Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Viljamsas pēdējais šķērslis Melburnā – "Grand Slam" finālu debitante Kerbere

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viljamsas pēdējais šķērslis Melburnā – "Grand Slam" finālu debitante Kerbere
Andželike Kerbere un Serēna Viljamsa
Foto: AFP/Scanpix

Sestdien plkst. 10:30 pēc Latvijas laika notiks "Australian Open" sieviešu vienspēļu turnīra fināls, kur seškārtējā čempione Serēna Viljamsa sacentīsies ar pirmoreiz "Grand Slam" finālu sasniegušo Andželiki Kerberi. Mača tiešraide Eurosport.

Viljamsai pārliecinošākais "Grand Slam" divu sezonu laikā

Viljamsa pirms ierašanās Melburnā oficiālus mačus nebija spēlējusi kopš septembra sākuma, kad sensacionālais zaudējums Robertai Vinči "US Open" pusfinālā sagrāva amerikānietes kalendārā "Grand Slam" sapni. Serēnai kopš tā laika bija vien dažas paraugspēles. Pati pirms "Australian Open" titula aizstāvēšanas apgalvoja, ka ir sagatavojusies labi.

Un tā patiešām arī izskatās. Vien pašā pirmajā mačā, kas bija pirmā uzstāšanās vairāku mēnešu laikā, Viljamsai bija sīva cīņa, ar 6:4, 7:5 uzveicot Kamilu Džordži. Pārējās piecas pretinieces grautas, ieskaitot ceturtdaļfinālā jau 18. uzvaru pēc kārtas pār Mariju Šarapovu.

Viljamsa finālu sasniegusi bez zaudētiem setiem. Tik pārliecinoši "Grand Slam" sacensībās viņa pēdējoreiz nospēlēja 2014. gadā "US Open", kad visos septiņos mačos nezaudēja nevienu setu, turklāt nevienā no 14 setiem pretiniecēm neatdeva vairāk par trim geimiem. Šoreiz tik graujoši nav, taču arī tālu no tāda rezultāta nav – neviena no pirmajām sešām sāncensēm nav likusi Viljamsai spēlēt taibreiku.

Kerberei turnīrs varēja beigties jau 1. kārtā, kur viņa Melburnā tika apturēta pirms gada. Šoreiz izdevās izglābties, pirmajā spēlē pret Misaki Doi 2. seta taibreikā pie rezultāta 5:6 ar labu servi atspēlējot mačbumbu. Otra grūtākā spēle bija pret Viktoriju Azarenku, kuru Vācijas tenisistei izdevās uzvarēt pirmoreiz septiņos mačos. Azarenka 2. setu zaudēja no 5:2 pārsvara un arī neizmantoja piecas setbumbas.

Ceļš uz finālu

R.Viljamsas pretinieceRezultātsR.Kerberes pretinieceRezultāts
1.Kamila Džordži6:4 7:51.Misaki Doi6:7(4) 7:6(6) 6:3
2.Sūveja Šeja6:1 6:22.Aleksandra Dulgeru6:2 6:4
3.Darja Kasatkina6:1 6:13.Medisona Brengle6:1 6:3
4.Margarita Gasparjana6:2 6:14.Annika Beka6:4 6:0
¼Marija Šarapova6:4 6:1¼Viktorija Azarenka6:3 7:5
½Agņeška Radvaņska6:0 6:4½Johanna Konta7:5 6:2

Viljamsa ir vienreiz zaudējusi Kerberei

Viljamsai ir piecas uzvaras sešos mačos pret Kerberi, visus piecus panākumus gūstot divos setos. Pēdējais no tiem bija 2014. gada vasarā Stenfordas finālā – 7:6(1), 6:3. Abu vienīgā iepriekšējā tikšanās "Grand Slam" ietvaros bija ļoti sen – 2007. gadā "US Open" 1. kārtas mačā Serēna uzvarēja ar 6:3, 7:5, kas bija abu pirmā tikšanās.

Kerberes kontā ir viena uzvara pār Viljamsu. Teorētiski šim faktam Vācijas tenisistei vajadzētu dot ja ne gluži lielu pārliecību, tad vismaz ticību, ka viņa var nospēlēt labi pret ranga līderi, taču... Atgriežoties 2012. gada augustā Sinsinati, kur Kerbere Viljamsu uzvarēja ceturtdaļfinālā ar rezultātu 6:4, 6:4, jāatceras viena ļoti būtiska lieta – Viljamsas kalendārs.

