Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Māsu Viljamsu finālā cīņa par jauniem rekordiem

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Māsu Viljamsu finālā cīņa par jauniem rekordiem
Māsas Viljamsas
Foto: Sipa/Scanpix

Sestdien "Australian Open" sieviešu turnīra finālā būs devītais māsu Viljamsu "Grand Slam" fināls. Serēna uzvaras gadījumā kļūtu par "major" tituliem bagātāko spēlētāju, bet Venusai, visticamāk, pēdējā iespēja uzvarēt šāda līmeņa turnīrā. Fināla sākums plkst. 10:30.

Veterānu laiks Melburnā

Redzot pēdējo divu nedēļu laikā Melburnā notiekošo, daudzi var uz brīdi aizmirst, ka šobrīd ir 2017. gads. Veterānu dominance liek atcerēties 10 gadus vecus un pat vēl senākus notikumus.

Rodžera Federera un Rafaela Nadala fināls vīriešu turnīrā un māsu Viljamsu titula mačs sieviešu sacensībās? Ko tādu pirms turnīra nevarēja iedomāties, jo vienkārši tādām domām nebija pamata.

2017. gada "Australian Open" ir otrais turnīrs, kur būs tieši tādi fināli. Vienīgais iepriekšējais gadījums fiksēts 2008. gadā Vimbldonā, kur par čempioniem kļuva Venusa un Nadals.

"Australian Open" iegājis tenisa vēsturē kā pirmais "Grand Slam" turnīrs ar visiem četriem vienspēļu finālistiem 30+ gadu vecumā. Venusai ir 36, Serēnai 35, tikpat arī Federeram, bet visjaunākais šajā kompānijā ir 30 gadus vecais Nadals. Šim kvartetam kopā ir 60 "Grand Slam" trofejas!

Serēna līdz finālam tikusi bez setu zaudēšanas. Pēdējā čempione Melburnā, turnīru izspēlējot bez zaudētiem setiem, bija Marija Šarapova 2008. gadā.

Lai arī Venusa turnīrā zaudējusi tikai vienu setu, viņai bijušas vairākas grūtas divu setu cīņas, tādējādi kortā pavadītais laiks ir krietni lielāks nekā māsai – 10:08 stundas pret 7:37. Venusai arī bijušas vieglākas pretinieces ar vidējo reitingu 91 (un nevienu Top 20 spēlētāju), kamēr Serēnai tas bijis 53 ar divām Top 20 pretiniecēm.

Ceļš uz finālu

R.Serēnas pretinieceRezultātsR.Venusas pretinieceRezultāts
1.Belinda Benčiča6:4 6:31.Katerina Kozlova7:6(5) 7:5
2.Lucija Šafāržova6:3 6:42.Stefānija Fēgele6:3 6:2
3.Nikola Gibsa6:1 6:33.Jinjina Duana6:1 6:0
4.Barbora Stricova7:5 6:44.Mona Bārtela6:3 7:5
¼Johanna Konta6:2 6:3¼Anastasija Pavļučenkova6:4 7:6(3)
½Mirjana Lučiča-Baroni6:2 6:1½Koko Vandevei6:7(3) 6:2 6:3

Serēna kārtējā rekorda tuvumā. Venusai pēdējā iespēja?

Kā jau "grand Slam" finālā pienākas, spēles likme ir milzīga. Šoreiz vairāk iegūtu Serēna. Septītais "Australian Open" tituls viņai būtu 23. "Grand Slam" vienspēļu trofeja, kļūstot par šī līmeņa tituliem bagātāko spēlētāju Atklātās ēras laikā. Pašreiz viņa 1. vietu dala ar Štefiju Grāfu. Visu laiku rekords pieder Margaretai Kortai (24). Otrkārt, uzvara sestdienas finālā viņai ļaus atgriezties ranga virsotnē.

Nevienam nav noslēpums, ka nereti uzvarētāja Viljamsu savstarpējos mačos tikusi noteikta nevis laukumā, bet gan ģimenes apspriedē. Piemēram, pēdējās divās tikšanās reizēs Venusa vienkārši "nedrīkstēja" uzvarēt. Serēna savu jaunāko māsu 2015. gadā pieveica gan Vimbldonas 4. kārtā, gan "US Open" ceturtdaļfinālā. Serēna togad centās izcelties ar reti sasniegtu kalendāro "Grand Slam", proti, visu četru lielo titulu iegūšanu vienā sezonā. Misija cieta neveiksmi divas uzvaras pirms mērķa sasniegšanas ar sensacionālo fiasko "US Open" pusfinālā pret Robertu Vinči.

