Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Sieviešu tenisa sezonas pēdējais cēliens Stambulā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sieviešu tenisa sezonas pēdējais cēliens Stambulā
Viktorija Azarenka
Foto: AP/Scanpix

Šovakar ar trim spēlēm Stambulā sāksies "WTA Championships" – turnīrs, kurā līdz svētdienai sacentīsies sezonas astoņas labākās tenisistes vienspēlēs, kā arī 2013. gada četri labākie dueti.

"WTA Championships" debiju piedzīvoja 1972. gadā Boka Ratonā, Floridā, kur par čempioni kļuva Krisa Everta. Šogad Stambulā prestižais turnīrs notiks jau 43. reizi. Kopš 2003. gada vienspēļu turnīrā piedalās astoņas tenisistes, kuras sezonas laikā sakrājušas visvairāk punktu. Vistitulētākā "WTA Championships" spēlētāja ir Martina Navratilova, kuras kontā ir astoņi vienspēļu un 12 dubultspēļu tituli. Viņai arī visgarākā uzvaru sērija, gūstot 21 uzvaru pēc kārtas laika posmā no 1983. līdz 1986. gadam.

Šogad sacensības Turcijā, kur turnīrs notiek kopš 2011. gada, tas pēdējo reizi notiks pēc ierastā formāta. Sākot ar 2014. gada, kad turnīru pirmo no pieciem gadiem uzņems Singapūra, sacensības pielāgosies vīriešu formātam. Proti, turnīrs notiks nevis sešas, bet gan astoņas dienas – sāksies un beigsies svētdienā. Bez tam dāmu turnīrā četru duetu vietā piedalīsies astoņi pāri.

Mačiem katru vakaru sākoties plkst. 17:00, ik dienu grupu turnīra ievaros tiks izspēlētas trīs vienspēles. Pēc viena apļa cīņām katras grupas divas labākās tenisistes iekļūs pusfinālā, pēc tam noskaidrojot finālistes. Sportistes līdz 27. oktobrim sadalīs sešus miljonus dolāru lielo balvu fondu. Ja vienspēlēs uzvarēs tenisiste, kura visos mačos nezaudēs ne reizi (gūs piecas uzvaras piecās spēlēs), viņa nopelnīs 1500 punktus un 2.145 miljonus dolāru. Par piedalīšanos vismaz vienā spēlē pienākas 90 000.

Kopš 2003. gada četros gadījumos vietu sadalījuma noteikšanai grupā bija nepieciešama papildus rēķināšana. Tādos gadījumos tiek ņemti vērā sekojošie rādītāji:

1) uzvaru skaits
2) nospēlēto maču skaits
3) savstarpējo spēļu rezultāti, ja vienāds uzvaru skaits ir divām vai trim tenisistēm:
a) spēlētāja, kura nav piedalījusies visos trīs mačos (rezervistu jautājums) automātiski nepretendē uz iekļūšanu pusfinālā, tāpēc skatās savstarpējās spēles rezultātu starp pārējām divām tenisistēm. Ja visām vienāds spēļu skaits, tad tiek ņemts vērā
b) uzvarēto setu procents
c) uzvarēto geimu procents

Otro gadu pēc kārtas (pērn tas notika pirmo reizi turnīra vēsturē) visas dalībnieces pārstāv dažādas valstis – ASV, Baltkrieviju, Čehiju, Dāniju, Ķīnu, Poliju, Serbiju un Vāciju. Nespēlējot Marijai Šarapovai (pleca savainojums), turnīrs pirmo reizi kopš 1997. gada ir bez Krievijas pārstāvniecības vienspēlēs. 2004. un 2008. gadā sezonas finālturnīrā spēlēja uzreiz piecas šīs valsts pārstāves. Pirmo reizi kopš 2006. gada visas turnīra dalībnieces sacensībās ir spēlējušas jau iepriekš.

