Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:16, Did:0, useCase: 3

Baško: ''Galvenais, ka spējām saņemties''

Vakardienas „Sporta studija” bija veltīta sieviešu basketbola izlases spēlēm Eiropas čempionāta finālturnīrā . Studija sākās Latvijas – Grieķijas spēles papildlaika pēdējā minūtē un eksperti uz karstām pēdām varēja analizēt gan pēdējo spēli, gan visu turnīru.

Studijā viesojās bijušais izlases galvenais treneris Aivars Vīnbergs un
SK „Cēsis” direktors Krišjānis Kļaviņš. Pēc spēles varēja dzirdēt arī izlases kapteines Guntas Baško komentāru.

Iesākumā tika aplūkota otrdienas vakara spēle pret Grieķiju – it kā sākumā drošs pārsvars, bet beigās uzvara gūta tikai dramatiskā pagarinājumā. Aivars Vīnbergs: ”Man bija tā izdevība redzēt klātienē pirmo Grieķijas izlases spēli ar Ungāriju un tur jau varēja konstatēt, ka grieķietes daudz agresīvāk aizsardzībā spēlē nekā pārējās konkurentes grupā. To var redzēt arī šovakar, ar kādam grūtībām jāsaskaras. To var tikai individuāli izdarīt – no mūsējām diemžēl uz to spējīga tikai Anete.”

Vai galvenais treneris nav pārāk emocionāls spēles epizodēs? Viņu raksturoja SK „Cēsis” direktors Krišjānis Kļaviņš: „Zvirgzdiņš ir tāds emocionāls treneris. Galvenais, lai šie smagie vārdi netrāpītu meitenēm. Taču domāju, ka viņas gan jau ir pieradušas pie tā. Zvirgzdiņš ir ļoti ass kā treneris, bet jādomā, ka papildlaika beigās jau viss ir kartībā un treneris pēdējā pārtraukumā jau bija daudz mierīgāks nekā pirms tam. Grūti tā raksturot trenera emocijas. Ja šādu spēli no plus 16 zaudētu, tad gan liela daļa vainas būtu jāuzņemas trenerim.”

Kāpēc Latvijai vispār radās milzu problēmas, ja bija tāds pārsvars pēc spēles pirmā puslaika? A.Vīnbergs: ”Daudz ko izšķīra neveiksmīgais sākums trešajā ceturtdaļā. Divi punkti tika gūti kādās sešās minūtēs, tādēļ arī beigas iznāca tik dramatiskas.”

Krišjānis Kļaviņš: „Jau visu šo čempionātu var just, ka Dievs ir ar mums, tāpat bija ar grupu izlozi. Šovakar arī fantastiska uzvara papildlaikā, kaut tajā jau bija mīnus četri un tas jau ir daudz. Pats svarīgākais ir tas, kas nākamajā kārtā nāk līdzi divas uzvaras un, pārspējot Spāniju, varam izvairīties no spēles pret Krieviju ceturtdaļfinālā un, visticamāk, arī pret Franciju.”

Tūdaļ pēc spēles tiešraidē savu viedokli izteica arī izlases kapteine Gunta Baško:
”Pat nezinu, kā pati iemetu beigās, tā vienkārši sanāca, izmetu un iekrita. Veiksme beigās nedaudz bija mūsu pusē. Mēs varbūt spēles vidū nedaudz atlaidām, sasteidzām metienus, bet grieķietēm sāka veikties, viņas arī aizsardzībā nospēlēja labāk. Galvenais, ka spējām saņemties! Prieks jebkurā gadījumā, šoreiz pat varbūt nedaudz lielāks, jo uzvarējām pašās papildlaika beigās. Jācer, ka Arēnā arī būs tikpat daudz skatītāju kā Liepājā un pat vairāk, tāpēc visi laipni aicināti!”

