Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

6. februāris

6. februāris
Euhenio Monti

1993 Cīņā ar AIDS spiests kapitulēt leģendārais tenisists Arturs Ešs. Pirmā tumšādainā tenisa slavenība inficējās 1988. gadā asins pārliešanas laikā. Ešs, kura karjera ilga no 1966. līdz 1980. gadam, uzvarējis trīs „Grand Slam” turnīru vienspēlēs – 1968. gadā ASV atklātajā čempionātā (pirmā mūsdienu tenisa ēras „US Open” finālā 14:12, 5:7, 6:3, 3:6, 6:3 pār Tomu Vokeru) , 1970. gadā Austrālijas čempionātā (izšķirošajā spēlē 6:4, 9:7, 6:2 pār Diku Krīliju) un 1975. gadā Vimbldonas turnīrā (6:1, 6:1, 5:7, 6:4 pār Džimiju Konorsu). Bez tam Ešs divreiz uzvarējis „Grand Slam” turnīru vīriešu dubultspēlēs. Viņa vārdā nosaukts stadions (vislielākais tenisa pasaulē ar vietām 22 547 līdzjutēju), kurā atrodas ASV čempionāta centrālais korts.
1972 Līdz šai dienai Japāna ziemas olimpiskajās spēlēs bija izcīnījusi tikai vienu medaļu. Bet 1972. gada 6. februārī viņa šo ciparu četrkāršoja! Saporo spēlēs 100 000 skatītāju klātbūtnē japāņi Jukio Kasaja, Akicugo Kono un Seidži Aoči aizņēma visu pjedestālu tramplīnlēkšanā.
1971 Alans Šepards izdara pirmo sitienu pa golfa bumbiņu uz Mēness. Pirmais amerikāņu astronauts pirmo reizi kosmosā devās gandrīz mēnesi pēc Jurija Gagarina, un ar to vien jau ierakstīja savu vārdu cilvēces vēsturē. Taču sporta līdzjutējiem tiek atgādināts, ka tieši viņam ienākusi prātā ideja uz Mēness uzspēlēt amerikāņu tik ļoti iemīļoto golfu. Tas notika desmit gadus vēlāk 1971. gadā, kad viņš devās ceļā kā „Apollo-14” komandieris. Šī bija trešā ekspedīcija ar izsēšanos uz Mēness, bet Šepards piektais cilvēks, kurš izkāpis uz Zemes dabiskā pavadoņa. Sākumā Šepards apgalvoja, ka bumbiņa pēc viena no viņa sitieniem aizlidojusi vairākas jūdzes (zemās gravitācijas dēļ), taču vēlāk astronauts piedāvāja pieticīgākus ciparus – no 180 līdz 370 metriem.
1970 NBA savās rindās uzņem vēl trīs komandas – Portlendas „Trail Blazers”, Bufalo „Braves” (tad pazīstama kā Losandželosas „Clippers”) un Klīvlendas „Cavaliers”. Tādējādi NBA klubu skaits palielinās līdz 17.
1968 Bijušais ASV prezidents Dvaits Eizenhauers golfa sacensībās ar pirmo sitienu trāpa bumbiņu 13. bedrītē („hole in one”). Bumbiņa līdz bedrītei nolidoja 104 jardus. Eizenhauers bija liels golfa cienītājs un kā vien spēdams, popularizēja šo spēli. Viņam stājoties amatā (1953. gads) ASV bija 3,2 miljoni cilvēku, kuri spēlēja golfu. Prezidentūras beigās (1961. gads) šis skaitlis divkāršojās.
1968 Grenoblē atklāj X ziemas olimpiskās spēles, kurās piedalījās 1158 sportisti no 37 valstīm. Tieši Grenobles olimpiāde kļuva par pirmo, kurai bija savs (tiesa, neoficiāls) talismans – Šuss. Visvairāk godalgu Grenoblē sakrāja norvēģi – pa sešām zelta un sudraba, kā arī divas bronzas medaļas. PSRS izlasi Grenoblē pārstāvēja latviešu ātrslidotāja Lāsma Kauniste, kura 1500 m distancē uzrādīja piekto rezultātu. Viens no ASV hokeja izlases ārstiem bija trimdas latvietis Visvaldis Nagobads.
1968 Grenobles olimpisko spēļu pirmajā sacīkšu dienā savu sapni par olimpisko zelta medaļu 40 gadu vecumā piepilda tālaika slavenais itāliešu bobslejists Euhenio Monti. 1956. gadā Kortīnā d’Ampeco viņš izcīnīja bronzu gan divniekos, gan četriniekos. 1964. gadā Insbrukā Monti nācās samierināties ar divām sudraba medaļām pēc tam, kad viņš bija palīdzējis (aizdodot skrūvi no sava boba) britu divniekam, kas tad arī uzvarēja. Un Grenoblē beidzot Monti varēja uzgavilēt. Vēlāk viņš tika arī pie otrās zelta medaļas četriniekos. Monti 2003. gadā, būdams smagi slims ar Pārkinsona slimību, izdarīja pašnāvību, nošaujoties.
1958 Pie Minhenes lidostas sniegputenī, ar trešo piegājienu mēģinot pacelties, avarēja lidmašīna, kurā atradās "Manchester United" kluba futbolisti un personāls, kā arī žurnālisti un līdzjutēji. Bojā gāja 23 cilvēki, viņu vidū astoņi "Basbija puisēni" - 24 gadus vecais centra aizsargs Marks Džonss, centra aizsargs Tomijs Teilors (26 gadi), malējie aizsragi Rodžers Birns (28) un Džefs Bents (25), malējais uzbrucējs Edijs Kolmans (21), malējais pussargs Deivids Pegs (22), balsta pussargs Billijs Vilans (22), bet 21 gadu vecais malējais uzbrucējs Dankans Edvardss no gūtajiem savainojumiem mira slimnīcā pēc 15 dienām. „Manchester United” traģiskajā dienā atgriezās no Belgradas, kur bija Eiropas Čempionu kausa izcīņas turnīrā atbildes mačā nospēlējuši neizšķirti 3:3 ar "Crvena Zvezda" un nodrošinājuši vietu pusfinālā. Angļu futbola elkiem speciāli piešķirtā greznā sabiedrības "British Airways" lidmašīna, ko izskatīgās ārienes dēļ sauca karalienes Elizabetes vārdā, nolaidās Minhenē, lai papildinātu degvielas krājumus. Divreiz lidmašīnu neizdevās pacelt gaisā, jo vienā no dzinējiem radās darbības traucējumi. Apskatē nekas nopietns netika konstatēts. Trešais piegājiens apledojušo gaisa putna spārnu dēļ bija liktenīgs – lidmašīna ietriecās fermā, salūza uz pusēm un aizdegās.
1936 Gārmišā Partenkirhenē atklāja IV ziemas olimpiskās spēles, kas bija pēdējās pirms Otrā pasaules kara. Olimpiādē, ko atklāja Ādolfs Hitlers, piedalījās 646 sportisti no 28 valstīm. Par lielāko pārsteigumu parūpējās Lielbritānijas hokejisti, kuri mača beigas izrāva uzvaru pār Kanādu un tika pie zelta medaļām. Komandu ieskaitē dominēja Norvēģija. Norvēģu ātrslidotājs Ivars Balangrūds izcīnīja četras godalgas – trīs zelta (500 m, 5000 m un 10 000 m), kā arī vienu sudraba (1500 m). Latviju šajās spēlēs pārstāvēja kupla delegācija – 26 sportisti (11 no viņiem bija hokeja izlases sastāvā).