Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

"US Open" finālā Federers pret Del Potro

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"US Open" finālā Federers pret Del Potro
Rodžers Federers
Foto: AFP

"US Open" vīriešu vienspēļu turnīra čempiona titulu rīt savā starpā sadalīs ATP ranga līderis Rodžers Federers un argentīnietis Huans Martins Del Potro, kuri pusfinālos trīs setos pārspēja attiecīgi Novaku Džokoviču un Rafaelu Nadalu.

Par Huana Martina Del Potro pārliecinošo uzvaru pret Rafaelu Nadalu dienas pirmajā pusfinālā jau ziņojām. Otrajā pusfinālā tikās Rodžers Federers un Novaks Džokovičs. Abi pusfinālā spēlēja arī pērn, toreiz četros setos pārāks bija Federers, vēlāk uzvarot arī finālā (trīs setos pret Endiju Mareju) un piekto reizi pēc kārtas kļūstot par čempionu. Savstarpējos mačos 8:4 pārsvars Federeram, kurš pavasarī divreiz bija zaudējis serbam, taču spējis uzvarēt pēdējos maču – pavisam nesen Sinsinati turnīra finālā.

Mača sākumā abi tenisisti pāris reizes pārliecinoši noturēja savu servi, bet pirmās breika iespējas radās piektajā geimā Federeram, taču, nospēlējot pasīvi, neviena no divām iespējām netika izmantota, bet uzreiz pēc tam tika zaudēta sava serve, un Džokovičs izvirzījās vadībā ar 4:2. Aizbēgt gan serbam neizdevās, jo Federers atspēlējās jau nākamajā geimā. Nole pie savas serves palika ''sausā'', galvenokārt pateicoties forehand kļūdām un geimu pabeidza ar dubultkļūdu. 11.geimā vēl divas iespējas palaida garām Federers, un lieta nonāca līdz taibreikam, kurā kortā saimniekoja Federers, uzvarot gana pārliecinoši ar 7:3.

Otrajā setā labākās iespējas vispirms neizmantoja Džokovičs, kuram divreiz bija 30:0 pie Federera serves, pēc otrās neveiksmes pret zemi tika triekta rakete. Izskatījās, ka arī otrajā setā būs taibreiks, taču 12.geimā Federers, kurš visa seta garumā neko nebija iespējis pie pretinieka serves, ''pārslēdza ātrumus'' un tika pie divām setbumbām. Abas tika izniekotas ar negatīvu spēli un backhand kļūdām. Taču liktenis bija lēmis šveicietim dot trešo iespēju.

Čempions neticamā veidā ''izvilka'' serba diagonālo sitienu, bumbiņa, atsitās pret tīklu, nokrita Džokoviča korta pusē, un serbs to nespēja dabūt pāri tīklam. Trešās setbumbas izspēlē Federers nospēlēja agresīvāk nekā abos iepriekšējos gadījumos un tas attaisnojās – 7:5. Džokovičam atlika tik vien kā noplātīt rokas – neskatoties uz labu sniegumu, 0:2 pa setiem, un nekas neliecināja par to, ka viņam varētu izdoties ko mainīt lietas labā.

Trešā seta pirmo pusi pie Džokoviča serves nospēlējis ''taupības režīmā'', Federers 8.geimā kāpināja tempu un tika pie divām breikbumbām, Džokoviču izglāba spēcīgas serves, 4:4. Atkārtojot pirmajā setā redzēto, nākamajā geimā divas iespējas ieguva serbs. Pirmo šveicietis novērsa, veiksmīgi pielietojot ''serve&volley'' taktiku, bet otrās izspēli kontrolēja serbs, taču pārforsēja ar sitienu, un mirkli vēlāk Federers panāca 5:4. 12.geimā, servējot, lai panāktu taibreiku, Džokovičs otrreiz šajā mačā pie savas serves neuzvarēja nevienā izspēlē.

Mačbumbu Federers ieguva apbrīnojamā veidā. Pie 30:0 Džokovičs pārmeta bumbiņu pāri Federeram, šveicietis, atrodoties ar muguru pret tīklu, izdarīja ambiciozu un apbrīnojamu sitienu starp kājām un ne vien dabūja bumbiņu pāri tīklam, bet uzvarēja arī punktu. Džokovičs palika stāvot ar vaļēju muti, bet Artūra Eša stadions ''eksplodēja''. Mirkli vēlāk Federers ar neatvairāmu sitienu ar labo roku pielika punktu šim mačam (7:6(3), 7:5, 7:5) un sesto reizi pēc kārtas iekļuva finālā. Šveicietis pieminēto neticamo sitienu pēc spēles nodēvēja par labāko savā karjerā.

