Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sitiens zem jostas vietas

Sitiens zem jostas vietas
Vārtsargs Andris Vaņins. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Vēl decembra sākumā sarunā ar vārtsargu Andri Vaņinu dzirkstīja optimisms. Un bija arī pamats - Vaņins "Sion" vārtus sargāja kā mūris, un komanda Šveices čempionātā sevi pieteica kā pretendenti uz medaļām. Iespējams, pat zelta, taču nu tam visam pārvilkta liela, melna svītra, jo neatļautu spēlētāju izmantošanas dēļ komandai atņemti 36 punkti. Protams, ka Andrim tagad prāts nenesas uz garām runām, taču viņš neizslēdz, ka janvārī būs "jāiedarbina" aģents...

Andrim ir spēkā līgums ar klubu līdz 2015. gadam. Daži jau sper ugunis - kur bija Vaņina prāts parakstīt ilgtermiņa līgumu? Taču Andris zināja, uz ko iet. Viņš izvēlējās stabilitāti. Turklāt tā bija tieši viņa iniciatīva - slēgt ilgtermiņa līgumu. Domāju, tas bija loģisks lēmums, turklāt nu jau arī klubs ir pārliecinājies, ka ieguvējas no tā bijušas abas puses. Protams, ka viņš kā brīvais aģents citām komandām būtu pieejamāks - varbūt arī kādā no Eiropas TOP 5 līgām. Bet - kurš gan var garantēt, ka viņam tur tiešām atrastos vieta. Mūsdienās to nudien nevar neviens. Arī zvaigznes ir sēdējušas bez darba, tāpēc Šveices čempionāta labākā vārtsarga balva vēl neko negarantē. Tāpēc Vaņinam pārmest tiekšanos pēc ilgtermiņa līguma ir nevietā. Tie, kuri to dara, laikam ir aizmirsuši vai arī neapzinās, cik Latvijas futbolistam ir sarežģīti no virslīgas aizbraukt uz spēcīgāku čempionātu. Arī Andra ceļš uz Šveici nebija rozēm kaisīts. Tāpēc novērtēsim to, kas ir. Šveice nudien nav sliktākā vieta, kur spēlēt futbolu. Daudzi mūsējie par to var tikai sapņot. Pateicoties darbam Šveicē, Andris savu dzīvi finansiāli jau ir nodrošinājis. Un tas tikai priecē, ka blakus naudai netrūkst arī sportisko ambīciju kāpt vēl augstāk.

Bet kurš gan varēja prognozēt, ka "Sion" uzkāps uz reglamenta grābekļa, lai arī par to arī vēl droši vien varētu strīdēties - pie visa vainīga "Sion", vai tomēr liela daļas vainas jāuzņemas arī Šveices Futbola savienībai!? Lai nu kā, to visu paredzēt nevarēja neviens. Tā diemžēl ir noticis. Cik var noprast, lasot dažādas ziņas un arī Šveices futbola forumus, lieta nudien ir samudžināta, un tās galīgais iznākums vēl ne tuvu nav zināms. Taču šobrīd jārēķinās ar to, kas ir. Ja skatāmies Šveices čempionāta turnīra tabulā, aina diemžēl paveras pavisam bēdīga. "Sion" atņemti 36 punkti, kas nozīmē, ka komanda no trešās vietas ir nolidojusi uz pēdējo - desmito - vietu, turklāt punktu ailē ir -5.

2008. gada Latvijas labākais futbolists Andris Vaņins sarunā ar SA+, protams, neslēpa sarūgtinājumu, ka komanda vienā dienā piedzīvojusi tādu kritumu. Var pat teikt, ka ir šoks! Šobrīd komandai ir svētku brīvdienas, bet kopā tā sanāks 3. janvārī. Nākamās spēles Šveices čempionātā notiks februāra sākumā. Tātad komandai būs laiks notikušo sagremot un apdomāt. Kas zina, varbūt Šveices Futbola savienība vēl iedarbinās papildus sankcijas, vai gluži pretēji - sodu mazinās. Piemēram, Šveices futbola statūtos rakstīts, ka maksimālais punktu skaits, ko sodot var atņemt, ir 12, bet "Sion" taču atņēma 36 punktus... Tāpat varētu pavaicāt Šveices Futbola savienībai un arī UEFA, kur šīs organizācijas bija tad, kad atļāva "Sion" komandai ar visiem ”aizliegtajiem” futbolistiem startēt UEFA Eiropas līgā? Jautājumu ir daudz.

