Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Novājinātā Kanāda pārsteidz BJK kausa čempioni Franciju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Novājinātā Kanāda pārsteidz BJK kausa čempioni Franciju
Gabriela Dabrovski un Rebeka Marino. Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien "O2" arēnā Prāgā sākās pirmais Billijas Džīnas Kingas kausa (BJK) finālturnīrs, un jau pirmajā sesijā tika fiksēts pirmais pārsteigums, kad novājinātā sastāvā spēlējošā Kanāda ar 2:1 apspēlēja pašreizējo čempioni Franciju.

Pirmajam BJK finālturnīram vajadzēja notikt pagājušā gada aprīlī Budapeštā, taču turnīrs koronavīrusa pandēmijas dēļ tika pārcelts divas reizes, turklāt bija spiests meklēt jaunas mājas, jo ungāri atteicās no prestižā turnīra rīkošanas.

Prāgā startē 12 komandas, kas sadalītas četrās grupās pa trim izlasēm. Pēc viena apļa turnīra grupu uzvarētājas iekļūs pusfinālos. Komandas sadalīs 6,8 miljonu ASV dolāru vērtu prēmiju fondu, kas pandēmijas seku dēļ tika samazināts gandrīz uz pusi – sākotnējā plānā bija paredzēti 12 miljoni.

Pašreizējā čempione Francija, kas 2019. gada finālā Pērtā ar 3:2 pieveica Austrāliju, titula aizstāvēšanu jauna formāta turnīrā sāka ar sakāvi pret Kanādu, kas Prāgā ieradusies bez vienspēļu ranga pirmā simta spēlētājām, jo izlasei nepalīdz Bjanka Andresku un Leila Fernandesa.

Ranga 353. vietā esošā Fransuāza Abandā ar 4:6, 6:4, 6:4 pieveica Fionu Ferro (WTA 103.), esot iedzinējos ar setu un 0:2. Francijai izlīdzinājumu panāca Alizē Kornē (WTA 59.), kura ar 6:4, 7:6(5) apspēlēja Rebeku Marinu (WTA 148.).

Kanāda izmantoja savu trumpi dubultspēlēs – ranga 5. vietā esošā Dabrovski kopā ar Marino uzveica Klaras Bjurelas un Kornē duetu – 6:3, 7:6(6). Čempiones 2. setā nenosargāja breika pārsvaru (5:2) un arī taibreikā neizmantoja setbumbu, kad Kornē pie 6:5 pēc viltīga iegrieztā Dabrovski sitiena kļūdījās pie tīkla (auts).

Francija un Kanāda spēlē A grupā, kur trešā komanda ir grupas favorīte Krievija, šajā turnīrā dēvēta par Krievijas Tenisa federācijas komandu. Rīt notiks Kanādas un Krievijas mačs.

B grupas pirmais mačs beidzās ar Beļģijas 2:1 uzvaru pār Baltkrieviju, kuras sastāvā nav ranga otrā numura Arinas Sabaļenkas. Baltkrievija vienīgo punktu dabūja dubultspēlē. Šajā grupā ir arī Austrālija, kas Čehijā ir bez ranga līderes Ešlijas Bārtijas un turnīru sāks rīt pret Beļģiju.

Turnīra rīkotāja Čehija D grupas pirmajā mačā ar 2:1 apspēlēja Vāciju, šajā mačā, iespējams, zaudējot savu pirmo numuru Barboru Krejčīkovu, kura, spēlējot ar labās kājas savainojumu, zaudēja vienspēlē un pēc tam nespēja doties laukumā uz dubultspēli.

Ranga 35. vietā esošā Marketa Vondrušova ar 6:1, 6:3 sagrāva Andreu Petkoviču (WTA 76.), bet pasaules trešā rakete Krejčīkova nespēja tikt galā ar devīto numuru Andželiku Kerberi – 7:6(3), 0:6, 4:6. "French Open" čempionei vairākas reizes bija nepieciešama ārstu palīdzība.

Krejčīkova nevarēja piedalīties dubultspēlē ar savu pastāvīgo pārinieci Kateržinu Sinjakovu, kurai talkā nāca cita dubultspēļu speciāliste Lucija Hradecka, un viņas ar 6:4, 6:7(2), 10:8 uzvarēja Annas-Lēnas Frīdsamas un Jules Nīmaijeres duetu.

Čehijas izlasei, kas uzvarējusi četros no pēdējiem astoņiem BJK kausiem, otrdien būs brīvdiena, bet trešdien grupas otrais mačs pret Šveici.

Visbeidzot Spānija C grupā ar 2:1 apspēlēja Slovākiju, arī šajā mačā uzvarētājai tiekot noskaidrotai dubultspēlē. Šajā grupā ir arī BJK titulētākā izlase ASV, kas izcīnījusi 18 titulus.