Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Skandāls!

Skandāls!
Marks Klatenburgs tagad ir zem lupas - risinājums var izrādīties negaidīts...

Foto: AFP/Scanpix

Pietiek ar vienu spēli, lai tava dzīve un karjera mainītos uz visiem laikiem. Tā ir noticis ar slaveno angļu futbola tiesnesi Marku Klatenburgu, kura performance „Chelsea” – „Manchester United” mačā ieies futbola vēsturē, kā arī policijas arhīvos. Kas īsti notika nelaimīgajā svētdienas vakarā Londonā?

Mājiniekus notiesāja

„Chelsea” un „Manchester United” duelis bija aizvadītās kārtas centrālais mačs Anglijas premjerlīgā. Galu galā tikās divi ne tikai slaveni klubi, bet arī divas čempionāta līdervienības. „Chelsea” bija un vēl joprojām ir premjerlīgas līderi, taču viņu pārsvars ir sadeldēts līdz minimumam. Tas viss, pateicoties „Manchester United” uzvarai. Bet pati uzvara – pateicoties Marka Klatenburga, slavenā angļu tiesneša pūlēm. Tā vismaz izskatās no malas, bet to, vai tā bija, zina tikai pats nu jau bēdīgi slavenais tiesnesis. Kas īsti notika?

Spēle iesākās ar strauju „Manchester United” izrāvienu, kuru sekmēja Robins van Pērsijs. Kad nospēlētas bija tikai 12 minūtes, viesi no Mančestras jau bija iemantojuši divu vārtu pārsvaru. Tobrīd tuvplānā tika rādīts ložā sēdošais Romāns Abramovičs, kurš, protams, it nemaz nebija apmierināts ar redzēto. Tomēr tad sākās „Chelsea” izrāviens, kas vainagojās ar diviem gūtajiem vārtiem, otrā puslaika sākumā panākot izlīdzinājumu. Teicams futbola vakars abu komandu izpildījumā, turklāt vārtu gūšanas momenti turpināja birt kā no pārpilnības raga. Šķita, ka „Chelsea” ir pārņēmuši iniciatīvu, bet – tad uzmanības centrā nonāca Marks Klatenburgs...

Neskatoties uz „Chelsea” spiedienu, veiksmīga dežūra padevās Ešlijam Jangam, kurš izrāvās viens pret vārtiem, bet viņu nogāza Broņislavs Ivanovičs. Pēdējās cerības sods un – sarkanā kartīte. Šoreiz gan nebija klasiskās nopļaušanas un dzīšanās pakaļ, taču formāli par šo lēmumu Klatenburgu vainot nedrīkst. Sekoja maiņa, pussargu Kleverliju nomainot pret Čičarito, ar domu, ka viņš gūs uzvaras vārtus. Pēc kāda brīža Klatenburgam atkal rokā sarkanais plāksteris, šoreiz tas tika paņemts, otro brīdinājumu parādot Fernando Toresam. Par simulāciju jeb, kā ir teikts futbola noteikumos – par nesportisku rīcību. Jā, pret simulēšanu ir jācīnās un tiesnesim par lēmumu varētu aplaudēt un paspiest roku, ja vien...Ja vien Fernando Toresu tiešām nebūtu aizķēris Džonijs Evanss. Vēl viena sarkanā kartīte, kas nozīmēja, ka „Chelsea” ir nospiesti uz ceļiem. Taču ar to izrāde nebeidzās. „Manchester United” guva uzvaras vārtus, tos guva tieši Čičarito, būdams...neapšaubāmā aizmugures stāvoklī. Šeit gan vairāk akmens līnijtiesneša dārziņā, bet – galvenais ir un paliek galvenais.

