Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Romā negaidīti uzvar Sančesa

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Romā negaidīti uzvar Sančesa
Marija Hosē Martinesa Sančesa
Foto: Reuters/Scanpix

Romas WTA ''Premier'' kategorijas turnīrs noslēdzies ar negaidītu Spānijas pirmās raketes Marijas Hosē Martinesas Sančesas uzvaru. Finālā viņa divos setos ar 7:6(5), 7:5 pieveica divkārtējo čempioni Jeļenu Jankoviču.

Romas turnīrs šoreiz izvērtās gana aizraujošs. Pirmo reizi kopš ''Australian Open'' kortā atgriezās WTA ranga līdere Serēna Viljamsa, kura tika līdz pusfinālam. Vakar trīs setu dramatiskā cīņā viņa, neizmantojot vienu mačbumbu, piekāpās Jeļenai Jankovičai. Pārsteigumi Itālijas galvaspilsētā bija jau pirmajās kārtās. Abas pērnā gada finālistes – Dinara Safina un Svetlana Kuzņecova – izkrita otrajā kārtā. Safina zaudēja rumānietei Aleksandrai Dulgeru, bet Kuzņecova Marijai Kiriļenko. Neveiksme arī ranga otrās pozīcijas īpašniecei Karolīnai Vozņacki. Dāniete, joprojām spēlējot ar potītes savainojumu, 3. kārtā piekāpās spānietei Marijai Hosē Martinesai Sančesai.

Tieši Sančesa kļuva par šī turnīra lielāko pārsteigumu, nokļūstot līdz pat finālam. Turnīra gaitā viņa apspēlēja jau pieminēto Vozņacki, Allu Kudrjavcevu, Frančesku Skjavoni, Luciju Safarovu un vakar pusfinālā Anu Ivanoviču. 28 gadus vecajai spānietei pirmais šāda līmeņa turnīra fināls. Tikmēr tīkla otrajā pusē Serbijas pirmā rakete Jankoviča, kura Romā divas reizes jau bija uzvarējusi un šonedēļ gāja pēc trešā titula. Viņas ''upuri'' ceļā uz finālu – Betānija Mateka Sendsa, Janīna Vikmaijere un abas māsas Viljamsas – Venusa un Serēna. Līdz šim Jankoviča ar Sančesu bija tikušās divas reizes. Tālajā 2001. gadā Maiami uzvarēja Sančesa, bet pērn Federācijas kausa izcīņā pārāka bija Jankoviča.

Pirmā pie breika tika Sančesa, kura 4. geimā ar savu firmas sitienu - dropšotu lika Jankovičai kapitulēt – 3:1. Spāniete vēlāk bija vadībā ar 5:2, taču pie 5:3 nespēja izservēt setu, neizmantojot vienu setbumbu. Pēc tam ar 6:5 un savu servi vadībā bija Jankoviča. Arī serbiete ''noraka'' vienu setbumbu, ļaujot Sančesai atspēlēties – 6:6. Taibreikā nedaudz precīzāka bija Sančesa, uzvarot ar 7:5.

Arī otrajā setā Jankoviča ar retiem izņēmumiem nebija spējusi rast risinājumu. Tāpat kā pirmajā setā, arī otrajā Spānijas pirmā rakete saskārās ar grūtībām, kad vajadzēja pabeigt setu. No 5:3 ļauts Jankovičai panākt 5:5. Taču uzreiz pēc tam Sančesa atkal kāpināja tempu un vēlreiz salīdzinoši viegli tika pie breika – 6:5. Pēc tam izdevās noturēt savu servi un viss! 7:6(5), 7:5 uzvara Sančesai.

28 gadus vecā Sančesa izcīnījusi karjeras nozīmīgāko titulu. Līdz šim vienspēlēs viņai bija izdevies uzvarēt pērn Bogotā un Bostadē. Sančesa kļuvusi par pirmo spānieti, kura uzvarējusi augstākās kategorijas turnīrā pēdējo desmit gadu laikā. Pēdējā to 2000. gadā Berlīnē iespēja Končita Martinesa. Uzvara Romā Sančesai dos vietu ranga Top 20, kā arī 900 ranga punktus un 350 000 dolāru prēmiju, bet Jankovičai - 620 punktus un 175 000 dolāru.

Izmantotie resursi:
sonyericssonwtatour.com