Ranga līderes Viljamsa un Azarenka ir galvenās favorītes arī Stambulā, AP Photo

Sērēna Viljamsa

Turnīra pieredze: 8. turnīrs
Labākais rezultāts: 3-kārtēja čempione (2001, 2009 un 2012)
Spēļu bilance: 20-5
Sezonas sasniegumi: 10 tituli – Brisbena, Maiami, Čarlstona, Madride, Roma, "French Open", Bostāde, Toronto, "US Open" un Pekina
Sezonas bilance: 73-4
Bilance pret grupas spēlētājām: 13-1

Viljamsa šī gada turnīru uzsāk ar 10 uzvaru sēriju "WTA Championships" ietvaros, titulu izcīnot 2009. un 2012. gadā. Savainojumu dēļ viņa nespēlēja nedz 2010., nedz arī 2011. gadā, kad izlaida sezonas lielāko daļu un nemaz nevarēja kvalificēties. Amerikāniete pērn visu turnīru izspēlēja bez zaudētiem setiem. Tas viņai izdevās arī 2001. gadā. Ja Viljamsa to paveiks arī šoreiz, viņa atkārtos Evertas rekodu – trīs reizes uzvarēt turnīrā bez zaudētiem setiem. Ar pirmo numuru izliktās tenisistes šajā turnīrā uzvarējušas 20 reizes, taču ne kopš 2007. gada, kad pēdējā to paveica Žustīne Enāna. Serēna turnīrā piedalīsies astoto reizi un būtu varējusi spēlēt vairāk, ja ne daudzo savainojumu. Veselības problēmu dēļ viņa nespēlēja arī 1999. un 2000. gadā. Uzvarētājos turnīros finālā viņai bija jāspēlē tikai pērn un 2009. gadā, kad titula spēlē uzveikta māsa Venusa. 2001. gadā otra fināliste Lindseja Devenporte uz maču neizgāja savainojuma dēļ.

Viktorija Azarenka

Turnīra pieredze: 5. turnīrs
Labākais rezultāts: 2011. gada fināliste
Spēļu bilance: 7-8
Sezonas sasniegumi: 3 tituli – "Australian Open", Doha un Sinsinati
Sezonas bilance: 42-7
Bilance pret grupas spēlētājām: 17-8

Vika pirmajos divos mēģinājumos netika ārā no grupas, bet 2011. un 2012. gadā viņai tas izdevās. Pirms diviem gadiem Azarenka finālā zaudēja Kvitovai, bet pērn pusfinālā piekāpās Šarapovai. Stambulā šoreiz ieradusies sliktā formā – ar trim zaudējumiem pēc kārtas. Toties noskaņojums Azarenkai esot labs. Pēc neveiksmīgās Āzijas tūres ranga vicelīdere enerģijas atjaunošanas nolūkos paviesojās Šveicē un arī Austrālijā pie RedFoo. Atceramies, ka Azarenka sezonu sāka ranga 1. vietā, uzvarēja "Australian Open", taču turpinājums bijs bāls. Vai sezonai izdosies pielikt spilgtu punktu, būs atkarīgs ne tikai no pašas.

Agņeška Radvaņska

Turnīra pieredze: 5. turnīrs
Labākais rezultāts: Pusfināliste 2012. gadā
Spēļu bilance: 5-2
Sezonas sasniegumi: 3 tituli – Oklenda, Sidneja un Seula; pusfināls Vimbldonā
Sezonas bilance: 56-16
Bilance pret grupas spēlētājām: 6-14

Polijas pirmā rakete Radvaņska "WTA Championsips" spēlēs jau piekto reizi, taču pirmās divas bija rezervistes statusā, abos gadījumos – 2008. un 2009. gadā – grupā uzvarot vienīgajā mačā, taču nepretendējot uz tikšanu pusfinālā. Kā pilntiesīga dalībniece Aga 2011. gadā netika ārā no grupas, uzvarot tikai vienā no trim mačiem, bet pērn pusfinālā pārāk augsta izrādījās Viljamsas barjera. Ar amerikānieti, kuru Radvaņska vēl ne reizi nav apspēlējusi, būs jātiekas arī šoreiz – jau grupu turnīrā.