„Chelsea” maču zaudēja un uzskaitīja visas, viņuprāt, strīdīgās epizodes, iesniedzot sūdzību par Marku Klatenburgu. Turklāt kļūdaino epizožu uzskaitījums – tā vēl ir viena lieta. Pavisam cita – tiesneša leksika, par kuru, visticamāk, Klatenburgam nāksies atbildēt, iespējams, pat tiesas priekšā. Turpinot vakardienas tēmu par „Chelsea” spēlētāju Teriju un rasismu, šodien atkal stāsts ir par... „Chelsea” un rasismu.

Atkal „Chelsea”, atkal – rasisms...

„Chelsea” komanda norāda ne tikai uz Klatenburga kā tiesneša kļūdaini pieņemtajiem lēmumiem spēles laikā, bet arī uz viņa leksiku, ko viņš lietojis, runājot ar „Chelsea” spēlētājiem. Atkal stāsts par rasismu, tikai šoreiz cietējs ir Džons Obi Mikels, kurš, lai arī pats neko savā virzienā nedzirdēja, pēc spēles iebrāzās tiesnešu telpā, lai kārtīgi papurinātu Klatenburgu. Mirklis, kā vienmēr, atbilstošs. Pirms spēles „Chelsea” valkāja T-kreklus, lai atbalstītu „Kick it Out!” kampaņu, spēli no tribīnēm noraudzījās Džons Terijs, kurš izcieta diskvalifikāciju par rasistiskiem izteikumiem pret Antonu Ferdinandu. Un tomēr – uz šāda fona atkal vesels skandāls!

Kā tas notika? Kad noraidīts tika Toress, skaidroties pie Klatenburga pienāca Džons Obi Mikels. Viņam tika lūgts paklusēt. Spēle turpinājās, kļuva mierīgāka, līdz Čičarito vārti, laukumā lido monētas un Obi Mikels atkal mēro ceļu pie Klatenburga auss. Klatenburgs jau uzstājīgākā tonī norāda, lai Obi Mikels atkāpjas nostāk. Obi Mikels saņem dzelteno kartīti, bet nesaklausa rasistikus izteicienus savā virzienā, taču tos sadzird Ramirešs un Davids Luiss, kuri nekavējoties par tiem paziņo Obi Mikelam. Tā kā viņš neko pats nedzirdēja, nolemj pagaidīt līdz spēles beigām. Pēc spēles Obi Mikels dodas skaidroties ar Klatenburgu, kurš nigērietim sevišķu uzmanību nepievērš, jo skaidroties nāk visa „Chelsea” komanda. Obi Mikels neatkāpās un iebrāzās tiesnešu istabā pēc spēles. Zīmīgi, ka personīga rupjība spēles laikā tika raidīta arī Huana Matas virzienā, pārliecināts ir pats spānis.

Situācija kopumā ir interesanta, tāds noteikti arī būs atrisinājums. Ja par kļūdām spēles laikā, tad uz tām viņam varēs viegli norādīt, turklāt, visticamāk, tas jau ir izdarīts. Bet – ko darīt ar apvainojumiem? Anglijas Futbola asociācija ir uzsākusi dienesta izmeklēšanu, bet „Chelsea”, kuriem jau ir pieredze šajos jautājumos, ir gatavi atkal savā bāzē uzņemt izmeklētājus. Būtisku lomu izmeklēšanā spēlēs mikrofona faktors – proti, jau kopš 2006. gada visiem tiesnešiem ir austiņas un mikrofoni, lai tie spēles laikā varētu komunicēt. Ja Klatenburgs tiešām aizvainoja spēlētājus, tad to vajadzēja dzirdēt abiem līnijtiesnešiem un ceturtajam tiesnesim. Tiesa, tiek norādīts, ka gadījumā, ja viņš mikrofonu ar roku piesedza, varētu arī nebūt dzirdami apvainojumi, ja tādi vispār ir bijuši. Līnijtiesnešiem un ceturtajam tiesnesim nāksies liecināt, tikmēr Ramirešs un Luiss arī ar gatavi liecināt, tikai – pret Klatenburgu. Jāpiemin, ka tiesnešu sarunas spēles laikā netiek ierakstītas. Jautājums – cik godīgi savās liecībās būs kolēģi? Palīdzība tika meklēta arī pie Mančestras kluba spēlētājiem, bet neviens no viņiem neko neesot dzirdējis, tāpēc šajā procesā nepiedalīsies.

