Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:363, Did:0, useCase: 3

Pirms 10 gadiem. Vasiļjevs izmet Znaroku

Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - reizi nedēļā atbildi uz šo jautājumu Sportacentrs.com meklē, pārlapojot vecās "Sporta Avīzes", un interesantākos to dienu faktus, domu graudus un citātus piedāvājot arī jums.

Daudziem no mums, pārcilājot rakstāmgalda atvilkņu saturu vai, piemēram, atritinot kādu pieliekamajā rūpīgāk noglabātu ievārījuma burciņu, kādreiz rokās trāpījusies kāda vecāka un varbūt jau iedzeltējusi laikraksta lappuse, kas momentā nozog visu uzmanību. Pastāsts, kas uzjundī senas atmiņas, fotoattēls, kurā smaidu izraisa kāda mūsdienu varoņa vien ar grūtībām atpazīstamās formas vai frizūra - bieži vien tas izrādās daudz interesantāk, nekā kārtējās šā brīža peripetijas. Kas bija aktuāls Latvijas sportā pirms apaļiem desmit gadiem - turpmāk reizi nedēļā ieskatīsimies vecajās "Sporta Avīzēs". Iepriekšējo nedēļu apskati atrodami sadaļā "Pirms 10 gadiem".

"Sporta Avīze" Nr.206 (1999. gada 1. - 7. novembris)

Bez Znaroka?

Turnīra par palikšanu pasaules čempionāta A grupā priekšvakarā uzmanības degpunktā, protams, Latvijas izlase. Pamatīgu šoka terapiju faniem gatavojas sagādāt izlases treneris Haralds Vasiļjevs, bez ceremonijām izslēdzot no komandu tās pazīstamāko simbolu - līdzšinējo kapteini Oļegu Znaroku.

- Man nav neviena iemesla, kādēļ lai es iekļautu Znaroku Latvijas izlasē, - savas domas neslēpj Vasiļjevs. - Dot viņam šo iespēju par veciem nopelniem - tas nav nopietni. Arī viņa sniegums Vācijas klubā nepārliecina, jo pēc tās informācijas, kas ir manā rīcībā, Oļega darbība laukumā nebūt nav tāda, kas atbilstu manai spēles koncepcijai. Stāvēt pie sarkanās līnijas un bļaut, lai partneris dod piespēli - tā Latvijas izlasē nevarēs spēlēt. Jā, teorētiski mēs varam pieņemt, ka Oļegs varētu būt vismaz ceturtās maiņas cienīgs, taču praktiski viņa raksturs to nepieņems, bet man izlasē ir vajadzīgi spēlētāji, nevis runātāji. Uzskatu, ka Znaroks kā līderis savu artavu Latvijas valstsvienībai jau ir devis un tagad jānāk jaunai paaudzei.

Par trenera lēmumu iestājas arī Kirovs Lipmans, paziņot - Vasiļjevam ir ne tikai dūša uzdrīkstēties, bet arī laba aizmugure. Znarokam esot jāsarīko atvadu mačs, bet izlasei - jācīnās par atgriešanos elites sabiedrībā. "Sporta Avīze" šajā situācijā apraksta Znaroka gaitas un lomu Latvijas hokejā - par Helmuta Baldera mēģinājumu jau 1994. gadā pielikt punktu Znaroka kultam, neiekļaujot viņu izlases sastāvā, un to, kā zaudējums izšķirošajā mačā Šveicei pārvilka svītru ne tikai paaudžu maiņas mēģinājumam, bet arī Baldera gaitām pie izlases stūres. Viņa vietu ieņēma Ēvalds Grabovskis...

- Oļegs ārkārtīgi augstu vērtē spēcīgas personības, bet par sevi garā vājākus viņš vienkārši samin vai labākajā gadījumā - izmanto. Grabovskis viņam bija ļoti parocīgs, jo Ēvalds Arturovičs pilnībā pakļāvās Znaroka diriģenta lociņam. To pašu var teikt arī par Leonīdu Beresņevu, kurš savulaik ar Znaroku vēl dabūja uzspēlēt kopā Rīgas "Dinamo". Beresņevs bija ideāls treneris tādai komandai, kuras līderis ir Znaroks un kuras pamatsastāva lielāko daļu veido "vecā gvarde". Oļegs nebija vienkārši kolēģis - viņš bija tas, kurš pirms turnīra gāja izsist prēmijas, viņš bija tas, kurš pārliecināja trenerus, ka sastāvā jāņem tieši tas un neviens cits hokejists, viņš bija tas, kurš spēles pārtraukumā varēja nolamāt visus un radīt komandā motivāciju spēlei... Visvairāk Oļegs vairījās no konkurences, lai gan viens no viņa iemīļotajiem teicieniem bija: "Lai jaunie nāk un mani apspēlē. Ja viņi būs labāki, es aziešu..." Taču viņš nekur negāja, un tikai Vasiļjeva parādīšanās pie izlases stūres bija mājiens, ka vecā kārtība vairs neturpināsies.