Na Lī

Turnīra pieredze: 3. turnīrs
Labākais rezultāts: Grupa
Spēļu bilance: 2-4
Sezonas sasniegumi: 1 tituls – Šenžena
Sezonas bilance: 40-13
Bilance pret grupas spēlētājām:

Lī pirms diviem gadiem kļuva par pirmo ķīnieti, kura kvalificējusies "WTA Championships". Viņa bija arī 2010. gada turnīrā Dohā, taču toreiz kā rezerviste pie vārda netika. Lī pamatus produktīvai sezonai ielika jau janvārī, kad uzvarēja turnīrā Šenženā, tāpat aizspēlējās līdz "Australian Open" finālam, taču tajā uzvarēt neizdevās. Vairāki pusfināli un ceturtdaļfināli ļāva sakrāt pietiekamo punktu skaitu, lai arī šogad daudziem ķīniešiem traucētu naktsmieru (laika starpība ar Stambulu). Lī Turcijā nav spīdējusi, abos iepriekšējos gados paliekot grupā ar vienu uzvaru katrā turnīrā. Pirms diviem gadiem izdevās uzveikt Šarapovu, bet pērn Kerberi.

Visu finālistu kopbilde. No kreisās: Erani, Radvaņska, Kvitova, Viljamsa, Azarenka, Lī, Jankoviča un Kerbere, AP Photo

Petra Kvitova

Turnīra pieredze: 3. turnīrs
Labākais rezultāts: 2011. gada čempione
Spēļu bilance: 5-1
Sezonas sasniegumi: 2 tituli – Dubaija un Tokija
Sezonas bilance: 49-21
Bilance pret grupas spēlētājām: 6-7

Kopā ar Viljamsu ir vienīgās tenisistes, kuras no šī gada sastāva iepriekš uzvarējušas gan "WTA Champioships", gan tieši Stambulā. Petra to paveica 2011. gadā, kad viņa uzvarēja arī Vimbldonā. Pirms diviem gadiem Kvitova Stambulā uzvarēja visos piecos mačos, pusfinālā apspēlēja Samantu Stousuru, bet finālā tika galā ar Azarenku. Pērn pēc zaudējuma pirmajā mačā Radvaņskai izstājās vīrusa dēļ. Šobrīd Kvitova par veselības problēmām nesūdzas un telpu apstākļos allaž ir vērā ņemams spēks.

Sāra Erani

Turnīra pieredze: 2. turnīrs
Labākais rezultāts: Grupa
Spēļu bilance: 1-2
Sezonas sasniegumi: 1 tituls – Akapulko; "French Open" pusfināls
Sezonas bilance: 46-22
Bilance pret grupas spēlētājām: 1-12

Erani Turcijā spēlēs arī dubultspēlēs, kur viņai ar tautieti Robertu Vinči labākas izredzes nekā vienspēlēs. "Hard" segums pie tam telpās nav viņas parocīgākais segums. Turnīrā spēlēs otro reizi pēc neveiksmīgās debijas pērn, kad vienīgā uzvara trīs mačos tika gūta pār Stousuru. Šogad Erani mocījusies ar motivācijas problēmām. Turcijas turnīrā viņai izdevies trāpīt "uz papīra" vieglākajā grupā, taču izkļūt no tās būs sarežģīti, ja ne neiespējami.

