Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:16, Did:0, useCase: 3

E.Silovs: "Haraldam ticēju jau sen"

Jānis Celmiņš

E.Silovs: "Haraldam ticēju jau sen"
No kreisās Arturs Vaiders un Edvīns Silovs
Foto: LTV Sports

Otrdien 2. februārī "Sporta studijā" LTV 7 ciemojās šorttreka treneris Edvīns Silovs un žurnālists ar deviņu olimpisko spēļu pieredzi klātienē Arturs Vaiders. Raidījumā tika runāts gan par šorttreku un Haralda Silova izredzēm Vankūverā, gan par citiem veidiem un psiholoģiskās sagatavotības nozīmi.

Līdz spēļu sākumam palicis pavisam maz, jo nieka desmit dienas nav nekas pret visu četru gadu posmu. "Desmit dienās var tikai uzturēt savu sportisko formu, bet ja kaut kas ir izlaists, tad neko panākt vairs nevar." Haralds Silovs joprojām trenējas Kanādā un tā ir pēdējos divus gadus, jo Kalgari ir ideāla vieta šorttrekam, arī laba treniņu grupa - vēl seši kanādieši un divi beļģi, tur strādā arī Haralda personīgais treneris.

Arturs Vaiders uzsvēra, ka arī žurnālistiem gatavošanās katrām spēlēm ir specifiska. Agrāk pats braucis kā laikraksta ”Diena” žurnālists, tagad pārstāv interneta portālu un pašam jātiek ar visu galā. "Liela atšķirība vienīgi bija ar pirmajām mūsu olimpiskajām spēlēm, tad tiešām bija mute vaļā, tagad vairāk vai mazāk viss ir zināms," atzīst Vaiders.

Daudz tika runāts par sportistu psiholoģisko gatavību spēlēm, savu skatījumu reportāžā izteica skeletonisti brāļi Dukuri. ”Psiholoģija vispār varētu būt specifiska katra sportista rakstura īpašība. Vieni talanti aiziet līdz pjedestālam, citi paliek pusceļā vai tūdaļ aiz pjedestāla. Ja aplūkojam moderno olimpisko spēļu sākumu, tad arī 100 m sprintā starpība laureātiem sākumā bija pāris desmitdaļas. Tagad daudzos veidos izšķir simtdaļas vai pat tūkstošdaļas, fiziski un tehniski jau daudzi ir līdzīgi. Uzvar tas, kas psiholoģiski spēcīgākais,” uzskata Vaiders.

Silovs piebilda, ka tāpat ir arī šorttrekā. ”Katrā skrējienā ir pavisam cita situācija, liela nozīme katram sīkumam. Iespējami kritieni, tāpat diskvalifikācijas, šorttreks nav prognozējams, to pateiks jebkurš sportists.” Haralda Silova kroņa disciplīnas Vankūverā noteikti būšot 1000 un 1500 m, tur viņa izredzes vislabākās. ”Ātrslidošanā Haralds arī cīnīsies, bet šo veidu viņš vēl šoreiz neizvirzīs kā galveno, tā būs vairāk gatavošanās šorttrekam,” piebilst viņa tēvs.

Daži skatītāji raizējās par bobslejistu Jāni Miņinu, vai viņš nesadegšot pirms laika? ”Lielākais trumpis gan viņam ir Vistleras trase, tur viņš ir labi braucis, bet nu jābūt stabilam. Citiem iepriekš Vistlerā arī bija problēmas,” prognozē Vaiders. Raidījuma viesi atzina, ka īpaši jāuzteic Latvijas hokeja izlases kvalificēšanās olimpiskajām spēlēm jau trešo reizi pēc kārtas. Īpaši tagad, kad spēles notiks Kanādā. Pat vasaras olimpiskajās spēlēs Latvijai bieži vien nav tik lielas delegācija, kā tagad.

Kāds skatītājs vēlējās zināt, vai tiešām tik daudzi sportisti jāved uz Vankūveru, ja vairums nespēs pacīnīties par vietu pirmajā desmitniekā? ”Tā varbūt var atļauties teikt krievi, amerikāņi, vācieši, ja mums arī iepriekš nebrauktu šādi jaunie sportisti, varbūt tagad vispār nekas nebūtu. Sportisti tomēr normatīvu ir izpildījuši,” uzskata Vaiders.