Terija gadījumā noteicošu lomu spēlēja video pierādījumi, kuri parādījās internetā jau dažas stundas pēc spēles. Nav šaubu, ka, lai risinātu šo situāciju, talkā tiks ņemti „Sky” nodrošinātie video materiāli. Pagaidām nav pārliecinošu pierādījumi par sliktu Klatenburgam. Tomēr policija jau ir sākusi izmeklēšamu, lai vētītu, vai tiešām Džons Obi Mikels tika rasistiski aizvainots. Skaidrs, ka tas viss vilksies ilgi. Līdz ar to policijas izmeklēšana izslēdz jebkādu iespēju uz ātru FA lēmumu. Piemēram, Terija lieta vilkās gadu. Zīmīgi, ka ar iesniegumu policijā nav vērsies pats Obi Mikels vai kāds „Chelsea” pārstāvis, bet gan kāds melnādaino tiesību aizstāvis.

Pašlaik no Klatenburga ir pieprasīts detalizēts paskaidrojums, bet viņa tālākā karjera ir zem ļoti lielas jautājuma zīmes. Šis ir pirmais gadījums Anglijas futbolā, kad kāds tiesnesis tiek apsūdzēts rasistisku piezīmju izteikšanā spēlētājam. Ja Klatenburga vaina tiks pierādīta, tad viņš varētu kļūt par pirmo, kas tādēļ ir spiests beigt savu tiesneša karjeru. Katrā ziņā, tā ir sašķobījusies uz visiem laikiem jau tagad, turklāt atmetīsim izteikumus, kuri tikpat labi varēja arī nebūt, bet vēlreiz atcerēsimies, kā viņš notiesāja spēli. Vāji.

Kārtējais skandāls angļu futbolā, turklāt kaut kas pavisam jauns, ar vēl nebijuši fonu, aktieriem un absolūti neparedzamu iznākumu. Kā saka – bezprecedenta gadījums. Lai kas arī notiktu tālāk, ir skaidrs, ka garlaicīgi nebūs. Un atkal pašā epicentrā Londonas „Chelsea”. Būtu savdabīgi, ja abu brazīļu vietā rasisma izpausmes būtu fiksējis Džons Terijs – kāda būtu viņa reakcija?

  +7 [+] [-]

, 2012-10-30 12:30, pirms 12 gadiem
Kaut ka nepamet sajuta, ka autors jau dzenoties pec sensacijas - tiesnesim jau pateicis spriedumu. Klatenburgs tiek uzskatits ka viens no top tiesnesiem un butu jabut diezgan stulbam lai tiktu lidz tadam limenim un to visu sabojatu kaut ko pasakot, jo vins tak apzinas, ka vinam ir mikrofons! Un tas, ka pats Obi neko nedzirdeja, bet pec tam jau darbojas tads "kluso telefonu stasts" isti neparliecina. Chelsea tikai izdara spiedienu uz FA sada stila. Un vairaki anglu futbola eksperti noradija, ka par aizmuguri vareja parliecinaties tikai noskatoties video atkartojumu. Paskatisimies, ka tas viss beigsies!

  +3 [+] [-]

, 2012-10-30 13:29, pirms 12 gadiem
Pārspīlēts ir tas viss.
Nu spēles laikā galvenā tiesneša vaina bija tikai pie Toresa noraidīšanas, bet tā arī nebija viennozīmīga kļūda, savā ziņā strīdīga epizode. Pirmajā epizodē pareizs lēmums un trešajā līnijtiesneša kļūda, turklāt ļoti sarežģītā epizodē.
Par rasismu, grūti iedomāties, ka tiesnesis staigā pa laukumu un rasistiski aizvaino speciālistus līgā, kur tam pēdējā laikā ir pievērsta tāda uzmanība. Tad viņam tiešām ar galvu kaut kam nav jābūt kārtībā. Būtu pārsteigts, ja tā būtu taisnība.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-30 13:42, pirms 12 gadiem
Toresa gadījumā kartiņa par nesportisku rīcību.
Neliels kontakts bija, bet paskatoties palēlinājumā ir redzams, ka tiek sperts vel solis un tad pēkšņi izdomā, ka ir jākrīt.

