Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: futbolistu kājsargi – drošība, modes lieta vai māņticība?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: futbolistu kājsargi – drošība, modes lieta vai māņticība?
Džeks Grīlišs darbībā. Foto: AFP/Scanpix

Turpinām “Sporta špikera” sadaļas rakstu sēriju par dažādām sporta niansēm un detaļām, kas mazāk zinošam vērotājam var palikt neskaidras un prasa pēc paskaidrojuma. “Euro 2020” jau tuvojas savai kulminācijai, tāpēc arī šoreiz iztirzāsim futbola tēmu. Vairāku skatītāju uzmanību piesaistījusi spēlētāju ekipējuma izvēle.

Vizuālajā ziņā futbolistu spilgtākais akcents spēles laikā ierasti ir stilīga dizaina futbola buči. Turpretī, piemēram, Anglijas izlases pussargs Džeks Grīlišs laukumā izceļas ar zemu uzvilktām zeķēm un pavisam maziem kājsargiem, radot iespaidu, ka to vispār nav. Grīliša piemērs gan nebūt nav vienīgais.

Senāk kājsargu nēsāšana vai nenēsāšana bija pašu futbolistu ziņā, taču kopš 1990. gada oficiālajā futbola noteikumu apkopojumā tie iekļauti obligāto ekipējuma sastāvdaļu sarakstā. Noteikumu grāmatu izdod IFAB jeb Starptautiskās futbola asociācijas padome un tajā ierakstītie futbola spēles noteikumi attiecas uz visām 211 pasaules galvenās futbola organizācijas FIFA dalībvalstīm, ieskaitot Latviju. Līdz ar to futbola spēles noteikumi attiecas arī uz mūsu valsts oficiālajām futbola sacensībām, tai skaitā arī “Optibet” Virslīgas čempionātu.

Kājsargu specifikācija, piemēram, izmēri vai dizains, noteikumos nav detalizēta, vienīgi ir norādīts – tiem jābūt izgatavotiem no materiāla, kas varētu nodrošināt pieņemamu aizsardzību, un aizsargus obligāti jānosedz futbola zeķēm – getrām. Aizsargi var atšķirties gan pēc izmēra, gan materiāla, gan pēc komplektācijas. Tehnoloģijas attīstās visās jomās, un arī futbolistu kāju aizsargus tagad ražo ne tikai no plastmasas, bet arī stikla šķiedras un dažādu kompozītmateriālu savienojumiem. Dažādu modeļu aizsargi ir savienoti arī ar polsterētiem potīšu sargiem.

Ja ierasts redzēt, ka futbola zeķes sniedzas futbolistiem līdz ceļgalam, tad mazāka izmēra aizsargi, kādus lieto jau pieminētais angļu pussargs Džeks Grīlišs, Nīderlandes izlases uzbrukuma līderis Memfiss Depajs, Itālijas valstsvienības uzbrucējs Lorenco Insinje un citi, paredz arī to, ka tiek nēsātas īsākas vai uz leju savilktas getras.

Kāpēc pasaules futbola spīdekļi un arī citi izvēlas spēlēt ar pavisam maziem aizsargiem? Protams, kā viens no pirmajiem iemesliem tiek minēts radītais diskomforts – lielāki aizsargi, lai arī veidoti no viegliem materiāliem, padara skriešanu un kustības nedaudz smagākas, kā arī var traucēt pienācīgi apstrādāt bumbu. Tomēr vairākiem futbolistiem, tai skaitā Grīlišam, tas ir saistīts ar māņticību.

Birmingemas “Aston Villa” kapteinis atklāj, ka šis paradums pielipis pēc vienas zeķu mazgāšanas reizes veļasmašīnā. “Parasti zeķes sniedzas pāri ikriem, bet pēc mazgāšanas tās sarāvās un vienkārši negāja augstāk. Tosezon ļoti labi nospēlēju, tāpēc tā man kļuva par māņticību. Domāju – ja jau man šādi ir labi veicies, tad tas jāturpina,” pastāstīja Grīlišs, kurš nēsājot bērnu izmēra kājsargus. Lai arī par īpatnējo ekipējuma nēsāšanas manieri pie Anglijas futbola uzlecošās zvaigznes esot vērsušies arī vairāki tiesneši, Grīlišs atzīst, ka šo paradumu mainīt neplānojot: “Šī māņticība ar mani ir bijusi visu dzīvi, un es pie tās arī palikšu.”

Līdzīgu nostāju paudis arī spāņu pussargs Anders Erera. 2016. gadā, pārstāvot Mančestras “United”, Erera medijiem atklāja, ka joprojām spēlē ar tiem pašiem kājsargiem, ko nēsāja astoņu gadu vecumā: “Ģērbtuvē visi par to smejas, bet tā ir mana māņticība. Spēlēšu ar šiem aizsargiem, līdz tie būs pilnībā sadragāti.”

Attiecībā uz formu futbolistu iespējas izcelties ar kādu personisku odziņu vai vēstījumu ir ļoti ierobežotas. Parasti tas tiek darīts, pēc vārtu guvuma novelkot formas kreklu, kā, piemēram, 85 miljonus eiro vērtā Mančestras “United” jaunpienācēja Džeidona Sančo gadījumā, taču tas nozīmē arī saņemtu dzelteno kartīti. Zemu uzvilktas futbola zeķes var būt veids, kā atšķirties no pārējiem spēles dalībniekiem arī televīzijas kamerās. Pasaules futbola superzvaigzne Krištianu Ronaldu “Euro 2020” finālturnīra ietvaros savukārt izcēlās ar īpaši veidota dizaina aizsargiem, uz kuriem bija attēlota viņa un draudzenes kopbilde.

Izmantotie resursi:
https://resources.fifa.com/image/up...
https://www.birminghammail.co.uk/sp...
https://www.skysports.com/football/...