Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

19. aprīlis

19. aprīlis
Čārlzs Bārklijs

2001 104 gadu vecumā mirst Heigs Prīsts, kurš 1920. gada olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu daiļlēkšanā. Viņš gan kļuva vairāk pazīstams ar savu huligānisko izlēcienu. Pēc sacensībām Prīsts uzrāpās mastā un pievāca olimpisko karogu, ko nākamos 80 gadus glabāja savā ceļasomā. 2000. gada spēļu laikā īpašā ceremonijā Prīsts šo karogu atdeva IOC.
2000 Čārlzs Bārklijs aizvada savu pēdējo NBA spēli (Hjūstonas "Rockets" pret Vankūveras „Grizzlies”) un gūst savus divus pēdējos punktus karjerā pēc tam, kad izcīna atlēkušo bumbu un pēc māņu kustības raida to grozā. Bārklijs NBA spēlēja 16 sezonas, pārstāvot trīs klubus – Filadelfijas „76ers”, Fīniksas „Suns” un „Rockets”. Karjeras laikā viņš guva 23 757 punktus, izcīnīja 12 546 atlēkušās bumbas un atdeva 4215 rezultatīvas piespēles. Bārklijs desmit reizes spēlējis NBA zvaigžņu mačā, un 1991. gadā viņu atzina par mača vērtīgāko spēlētāju.
1991 Evanders Holifīlds cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem pieveic Džordžu Formenu. Formenam šī bija pirmā cīņa par titulu kopš zaudējuma 1974. gada 30. oktobrī Muhamedam Alī. Kopš atgriešanās boksā pēc desmit gadu pauzes (tas notika 1987. gada 9. martā) Formens bija uzvarējis 24 cīņās, taču viņam jau bija 42 gadi... Tostarp Holifīlds bija ne tikai jaunāks, bet arī profesionāļa karjerā cīkstējies bez zaudējumiem. Tiesa, viņš ne reizi nebija nokautējis par sevi ievērojami smagākus oponentus. Formens cīnījās meistarīgi, sitienu spēks vairs nebija tas, taču to intensitāte pārsteidza. Un tomēr Holifīlds uzvarēja pēc punktiem un titulu nosargāja līdz nākamajam gadam, kad piekāpās Ridikam Bovam. Tostarp Formens ieguva pārliecību, lai vēlreiz mēģinātu iekarot virsotni – pēc trim gadiem.
1990 Detroitas "Pistons" un Filadelfijas "76ers" NBA mačā notiek kautiņš, kura dalībniekiem kopumā piespriež 162 500 USD naudas sodu (NBA rekords). Kautiņa izraisītāji Bils Lambērs no „Pistons” un Čārlzs Bārklijs no „76ers” samaksās 20 000 USD katrs un izlaidīs nākamo spēli, mačs jāizlaiž (un jāsamaksā 10 00 USD) arī detroitiem Skotam Hastingsam (par sitienu Bārklijam). Pa 50 USD jāmaksā pa pieciem basketbolistiem no katras komandas, kuri pameta rezervistu soliņu, lai noskaidrotu attiecības.
1987 Džūliuss Ērvings no Filadelfijas "76ers" aizvada pēdējo NBA regulārā čempionāta spēli karjerā. „76ers” tajā ar 108:102 pieveic Vašingtonas „Bullets”, bet Ērvings gūst 24 punktus.
1986 Maikls Spinkss cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem IBF versijā pieveic Leriju Holmsu. Pirms cīņas Holmss izteicās, ka Lasvegasas boksa tiesneši pārāk daudz dzerot un varot būt uzpirkti. Viņš gan atvainojās, taču vēlāk ticēja, ka „lielā mute maksāja man šo cīņu”. Apskatnieki gan bija pārliecināti, ka cīņas beigas Holmsa parādītais sniegums nebija pietiekams uzvarai, taču arī Spinkss izskatījās „izpumpējies”. Holmsam bija jau 36 gadi, un viņa sitieni zaudējuši asumu. Abus bokserus gaidīja Maika Taisona pārbaudījums...
1970 Stenlija kausa izcīņas sērijas pirmajā mačā Bostonas „Bruins” ar 6:3 pieveic Čikāgas „Blackhawks”, un Fils Espozito šajā mačā izceļas ar trīs vārtu guvumiem, pārspējot... savu brāli Toniju Espozito. „Bruins” šo sēriju pabeidza četrās spēlēs, nākamajā kārtas sešos mačos tika galā ar Ņujorkas „Rangers”, bet Stenlija kausa finālā pieveica Sentluisas „Blues”.
1958 Sers Bobijs Čārltons aizvada pirmo maču Anglijas futbola izlases sastāvā (Lielbritānijas čempionātā 4:0 pār Skotiju "Hamden Park" arēnā). Čārltons savā debijas spēlē atzīmējās ar skaistu vārtu guvumu pēc Toma Finnija centrējuma. Kopumā Čārltons izlasē aizvadījis 106 spēles, gūstot 49 vārtus.
1931 Pirmo un pagaidām vienīgo reizi F1 Monako „Grand prix” uzvaru izcīna Monako dzimis pilots. Par to kļūst Luī Širons, kurš uz starta ir vienā no 16 cīkstēties gatavajām „Bugatti” formulām (trasē kopumā devās 23 mašīnas). Starts Šironam neizdodas, taču pakāpeniski viņš aizkļūst līdz trešajai vietai, tad apsteidz Ahillu Varci, bet finišā ir krietni ātrāks par otrās vietas ieguvēju Luīdži Fadžioli ar „Maserati”.
1897 Notiek pirmais Bostonas maratons, kurā piedalās tikai 15 skrējēji. Lai gan distances pēdējo daļu Džons Makdermots lielākoties veic soļos, viņš uzvar ar lielāko pārsvaru pār otrās vietas ieguvēju maratonskrējiena vēsturē – sešām minūtēm un 52 sekundēm. Gadu iepriekš viņš uzvarēja arī Ņujorkas maratonā, kas sporta apritē atgriezās tikai 1970. gadā. Tostarp Bostonas maratons ir vecākais no ikgadējiem pasaules šīs distances skrējieniem. 1930. gadā Klerenss Demārs Bostonā uzvarēja septīto reizi, kas joprojām ir skrējiena rekords. Vienīgais pasaules labākais sasniegums Bostonā tika uzrādīts 1935. gadā, kad korejietis Juns Buksu finišēja pēc 2.25:39. Dāmas to paveica divreiz – 1975. gadā Liāna Vintere no VFR un 1983. gadā amerikāniete Džouna Benuā.