Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

WTA gada spēlētāja – Kenina, fanu balsojumā uzvar Švjonteka

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

WTA gada spēlētāja – Kenina, fanu balsojumā uzvar Švjonteka
Sofija Kenina. Foto: AP/Scanpix

Mediju balsojumā par WTA sezonas labāko spēlētāju triumfēja ASV pārstāve Sofija Kenina, kura šogad uzvarēja divos turnīros, ieskaitot "Australian Open". Savukārt pie divām balvām tika jaunā Polijas zvaigzne Iga Švjonteka.

Sofija Kenina bija vienīgā tenisiste, kura šogad spēlēja divos "Grand Slam" finālos. Viņa uzvarēja Austrālijā, kur ar 4:6, 6:2, 6:2 pieveica divkārtējo "Grand Slam" čempioni Garbinji Mugurusu, un zaudēja Francijā, kur ar 1:6, 4:6 piekāpās pirmo titulu izcīnījušajai polietei Igai Švjontekai. Gadu ranga 4. vietā pabeigusī Kenina aizvadītajā sezonā uzvarēja arī Lionas "International" turnīrā.

Uz gada labākās spēlētājas balvu pretendēja arī jau pieminētā Švjonteka, "US Open" čempione Naomi Osaka, viņai finālā Ņujorkā zaudējusī Viktorija Azarenka, kā arī divas tenisistes, kuras šogad uzvarēja visvairāk turnīros – pa trim tituliem ieguva Simona Halepa un Arina Sabaļenka.

Švjonteka atzīta par šogad visvairāk progresējušo spēlētāju. Viņa iepriekšējo sezonu pabeidza 49. vietā, bet 12 mēnešus vēlāk ir 17. pozīcijā. Švjonteka oktobrī spilgti triumfēja "French Open", kur nevienā no septiņiem mačiem nezaudēja vairāk par pieciem geimiem! Iga 19 gadu vecumā kļuva par Polijas pirmo "Grand Slam" vienspēļu čempioni, turklāt Parīzē arī izcīnīja pirmo WTA līmeņa titulu.

Polijas tenisa sensācija uzvarēja ar fanu balsojumā par populārāko spēlētāju, atkārtojot karjeru beigušās Agņeškas Radvaņskas sasniegumu. Radvaņska šajā balsojumā triumfēja apbrīnojamas sešas reizes. Švjontekas uzvara pārtrauca Halepas trīs gadu sēriju. Zīmīgi, ka Iga pērn, vēl pirms saviem milzīgajiem panākumiem, bija 2. vietā aiz Rumānijas zvaigznes.

Gada jaunpienācējas godā argentīniete Nadja Podoroska, kura Parīzē izcēlās ar pārsteidzošu "Grand Slam" pusfinālu, tikai otro reizi spēlējot "Grand Slam" turnīrā. Gadu sākusi ranga 255. vietā un pārsvarā spēlējot ITF turnīros, Podoroska Parīzes ceļojumu sāka kvalifikācijā un guva kopumā astoņas uzvaras, no kurām pēdējā bija ceturtdaļfinālā ar 6:2, 6:4 pret piekto raketi Eļinu Svitoļinu. Podoroska nākamajā mačā ar 2:6, 1:6 piekāpās neapturamajai Švjontekai.

Divkārtējai "Australian Open" čempionei Azarenkai gada iespaidīgākā atgriešanās. Vika augustā un septembrī izcēlās ar 11 uzvaru sēriju un diviem fināliem Ņujorkā, kur vispirms uzvarēja no Sinsinati pārceltajā "Premier 5" turnīrā, bet pēc tam sasniedza "US Open" finālu (6:1, 3:6, 3:6 zaudējums Osakai). Zīmīgi, ka Osakai vajadzēja būt viņas pretiniecei arī pirmā turnīra finālā, taču Japānas zvaigzne toreiz no mača atteicās kājas savainojuma dēļ. Azarenka sezonas beigās sasniedza Ostravas finālu, kur ar 2:6, 2:6 zaudēja savai tautietei Sabaļenkai. Bijusī ranga līdere sezonu pabeidza 13. vietā (+37).

Zīmīgi, ka nevienā kategorijā starp pretendentēm uz uzvaru nebija ranga līderes Ešlijas Bārtijas, kura šogad piedalījās tikai 14 mačos, no kuriem pēdējais bija februārī. Austrālijas zvaigzne nolēma nespēlēt pēc koronavīrusa pandēmijas radītā piecu mēnešu pārtraukuma, taču, nezaudējot pagājušajā gadā nopelnītos punktus, varēja palikt ranga virsotnē.

Izmantotie resursi:
https://www.wtatennis.com/news/1930...
https://www.wtatennis.com/news/1929...