga bilance (16-3), tostarp izcīnīti jau divi vienspēļu tituli. "Sezonas sākumā kādas lietas padodas labāk nekā iepriekš. Man palīdz tas, ka vairāk koncentrējos uz savu spēli," skaidro Aļona Ostapenko. "Izšķirošos brīžos pārsvarā tik daudz nesteidzos un pieņemu īstos lēmumus, bet tajā pašā laikā izdaru spiedienu uz pretinieci. Iepriekš dažreiz pārāk steidzos, it sevišķi izšķirošos momentos."

"Tagad izšķirošos brīžos biežāk cenšos iet tuvāk tīklam. Ja arī dažreiz netrāpu, man tomēr tas ir jāmēģina, jo tādējādi izdaru spiedienu uz pretinieci. Iepriekšējos gados varbūt nebiju tik veiksmīga izšķirošos brīžos - paliku aiz gala līnijas, mēģināju nospēlēt droši un sagaidīt īsto bumbu, dažreiz neuzņemoties risku. Tas izklausās mazliet savādi, jo esmu agresīva spēlētāja," atzīst Latvijas tenisa līdere. "Gaidīt pretinieces kļūdu - tā man nav pareizā mentalitāte. Spēlētājas ir dažādas, ne katra var iesist bumbu ļoti spēcīgi. Jāatrod sev labākais veids, kā spēlēt. Ja man ir spēja iesist bumbu spēcīgi un varu to izdarīt, it īpaši izšķirošos brīžos, kāpēc gan kāpties atkaļ un būt atkarīgai no pretinieces?"

Pārliecība par saviem spēkiem palīdz uzvarēt. "Dažreiz ir grūti vienmēr būt pārliecinātai par sevi, bet tā ir viena no svarīgākajām lietām. Labs piemērs ir Lincas turnīrs - pirmais mačs bija ļoti grūts, taču cīnījos līdz pēdējam punktam, bet pēc tam man bija sajūta, ka noteikti uzvarēšu turnīrā," atklāj spēlētāja. "Šajā ziņā jābūt balansam. Ja esi pārāk pārliecināta par sevi, tu vari zaudēt respektu pret citiem. Jābūt pārliecinātai par sevi, bet ne pārspīlēti."

Spēlējot pret pasaules desmitnieka tenisisti, pretiniecei ir papildu motivācija. "Dažreiz ir tāds spiediens, ka cilvēki gaida uzvaru. Piemēram, ja "top 10" tenisiste spēlē pret tādu, kura ir ārpus "top 50", cilvēki gaida uzvaru. Un tad galvā ir doma, ka jāuzvar, jo cilvēki to gaida, esmu labāka spēlētāja un tamlīdzīgi. Bet par to nav jādomā, vienkārši jābūt gatavai cīņai. Tikmēr zemāka ranga spēlētājām nav ko zaudēt, viņas ir gatavas cīņai. Ikvienu jārespektē, jo var gadīties, ka tev ir slikta diena, bet pretiniecei - laba."

"Respekts ir mazliet saistīts arī ar spiedienu. Ja tu kādu respektē pārāk daudz, tas var radīt spiedienu uz tevi," saka mūsu tenisiste un atceras 2020. gada spēli (6:7, 6:7) pret amerikānieti Serēnu Viljamsu, kura ir viņas iecienītākā spēlētāja. "Toreiz jutu, ka spēlēju ļoti labi. Bet taibreikos domāju: ak vai, es taču spēlēju pret Serēnu! Un tas man nepalīdzēja uzvarēt."

Izmantotie resursi: