Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Melburnā pirmie mači par pusfinālu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Melburnā pirmie mači par pusfinālu
Endijs Marejs ir vienīgais vīriešu vienspēļu turnīrā, kurš šogad vēl nav zaudējis ne seta.
Foto: Reuters/Scanpix

„Australian Open” tenisa turnīrā straujiem soļiem tuvojas izšķirošās cīņas. Rīt uzzināsim jau pirmos pusfinālistus gan vīriem, gan dāmām. Intriģējošākais mačs gaidāms starp spāni Rafaelu Nadalu un skotu Endiju Mareju – tā sākums plānots 10:30 pēc Latvijas laika.

Aizvadītajās astoņās spēļu dienās Melburnā nav izticis bez pārsteigumiem. Vairāk tas sākām par sieviešu turnīru, kur labāko astoņu vidū nav tikušas tādas zvaigznes kā Kima Klijstersa, Svetlana Kuzņecova, Jeļena Dementjeva un Marija Šarapova. Vīriem no ranga astoņnieka ceturtdaļfinālu nav sasnieguši Huans Martins Del Potro un Robins Soderlings, bet visi pārējie ir ierindā un gatavi spēlēm. Pirmās četras ceturtdaļfināla spēles notiks rīt, bet vēl četras parīt. Visi mači tiks izspēlēti centrālajā „Rod Laver” kortā – pirmais jau divos naktī pēc Latvijas laika. otrais un trešajos secīgi pēc tam, bet ceturtā spēle plānota ne agrāk kā 10:30 rītā pēc Latvijas laika. Ielūkosimies tajos visos tos pēc kārtas, bet tiešraidi vērosim vēlāk „Eurosport” televīzijas kanālā.

Žustīne Enina (Beļģija) – Nadja Petova (Krievija) – Betsafe.com prognoze: 1.41-2.77

Kādreizējā WTA ranga līdere un šī turnīra 2004. gada čempione Žustīne Enina pirms turnīra tika uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm uz panākumu visā turnīrā, kaut arī pirms Melburnas aizvadīja tikai vienu turnīru. Izloze Eninai turnīrā nav bijusi viegla, tomēr četras kārtas pārvarētas. Pēc grūtās uzvaras pār Jeļenu Dementjevu (7:5, 7:6) beļģiete aizvadījusi arī divas trīs setu spēles, pārspējot Alisu Kļeibanovu un Janīnu Vikmaijeri. Cik daudz spēku beļģietei būs atlicis pret krievieti Nadju Petrovu, kura šajā turnīrā pārsteigusi jau divkārt? Vispirms jau trešajā kārtā viņa atstāja jaņos Eninas tautieti Kimu Klijstersu – 6:0, 6:1, bet pēc tam pārspējusi arī savu titulētāko tautieti Svetlanu Kuzņecovu. Abas tenisistes šogad jau reizi spēlēja – Petrova bija Eninas sāncense atgriešanās mačā Sidnejas turnīrā un toreiz beļģiete uzvarēja ar 7:5, 7:5. Ja vien Petrova tiks vaļā no psiholoģiskā sloga (Eninu viņa uzvarējusi tikai divās no 14 spēlēm), tad šis mačs gaidāms pat ļoti interesants un viss var izšķirties tikai trijos setos.

Ži Ženga (Ķīna) – Marija Kiriļenko (Krievija) – Betsafe.com prognoze 1.60-2.25

Turnīra lielākie pārsteigumi tiekas savā starpā. Ķīniete Ženga „Grand Slam” sacensību ceturtdaļfinālā spēlēs otro reizi – 2008. gadā Vimbldonā viņa spēja tikt arī pusfinālā. Šajā turnīrā viņa it lielus kalnus nav gāzusi, pirmajā mačā pat sāka ar 0:6 pret savu tautieti Pengu, bet vēlāk uzveica ne tikai viņu, bet arī Hopmana kausa ieguvēju, spānieti Mariju Hosē Martinesu Sančesu, labāko Francijas tenisisti Marionu Bartoli un ukrainieti Aļonu Bondarenko. Tikai pēdējā spēlē ķīnietei nebija nepieciešami trīs seti, lai uzvarētu, taču tas pierāda vien to, ka izturības viņai netrūkst. Tikmēr Kiriļenko tik tālu „Grand Slam” turnīros tikusi pirmo reiz. Viss sākās ar dramatisko uzvaru 1. kārtā pār Mariju Šarapovu, pēc tam vieglāki mači pret Austrijas un Itālijas tenisistēm, bet 4. kārtā talkā nāca pretinieces neveiksme – ranga vicelīdere Dinara Safina izstājās savainojuma dēļ. Līdz šim abas sportistes savā starpā spēlējušas jau picas reizes un četras uzvaras ir Žengai. Arī šodien favorīte ir ķīniete, taču visticamāk mačā varētu būt trīs seti.

Endijs Rodiks (ASV) – Marins Čiličs (Horvātija) – Betsafe.com prognoze 1.60-2.25

Amerikānis Rodiks pie ATP tituliem ticis jau 10 gadus pēc kārtas, tāpēc viņa atrašanos „Grand Slam” turnīra astoņu labāko vidū var nosaukt tikai par loģisku. ar katru spēli Melburnā Endijam gan gājis arvien grūtāk – pirmie divi mači uzvarēti trijos setos, pēc tam četru setu panākums pret dpāni Felisiano Lopesu, bet vakar tikai piecos setos izdevās izglābties pret čīlieti Gonzalesu. Jau četras reizes Rodiks ir iekļuvis Melburnas pusfinālos, tomēr tas ikreiz noticis nepāra gados – 2003., 2005., 2007. un 2009. Vai šo tradīciju amerikānis lauzīs. Tas atkarīgs arī no viņa pretinieka, jaunā horvāta Marina Čiliča. Čiličs lēnām, bet pamatoti ir pietuvojies ranga desmitniekam un tajā arī ielēks, ja uzvarēs Rodiku. Slaidā horvāta sniegums turnīrā nav bijis pārāk stabils – atcerēsimies kaut otrās kārtas maču pret padsmitgadnieku Bernardu Tomiču, kad viss ievilkās uz ilgiem pieciem setiem. Pēc šīs spēles gan izdevies nospēlēt labāk, jo uzveikts ne vien šveicietis Stanislass Vavrinka, bet arī „US Open” čempions Huans Martins del Potro. Serve abiem pusfināla kārotājiem ir līmenī, tāpēc varbūt sagaidīsim kādu taibreiku (4. kārtas mačos abi spēlēja piecu setu spēles, bet nevienā nebija taibreiks). Līdz šim abi tikušies divas reizes un katram ir pa uzvarai.

Rafaels Nadals (Spānija) – Endijs Marejs (Lielbritānija) – Betsafe.com prognoze 2.06-1.71

Saldo ēdienu turnīra organizatori atstājuši uz beigām – 19:30 pēc Melburnas laika, bet 10:30 pēc Latvijas laika centrālajā kortā dosies tenisisti, kuri tikpat labi varētu spēlēt arī turnīra finālā – spānis, pērnā gada čempions Rafaels Nadals un skots Endijs Marejs. Nadala gatavību titula aizstāvēšanai varēja redzēt jau Dohas turnīrā, kad viņš slānīja vienu pretinieku pēc otra, līdz finālā pamanījās zaudēt Nikolajam Davidenko. Melburnā pirmajās divās kārtās Nadals arī bija nepārspējams, taču nākamajos divos mačos zaudēja setu gan pret vācieti Kolšraiberu, gan horvātu Karloviču. Vai tas liecina par Nadala iespējamu nogurumu? Diezin vai – spānis skrien un skries, vismaz gada pirmajā pusē. Pēdējā laikā viņš krietni pielicis arī uzbrukumā, tāpēc ir bīstams no jebkuras vietas kortā. Tomēr, ja jau spānis ir tik labs, tad kāpēc ceturtdaļfināla spēlē favorīts ir viņa pretinieks? Tāpēc, ka tas ir Endijs Marejs, kurš spāni pērn divas reizes jau uzvarējis uz hard seguma (tās gan ir vienīgās deviņos savstarpējos mačos). Par Mareja gatavību turnīram nebija skaidrības pat līdz pirmajām spēlēm, jo viņš šogad bija spēlējis tikai Hopmana kausa izcīņā, kur pamanījās zaudēt citam spānim Tomijam Robredo. Taču Melburnā skots ir palicis vienīgais, kurš vēl nav zaudējis ne seta. Jā, pretinieki viņam varbūt nav bijuši tie spēcīgākie, bet varbūt Marejs gatavojas savam pirmajam „Grand Slam” titulam? Neticu, ka šajā mačā viss būs beidzies pēc trīs setiem. Tad jau drīzāk tikai pēc pieciem.

