Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Šoks: latviešu valoda Latvijas izlasē...

Pirms 10 gadiem. Šoks: latviešu valoda Latvijas izlasē...
Šajā nedēļā pirms desmit gadiem uzmanības centrā bija Oļegs Znaroks...

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu eSports.lv meklēs, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā šajā nedēļā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs"...

"Sporta Avīze" Nr.189 (1999. gada 5.-11. jūlijs)

Vasiļjevs sāk darbu
Kaut gan uz numura vāka nonācis 110 metru barjersprinteris Guntis Peders, kura īpašumā tagad Valmieras stadionā izcīnītais Prezidenta kauss, zīmīgākais materiāls par Latvijas hokeja izlasi un tās pirmo treniņnedēļu jaunā trenera Haralda Vasiļjeva vadībā. Jāpiebilst - pirms pāris mēnešiem izlase Leonīda Beresņeva vadībā ar troksni izkritusi no augstākās divīzijas, priekšā kvalifikācijas turnīrs Šefīldā...

"Domāju, man izdosies attaisnot doto uzticību. Tā nav mūsu vieta, kur spēlēsim šoruden. Latvijas izlasei ir jāatgriežas A grupā, un esmu pārliecināts, ka to izdarīsim," saka jaunais treneris, norādot komandas vājās vietas - vārtsargs un aizsardzība. "SA":

- Jau agrāk Vasiļjevs nav slēpis savas domas par viena vai otra izlases veterāna vilkšanu izlasē tikai veci nopelnu dēļ, tagad viņš to ir uzsvēris vēlreiz: spēlēs tikai tie, kas gribēs to darīt, nevis tie, kam būs lielas mutes. Salīdzinājumā ar Beresņevu Vasiļjevam noteikti būs vieglāk izvēlēties sastāvu, jo viņam nav tik atklātu mīluļu, kādi valstsvienībā bija iepriekšējam trenerim. Tāpat viņš nerespektē autoritātes, kas Bereseņevam bija sevišķi atklāti redzams... Tiesa, ir viena iezīme, kas jauno un veco treneri vieno - zemapziņā viņi tomēr simpatizē vienam vai otram hokejistam, vai hokejistu grupai, tāpat kā daži ir neizdzēšami ierakstīti viņu melnajā sarakstā. Beresņevs to vārdos nekad nav atzinis - sak, man visi hokejisti vienādi -, turpretī Vasiļjevs spēj būt drosmīgs. "Jā, es atzīstu, ka no iepriekšējiem gadiem, kad esmu kā neatkarīgs eksperts vērojis izlases spēlētājus pasaules čempionātos, man ir saglabājušies aizspriedumi pret dažiem hokejistiem, taču es ceru, ka spēšu pārvarēt šo savu cilvēcisko vājību un valstsvienība no tā necietīs."

Izlase trenējas bez saviem "amerikāņiem" (Irbe, Ozoliņš, Žoltoks, Skudra un Ignatjevs), kas nevarēs palīdzēt, bet pirmais šoks - jau pirmajā treniņā, kas notiek latviešu valodā, tāpat kā nākamie...

- Kad izlases vecākais treneris bija beidzis savu ievadrunu un puse no hokejistiem to tā arī nebija sapratusi, varēja tikai nojaust, kādas domas rosās šo puišu galvās. Piemēram, tas pats Znaroks jau pēc pirmajām Vasiļjeva latviešu valodas frāzēm rādīja nesaprastā tēvadēla seju un vaicāja Kerčam - sak, kas ir, vai tad treniņa šodien nebūs?... Skaidrs, ka ne jau latviešu valodas prasme būs noteicošais, vai spēlētājs ir cienīgs aizstāvēt Latvijas izlases godu, vai ne - arī Vasiļjevs to saprot. Taču tieši šis piemērs vislabāk parāda jaunā trenera attieksmi pret to gaisotni, kas tik nepārprotami valdīja izlasē visus iepriekšējos gadus. Viņš nevēlas strādāt tāpat kā viņa priekšgājēji, un tas tiek parādīts ne tikai darba valodā, bet arī izvēlētajā metodikā. Vairums no izlases hokejistiem atzīst, ka Vasiļjeva treniņi ir profesionāli, un acīmredzot šī ir tā reize, kad mēs varam atzīt - pārmaiņas valstsvienībā bija vajadzīgas. Un tās bija nepieciešamas ne tik daudz iepriekšējā trenera Beresņeva profesionālo trūkumu dēļ, cik tāpēc, lai radītu spēlētājos jaunas emocijas, kas, iespējams, būs izšķirīgais faktors, ja gribam atgriezties A grupā.