Garā un spilgtā portreta noslēgumā "Sporta Avīze" secina - šis ir Vasiļjeva kā izlases trenera nopietnākais pārbaudījums. Tajā pašā laikā piekrīt, ka citādāk nevarēja. "Sistēma bija radījusi līderi, un tikai sistēmas maiņa viņu varēja nolikt pie vietas..."

Sportacentrs.com atkāpe: Par Vasiļjeva attiecībām ar spēlētājiem un robežām, ko publiskos izteikumos vajadzētu vai nevajadzētu pārkāpt, runāts pietiekami daudz, lai tagad neatkārtotos. Lai vai kā, Latvijas izlase kopš tā laika elites sabiedrību nav atstājusi un arī Znaroks dzīvē sapratis un apguvis daudz ko jaunu. Tagad abi - Oļegs un izlase - atkal ir kopā, un šis "tandēms" atkal spēj priecēt.

Anglijas iekarošana turpinās

"Skonto" un Latvijas izlases uzspīdēšana starptautiskajā arēnā Latvijas futbolistiem paver durvis uz sapņu zemi Angliju. Marians Pahars jau iejuties - guvis savus septītos vārtus Premjerlīgā, savukārt pārējie vēl pamazām soļo uz savu mērķi. "Southampton" jau kārto darba atļauju Imantam Bleidelim, Čārltona grib pirkt Astafjevu, bet "Millwall" pārbauda Mihailu Zemļinski. Pahars jau ielauzies līgas labāko snaiperu desmitniekā, turklāt guvis vārtus piecās pēdējās izbraukuma spēlēs pēc kārtas. Diemžēl, vēl labāk traucē spēlēt veselības likstas.

- Ceļgala traumas dēļ futbolists nedēļas sākumā atradās ārstu aprūpē un par treniņiem pat nedomāja. Tomēr Marians ar lielu apņēmību devās mačā pret "Wimbledon", un jau pirmajā minūtē kādā sadursmē viņu piemeklēja vēl viens savainojums. Pahars pēc spēles stāstīja: "Mazliet piekliboju, taču, pārciešot kājas sāpes, paliku laukumā. Un tieši man radās laba izdevība izvirzīt mūsu komandu vadībā. Kad biju to izmantojis, treneris laikam redzēja, ka traumu dēļ nevaru spēlēt ar pilnu atdevi, un mani nomainīja." Paharu nomainīja trīs minūtes pēc vārtu guvuma - viņš savu darbu jau bija padarījis.

Ar pamatsastāvu kopā trenējas arī Bleidelis, taču pagaidām nav saņemta darba atļauja. Tiesa, pat bez tās pussargam atļauts uzspēlēt dublieru līgā, un nākamajā dienā vietējais laikraksts "Daily Echo" iznāk ar virsrakstu "Bleidelis sarīko iespaidīgu izrādi". Latvijas futbolists jau 6. minūtē guvis vārtus un arī turpmāk apgādājis partnerus ar piespēlēm, kas ļāvušas apspēlēt "Crystal Palace" ar 5:0. "Ceram, ka izdosies viņu izīrēt līdz brīdim, kad mums būs nauda, lai viņu nopirktu," izteicies "Southampton" treneris Deivs Džonss.

- Jāpiebilst, ka par Bleideļa iegādi aktīvi aģitē komandas līdzjutēji. Pirms nedēļas parādījās baumas, ka "Liverpool" piedāvā "Southampton" klubam šādu darījumu: Liverpūles kluba amatvīri dod aizsargu Stīvu Stontonu un četrus miljonus sterliņu mārciņu, bet pretī grib saņemt Marokas pussargu Hasanu Kačlulu. "Southampton" kategoriski noliedza šādus izteicienus, taču fani aicināja šim piedāvājumam piekrist. Pēc līdzjutēju domām, tādējādi "Southampton" iegūtu labu aizsargu, pienācīgu naudas summu un varētu Kačlulu aizstāt ar Bleideli. Daži angļu futbola apskatnieki gan norāda, ka šis darījums varētu īstenoties uzreiz pēc līguma parakstīšanas ar Bleideli.