Edvīns Silovs plašāk skaidroja arī šorttreka reglamentu - kurā disciplīnā ir seši cilvēki finālā un kurā četri. ”Visi ir konkurenti, nevar nevienu noniecināt, bet galvenie favorīti ir kanādieši, amerikāņi, korejieši. Ar šo lielvalstu sportistiem gan būs grūti konkurēt.” Haralds Silovs Vankūverā startēs arī ātrslidošanā, kas gan savā būtībā daudz atšķiroties no šorttreka – slidošanā, tehnikā, inventārā. ”Šķiet, ka tie ir līdzīgi sporta veidi, taču tie absolūti atšķiras. Šorttrekā slidas asmeņi nobīdīti uz kreiso pusi, gandrīz līdz ar zābaka malu. Parasts slidotājs ar šorttreka slidām paslidos, taču ne ātri,” skaidroja Silovs.

Raidījumā tika runāts arī par Latvijas delegācijas tērpiem un aplūkoti visi apģērbi no Albērvillas līdz Turīnai. Sākumā bija klasiski mēteļi, tagad vairāk sportiska tipa. ”Pasauli jau pārsteigt tik un tā tik mazas valstis vairs nevar, tas brīdis atklāšanā ir ļoti īss. Galvenais – lai būtu ērti, diskusijas par tērpiem būs vienmēr,” viedokli pauda Vaiders. Edvīns Silovs norādīja, ka viņa pirmais iespaids par Vankūveras formu esot labs, kaut pats to tikko saņēmis un dēlam to nogādās jau Kanādā.

Kam būtu jānes Latvijas valsts karogs atklāšanā? ”Faktiski vajadzētu nest abiem Bričiem – Ilmāram un Anetei, taču Ilmāram jau drīz ir starts un esmu dzirdējis, ka viņš ir kategoriski atteicies. Bieži vien karognesējiem tās olimpiskās spēles nav veiksmīgas.” Ņemot vērā šo viedokli, diezin vai karogu vajadzētu uzticēt skeletonistiem vai bobslejistiem, ļoti reāls esot kāds hokejists. NHL spēlētāju gan atklāšanas parādē vēl nebūšot, bet ir jau arī citas labas kandidatūras.

58 sportisti, tas tik mazai valstij ir ļoti daudz. ”Es jau pirms četriem gadiem ticēju Haraldam un viņam faktiski vajadzēja startēt jau Turīnā, bet tur kļūdu ar kvotām pielaida starptautiskā federācija un arī SOK. Ja tagad ir 36 sportisti disciplīnā, tad bija 26, kaut bija paredzēts 32 un Haralds šajā sarakstā bija 30.” Edvīns Silovs uzskata., ka dēls noteikti šorttrekā nebūs nekāds pastarītis un veiksmes gadījumā sekmīgi var pacīnīties arī ar favorītiem. Šo spēļu lielākā savdabība noteikti būšot lielais attālums starp Vankūveru (hokejs, daiļslidošana, šorttreks, ātrslidošana, kērlings) un Vistleru (visi slēpošanas un ledus trases veidi, biatlons). Daudz kas pārklāsies un vienlaikus visu klātienē nevarēs redzēt.

Informāciju sagatavoja:
LTV Sports

     [+] [-]

, 2010-02-03 10:42, pirms 14 gadiem
Ja izpilda normatīvu, tad kapec nestartēt olimpiādē! vai tad labāk aprobežoties ar sētas mačiem?

     [+] [-]

, 2010-02-03 12:52, pirms 14 gadiem
Ļoti žēl atzīt, bet manā skatījumā šī bija pēdējā laika garlaicīgākā
Sporta studija. Nedzirdēju un neuzzināju neko jaunu. Kas attiecas uz Silovu(junioru)- domāju, ka piedalīties gan ātrslidošanā, gan šorttrekā ir diezgan liela avantūra. Jācer, ka beigsies viss labi.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-03 18:48, pirms 14 gadiem
Jaa pilniigi piekriitu interviija bija loti garlaiciiga, Maaris Riimenis raustiija teemas no vienas uz otru & atpakal. Buutu vismaz par kko vienu runaajushi, nevis apspreizt entos* sporta veidus vienaa raidiijumaa.

Gan jau ir kkaads labums no taa, ka startees abos sporta veidos, jo tad shorttreka treners nebuutu ar mieru, ka sportists izliksies aatrslidoshanaa & nevis shorttrekaa!
Cerams ka izdosies, es vismaz tam ticu!

  -2 [+] [-]

, 2010-02-03 22:00, pirms 14 gadiem
LABAIS ! LATVIJĀ JAUNS ŠORTTREKA treneris. UN pie tam uz olimpiādi. Labs.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-03 22:39, pirms 14 gadiem
Lai veicās Haraldam Ventiņi ar tevi

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 16:04, pirms 14 gadiem
Laosh rakstīja: LABAIS ! LATVIJĀ JAUNS ŠORTTREKA treneris. UN pie tam uz olimpiādi. Labs.
Pirmkaart vinsh bija shorttreka treneris jau krietnu laiku pirms M.Birzuļa