eSports.lv atkāpe: ironiski, taču pēc desmit gadiem "Dinamo" fārmkluba galvenā trenera amatā Haraldu Vasiļjevu nomainījis Leonīds Beresņevs...

"Ventspils" sāk pirmā

Latvijas klubu basketbolā beidzas vasaras atvaļinājums - jau 1. jūlijā kā pirmā trenēties sāka Latvijas vicečempione "Ventspils". Sastāvs mainīsies, uz pārbaudes laiku jau atbraucis amerikāņu saspēles vadītājs Dž.Dž. Polks...

- Tāpat kā abi melnie, nākamsezon Ventspilī vairs nespēlēs Edmunds Valeiko un Aigars Bernāts. Pēc pavasarī izdarītās operācijas, Valeiko joprojām turpina sev meklēt jaunu darbavietu, bet Bernāts jau ir apmeties Liepājā pie Pētera Višņēvica. Aktīvajam basketbolam ardievas teicis Kārlis Muižnieks, taču viņš paliks Ventspilī un jaunajā sezonā būs viens no Krauliņa palīgiem. (..) Pagaidām zināmi tikai divi jaunpienācēji - Kristaps Purnis no Gulbenes "Bukiem" un Jevgeņijs Kosuškins no Liepājas.

Nesnauž arī "ASK/Brocēni/LMT"...

- Galvenais treneris Valdis Valters jau pirms mēneša paziņoja, ka nākamā sezona būs sākums turpmākajām trim jaunas komandas veidošanai (kā atceramies, ar līdzīgu uzrunu viņš ir uzstājies jau vismaz pirms pirms pēdējām divām sezonām). Nākotnes komanda tiks veidota uz pašreizējās Latvijas junioru izlases bāzes, kurai jūlijā jāspēlē pasaules čempionāta finālturnīrā Portugālē. Pirmais no "broču" vecās gvardes līgumu ar ārzemju klubu parakstīja Edgars Šneps. Viņš nākamsezon spēlēs Polijas "WTK Nobiles". Polijā sev darbavietas meklē arī Uvis Helmanis un Arnis Vecvagars, bet pagaidām - bez panākumiem. Kad tika pirkts Džons Roberts Holdens, Valters viņu bija ieplānojis izmantot arī nākamajā sezonā, taču Holdens jau ir parakstījis līgumu ar Beļģijas vadošo klubu. Tāpat nav skaidrības par Aleksa Šturma turpmāko likteni...

"LainERI" pamazām kopā vāc Andris Vanags. "SA":

- Vanags savā komandā labprāt redzētu Andreju Bondarenko, kurš pagājušajā sezonā nesekmīgi spēlēja Ungārijā un Polijā. Viņš labprāt pie sevis sauktu arī Edmundu Valeiko, kuram nav pagarināts darba līgums ar "Ventspili". (..) Kā uzsver Vanags, pašlaik šīm sarunām nav nekādas nozīmes, jo vēl nav skaidrības par nākamo čempionātu. Kamēr netiks nodibināta jaunā basketbola līga, tikmēr viņa centieni, apstaigājot potenciālos sponsorus, ir velti - visi gaida konkrētus piedāvājumus un saprotoši māj ar galvu. Ar vārdu "konkrētus" jāsaprot Valtera piesolītās 30 televīzijas translācijas.

eSports.lv atkāpe: Kamēr Kārlis Muižnieks gatavojas savai desmitajai sezonai trenera arodā, Valdis Valters joprojām turpina pieteikt nākotnes talantu komandas, bet Andris Vanags - uztraukties par neesošo televīziju ("Ir liela neskaidrība ar televīzijām. Nevaram sponsoriem pateikt, kāda šajā ziņā būs situācija..." 26.06.2009.)