Tikmēr "Charlton Athletics" ir gatavs pirkt Astafjevu par 400 000 mārciņām, taču "Skonto" kluba prezidents Guntis Indriksons uzskata, ka šī summa ir par mazu. Vēl priekšā sarunas.

Sportacentrs.com atkāpe: Pirms desmit gadiem Latvijā smīkņāja par Zemļinski, kurš devās atrādīties uz Anglijā tikai otrās līgas klubu. Tagad lepojamies ar Kaspara Gorkša sniegumu turpat, bet par Premjerlīgas augstumiem jau pamazām piemirsies.

Mika - divkārtējais!

Noslēdzies pasaules čempionāts Pirmās formulas sacensībās, un tikai sezonas pēdējais posms Japānā izšķīra - Mika Hakinens vai Edijs Īrvains. Sacensībās atgriezies Mihaels Šūmahers, un tas nozīmē, ka Edijam ir uzticams un patiešām spēcīgs asistents. Vācietis savu darbu paveic, apsteidzot Hakinenu un uzvarot sestdienas kvalifikācijā, toties pats Īrvains taisa ziepes un dabū vietu tikai trešajā starta rindā. Pēc "Ferrari" diskvalifikācijas atcelšanas īram kopvērtējumā ir četru punktu pārsvars, taču palaist priekšā Hakinenu, ja tas uzvar, viņš nevar atļauties... "SA" hronoloģiski iet cauri nedēļas nogales notikumiem Japānā, tostarp svētdienas sacīkstēs.

- Starts.Tāpat kā iesildīšanās aplī, startā aizkavējas pole īpašnieks Šūmahers, ko nekavējoties izmanto Hakinens un, pilnībā attaisnojot savas komandas "sudraba bultu" nosaukumu, pirmajā līkumā aizšaujas ar krietni lielāku uzrāvienu nekā sekotāji. Kārtējo reizi šosezon neveiksmīgs starts padodas Kulthārdam, kurš palaiž garām Panī un arī Īrvainu. (..)
21. aplis. Sacensību, sezonu un karjeru beidz Deimons Hils. Izbraukšana no trases angļa formulai tomēr nodarījusi nopietnus bojājumus, un Hils savu pēdējo (115.) sacensību karjerā beidz priekšlaicīgi. (..)
35. aplis. Lielā ātrumā no trases izlido un aizsargbarjerā ietriecas Kulthārda formula, tomēr, lai gan formulas priekšgals pilnībā noārdīts, skots tiek līdz boksiem, kur 15,7 sekunžu laikā veic paredzēto pitstopu. Atgriezies trasē, skots pusapli bloķē Šūmaheru, tādējādi palielinot Hakinena atrāvienu no vācieša no 6 līdz 10 sekundēm. (..)
53. aplis. Hakinens šķērso finiša līniju, tādējādi kļūstot par 1999. gada pasaules čempionu. Var teikt, ka visi ir gandarīti: Hakinens un "McLaren" - par individuālo uzvaru čempionātā, "Ferrari" - par izcīnīto Konstruktora kausu, bet FIA - par izdevušos pēdējo posmu un faktu, ka tās riskantās spēlītes ar patiesību tomēr beigušās labi.

Sportacentrs.com atkāpe: Pēc Deimona Hila aiziešanas angļiem nācās gaidīt ilgi, taču pacietība vainagojās panākumiem - nu jau otro gadu pēc kārtas čempiona trofeja atkal ceļo uz Lielbritāniju.

Pārējās tēmas

Sestdienas vakarā pēc spēles Rojā sirds nav izturējusi Latvijas basketbola leģendai Maigonim Valdmanim - 66 gadu vecumā treneris, kurš tobrīd pieskatīja Gulbenes "Buku" komandas gaitas, aizgājis aizsaulē. Volejbolā ar Starptautiskās federācijas dalību turpinās spēlētāju viltoto transfēra karšu skandāls, vieglatlētikā - Gundegas Spoģes dopinga lieta, un par abām raksta "SA". "Ja Irbe būtu priekšā un mani aicinātu, es vienalga brauktu," nelielā intervijā no ASV stāsta Sergejs Naumovs, noliedzot baumu, ka palīdzēt izlasei Šefīldā piekrīt tikai ar nosacījumu, ja priekšā nav "mūris". Ar vienu uzvaru piecās spēlēs otro riņķi Saprotas kausa izcīņā jāsāk "Ventspils" basketbola komandai - "SA" pēta šī fiasko iemeslus. Par Latvijas čempionu futbolā kļuvis "Skonto" klubs, un lielajā intervijā tā pussargs Imants Bleidelis, kuru tobrīd gan vairāk piemin iespējamās Anglijas iekarošanas kontekstā. Plašs materiāls arī par mūsu kandidātiem Sidnejas olimpiskajām spēlēm - izrādās, tādi ir veselos 16 sporta veidos.

 +13 [+] [-]

, 2009-11-05 13:50, pirms 15 gadiem
Značoks paliek značoks.
Slēpts komentārs: Mr.Burns

  +1 [+] [-]

, 2009-11-05 13:56, pirms 15 gadiem
Kas vainas otrajai līgai,Tobago tika uz PČ ar vairākiem Anglijas zem PL līgu pārstāvjiem..

 +20 [+] [-]

, 2009-11-05 14:05, pirms 15 gadiem
Nū, Znaroks teiktu otrādāk, ka viņš izmeta Vasiļevu

     [+] [-]

, 2009-11-05 14:32, pirms 15 gadiem
jaa taas tik bija kaisliibas

  +1 [+] [-]

, 2009-11-05 14:47, pirms 15 gadiem
Man liekas, ka abi ir labākie hokeja izlases treneri, kādi ir bijuši Latvijas izlasei neatkarības gados...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-11-05 15:12, pirms 15 gadiem
janķelis rakstīja: Man liekas, ka abi ir labākie hokeja izlases treneri, kādi ir bijuši Latvijas izlasei neatkarības gados...
no Latvijas treneriem jā, bet tomer vairak prāta palicis pec trenera kvalitates ir zviedrs Kurts Lindstrems...

nesen visi nolika Znaroku par vina atbilstibu trenera amatam, bet laikam 7 vieta PC un MVD sis sezonas sniegums daudziem licis pardomat... cerams pamatoti....

  -1 [+] [-]

, 2009-11-05 15:32, pirms 15 gadiem
Dinamietis777 rakstīja: no Latvijas treneriem jā, bet tomer vairak prāta palicis pec trenera kvalitates ir zviedrs Kurts Lindstrems...

nesen visi nolika Znaroku par vina atbilstibu trenera amatam, bet laikam 7 vieta PC un MVD sis sezonas sniegums daudziem licis pardomat... cerams pamatoti....
Nezinu, man Lindstrēms nepatika. It kā rezultāts bija normāls, bet es viņu akut kā atceros ar negatīvām emocijām...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2009-11-05 15:42, pirms 15 gadiem
San Jose Sharks rakstīja: Znaroks ir autoritāte!
Jautājums tikai kādā ziņā: mutes palaišanā, pirmais čalis garderobē vai autoratitāte intelekta un zināšanu ziņā.

  +3 [+] [-]

, 2009-11-05 16:10, pirms 15 gadiem
kā Bleidelis savulaik spēlēja...

     [+] [-]

, 2009-11-05 16:34, pirms 15 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Labs raksts par futbolu, Pahars labākais . Redz kā, pat ar traumām laists laukumā, un sitis golus, sevi nav žēlojis, diemžēl
Pahars no sporta aizgāja tikai psiholoģisku iemeslu dēļ,es domāju, ka šādu talantu pazaudēt nevar. Viņam traumas bija tiktāl nomocījušas prātu, ka normaļi paspēlēt nevari, visu laikiu jādomā - ka tik kaut kas neiesāpas vai arī ka tik kāds neuzskrien, nepaklupina utml... tas traucē...

     [+] [-]

, 2009-11-05 18:36, pirms 15 gadiem
davix rakstīja: Jautājums tikai kādā ziņā: mutes palaišanā, pirmais čalis garderobē vai autoratitāte intelekta un zināšanu ziņā.
Nu protams. Tu jau tikai intelektuāļus izlasē ņemtu. Matemātikas doktorus, ģeologus un skolotājus? Redzi, tur spēlē hokeju nevis mērās ar intelektiem (lai gan, savā ziņā, arī ar intelektiem mērās).

     [+] [-]

, 2009-11-05 19:06, pirms 15 gadiem
Karikatūra joprojām aktuāla...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-11-05 20:28, pirms 15 gadiem
Vynilz rakstīja: Kas vainas otrajai līgai,Tobago tika uz PČ ar vairākiem Anglijas zem PL līgu pārstāvjiem..
Patiesībā man liekas, ka tagadējā 2.līga varētu mierīgi spēlēt Čempionu līgā, kas bija pirms 10 gadiem un nedomāju, ka viņus grautu. Futbols ir attīstījies kosmiskos ātrumos visā pasaulē pa šiem gadiem.

  +7 [+] [-]

, 2009-11-05 20:32, pirms 15 gadiem
Dzo Lee rakstīja: Nezinu, man Lindstrēms nepatika. It kā rezultāts bija normāls, bet es viņu akut kā atceros ar negatīvām emocijām...
Lindstrēms izlasei prasīja vairāk naudas, bet Vļipmans teica - EJ D**ST! un izmeta Lindstrēmu, kurš teica, ka nav iespējams sagatavot izlasi, kad slidas šķības, ekipējums caurs un saplēsts. Nav nekāda medicīniskā ekipējuma, kā novērtēt hokejistu veselību utt. Lindstrēms paprasīja naudu šīm lietām pēc 2004. gada veiksmīgā starta un Lipmans to visai pasaulei pasniedza, ka Lindstrēms SEV prasīji miljonu.

  +2 [+] [-]

, 2009-11-05 20:53, pirms 15 gadiem
Koks_ar_2_galiem rakstīja: Patiesībā man liekas, ka tagadējā 2.līga varētu mierīgi spēlēt Čempionu līgā, kas bija pirms 10 gadiem un nedomāju, ka viņus grautu. Futbols ir attīstījies kosmiskos ātrumos visā pasaulē pa šiem gadiem.
Futbols ir nevis attīstījies, bet mainījies. Un tagadējā 2. līga varētu tā laika premjerlīgai pienest bumbas. Paskatīsimies kaut vai to pašu 80-to gadu futbolu... dikti atpalicis? HE!!! Tagad ir daudz mazāk improvizācijas, to atļaujas tikai izcilnieki... 80 - jos, improvizācija bija pasaules klases norma.

P.S. Vēl tikai salīdzini Skonto.. tad un tagad... un pasaki, ka Skonto tad spēlēja tagadējās "otrās" Latvijas līgas līmenī.

     [+] [-]

, 2009-11-05 21:36, pirms 15 gadiem
cgza rakstīja: Labākā sporta menedžmenta spēle, kāda jebkad radīta, tagad pieejama arī jums - http://ppm.powerplaymanager.com/lv
vecais iebāz to savu speli vienā vietā ej labāk uz sporta zāli un tur kko padari tici man būs interesantāk

  -3 [+] [-]

, 2009-11-05 21:57, pirms 15 gadiem
Gorkš nespēlē otrajā līgā (Football League Two), kas ir ceturtā, bet otrajā stiprākajā - Football League Championship

en.wikipedia.org: English football league system - Wikipedia, the...

Kauns un negods sporta centram tā kļūdīties
Slēpts komentārs: chau! ataa

  +2 [+] [-]

, 2009-11-06 09:18, pirms 15 gadiem
es 99 gadā biju par Irvainu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-06 19:24, pirms 15 gadiem
vasiljevs bija vienigais normalais treneris kas vadija izlasi tad urlas nolika pie vietas ari tagad krievu merkakis noliek latviesus

     [+] [-]

, 2009-11-15 10:13, pirms 15 gadiem
ai znarokam vienalga viņš tā pat visus ieliks bortā!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2009-11-16 19:00, pirms 15 gadiem
toties Znaroks aizveda LV lidz 1/4 finaalam un 7. vietai
ta kaa - znaroks labs

  -1 [+] [-]

, 2009-11-16 19:16, pirms 15 gadiem
chau! ataa rakstīja: Znaroka intelekts un uzvediibas normas neatbilst normaalas sabiedriibas liimenim un tas ir nozheelojami, ka vinsh vada LV izlasi.
laikam no hoka neko nerubii
ja tev nav ko teikt - paklusee, nevis baarsti savas izcilaas ''gudriibas''