Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Spānija ceturto reizi izcīna Hopmana kausu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Spānija ceturto reizi izcīna Hopmana kausu
Fernano Verdasko un Anabela Medina Garigesa
Foto: Reuters/Scanpix

Ar visai negaidītu Spānijas komandas triumfu šodien noslēgusies 25.Hopmana kausa izcīņa tenisā. Finālā Fernando Verdasko un Anabela Medina Garigesa ar 2:1 uzveica par nepārprotamiem favorītiem uzskatītos serbus Novaku Džokoviču un Anu Ivanoviču. Šo trofeju Spānija izcīnījusi ceturto reizi turnīra pastāvēšanas vēsturē.

Hopmana kausa izcīņa ir ikgadējs tenisa komandu turnīrs, kurā katru komandu pārstāv pa vienam tenisistam un tenisistei. Viena cīņa sastāv no vienas vīriešu vienspēles, vienas sieviešu vienspēles un jauktās dubultspēles. Kopumā turnīrā piedalās astoņas komandas, kas sākotnēji aizvada divus grupu turnīrus. Katras grupas uzvarētāji beigās tiekas finālā.

Šogad turnīrs norisinājās 25.reizi. Tajā piedalījās Austrālijas, ASV, Francijas, Dienvidāfrikas Republikas, Vācijas, Itālijas, Serbijas un Spānijas komandas, bet finālu sasniedza pēdējās divas, uzvarot visās trijās apakšgrupas spēlēs. Serbiju šogad pārstāvēja ATP ranga līderis Novaks Džokovičs un Ana Ivanoviča (WTA 13.), bet Spāniju – Fernando Verdasko (ATP 24.) un Anabela Medina Garigesa (WTA 50.). Fināla favorīti viennozīmīgi bija serbi.

Cīņa tika atklāta ar vīriešu vienspēli. Līdzšinējās spēlēs abu starpā katrs bija izcīnījis pa piecām uzvarām (uz „hard” arī līdzsvars 2-2). Spēles pirmajā setā bija tikai viena breikbumba, kuru ceturtajā geimā izmantoja Džokovičs. Setā viņam uzvara ar 6:3. Otrā sākumā labi nospēlēja Verdasko, izraujoties priekšā ar 3:0, taču ranga līderis atbildēja ar identisku izrāvienu. Seta turpinājumā serbam padevās vēl viens breiks, kas ļāva uzvarēt gan setu (7:5), gan visu maču.

Ivanovičas un Garigesas savstarpējā bilance bija 3-1 serbietes labā, bet šodien izteikta favorīte bija serbiete. Spēli viņa iesāka ar 2:0, taču uzreiz zaudēja servi un iniciatīvu. Seta turpinājumā neliels pārsvars jau bija Garigesai, kura pelnīti tika pie vēl viena breika un uzvaras setā (6:4). Otrais sets sākās līdzīgi, tikai šoreiz Ivanoviča pārsvaru prata saglabāt (3:0, 4:1, 5:2). Taču brīdī, kad vajadzēja izservēt setu, viņa notrīcēja un palika sausā pie pašas serves. Seta uzvarētāju noteica taibreikā, kurā serbiete nospēlēja ļoti labi – 7:6(3). Izšķirošā seta ievads veiksmīgāks bija spānietei. Ieguvusi 3:0 handikapu, viņa droši tuvojās uzvarai setā. Pirmo mačbumbu Garigesa ieguva pie 5:2 un Ivanovičas serves un to izmantoja. Pēc vairāk nekā divarpus stundu cīņas Hopmana kausa uzvarētāju noskaidrošana tika atlikta uz jaukto dubultspēli.