Andrim gan no tā visa īpaši vieglāk nepaliek: "Gaidu, kad atsāksies treniņi. Tad droši vien būs zināms vairāk. Bet, ja nekas nemainīsies, tad došu darbu aģentam jauna kluba meklējumos..." To, protams, varēs darīt, ja tam piekritīs "Sion" vadība.

Ņemot vērā šā brīža situāciju tabulā, "Sion" izredzes saglabāt vietu elitē nav diez ko spīdošas. Daudz kas ir kluba vadības rokās - vai tā izkārs balto karogu, vai tomēr turpinās cīnīties? Cik lasīts par kluba prezidentu, jādomā, ka būs otrais variants. Vismaz tiesas zālēs viņš noteikti cīnīsies. Nevar zināt, vai arī futbola laukumā. Raugi, vai saglabās esošo komandas sastāvu, vai tomēr nolems neriskēt, un janvārī tirgosies uz nebēdu, samierinoties ar izkrišanu no elites.

Interesanti, ka "Sion" komandai tika atņemti punkti Šveices čempionātā, taču netiek liegts turpināt dalību Šveices kausa izcīņā, kur arī tikuši izmantoti "aizliegtie" futbolisti. Bet, kā mēs zinām, no kausa izcīnās taču teorētiski var tikt arī uz UEFA Eiropas līgu! Tas gan būtu riskanti likt visu banku uz šo turnīru, kam ir tik neprognozējams raksturs. 31 gadu vecais Vaņins uzskata, ka "galvenais ir nosargāt vietu augstākajā līgā, nevis domāt par Eirokausiem". Lai to izdarītu, čempionātā atlikušajos divos riņķos jāspēlē ne sliktāk kā sezonas pirmajā pusē, turklāt jācer arī uz konkurentu zaudējumiem.

Šveices čempionāta reglaments paredz, ka augstāko līgu jāatstāj komandai, kas ieņems pēdējo - desmito vietu, bet devītā spēcīgākā vienība tiksies pārspēlēs ar pēc ranga otrās līgas jeb "Challenge" turnīra vicečempioni. Tātad, lai "Sion" saglabātu cerības palikt elitē, jāfinišē vismaz devītajā vietā. Šobrīd deficīts ir 16 punktu, jo "Sion" ir -5, bet kaimiņiem "Lausanne Sport" - 11 punktu. Cik reāli sadeldēt šādu deficītu, rādīs tikai laiks. Taču, ja ņemam talkā matemātiku un šās sezonas fonu, pavisam neiespējami tas nav. Ja pieņemam, ka abas komandas punktu izteiksmē spēlē līdzīgi kā pirmajos divos riņķos, tad "Lausanne Sport" sezonas beigās varētu būt ap 22 punktiem, bet "Sion" - ap 26 (līdz šim 31 izcīnītajam punktam atņemam piecus, kas šobrīd ir mīnusā...). Dzīvē, protams, to visu izdarīt būs daudz grūtāk. Teorētiski var paveikties, un sakrāt vēl vairāk, jo atlikušajās 18 spēlēs var izcīnīt 54 punktus, taču var notikt pretējais un palikt bez cerētās ražas. Nebūs oriģināli sacīt, ka Šveicē ik punkts jāizplēš ar zobiem. Turklāt vairāki klubi vēl cer, ka "Sion" sodīs arī ar tehniskajiem zaudējumiem, kas nozīmētu, ka, piemēram, "Lausanne Sport" varas gaiteņos varētu tikt pie sešiem punktiem, ko zaudēja Vaņinam un co pirmajos divos riņķos laukumā.