Astašenko: "Man nav bail no NHL..."

Izraudzīts gadskārtējā NHL draftā un no Maskavas CSKA pārcēlies uz Ziemeļameriku, kur jau pirmajā sezonā ļoti labi sevi parādījis pēc spēka otrajā spēcīgākajā līgā IHL, par jauno Latvijas hokeja cerību tiek uzskatīts aizsargs Kaspars Astašenko. Intervija ar viņu atklāj ambīcijas, uz kurām nu jau varam skatīties citām acīm.

"Uzskatu, ka otrais gads Maskavas CSKA man bija lieks, taču toreiz galvu sagrozīja treneris Tihonovs. Viņš teica, lai nesteidzoties, ka Amerikā tik jaunam tāpat neesot ko darīt, labāk, lai es par šo iespēju sāku domāt no kādiem 24 gadiem, kad būšu jau izveidojies kā spēlētājs," nedaudz cemmīgs hokejists, un nākamo jautājumu - ja būtu aizbraucis gadu agrāk, vai tad būtu bijis vieglāk -, atbildot: "Tad es NHL būtu spēlējis jau šajā sezonā. (..) Es ierados Amerikā un parādīju visu to, ko biju līdz tam iemācījies. Viņi to uzreiz pieņēma. Vēl vairāk - es kļuvu par vienu no vadošajiem Sinsinati aizsargiem. (..) Sevišķi uz sezonas beigām pēc katra mača atsevišķu NHL klubu pārstāvji nāca man klāt un teica - tiksimies draftā! Tampabeja par mani interesi izrādīja visas sezonas garumā. Vēl bija sarunas ar Otavas, Vašingtonas, Filadelfijas komandām."

1999. gada jūlijā 24 gadus vecais Astašenko bija pārliecināts - NHL viņu nebaida, un šis mērķis jāpiepilda. "Spēlēt NHL ir katra hokejista sapnis. Tagad, kad esmu nonācis tik tuvu šim mērķim, man vēl vairāk jātrenējas, lai šo sapni piepildītu. Labi saprotu, ka tāda iespēja, kāda ir tikusi man, cilvēkam tiek dota tikai vienreiz dzīvē. Ja es to neizmantošu, sev nekad to nepiedošu."

eSports.lv atkāpe: 1999./2000. gada sezonā Astašenko "Lightning" sastāvā NHL aizvadīja astoņas spēles, nākamajā - vēl 15, taču tad nonāca AHL, bet 2003. gadā jau atgriezās Eiropā.

Vēl starp nedēļas aktualitātēm pirms desmit gadiem bija Lazdonas autokrosa traģēdijas atskaņas, ziņas, ka Kristers Serģis un Artis Rasmanis turas pasaules čempionāta vadībā, vadošie futbola klubi gatavojas Eiropas kausiem, bet Biķerniekos atdzimst motošosejas sacensības.

1 2 36 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +49 [+] [-]

, 2009-07-10 15:22, pirms 15 gadiem
žēl, ka Oļegs tā arī nedabuja to "Latvešu vardnica"

 +17 [+] [-]

, 2009-07-10 15:33, pirms 15 gadiem
Super,paldies.Būs interesanti palasīt katru nedēļu.

 +14 [+] [-]

, 2009-07-10 15:38, pirms 15 gadiem
Jā, treniņi tagad atkal notiek krieviski, kaut gan lielākā daļa latviešu spēlētāji. Bet galu galā treneris atbild par komandas rezultātu un acīmredzot spēlētāji saprot, ko no viņiem grib.

