Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Podoroska satriec Svitoļinu, pirmoreiz "Grand Slam" pusfinālā tiek arī Švjonteka

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Podoroska satriec Svitoļinu, pirmoreiz "Grand Slam" pusfinālā tiek arī Švjonteka
Nadja Podoroska. Foto: Reuters/Scanpix

Argentīnas tenisiste Nadja Podoroska (WTA 131.) "French Open" pirmajā ceturtdaļfinālā ar 6:2, 6:4 sakāva ar trešo numuru izsēto Ukrainas zvaigzni Eļinu Svitoļinu (WTA 5.), kļūstot par pirmo spēlētāju turnīra vēsturē, kura pusfinālu sasniegusi no kvalifikācijas. Pirmoreiz "Grand Slam" pusfinālā spēlēs arī 19 gadus vecā poliete Iga Švjonteka (WTA 53.), kura nepieļāva divu otrā simta spēlētāju cīņu par finālu, ar 6:3, 6:1 sagraujot itālieti Martinu Trevizanu (WTA 159.).

Nadja Podoroska dominēja ar iespaidīgu uzbrukumu spēli, pārsvarā izmantojot sitienu no labās puses, taču arī prata dažādot spēli ar saīsinātajiem sitieniem. Argentīnas tenisistes pārsvars spēlē bija tika liels, ka viņa abos setos varēja atļauties būt iedzinējos ar breiku, turklāt 2. setā viņai tāds deficīts bija pat trīs reizes, kad Eļina Svitoļina pretinieces kļūdu dēļ tika vadībā, kas viņai uzreiz tika atņemta.

Podoroska no 3:4 uzvarēja trīs geimos pēc kārtas, punktu pieliekot ar trešo mačbumbu. Svitoļina pirmo atspēlēja ar labu servi, otrās mačbumbas izspēlē Nadjai auts 27(!) sitienus garā izspēlē, bet trešo mačbumbu viņa realizēja ar neaizsniedzamu "forehand" sitienu. Podoroskai tīri uzvarētajās izspēlēs graujošs pārsvars ar 30:8.

23 gadus vecā Podoroska, kura tikai otro reizi spēlē "Grand Slam" pamatturnīrā (2016. gadā zaudējums 1. kārtā Ņujorkā), pirmoreiz tikās ar Top 20 spēlētāju. Viņa līdz šim lielāko uzvaru guva 2. kārtā, kur ar 6:3, 1:6, 6:2 uzveica Jūliju Putincevu (#27). Tā viņai līdz šodienai arī bija vienīgā Top 50 uzvara.

14 ITF vienspēļu turnīru uzvarētāja Podoroska kļuva par pirmo tenisisti "French Open" vēsturē, kura no kvalifikācijas tikusi līdz pusfinālam. "Grand Slam" sacensībās līdz šim pēdējā reize bija 1999. gadā Vimbldonā, kur izcēlās Aleksandra Stīvensone. Podoroska ir pirmā argentīniete "Grand Slam" pusfinālā kopš 2004. gada "French Open", kad tik tālu tika Paola Suaresa.

Svitoļinai pēc šodienas sakāves ir 2-5 bilance "Grand Slam" ceturtdaļfinālos, ieskaitot 0-3 Parīzē, kur viņa šajā posmā zaudēja arī 2015. un 2017. gadā, kad piekāpās attiecīgi Anai Ivanovičai un Simonai Halepai. Svitoļinai abi karjeras pusfināli bija pagājušajā sezonā, kad viņa izcēlās divos "major" turnīros pēc kārtas – Vimbldonā un Ņujorkā.

Aizvakar turnīra galveno favorīti Halepu (WTA 2.) ar 6:1, 6:2 sagrāvusī Iga Švjonteka savā nākamajā mačā pēc karjeras lielākā panākuma zaudēja pirmajā geimā (ar servi), taču drīz vien atspēlējās un no 1:3 uzvarēja astoņos geimos pēc kārtas. Švjonteka 2. setā vienīgo geimu zaudēja ar servi pie rezultāta 3:0.

Abām tenisistēm tas bija pirmais "Grand Slam" ceturtdaļfināls, turklāt Martina Trevizana to sasniedza no kvalifikācijas, 26 gadu vecumā tikai otro reizi spēlējot "Grand Slam" pamatturnīrā. Švjonteka pirmo "Grand Slam" pusfinālu sasniegusi bez zaudētiem setiem. Polijai pirmais pusfināls kopš 2016. gada "Australian Open", kur izcēlās Agņeška Radvaņska, paliekot soli no fināla.

Šodien vispirms tika izspēlēts lietus dēļ no vakardienas pārceltais pēdējais 4. kārtas mačs, kurā Daniela Kolinsa (WTA 57.) ar 6:4, 4:6, 6:4 uzvarēja Onsu Žabūru (WTA 35.), nopelnot maču pret "Australian Open" čempioni Sofiju Keninu. Kolinsai Parīzē otrais "Grand Slam" ceturtdaļfināls pēc pusfināla sasniegšanas 2019. gadā Austrālijā.

Amerikāniete šodien tuvojās uzvarai ar 2:0, taču 2. setā zaudēja pēc būšanas vadībā ar 3:0. Kolinsa izšķirošajā setā divreiz atspēlēja breiku un beigās sagaidīja tunisietes salūšanu. Servējot par palikšanu mačā, Žabūra pie 4:5 un 30:30 kļūdījās ar abām servēm, bet pēc tam mačbumbas izspēlē iesita tīklā ar diagonālo "forehand".

  -1 [+] [-]

, 2020-10-06 19:09, pirms 4 gadiem
mjā...es pēc Halepas izkrišanas liktu uz Svitoļinu...tagad man visvairāk šķiet, ka paņems Iga...taču tikai 19 gadi un jau nākošajā spēlē var noliet pret to Trevisan...ja Iga izlidos, tad vispār 3,14 zdec

  -1 [+] [-]

, 2020-10-06 21:48, pirms 4 gadiem
Šitai zarā vienalga, kura finālā, būs interesanti. Otrajā par Petru

  -1 [+] [-]

, 2020-10-07 11:17, pirms 4 gadiem
Kortā nemaz jau tāda sagrāve nebija, starp Švjonteku un Trevizanu bija diezgan līdzīga cīņa. Poliete nospēlēja labāk izšķirošajos brīžos.

  +1 [+] [-]

, 2020-10-07 16:03, pirms 4 gadiem
otins rakstīja: Kortā nemaz jau tāda sagrāve nebija, starp Švjonteku un Trevizanu bija diezgan līdzīga cīņa. Poliete nospēlēja labāk izšķirošajos brīžos.
Sagrāve varbūt nebija, bet nevienu mirkli nebija šaubu par Igas pārsvaru

     [+] [-]

, 2020-10-07 16:54, pirms 4 gadiem
vorkuta rakstīja: Sagrāve varbūt nebija, bet nevienu mirkli nebija šaubu par Igas pārsvaru
tieši tā, un Iga ir mana favorīte šim titulam