Serēna toreiz jūlija sākumā uzvarēja Vimbldonā, pēc tam devās pāri okeānam un uzvarēja Stenfordas finālā, kam mēneša beigās sekoja atgriešanās Vimbldonas kortos, kur Viljamsa kļuva par olimpisko čempioni. No jūnija beigām līdz augusta sākumam trīs turnīros gūtas 17 uzvaras. Vēl divi panākumi tika pievienoti Sinsinati "Premier" turnīrā, taču nevienā no pirmajām divām spēlēm pret Eleni Danīlidu un Ursulu Radvaņsku Viljamsa nenospēlēja labi. Pretinieces bija tik vājas, ka Serēna spēja uzvarēt pat ar sliktu tenisu. Pret Kerberi tāds variants nedarbojās.

Tagad Viljamsa par lielu slodzi nevar sūdzēties, turklāt izskatās labi atpūtusies gan fiziski, gan morāli. Ilgā atpūta atstājusi pozitīvu iespaidu uz ranga līderes spēli. Skaidrs, ka Kerbere pati uzvarēt finālā nevarēs. Proti, ja tas notiks, tad Viljamsa palīdzēs ļoti daudz ar kļūdām. Kerberes pretiniecēm tā gan ir ierasta parādība.

Viljamsas uzbrukums vai Kerberes aizsardzība?

Endžija spēlē izteiktu aizsardzības tenisu, vien retos izņēmumos cenšas spēlēt agresīvu uzbrukumu. Pusfinālu pret Johannu Kontu Kerbere uzvarēja ar primitīvu atsišanos, kas viņai ir ļoti augstā līmenī. Kerbere vienkārši sit bumbiņu pāri tīklam, bet pretinieces, kurām apnīk tāda bumbošanās, riskē un pieļauj kļūdas. Pat ar jaudīgu uzbrukumu apveltītām sāncensēm nav viegli apspēlēt Kerberes aizsardzību. Kontai divos setos bija 36 nepiespiestās kļūdas. Ar tādu statistiku, protams, var uzvarēt, taču tādā gadījumā ir nepieciešams iespaidīgs uzbrukums. Viljamsai tāds ir.

Kamēr Kerberei šodien būs pirmais "Grand Slam" fināls karjerā, Viljamsa spēlēs 25. finālu šajā līmenī! Un Serēnas statistika finālos ir iespaidīga: 21-4. Viņa uzvarējusi astoņos finālos pēc kārtas, pēdējo zaudējumu piedzīvojot 2011. gadā "US Open" finālā pret Samantu Stousuru. "Grand Slam" finālos viņu spējušas uzvarēt vēl tikai arī māsa Venusa (divreiz) un Šarapova. Viljamsai "Australian Open" finālos ir perfekta 6-0 bilance.

22 "Grand Slam" izcīnījusī Štefija Grāfa ir vienīgā Vācijas tenisiste, kura Atklātās ēras laikā uzvarējusi "major" sacensībās vienspēlēs. Finālā, neskaitot Grāfu un Kerberi, vēl spēlējušas arī Helga Nīsena Masthofa, Silfija Hanika, Anke Hūbere un Sabīne Liziki, kurai bija pēdējā šīs valsts pārstāve "Grand Slam" finālā, 2013. zaudējot Vimbldonas turnīra pēdējā mačā.

Sabīne toreiz savā pirmajā "Grand Slam" finālā nespēja tikt galā ar emocijām un nospēlēja ļoti bālu maču, ar 1:6, 4:6 zaudējot Marionai Bartoli, kuru pirms tam bija uzveikusi trīs spēlēs pēc kārtas. Vai Kerberei draud Liziki liktenis, uzzināsim pēc nedaudz vairāk nekā 10 stundām.