  +9 [+] [-]

, 2009-07-10 15:47, pirms 15 gadiem
Sita laba sadala! Interesanti lasit

 +10 [+] [-]

, 2009-07-10 16:02, pirms 15 gadiem
Ceru, ka šī lieliskā ideja netiks atmesta ar roku, kā diezgan bieži eSportam gadījies ar lieliskām idejām!

  +2 [+] [-]

, 2009-07-10 16:04, pirms 15 gadiem
šitā laba lieta!

  +2 [+] [-]

, 2009-07-10 16:04, pirms 15 gadiem
a kur astasenko taa nolaidaas...buutu interesanti dzirdeet vinja pasa domas...tik tuvu nhl,a tagad ???

  +7 [+] [-]

, 2009-07-10 16:24, pirms 15 gadiem
iversons rakstīja: a kur astasenko taa nolaidaas...buutu interesanti dzirdeet vinja pasa domas...tik tuvu nhl,a tagad ???
vinju pieķēra amerikā ar narkotikām. tur arī viss aprāvās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: DaveVee

  +1 [+] [-]

, 2009-07-10 17:17, pirms 15 gadiem
njā, es vēl intereses pēc nesen pameklēju tampas forumā astašenko uzvārdu...diez ko labas lietas jau par viņu tur nerunāja...

  +1 [+] [-]

, 2009-07-10 17:37, pirms 15 gadiem
par to ka paņem daudz uzmanības, es piekrītu Jurisonam, man SA glabājas no 2000.gada un es citreiz pašķirstu tās, pat vairāk nekā interesanti palasīt kādi tad bij aktuāli jautājumi un kur mūsu sportisti pelnīja naudu! Nenožēloju, ka glabāju visus SA žurnālus!

  +4 [+] [-]

, 2009-07-10 17:38, pirms 15 gadiem
Chilaverts50 rakstīja: POWERPLAY MANAGER projekta mērķis ir izveidot tiešsaistes sporta menedžmenta spēļu kolekciju. Pirmais sporta veids - hokejs - ir jau pieejams spēlēšanai pilnā versijā. Otra sporta veida - futbola - beta versijas izveide tiek plānota 2009.gada beigās. Pēc reģistrēšanās jūs varat pievienoties arī citiem sporta veidiem, kurus vēlēsieties spēlēt, kā arī piedalīties diskusijās mūsu forumos. http://ppm.powerplaymanager.com/lv/tiessaistes-sporta-menedzera-spele.html
kāds nevar šito kadru nobanot?

  -4 [+] [-]

, 2009-07-10 17:40, pirms 15 gadiem
Nu paldies par minusiem, ta vieta lai pateiktu: Ja speleja un visi butu laimigi! Vnk sanak, ka man taja laika bija 10 gadu, un man ir tiesibas to nezinat...

  +2 [+] [-]

, 2009-07-10 17:45, pirms 15 gadiem
Tieshaam interesanti, gaidu nakosho izlaidumu!

  +3 [+] [-]

, 2009-07-10 18:43, pirms 15 gadiem
Pagājuši desmit gadi bet basketbolā tās pašas problēmas un Znaroks tā arī nav iemācijies runāt latviski.Bija forši palasīt.

  +1 [+] [-]

, 2009-07-10 19:05, pirms 15 gadiem
Ja tragediju Lazdona atceros jau 10gadi pagajusi.Velns es gan vecas sporta Avizes nesaglabaju un daleji par to nozeloju,jo tacu viss kas musdienas ir parasts pec vairakiem gadiem bus vesturisks un interesants.

  +1 [+] [-]

, 2009-07-10 19:36, pirms 15 gadiem
Ļoti intresanti! Paldies eSportam.

  +1 [+] [-]

, 2009-07-10 19:45, pirms 15 gadiem
Jā,šitā tiešām ir laba lieta- esmu ar visām 4 par! Ir jau interesanti pagremdēties atmiņās kādreiz! Pirms 10 gadiem bija interesanti ar Latvijas hokeja izlasi,ne tikai ar Znaroku - izlidojām no A grupas,bet tā paša gada rudenī tikām atpakaļ, kā arī Vasiļjevs ap šo laiku Znarokam pateica striktu "nē!" attiecībā uz izlasi.
Ceru,ka šī rubrika tiks veiksmīgi turpināta!