Runājot par visu turnīru, A. Vīnbergs uzsvēra, ka aizsardzība ir tradicionāli mūsu stiprā puse. „Redzot visas trīs šis grupas spēles gan grūti izdarīt secinājumus, jo šīs komandas nebija tās stiprākās pretinieces un diezin vai tiks labāko sešiniekā kāda. Apgalvot, ka tik labi ies arī vēlāk, gan nevar. Mikroklimats komandā ir labs, domāju. ka šī vakara smagā uzvara neradīs kādu disonansi šajā mehānismā. Komanda ir kā motors, kas labi ieeļļots un labi strādā. Man tikai žēl, ka šoreiz neizdevās spēlē iesaistīt tik daudzas spēlētājas, kā pirmajās divās cīņās.”

K.Kļaviņš: „Par aizsardzību runājot – Zvirgzdiņš vienmēr ir tendēts uz to. Viņam tā vienmēr ir pirmajā vietā. Nav svarīgi, cik daudz iemet, svarīgākais – lai ielaistu mazāk par pretiniecēm. Šī iemesla dēļ viņš attiecīgi komplektē sastāvu, Elīna Babkina noteikti tāpēc arī netika. Mēs no viņas jau tagad ļoti daudz gaidām, bet viņai vēl ir tikai 19 gadi – parādiet man vēl kādu izlasi, kurā ir tik jauna saspēles vadītāja. Labi, viņa gan ir lielajā basketbolā jau kādus trīs gadus, bet kāda mums ir problēma? Saspēles vadītājas šajā modelī punktus faktiski negūst, divi vai četri punkti jau ir daudz. Visa spēle ir balstīta uz pārējām spēlētājām, taču Elīna ir tā, kas var arī iemest.”. A.Vīnbergs vēl piebilda, ka vispār jau no saspēles vadītājām būtu vairāk jāgaida arī rezultatīvas piespēles, kas ļoti labi izsaka to lietderību.

Kā raksturot citas komandas šajā finālturnīrā? „Turpmāk būs jārēķinās ar vēl lielāku pretdarbību aizsardzībā nekā pret Grieķiju, un es ceru, ka mūsu treneri izdarīs pareizus secinājumus,” saka A. Vīnbergs. „Slovākijas izlase ir absolūti bez zvaigznēm, vienīgā ir tā spēlētāja, kas jau iepriekš mums sagādājusi daudz raižu – saspēles vadītāja Zuzanna Žirkova, ļoti augsta līmeņa spēlētāja no Čehijas ‘’Brno’’, bet pārējās nav tik izcilas. Spānijas izlasē ir ļoti liela problēma – savainota Amaija Valdemoro, kas ir neapšaubām komandas līdere, viena no labākajām Eiropā. Nav zināms, vai viņa varēs palīdzēt otrajā posmā un tas ir ļoti svarīgi, jo Latvijai tas būs galvenais mačs.”

A. Vīnbergs: „Biju uz Čehijas un Spānijas spēli un pirmās 25 minūtes man atstāja ļoti labu iespaidu. Čehietēm četras spēlētājas pamatā ir ap 185 cm un mani jau māca bažas, kā mēs viņas segsim. Mums jārēķinās, ka ar katru nākamo soli būs arvien stiprākas komandas.”

Skatītāji gribēja zināt, kā vērtēt Zanes Tamanes sniegumu. Abi eksperti uzsvēra, ka pēdējos gados viņa tomēr strauji progresējusi, spēlējusi arī sieviešu WNBA. „Tas progress, kuru viņa ir veikusi pēdējos divos gados, ir fantastisks. Varbūt šī spēle viņai neizdevās, bet progress ir ļoti labs, Valmierā pat nevienai komandai nebija tik spilgtas centra spēlētājas,” – K.Kļaviņš. Eksperti atzina, ka čempionāta sistēma ir diezgan neparasta, jo sākumā jāspēlē trīs dienas pēc kārtas bez atpūtas. „Basketbols nav bizness, vismaz Eiropā. Es aizbraucu uz Valmieru un tur ir četras spēles dienā. Esmu noguris jau pēc trīs spēļu noskatīšanās,” – K.Kļaviņš.