Tātad starp Federeru un sesto ''US Open'' titulu pēc kārtas stāv Del Potro, kuram rīt būs pirmais ''Grand Slam'' fināls karjerā. Pirms gada identiskā situācijā bija Marejs, kurš karjeras nozīmīgākajā mačā vismaz sākumā nospēlēja nedroši un, neskatoties uz kopumā pārliecinoši aizvadītu turnīru, fināla neko izdarīt nevarēja. Nervu drudzis varētu būt arī Del Potro. Vēl viens pluss šveicietim ir savstarpējo spēļu ar Del Potro bilance – 6:0. Zaudēti tikai divi seti, kas notika abu pēdējā savstarpējā mačā šī gada ''French Open'' pusfinālā, kurā piecos setos uzvarēja Federers. Pirmās piecas spēles Del Potro diez vai vēlas atcerēties.

''French Open'' pusfināls apliecināja, ka argentīnietis beidzot ir iemācījies spēlēt pret Federeru, taču mača beigās ''noplīsa'' vājās fiziskās sagatavotības dēļ. Ja Del Potro vēlas pretendēt uz uzvaru finālā, viņam jācenšas uzvarēt pirmais sets, jo spēlēt iedzinēja lomā varētu būt sarežģīti un, ja lieta atkal nonāks līdz četriem vai pieciem setiem, priekšrocības būs Federeram.

Federera fantastiskais sitiens

Izmantotie resursi:
usopen.org

  +8 [+] [-]

, 2009-09-14 02:29, pirms 15 gadiem
Manupraat,loti labs speeles atrefereejums.Kaut arii "cepuri nost" un visa laba veeleejumi Delpo,tacu soreiz tiesaam uzvaru veelu tikai un vieniigi - "visu laiku labaakajam"!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-09-14 02:32, pirms 15 gadiem
Fedja, finaals jaanjem !

  +5 [+] [-]

, 2009-09-14 02:52, pirms 15 gadiem
Tas sitiens vnk fantantisk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-09-14 07:52, pirms 15 gadiem
Del Potro jaunāks par Mūsu Ernestiņu!

  +2 [+] [-]

, 2009-09-14 09:33, pirms 15 gadiem
Cikos machs?

  +2 [+] [-]

, 2009-09-14 09:47, pirms 15 gadiem
Labs raksts... tikai jautājums, vai tad Federers no abām pusēm nesit ar labo roku? (3 rinkopa no beigām)

Nu tas Del Potro savos 20 gados izskataas pēc 30 gadīga mužika!

  +3 [+] [-]

, 2009-09-14 11:22, pirms 15 gadiem
lacoste_123 rakstīja: Cikos machs?
Pēc Latvijas laika 23:00

  +2 [+] [-]

, 2009-09-14 11:36, pirms 15 gadiem
MEISTARS!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-09-14 15:41, pirms 15 gadiem
Vienīgi varu pateikt lielu paldies Džoko, kurš nepadevās un cīnījās līdz galam, jo pret tādu meistaru kā Rodžers jebkuram nolaistos rokas. Džoko sagādāja labu cīņu, tāpēc arī Federeram nācās nedaudz pasvīst.
Uzvara 3 setos - likumsakarīgi un bez lieka stresa.

Protams, ir viena lieta, kuru atcerēsies vēl ilgi. Tas ir Federera elegantais "hotdogs" Tādus sitienus katru dienu negadās redzēt...drīzāk negadās redzēt, ka ar tādu sitienu var gūt punktu. Skaisti!

Ceru, ka finālā būs līdzīga cīņa un ka Federeram nāksies parādīt visu, kas ir viņa arsenālā

     [+] [-]

, 2009-09-14 22:23, pirms 15 gadiem
nepateiktu kaads kur varees skatiities LIVE video shiiis speeles netaa?

     [+] [-]

, 2009-09-15 00:55, pirms 15 gadiem
Kāpēc Federers spēlē bez tā vibrācijas noņemēja uz raketes?
Nebiju iepriekš skatījies, bet finālā spēlē bez.