Ok, no spēles viedokļa cenšas jau nedot otro šādā situācijā, bet formāli - ir gluži normāli.
Trešie vārti - jā tur līnijnieks nogļukoja.

Bet tas rasisma apvainojumi klūst jau absurdi, tie ar tumšāku ādas krāsu paliek par kaut kādu svētumu. Izdomā tādi ka lūk uz viņiem ne tā paskatījies un lūk esot ko tādu pateicis, bet tev pretargumentu jau nav.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-30 13:44, pirms 12 gadiem
Tiesnešus apskaust nevar. Klatenburgs varbūt izdarīja vienu kļūdu. Tikai varbūt, jo pat videeoatkārtojumos droši par to pārliecināties nevar. Otra kļūda, arī bez vairākkārtēja atkartojuma nekonstatējama, attiecas uz līnijtiesnesi. Protams, apvainojumi rasismā ir daudz nopietnāka lieta. Tomēr, ja vien patiesi kādi nekorekti izteicieni bija, tad tie visticamāk saistīti ar milzīgo psiholoģisko spiedienu.

Šķiet drīz tiesneši sāks atteikties tiesāt spēles ar superklubiem, jo viena neliela kļūda var aprakt karjeru.

Jāpiezīmē, ka vismaz pirmā tipa kļūdas nekādā veidā nenovērsīs videoatkārtojumi, jo pat amerikāņu futbolā, kur tos izmanto ļoti bieži, pārkāpumi, kas saistīti ar spēlētāju kontaktu, šādi skatīti netiek.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-30 13:48, pirms 12 gadiem
Raksts tendenciozs. 100% kļūdas nebija, respektīvi, atklātas un rupjas. Gan pārkāpums pret Toresu, gan aizmugure bija redzama tikai video atkārtojumos.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-30 13:48, pirms 12 gadiem
shitaa nabagu rasisma lieta saak mazliet kaitinaat... vai tad kaadreiz nevar uztaisiit arii kaut kaadu pretpraavu? mees gaishie, baltie, saucat kaa gribat arii tiekam aizvainoti un apsaukaati... kapeec tas viss darbojaas tikai vienaa virzienaa?

  +2 [+] [-]

, 2012-10-30 13:56, pirms 12 gadiem
Runajot par Toresu - varbut tiesi vajag dot tadas kartites! Labi - soreiz bija otra dzeltena un sanaca skarbi, tomer profilaksei nakotnei - tas ir pat labi. Savadak uzbruceji ir nevis tendeti uz vartiem, bet gaidi tik vismazako kontaktu, lai saktu pa zemi valaties. Katrs kas spelejis futbolu saprot, ka tu juti pieksarienu kajai vai sperienu, bet ne jau visi ir tadi no kuriem jakrit. It seviski, ja tev ir brivs cels uz vartiem, kapec tu kriti zeme ta vieta lai turpinatu cinities un uzbrukt?

  +1 [+] [-]

, 2012-10-30 14:03, pirms 12 gadiem
rabis rakstīja: shitaa nabagu rasisma lieta saak mazliet kaitinaat... vai tad kaadreiz nevar uztaisiit arii kaut kaadu pretpraavu? mees gaishie, baltie, saucat kaa gribat arii tiekam aizvainoti un apsaukaati... kapeec tas viss darbojaas tikai vienaa virzienaa?
Jā, bija Armandam Pučem te sulīgs raksts šajā sakarā (tikai atrast nevar te laikam arhīvs kā tāds neeksistē vai nejedzu atrast..) ar domu ka melnie jau bezmaz par baltajiem ierēc, jo šiem jau tagad jāuzmanās uz katra soļa ka emocijās kaut ko ne tā pasaka...