"Viljamsa šajā turnīrā spēlē lieliski. Viņa dosies kortā, lai izcīnītu kārtējo "Grand Slam" titulu. Man jābūt gatavai izaicinājumam sacensties ar pasaules pirmo raketi, kura ir uzvarējusi visu. Man nav ko zaudēt. Ar to domāju, ka uz mani nebūs spiediena. Došos ar domu spēlēt labu tenisu. Zinu, ka viņu vienreiz uzvarēju, tāpēc apzinos, ka to varu izdarīt. Taču man būs jāspēlē savs labākais teniss.

Kas ir grūtākais pret Viljamsu? Visi zina, kā viņa servē. Un arī spēlē uzņemšanā. Daži pirmie punkti mačā ir izšķiroši. Man jābūt gatavai jau no paša sākuma un nedrīkst spēlēt ar "īsiem" sitieniem, jo viņa sodīs. Redzēju to pusfinālā pret Agu. Man jābūt agresīvai," pauda Kerbere, kurai tāds spēles stils tomēr nav ikdienišķa parādība.

Sasniedzot finālu Melburnā, Kerbere jau nodrošinājusi jaunu rekordu rangā. Ja viņai neizdosies uzvarēt Viljamsu, Kerbere pirmdien ieņems 4. vietu, par vienu pozīciju pārspējot savu iepriekšējo rekordu. Uzvaras gadījumā viņa būs 2. vietā.

Kerbere gan vēl ne reizi nav pārspējusi pasaules pirmo raketi, zaudējot visus astoņus mačus pret ranga līderēm. 2012. gadā Viljamsa uzvarēta, Serēnai tobrīd esot 4. vietā. Viljamsai un Azarenkai katrai ir trīs uzvaras pret Kerberi, esot ranga 1. vietā, bet Žustīnei Enānai un Karolīnai Vozņacki viena. Kerberes karjeras lielākā uzvara ir pagājušā gada aprīlī Štutgartē gūtā 2:6, 7:5, 6:1 uzvara pār tobrīd 2. vietā bijušo Mariju Šarapovu.

Viljamsai šodien ir iespēja veikt vēl vienu ierakstu tenisa vēstures grāmatā. Uzvaras gadījumā viņa izcīnīs 22. "Grand Slam" vienspēļu titulu, noķerot Grāfu. Tas būtu atkārtots labākais rezultāts Atklātās ēras vēsturē. Absolūtais rekords ar 24 tituliem pieder Margaretai Kortai.

Viljamsa uzvarējusi ne vien pēdējos astoņos "Grand Slam" finālos, bet arī 15 WTA finālos pēc kārtas. Skatoties ilgākā posmā, viņai ir uzvarēti 30 no pēdējiem 32 fināliem, šajā laika nogrieznī abus zaudējumus piedzīvojot Azarenkai (2013. gadā Dohā un Sinsinati), kuras šoreiz tīkla otrajā pusē nebūs, lai gan tāds fināls tika ļoti gaidīts.

Izmantotie resursi:
Home | WTA Tennis English
Interviews - News - Australian Open Tennis...

  -2 [+] [-]

, 2016-01-30 00:42, pirms 8 gadiem
nekādas intrigas- Serēna būs čempione

     [+] [-]

, 2016-01-30 02:13, pirms 8 gadiem
Angelikai mentāli labs turnīrs. Parasti ja nav savākusies, tad laukā jau 1-2. kārtā. Atliek Serēnai slikti servēt un ir pamatotas cerības.
Muļķīgi ir rakstīt atsišanās teniss, viņa dar ko var. Neesu fizioterapeits, bet viņa fiziski nespēj likt raketei paātrināties. Tā vietā lai darbinātu locītavas, sitieni notiek ar plecu, ar visu rumpi bekhends, serve vāja. Nu un skaidrs ka tādā gadījumā jādarbina kājas, jāatsit uzbrukumi un jāgatavo pretuzbrukumi.
Ideālie talanti ir retums, aiz Serēnas pagaidām tukša vieta.

  +1 [+] [-]

, 2016-01-30 12:37, pirms 8 gadiem
pūce rakstīja: nekādas intrigas- Serēna būs čempione
kaut kā pagaidām neizskatās

  +1 [+] [-]

, 2016-01-30 12:56, pirms 8 gadiem
pūce rakstīja: nekādas intrigas- Serēna būs čempione
nostradamus gatavais!

  +1 [+] [-]

, 2016-01-30 12:57, pirms 8 gadiem
jes