Vai Serēna šoreiz "atdos parādu"? Ranga 1. vietā viņa jau ir bijusi, viņai noteikti vēl būs iespējas tur atgriezties, kas nav galvenais mērķis karjeras atlikušajā daļā. Domājams, ka šis viņai nebūs pēdējais "Grand Slam" fināls, tāpēc augstāk minēto rekordu vēl būs iespējas noformēt. Par Venusu tik drošu apgalvojumu nav. Proti, diez vai viņai būs vēl kāds "Grand Slam" fināls. Venusai šodien būs pirmais "major" fināls kopš 2009. gada Vimbldonas, kur viņa piekāpās savai māsai. Tie ir septiņarpus gadi! Tā kā Venusai, visticamāk, tieši sestdien Melburnā būs pēdējā iespēja uzvarēt "Grand Slam" turnīrā. Un "Australian Open" titula viņai vēl nav.

Serēna pēc fināla sasniegšanas atklāti pateica, ka finālā šoreiz nezaudēs, pat ja tas mačā notiks. Proti, viena no māsām iegūs vēl vienu "Grand Slam" titulu, un tas ir pats galvenais. Neatkarīgi no tā, kā beigsies fināls, uzvarētājas būs abas.

Serēna pret Venusu. Savstarpējo maču vēsture

● Serēna visos mačos vadībā ar 16-11
● Serēna priekšā ar 9-5 "Grand Slam" turnīros
● Serēnai 6-2 pārsvars "Grand Slam" finālos
● Serēnai arī 8-3 pārsvars visos finālos
● Serēnai uz "hard" seguma 10-8 pārsvars
● Serēna uzvarējusi 7 no pēdējiem 8 mačiem
● Serēnai 7-4 pārsvars trīs setu mačos
● Serēnai 9-5 pārsvars taibreikos
● 1. seta uzvarētāja visā mačā uzvarējusi 23 no 27 cīņām

Abas māsas pirmoreiz oficiālā WTA mačā tikās tieši Melburnā, kad 1998. gadā tolaik 17 gadus vecā Venusa 2. kārtas mačā gadu jaunāko Serēnu apspēlēja ar 7:6(4), 6:1. Vecākā māsa uzvarēja pirmajās četrās tikšanās reizēs. Ar 11 uzvarām viņa ir Serēnu visbiežāk pieveikusī tenisiste. 2. vietā ar septiņām uzvarām ir Dženifera Kapriati. Tikmēr Serēna ir savu māsu Venusu visbiežāk pieveikusī tenisiste. 14 reizes tas izdevās Lindsijai Devenportei, bet vairāk par 10 uzvarām pret Venusu spējusi gūt vēl tikai arī Martina Hingisa (11).

Serēnai "Australian Open" finālos 6-1 bilance, vienīgo zaudējumu piedzīvojot pērn Andželikei Kerberei. Tas Serēnai bija pirmais zaudējums, sekojot 15 pēc kārtas uzvarētiem fināliem visos turnīros. Visos "Grand Slam" finālos viņai iespaidīga 22-6 bilance. Tikmēr Venusai "Grand Slam" finālos 7-7 bilance un 0-1 Melburnā, kur pirmais fināls 2003. gadā ar 6:7(4), 6:3, 4:6 zaudēts savai māsai.

Zīmīgi, ka toreiz vairāk uzvara bija nepieciešama Serēnai, kura ar "Australian Open" triumfu noformēja pirmo no saviem diviem "Serena Slam" – četriem "Grand Slam" tituliem pēc kārtas. Proti, tobrīd viņa bija esošā čempione visos četros "major" sērijas turnīros.

Šī gada "Australian Open" fināls ir vecākais "Grand Slam" fināls, rēķinot abu finālistu kopējo vecumu. Māsām Viljamsām tas ir 71 gads un 351 diena. Otrs vecākais fināls bija 2015. gadā "US Open", kur Itālijas tenisistu Flāvijas Pennetas un Robertas Vinči kopējais vecums bija 66 gadi un 58 dienas.

Šodienas fināla uzvarētāja kļūs par vecāko "Grand Slam" čempioni. Pašreiz rekords pieder Serēnai, kura pērn Vimbldonā uzvarēja 34 gadu un 287 dienu vecumā.

  -4 [+] [-]

, 2017-01-28 01:13, pirms 7 gadiem
bralu,bralu viljamsu,vini ir trani..

  -2 [+] [-]

, 2017-01-28 01:22, pirms 7 gadiem

  -3 [+] [-]

, 2017-01-28 07:38, pirms 7 gadiem
Nekādas intrigas! Sadalīs starp sevi kā pašas izdomājušas.