No vienas puses, labi, ka nākamās spēles ir tikai februārī, jo var gan morāli pagūt atgūties no šāda sitiena zem jostas vietas, gan arī veikt nepieciešamās izmaiņas sastāvā cerībā aizķerties elitē. Turklāt pēc mēneša skaidrībai - cik tad beigu beigās katrai komandai punktu būs - arī vajadzētu būt lielākai. Var tikai piekrist Vaņinam, kurš par šo visu lietu jau reiz izteicies: "Pamatīga putra, kurā neko nevar saprast."

Varētu jau to visu laist gar ausīm, ja tas neietekmētu futbolistu karjeras. Vaņins šobrīd ir uz viļņa, tāpēc ļoti negribētos, ka pēc gada mēs par viņu runātu kā par Šveices "Challenge" līgas futbolistu. Bet varbūt tas ir likteņa pirksts. Mēs jau labu laiku ceram, ka Vaņins aizķersies kādā no TOP 5 līgām. Varbūt esošie notikumi to veicinās. Tā nu sanācis, ka Andris savulaik atstāja skandālus apvīto FK "Ventspils", bet tagad pamatīgas likstas piemeklējušas arī "Sion"... Varbūt jau janvārī Vaņins vilks citas komandas kreklu, un vēl pēc gada mēs teiksim - labi, ka tā.

Zinot Vaņina labo slavu Šveicē, šad tad uzpeld runas par iespējamiem virzieniem - Vācijas bundeslīgu, Francijas čempionātu un Krievijas premjerlīgu, kur par Andri bija interese arī pirms šās sezonas. Būsim godīgi, Vācijā viņa pakalpojumi diezin vai kādam ir vajadzīgi, jo visi klubi ar pirmajiem numuriem ir nodrošinājušies. Turklāt spēlē pašu izaudzināti vārtu vīri. Francija ir neprognozējamāka. Vaņina pluss, ka savulaik interese jau ir bijusi - tātad ir pamanīts. Otrs pluss, ka viņam nav sveša franču valoda. Pavērsieni iespējami ļoti dažādi, bet man ir pārliecība, ka tādi cilvēki kā Vaņins grūtībās nepazūd. To viņam arī novēlu, Jaunajā gadā ieejot!

  -2 [+] [-]

, 2011-12-31 13:47, pirms 13 gadiem
Nabaga spēlētāji....

  +4 [+] [-]

, 2011-12-31 14:54, pirms 13 gadiem
Kāds Šveicē ir pārmīzis, jo autori pareizi norāda, ka var atņemt tikai 12 punktus, UEFA atļāva startēt ar nepareizajiem spēlētājiem, pēc Sion pieprasījuma gan Šveice, gan UEFA atļāva spēlēt ar šadu sastāvu. Izskatās, ka visi ir sabraukuši auzās, tomēr aizdomas ir par ietekmēšanu, jo:
1) neviens neticēja, ka Sion tiks UEFA Eiropas līgas pamatturnīrā;
2) visi sūdi sākās pēc tikšanas pamatturnīrā, jo skoti negribēja samierināties ar palikšanu ārpus borta;
3) UEFA Eiropas līgas pamatturnīrs dod vismaz 5 mio eiras peļņu;
4) FIFA vispār pamodās tikai decembrī.
Tas vēlreiz parāda, ka kāds ir kādu ietekmējis, jo neviens nespēlēs pretī organizācijai UEFA, kura ir bagātākā organizācija pasaulē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-12-31 16:06, pirms 13 gadiem
Kāds var konkrēti paskaidrot kā komandai var atņemt vairāk punktu nekā tā ir ieguvusi??? Tas taču ir kaut kāds absurds!

  +1 [+] [-]

, 2011-12-31 16:45, pirms 13 gadiem
berimors rakstīja: Kāds var konkrēti paskaidrot kā komandai var atņemt vairāk punktu nekā tā ir ieguvusi??? Tas taču ir kaut kāds absurds!
Trīs punkti par katru spēli. 10 līgā, divas kausā, tāpēc arī 36 punkti un tāpēc Siona netika izslēgta no kausa izcīņas.

  -1 [+] [-]

, 2011-12-31 17:34, pirms 13 gadiem
Ja jau atņēma 36punktus,kāpēc tad neizslēdza no kausa-automātiska amnestija vai ?))))))))))))