Pēc mazāk nekā stundas pauzes, kad pēc vietējā laika tuvojās pusnakts, tika dots starts izšķirošajam mačam. Tajā abu duetu izredzes jau tika vērtētas līdzīgi. Maču ar servi sāka serbi (Džokovičs), izvirzoties vadībā, taču tā arī palika vienīgā reize, kad viņi bija priekšā. Spāņu duets darbojās saskanīgāk un veiksmīgāk, iegūstot 5:2 pārsvaru. Ar pirmo mēģinājumu setu izservēt neizdevās, bet otrais bija veiksmīgs – 6:4. Otrajā setā kā vieniem, tā otriem izdevās labāk aizvadīt serves geimus. Pirmās iespējas septītajā geimā neizmantoja serbi, bet pēc tam divas breikbumbas (slēptās mačbumbas) vējā palaida spāņi. 11.geimā Spānijas tenisisti uzvarēja geimu pie Ivanovičas serves, iegūstot iespēju izservēt maču un turnīru. Tas bija jādara Medinai Garigesai un viņa nepievīla – 7:5.

Spānijas komandai šis ir ceturtais Hopmana kausa tituls – pirmo tālajā 1990.gadā izcīnīja Emilio Sančess un Aranta Sančesa, 2002.gadā veiksmīgi bija Tomijs Robredo un Aranta Sančesa Vikario, bet 2010.gadā Tomijs Robredo un Marija Hosē Martinesa Sančesa. Veiksmīgākā izlase Hopmana kausa vēsturē joprojām ir ASV ar sešiem tituliem.

Hopmana kausa ieguvēji

GadsValstsDalībnieki
2013.SpānijaFernando Verdasko un Anabela Medina Garigesa
2012.ČehijaTomašs Berdihs un Petra Kvitova
2011.ASVDžons Isners un Betānija Mateka-Sendsa
2010.SpānijaTomijs Robredo un Marija Hosē Martinesa Sančesa
2009.SlovākijaDominiks Hrbatijs un Dominika Cibulkova
2008.ASVMārdijs Fišs un Serēna Viljamsa
2007.KrievijaDmitrijs Tursunovs un Nadja Petrova
2006.ASVTeilors Dents un Liza Reimonda
2005.SlovākijaDominiks Hrbatijs un Daniela Hantuhova
2004.ASVDžeimss Bleiks un Lindsija Devenporte
2003.ASVDžeimss Bleiks un Serēna Viljamsa
2002.SpānijaTomijs Robredo un Aranta Sančesa Vikario
2001.ŠveiceRodžers Federers un Martina Hingisa
2000.Dienvidāfrikas RepublikaVeins Fereira un Amanda Kecere
1999.AustrālijaMarks Filipusis un Jeļena Dokiča
1998.SlovākijaKarols Kučera un Karina Hadsudova
1997.ASVDžastins Gimelstobs un Čanda Rubina
1996.HorvātijaGorans Ivanisevičs un Iva Majoli
1995.VācijaBoriss Bekers un Anke Hūbere
1994.ČehijaPetrs Korda un Jana Novotna
1993.VācijaMihaels Štihs un Štefija Grāfa
1992.ŠveiceJakobs Hlaseks un Manuela Malejeva-Franjē
1991.DienvidslāvijaGorans Prpičs un Monika Seleša
1990.SpānijaEmilio Sančess un Aranta Sančesa
1989.ČehoslovākijaMiloslavs Mečirs un Helena Sukova

Izmantotie resursi:
Hyundai Hopman Cup - An official international...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-05 22:31, pirms 12 gadiem
Interesanti, kā jutās Ivanoviča un Verdasko, spēlējot vienam pret otru? jautāju, jo pašam nesanāca maču noskatīties

     [+] [-]

, 2013-01-05 23:49, pirms 12 gadiem
double_fault rakstīja: Interesanti, kā jutās Ivanoviča un Verdasko, spēlējot vienam pret otru? jautāju, jo pašam nesanāca maču noskatīties
Verdasko diezgan daudz eisus ieserveeja pret Anu, aplaudeeja par teju visiem vinjas veiksmiigajiem sitieniem (taadu nebija daudz) un beigaas abi aatri sabuchojaas (ne vairaak kaa Džokovičs ar Garigesu)..