  +4 [+] [-]

, 2012-10-30 14:23, pirms 12 gadiem
"Neapšaubāma aizmugure" - autora definīcija - tāda, ko var saskatīt tikai videoatkārtojumā izmantojot "freeze frames", lai tiešām nofiksētu piespēles brīdi un spēlētāja stāvokli burzmā.

  +2 [+] [-]

, 2012-10-30 14:59, pirms 12 gadiem
KristsT rakstīja: Pārspīlēts ir tas viss.
Nu spēles laikā galvenā tiesneša vaina bija tikai pie Toresa noraidīšanas, bet tā arī nebija viennozīmīga kļūda, savā ziņā strīdīga epizode. Pirmajā epizodē pareizs lēmums un trešajā līnijtiesneša kļūda, turklāt ļoti sarežģītā epizodē.
Par rasismu, grūti iedomāties, ka tiesnesis staigā pa laukumu un rasistiski aizvaino speciālistus līgā, kur tam pēdējā laikā ir pievērsta tāda uzmanība. Tad viņam tiešām ar galvu kaut kam nav jābūt kārtībā. Būtu pārsteigts, ja tā būtu taisnība.
100% piekrītu.

  +3 [+] [-]

, 2012-10-30 15:06, pirms 12 gadiem
Plus Torres varēja jau dabūt sarkano pie rezultāta 0:2, kad iebrauca ar kāju Cleverly krūtīs. Tajā situācijā viņu pažēloja. Un vēl Chelsea, sūdzoties par Clattenburg kļūdām, aizmirsa pieskaitīt Luiz spēli ar roku soda laukumā.
Slēpts komentārs: knaible

  -3 [+] [-]

, 2012-10-30 19:35, pirms 12 gadiem
Mednis, Rudzāts, Koscinkēvičs - SC superexperti !!! Jums pašiem kauns nav...? Ejiet uz Vakara Ziņām !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-10-30 22:19, pirms 12 gadiem
tur jau tiesnes atri izlaida speli,pirms vel visiem siem noraidijumiem,tad jau bija pa velu..bet nu ,vainigi jau bija,cicerito bija aizmugure,kad toress nokrita,nu tur vareja nedot,atstat bumbu MU un viss..Ivanovicam,gan sarkana,jo ta bija pedeja iespeja apturet vinu,kas zin,butu/nebutu trapijis..

  +1 [+] [-]

, 2012-10-31 00:56, pirms 12 gadiem
Nezinu, te jau viss nelabi smird pēc raganu medībām - te viens pateiks, ka otrs par viņu vai par viņa draugu kaut ko nelabu teicis, - un uzreiz tiesu spriedīs?! Absurds jau tas viss un apriebies līdz ūkstam.
Un arī autoram ieteiktu pievērst uzmanību kaut kādām vērtīgākām tēmām, nevis šādām raganu medībām. Turklāt rasismu nevar skatīt tikai no vienas puses, arī atsevišķi melnie nav neko labāki - tā ir visas sabiedrības diagnoze. Proti, tiem, kas par to uztraucas (ak, nedod, Dievs, kāds ka tikai nepasaka kaut ko sliktu... ), tā ir tikai izrādīšanās un skandāla izprovocēšanas iespēja. Tiem, kam patīk skandāli.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-31 02:04, pirms 12 gadiem
ja kas Mikelam nav jābūt ar sodam par iešanu parunāties ar tiesnešiem pēc spēles tiesnešu istabā,man jau liekas,ka tā nav izplatīta prakse?

     [+] [-]

, 2012-10-31 16:22, pirms 12 gadiem
Reports say the following conversation took place on the field at Stamford bridge.
Mark Clattenburg " He was on side, the goal stands".
John Obi Mikel " Are you calling me a Black Cunt"?