Jeļena Jankoviča

Turnīra pieredze: 5. turnīrs
Labākais rezultāts: Pusfināliste 2008. un 2009. gadā
Spēļu bilance: 4-10
Sezonas sasniegumi: 1 tituls – Bogota
Sezonas bilance: 45-18
Bilance pret grupas spēlētājām: 8-10

Bijusī ranga līdere Jankoviča pēc trīs gadu pārtraukuma atkal spēlēs finālturnīrā, kurā piedalīsies piekto reizi. Iepriekšējos četros turnīros Jankoviča divreiz netika ārā no grupas, zaudējot visus trīs mačus, bet divreiz zaudēja pusfinālā. Abos gadījumos pēdējais šķērslis pirms fināla netika pārvarēts ar trīs setu zaudējumu V. Viljamsai. Jankoviča šogad pārsteigusi ar viņai pēdējās sezonās neraksturīgu stabilitāti. Lai arī Jankovičai tikai viens tituls, pie tam "International" sērijas sacensībās Bogotā, kur nebija jāsacenšas ar nevienu Top 50 pretinieci, sezonas pārējie rezultāti bijuši atzīstami – vairāki fināli un pusfināli lielajos turnīros ļāva nokļūst Stambulā, kur gada sākumā viņu bija grūti iztēloties.

Andželike Kerbere

Turnīra pieredze: 2. turnīrs
Labākais rezultāts: Grupa
Spēļu bilance: 0-3
Sezonas sasniegumi: 1 tituls - Linca
Sezonas bilance: 49-21
Bilance pret grupas spēlētājām: 6-9

Kerbere turnīram kvalificējās kā pēdējā, taču to ļoti vēlējās, izmantojot pat nekorektus paņēmienus (plaši aprakstītais bardaks Lincas turnīrā). Vācijas labākā tenisiste sezonas finālturnīrā spēlēs otro reizi. Pērn viņai nepaveicās ar izlozi – Kerbere tika vienā grupā ar Viljamsu, Lī un Azarenku, trīs mačos spējot uzvarēt tikai vienu setu. Kerbere ir pirmā vāciete finālturnīrā kopš 2001. gada. 2011. gadā rezervistes statusā bija Andrea Petkoviča. Vācijai šajās sacensībās ir seši tituli (vairāk ar 15 ir tikai ASV), pēdējo no tiem 1996. gadā izcīnija Štefija Grāfa, kurai pieci "WTA Championships" tituli.

Turnīrā bez astoņām dalībniecēm būs arī divas rezervistes – Karolīna Vozņacki un Slouna Stīvensa, kuras, pat neaizvadot nevienu maču, tiks pie 60 000 dolāru vērta čeka. Rezervistu palīdzība bijusi nepieciešama četros no pēdējiem pieciem gadiem (izņēmums 2010. gads). 2008. un 2009. gadā pie spēlēšanas tika abas rezervistes.

Dubultspēlēs bez jau pieminētajām itālietēm spēlēs arī Krievijas pāris Jeļena Vesņina un Jekaterina Makarova, Āzijas pāris Sūveja Šeja (Taivāna) un Šuaja Pena (Ķīna), kā arī apvienotais Krievijas un Slovēnijas duets Nadja Petra un Katarina Srebotkina. Pērn Stambulā dubultspēlēs Petrova uzvarēja kopā ar Mariju Kiriļenko.

"WTA Championships 2013" vienspēļu grupas

Sarkanā grupa

TenisisteValstsRangs
Serēna ViljamsaASV1
Agņeška RadvaņskaPolija3
Petra KvitovaČehija6
Andželike KerbereVācija9

Baltā grupa

TenisisteValstsRangs
Viktorija AzarenkaBaltkrievija2
Na LīĶīna5
Sāra EraniItālija7
Jeļena JankovičaSerbija8

1. dienas spēļu plāns

LaiksSpēle
17:00Viktorija Azarenka – Sāra Erani
Pēc tamSerēna Viljamsa – Andželike Kerbere
Pēc tamAgņeška Radvaņska – Petra Kvitova

Izredzes uz uzvaru turnīrā Unibet.com versijā

#TenisisteKoef.
1.Serēna Viljamsa1.60
2.Viktorija Azarenka5.50
3.Petra Kvitova9.00
4.Na Lī12.00
5.Agņeška Radvaņska20.00
6.Andželike Kerbere25.00
7.Jeļena Jankoviča50.00
8.Sāra Erani60.00

     [+] [-]

, 2013-10-22 17:21, pirms 11 gadiem
Raksts bomba