  +3 [+] [-]

, 2009-07-10 20:07, pirms 15 gadiem
Ak Dievs, ku lēta Sporta Avīze
Man patīk vēstura, un ja vēl ir šitāda vēsture... orģināla un patīkama ideja

  +2 [+] [-]

, 2009-07-10 20:08, pirms 15 gadiem
Es jau biju piemirsusi, ka latvieši atklāja Holdenu

  +2 [+] [-]

, 2009-07-10 20:31, pirms 15 gadiem
Man tiešām prieks, ka pašreizējā Latvijas hokeja izlase ir latviska. Un ne jau tikai tādēļ, ka pārsvarā šobrīd spēlē letiņi, bet gan tādēļ, ka tik vienotu komandu sen neesmu redzējis. Jā, Kerčs, Fanduļs, Ignatjevs, Panteļejevs, Znaroks, Vītoliņš, Irbe visticamāk bija tehniski labāki par šobrīd spēlējošiem, bet šobrīd mani priecē komandas gars un atmosfēra komandā. Latvijas hokejā sen nav bijusi tik vienota komanda
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-07-10 20:58, pirms 15 gadiem
EsIrLetinsh rakstīja: kā arī Vasiļjevs ap šo laiku Znarokam pateica striktu "nē!" attiecībā uz izlasi.
Tas striktais "nē" tika paziņots aizmuguriski. Vēlāk Haralds atvainojās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-07-10 21:38, pirms 15 gadiem
huy rakstīja: Tas striktais "nē" tika paziņots aizmuguriski. Vēlāk Haralds atvainojās.
Nu tas gan,bet ne par to stāsts šajā gadījumā! Vienkārši vēlējos papildināt autoru ar apmēram 10 gadus veciem faktiem attiecībā uz Latvijas hokeja izlasi,jo es arī esmu cilvēks, kuram patīk vēsture,tai skaitā sporta vēsture.

  +4 [+] [-]

, 2009-07-10 21:42, pirms 15 gadiem
O. Labais! Šitā forša štellīte no esporta puses.

  +3 [+] [-]

, 2009-07-10 22:09, pirms 15 gadiem
EsIrLetinsh rakstīja: Nu tas gan,bet ne par to stāsts šajā gadījumā! Vienkārši vēlējos papildināt autoru ar apmēram 10 gadus veciem faktiem attiecībā uz Latvijas hokeja izlasi,jo es arī esmu cilvēks, kuram patīk vēsture,tai skaitā sporta vēsture.
Man arī patīk vēsture, tapēc vēlējos papildināt Tevi, lai citiem rastos pilnīgāka aina par notikušo

  +2 [+] [-]

, 2009-07-10 22:19, pirms 15 gadiem
huy rakstīja: Man arī patīk vēsture, tapēc vēlējos papildināt Tevi, lai citiem rastos pilnīgāka aina par notikušo
Ok, paldies Tev!

     [+] [-]

, 2009-07-11 00:08, pirms 15 gadiem
p[irms 10 gadiem bij cerību laiks, tgd...

     [+] [-]

, 2009-07-11 10:25, pirms 15 gadiem
marcizz32 rakstīja: žēl, ka Oļegs tā arī nedabuja to "Latvešu vardnica"
vinam nevajag jo latviesu laloda vins pienacigi nevaretu izteikties

     [+] [-]

, 2009-07-11 12:59, pirms 15 gadiem
Tā nav mūsu vieta, kur spēlēsim šoruden. Latvijas izlasei ir jāatgriežas A grupā, un esmu pārliecināts, ka to izdarīsim," saka jaunais treneris, norādot komandas vājās vietas - vārtsargs un aizsardzība. "SA":
Nja tagad aizsardziba un vartsargs ir vieni no labakajiem, bet uzbrukums klibo.
1 2 36 komentāri