Atlikušos četrus ceturtdaļfinālu pārus aplūkosim otrdienas pievakarē.

Izmantotie resursi:
australianopen.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-01-25 21:27, pirms 14 gadiem
Es par skaistu speli!
Cerams, Marejs sanemsies un uzvares lielo Austrālijas meitenu miiluli Rafu!

  -1 [+] [-]

, 2010-01-25 21:34, pirms 14 gadiem
Gaidu ar nepacietību.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-25 21:42, pirms 14 gadiem
Es par Roddicku !!! .. Fantastiska serve ..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2010-01-25 22:03, pirms 14 gadiem
Apraksts, ta apraksts, bet cikos konkrēti spēles, ne viena vārda

  -2 [+] [-]

, 2010-01-25 22:17, pirms 14 gadiem
nez kāpēc man liekas, ka pērnā gada čempions bija Džokovičs, bet Nadals zaudēja pusfinālā Tsongam (skaistā spēlē). Var jau būt, ka es tikai murgoju vai arī nesaprotu par kuru pērnā gada Nadala čempiona titulu iet runa. Un pusfinālā negribu redzēt Mareju. Viņam ir tāds iedomīgs mūlis un viņš apbižo Gulbi...

     [+] [-]

, 2010-01-25 22:18, pirms 14 gadiem
Par Rodiku, bet jāsaka, ka Ciličs varētu būt pārāk ciets rieksts, otrajā ceturdaļfinālā abus redzētu zaudējam, bet nu tad tas kurš tiek tālāk, lai paliek pusfinālā!

  +1 [+] [-]

, 2010-01-25 22:24, pirms 14 gadiem
vituu01 rakstīja: nez kāpēc man liekas, ka pērnā gada čempions bija Džokovičs, bet Nadals zaudēja pusfinālā Tsongam (skaistā spēlē). Var jau būt, ka es tikai murgoju vai arī nesaprotu par kuru pērnā gada Nadala čempiona titulu iet runa. Un pusfinālā negribu redzēt Mareju. Viņam ir tāds iedomīgs mūlis un viņš apbižo Gulbi...
Džokovičs uzvareeja 2008. gadā, Nadals pērn

  +1 [+] [-]

, 2010-01-25 22:25, pirms 14 gadiem
piziks rakstīja: Apraksts, ta apraksts, bet cikos konkrēti spēles, ne viena vārda
kaa tad nu nav - pirmaa rindkopa..
bet atkaartojuma - pirmaa divos naktii.. peec taas uzreuz otraa, peec taas treshaa, bet peedeejaa ne aatraak kaa 10:30
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-01-26 03:31, pirms 14 gadiem
Ir kas jauns? rakstīja: Petrova
Kiriļenko (ja jau manu Mašu izsita, tad jāuzvar turnīrā!)
gribētos Ciliču, bet gan jau būs Rodiks
nesimpatizē ne viens, ne otrs, bet šobrīd labāk izskatās rižiks. Nadalam kaut kas nav labi, pēc traumas štoļi vēl nav atguvies?
Kiriļenko un turnīrā? No Way! Maša vienkārši spēlē sūdīgi. Tas arī viss.

Turnīrā lieku uz Petrovu, bet ceru uz Enā (kā jau vienmēr).