Daži skatītāji uzsvēra, ka mūsējās nemāk spēlēt labi pret zonas aizsardzību, taču A.Vīnbergs to noliedza. Mums esot labas metējas un pretinieces nemaz tik bieži šādu taktiku neizmanto. „Basketbols ir palicis skatāmāks, jo sievietēm tagad ir vieglā bumba, var iemest tālos metienus un pat neko nevar pārmest, ka aizsardzība nevar nosegt. Basketbols kļuvis atraktīvāks. Vai mūsējām ir pamatotas cerības tikt pie medaļām? „Īstenībā šoreiz ir ļoti laba izdevība – gan komplektācijas ziņā, gan apstākļi, ka čempionāts notiek Latvijā. Ir pamats cerēt, ka tā notiks.”

„Mums pagaidām tiesneši daudz vairāk ļauj to, ko citām neļauj. Paskatīsimies kā būs vēlāk, kad nāks lielas personības pretim, vai būs tieši tāpat. Šaubos, vai tā ļaus, jo tiesneši to respektēs,” – tā K.Kļaviņš. Daudzi uzsvēra, ka izlasei ir ļoti liels apkalpojošais personāls. „Es gan no savas pieredzes varu pateikt, ka darbu ir ļoti daudz un labi, ka ir vēl kādi cilvēki, kuriem var paraudāt uz pleca, pažēloties un pakomunicēties, izņemot trenerus. Tas nav slikti. Manā laikā bija daudz ļaunāk – kancelejas izdevumu basketbola savienībā bija vairāk nekā naudas sieviešu izlasei, uz mačiem taču braucām arī ar autobusu,”– A. Vīnbergs. K.Kļaviņš vēl uzsvēra, ka Krievijai faktiski ir četri treneri, kas visi vēl vada spēli.

Raidījuma izskaņā skatītāji vēl dzirdēja NBA basketbolista Andra Biedriņa domas par sieviešu finālturnīru un Latvijas izlases spēli Liepājā. Kā uzsvēra Biedriņš, viņš ir patīkami pārsteigts gan par organizāciju, gan par mūsu meiteņu atdevi. Pats galvenais – A.Biedriņš apstiprināja, ka rudenī spēlēs Latvijas izlasē.

Pašās beigās vēl eksperti īsumā atbildēja uz skatītāju iesūtītajiem jautājumiem. K.Kļaviņš apstiprināja, ka nākamajā sezonā SK „Cēsis” vairs netrenēs A.Zvirgzdiņš. „Mēs arī FIBA Eiropas kausos nespēlēsim, jo neizdevās savākt vēlamo budžetu. Lai cīnītos par kausu, vajag apmēram miljonu eiro.” Pats SK „Cēsis” direktors ļoti sekojis līdzi Krievijas izlases spēlēm Valmierā un otrdien pat krievietes pacienājis ar kādu gardumu. „Es aizvedu vairākus kilogramus Latvijā audzētas zemenes un viņas teica, ka garšo. Es ceru, ka viņām nesāpēs vēders, citādi mani noķers jebkur...” Vai agrāk nebija tādi gadījumi, ka tīši pretiniecēm iedeva ko sabojātu ēdamu? A.Vīnbergs: ”Galvenais jau bija Dienvidu izbraukumos sekot līdzi, lai neiekrīt gastronomiskajās izvirtībās un nesaēdās augļus par daudz, tas var beigties ar sliktām sekām.”

Informāciju sagatavoja:
LTV Sports

  +2 [+] [-]

, 2009-06-10 11:25, pirms 15 gadiem
Interesanta un pozitīva bija sporta studija

  +2 [+] [-]

, 2009-06-10 11:26, pirms 15 gadiem
Pret čehietēm jāsaņemās vēl vairāk,mazāk kļūdu,un būs viss OK,mūsējām ir raksturs!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-06-10 12:24, pirms 15 gadiem
Cik sporta veidos K.Kļaviņš ir eksperts?????

  +1 [+] [-]

, 2009-06-10 12:42, pirms 15 gadiem
DžonsMakleins rakstīja: Cik sporta veidos K.Kļaviņš ir eksperts?????
Tikpat cik mūsu universālie ministri.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-06-10 14:53, pirms 15 gadiem
(sasperjods) ...un arī florbolā. Ir nu gan cilvēkam interesanta dzīve, kādos sporta pasākumos viņš tikai nav bijis un būs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja