Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:542, Did:0, useCase: 3

Bārtulis ir pie katla, bet karoti vēl nav dabūjis...

Bārtulis ir pie katla, bet karoti vēl nav dabūjis...
Oskars Bārtulis ir pielaikojis Flyers kreklu. Tagad vajadzētu pasvīst, lai tas nepaliek par viņa vienīgo sasniegumu NHL laukumos.
Foto: AFP/Scanpix

Oskars Bārtulis spēlē NHL. Tas nav pārsteigums, ja aplūkojam ceļu, ko viņam vajadzēja veikt līdz pasaules spēcīgākajai un populārākajai hokeja līgai. Vai viņš tur paliks?

Filadelfijas „Flyers” izvēlējās Oskaru par savu nākotnes kalēju 2005. gadā – tā bija drafta trešā kārta un kopējais 91. numurs. Skaidrs, tas neko vēl negarantē, taču hokeja sabiedrībai zināmi signāli tika raidīti. Pirmkārt, Bārtulis bija izgājis Ziemeļamerikas junioru līgas iesvētības (QMJHL), kur praktiski garām nepaslīd neviens talants. Te ir atbilde uz jautājumu tiem jauno hokejistu vecākiem, kas ar rozā brillēm skatās uz savu lolojumu nākotnes perspektīvām. Skaidrs, ka Kanādā (Amerika šajā ziņā nav liekama blakus) jūsu censoni pamanīs ātrāk, Kvebekā (kur spēlēja Bārtulis) vai Ontario provincē šī varbūtība kļūst vēl lielāka. Saprotams, talants uz ledus arī Latvijā ir talants, taču izveidotā jauno hokejistu sijāšanas un caurskatīšanas kārtība liek apgalvot – Kanādas kārts ir pāri visam. Nākamais – komanda un menedžeris. Oskaru nolūkoja Bobijs Klarks un Pols Holmgrens, kas tobrīd attiecīgi bija „Flyers” ģenerālmenedžeris un viņa palīgs. Holmgrenam bija noteicošā loma, jo ne jau visus kluba izlūku ziņojumus ir jālasa galvenajam.

Ņemot savā aprūpē jauno hokejistu, notiek vairākas pašapliecināšanās – ar spēlētāju viss ir skaidrs, viņam acis tāpat spīd. Taču ne mazāka interese par konkrētā pretendenta likteni ir viņa saimniekiem – tiem, kuri viņu noskatīja un atzina par labu esam. NHL menedžeriem nav mazsvarīgu hokejistu, jo ikviens, kam viņi uzticas un, kas šīs cerības attaisno, ir kā liela plusa zīme konkrētā vadītāja CV. Starp citu, arī menedžerus klubi maina vai patriec... Tāpēc lasīt komentārus, kuri sākas vai beidzas ar rindām „viņam nedeva iespēju”, „viņam kluba vadība neuzticējās”, „viņš netika īstajā klubā” vai „būtu cita izvēle” utml. – nav nopietni. Kamēr būs kaut mazākā iespēja pierādīt, ka jaunais talants atbilst profesionālā hokeja plauktam, ikviens kluba menedžeris izdarīs visu, lai par to pārliecinātos. Holmgrens zināja, ka viņš dos Bārtulim iespēju, pēc tam viss notiktu kā paredz kārtība un vilku likumi – ja vari, spēlēsi, ja nevarēsi, tad paldies par uzmanību. Neaizmirsīsim, ka arī citi klubi skrupulozi vēro konkurentu auklēšanos ap savām rezerves iespējām. Mazākā kļūda, nosakot hokejista patieso potenciālu, var pasniegt dāvanu citam menedžerim. Neviens to nevēlas, tāpēc izvēlētie tiek pakļauti solīda lieluma mikroskopam. Bārtulis šobrīd ir nopelnījis iespēju, bet teikt, ka tā ir laimīga apstākļu sakritība – arī nevar. Holmgrens šo šāviņu nedrīkstēja nopūdelēt, Bārtulis – tāpat. Tagad abiem ir par ko atviegloti uzelpot, jo pirmās attiecību ugunskristības izturētas.

Oskars atbilst NHL aizsarga kalibram, tiesa, tas gan nenozīmē, ka viņam tagad viss tiks pasniegts uz paplātes – šobrīd tikai sāksies lielie pārbaudījumi. Šur tur jau apskatnieki ir ķērušies klāt latvieša izsniegtajam uzticības kredītam, piemēram, norādot, ka savu vārtu priekšā Bārtulim vajadzētu demonstrēt pārliecinošākus fiziskos dotumus utt. Iespējams, sezonas turpinājumā viņu nosūtīs uz fārmklubu. Tagad dienas kārtībā ir viņa aģenta izpratne par sava klienta lielo iespēju – atcerēsimies, ka savulaik, nenovērtējot spēles laukumu un realitātes, NHL trumpi kopā ar saviem padomdevējiem nopūdelēja cits jaunais latviešu hokeja aizsargs Kaspars Astašenko... Tēlaini izsakoties – Oskars Bārtulis ir iekļuvis NHL virtuvē, taču lai strēbtu no lielā katla, vajadzīga karote. Var mēģināt ar lāpstu, kā to gribēja Astašenko aģents, bet var sākt ar trauku mazgāšanu – kā to paveica Ivanāns. Kurš no viņiem tagad spēlē NHL – paši redzat.

Vēl mums šosezon rindā stāv Artūrs Kulda (būtu jau debitējis, ja vien neiedzīvotos savainojumos), Kaspars Daugaviņš (trešais vai ceturtais rindā pie sliekšņa)... NHL mašinērija ir precīzi izveidota izklaides industrija ar milzīgu konkurenci. Nevari tu, cits varēs. Šajā līgā ar labdarību nenodarbojas.

P.S. Prieks, ka Flyers, bet vēl svarīgāk - Oskars kopā ar savu aģentu - pratuši novērtēt situāciju un panākuši jauna līguma nosacījumus, kas motivē latvieti pacelties spārnos, neaizmirstot, ka uz zemes arī ik pa brīdim jānolaižas. Pelnīti.

 +17 [+] [-]

, 2009-12-02 08:11, pirms 15 gadiem
Paaldies par labo rakstu..

  +7 [+] [-]

, 2009-12-02 08:19, pirms 15 gadiem
Veiksmīgi tikt pie riktīgas karotes!

  +5 [+] [-]

, 2009-12-02 08:19, pirms 15 gadiem
pat nav ko piebilst, viss tiešām paša rokās!

  -3 [+] [-]

, 2009-12-02 08:29, pirms 15 gadiem
A Karsumu gan vairs nepiemin.
Laikam Mārča pošas uz KHL!!!!

 +15 [+] [-]

, 2009-12-02 08:41, pirms 15 gadiem
gudrs un izmeļošs raksts.. prieks tādus lasīt.. lai SA+ viss izdodas!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-02 08:46, pirms 15 gadiem
Labi pateikts, ar lāpstu vai trauku mazgāšanu! Lai veicas visiem jaunajiem LV talantiem un ātrāk tikt pie karotes Osim!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-02 09:35, pirms 15 gadiem
Respect par rakstu

  +1 [+] [-]

, 2009-12-02 09:36, pirms 15 gadiem
Ar centību Bārtulis ir panācis savu. Vēl tikai tāds «sīkums», kā nostiprināties pamatsastāvā. Lai izdodas!

     [+] [-]

, 2009-12-02 09:49, pirms 15 gadiem
samsonov rakstīja: Atkal meli sarakstīti-"ŠAJA LĪGĀ AR LABDARĪBU NENODARBOJAS".MELI.UN VEL KĀ NODARBOJAS, CĪŅA PRET VĒZI ŠAJĀ LĪGĀ IR ĻOTI AKTUĀLI.GALVENAJA LOMĀ IR PAŠI SPĒLĒTĀJI.KOPITARS, KROSBIJS... Pārnestā nozīmē arī nodarbojas piem. Pyorala phi., sprukts(pag.g.) Fisher coyotes(2g.atpakaļ)...
padomaa velreiz! Tev ir produkts( siers, masiinas, vai televizori - nav noziimes), Tu vinju gribi popularizeet, tatad vajag reklaamu! reklaama maksaa, aviizees, pa TV vai baneri netaa - vai arii Tu to naudu iedod it kaa labdariibaa - Tu samaksaa to naudu un Tev ir reklaama - rezultats sasniegts! un protams kaa bonuss naak vel ari fakts ka varbut kaadam paliidzeesi - naktii pavisam saldi var guleet!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-02 10:43, pirms 15 gadiem
Jaaa..Bet Bartilis jau parakstija jaunu VIENVIRZIENU liguma ar Flyers uz tris gadiem pa 1,8 mil$
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-02 11:19, pirms 15 gadiem
nekā jauna...

  -1 [+] [-]

, 2009-12-02 13:08, pirms 15 gadiem
lazyeye, 08:41, pirms 4 stundām, citēt
gudrs un izmeļošs raksts.. prieks tādus lasīt.. lai SA+ viss izdodas!

100%

  +1 [+] [-]

, 2009-12-02 13:37, pirms 15 gadiem
nu jau ir arii karote, lai gan ne lielaa, bet nu jau puisis ir pie KATLA

  -2 [+] [-]

, 2009-12-02 13:58, pirms 15 gadiem
lazyeye rakstīja: gudrs un izmeļošs raksts.. prieks tādus lasīt.. lai SA+ viss izdodas!
Nelien pakaļā Pučem! Bet, protams, ka viņa rakstus vienmēr ir interesanti lasīt. Kaut vai izvēlētās valodas un rēcīgo salīdzinājumu dēļ.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-02 16:55, pirms 15 gadiem
elninjo2 rakstīja: A Karsumu gan vairs nepiemin.
Laikam Mārča pošas uz KHL!!!!
Karsums vēl parādīs visiem,kam un kur būs jāpošās...

  -1 [+] [-]

, 2009-12-02 17:26, pirms 15 gadiem
kada jega vinam karoti,ja katla nav ieksa zupa.,
iedomajaties nakam reiz ledu saldes nevis no udens bet gan no aukstas sarkanas solankas., un vel mazliet pieliktu klat Latvijaas krejuminu (mm)
nja velu veiksmi un ceru ka Karsums speles Krefeldes Pingvinos kopa ar Vasiljevu

  -1 [+] [-]

, 2009-12-02 17:43, pirms 15 gadiem
Jā nu kvalitāte acīm redzama, salidzinot ar esports kopetajiem ka pirksts pret pi*pi

  +1 [+] [-]

, 2009-12-02 18:33, pirms 15 gadiem
Jācer, ka zupa būs garda.

     [+] [-]

, 2009-12-02 21:20, pirms 15 gadiem
Gļebs rakstīja: Jācer, ka zupa būs garda.
jaaa., tada ka vecmaminas varita.,
ka saka kas nevara zupu tas need zupu

  +1 [+] [-]

, 2009-12-02 22:01, pirms 15 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Nelien pakaļā Pučem! Bet, protams, ka viņa rakstus vienmēr ir interesanti lasīt. Kaut vai izvēlētās valodas un rēcīgo salīdzinājumu dēļ.
Ko tur līst vai nelīst, līmenis uzreiz ir redzams - pieredze kā nekā. Var redzēt, ka pirmkārt zina par ko raksta, un otrkārt, prot to arī pasniegt.

  -1 [+] [-]

, 2009-12-03 11:34, pirms 15 gadiem
To visi vareeja uzrakstiit vienaa rindkopaa...ja Baartulis ar kaut ko izceljas, tad tas ir ar stabilitaati , kalnus negaazh, un arii lielus suudus nevaara, plus veiksmiiga sakritiiba, Holmgreens atrada, un tagad buudams treneris, ielika sastavaa, abiem labi!