Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vēl viens Pasaules kauss futbolā. Ar Latviju

Vēl viens Pasaules kauss futbolā. Ar Latviju
Foto: Scanpix

Atvaļinājuma laikā nācās izlasīt bēdīgas ziņas par to, ka Latvijas futbola klubiem Eirokausu sezona beidzās, vēl pa īstam nesākusies. Viesošanās Pasaules futbola kausa izcīņā - ne jau tanī, kas notika Dienvidāfrikā - vēlreiz lika pārliecināties par to, cik tālu no lielā futbola atrodas Latvija.

"Brommapojkarna". Daudziem futbola līdzjutējiem Latvijā šāds nosaukums varētu būt svešs. Realitātē tas ir viens no Zviedrijas augstākās līgas vidusmēra klubiem ar ļoti labi attīstītu jaunatnes futbola struktūru. Tieši "Brommapojkarna" komandas uzvarēja Gēteborgā notikušajā turnīrā "Gothia cup" 1998. un 1999. gadā dzimušo puišu vecuma grupās. Šis turnīrs tiek dēvēts par Pasaules kausa izcīņu jauniešiem, jo tās ir vērienīgākās futbola sacensības - vairāk nekā 1500 komandu no vairāk nekā 70 valstīm.

Protams, ir interesanti samērot savus spēkus ar komandām no dažādiem kontinentiem, un šo iespēju izmantoja Jura Docenko futbola skolas "Alberts" 1998. gadā dzimušo puišu komanda, kas pēdējos trīs gados uzvarējusi Rīgas čempionātā un ir viena no spēcīgākajām Latvijā. Tomēr viena lieta ir uzvarēt Latvijā, bet pavisam cita - spēlēt spēcīgā konkurencē ārzemēs. "Alberta" puikas spēlēja slavējami un aizkļuva līdz astotdaļfinālam, kur saspringtā spēlē zaudēja nākamajam turnīra uzvarētājam "Brommapojkarna". Iekļūt 16 labāko pulkā 141 komandas konkurencē - it kā nav slikti, taču lielāka uzmanība būtu jāpievērš nevis rezultātam, bet sistēmai. Rīgas jaunatnes čempionu sastāvā trenējas tikai 16 jaunie futbolisti, toties klubā "Brommapojkarna" ir 20 (!) šī gadagājuma komandas. Ar dažiem talantīgiem futbolistiem, vairākiem cīnītājiem un pieredzes bagātu treneri (šo komandu trenē Artūrs Zakreševskis) var cīnīties vienīgi par uzvarām atsevišķos mačos. Tādas ir tās mūsu jaunatnes futbola rezerves! Un nevajag brīnīties, ka mums izaug maz ekstraklases futbolistu, jo nav pienācīga atlase un konkurence jau bērnu vecumā. Tā pati "Brommapojkarna" pēdējos gados ir deleģējusi izaudzinātos audzēkņus uz "Juventus" (Albins Ekdāls), "Manchester City" (Jons Guideti) un "Heerenveen" (Filips Haglunds).

Tikmēr mūspusē daudzi treneri un viņu apvārdotie vecāki jau astoņgadu vecumā saskata savās atvasēs "Barcelona" vai "Manchester United" spēlētājus. Bērnu futbola spēles Latvijā ir pat interesantāk pavērot nekā "LMT virslīgas" mačus. Treneru ārdīšanās, vecāku bezsakarīga bļaustīšanās un tiesnešu kļūdas (reizēm tendenciozas!) - tāds ir Latvijas jaunatnes futbola šovs. Treneri iekasē no vecākiem maksu par treniņiem, federācijā priecājas par klubu skaita palielināšanos, taču par futbolistu audzināšanu rūpējas retais. Zviedrijā treneri nosvērti vadīja spēles, tiesneši ne brīdi nelika šaubīties par palīdzēšanu mājiniekiem, vecāki priecīgi juta līdzi savējiem gan veiksmīgos, gan neveiksmīgos mačos. Viņi bauda dzīvi un arī audzina futbolistus!

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 19:10, pirms 14 gadiem
jā, un vēl netika minēts, ka visbiežākie tiesneši ir citu komandu treneri. Bet nu komandu treneru klasifikāciju es vsp nevēlos apspriest.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 20:06, pirms 14 gadiem
Ne pa tēmu, bet ..

Iesaku baudīt Eiropas U-19 čempionāta finālu džekiem, kurā spēlē Francija pret Spāniju! Visas bēdas aizmirsīsies!

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 20:06, pirms 14 gadiem
Savā ziņā var runāt par cilvēkresursu trūkumu- mazos ķiparus pie sevis piesaista gan hokejs, gan basis, volejbols, handbols, vieglatlētika u.t.t... Kamēr nebūs izkristalizētas valsts prioritātes sportā, tikmēr nav īsti jēgas censties ieviest lielu, sakārtotu sistēmu, jo nav pārliecības, ka pēc tādas vispār būs pieprasījums.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 21:22, pirms 14 gadiem
spoT rakstīja: Savā ziņā var runāt par cilvēkresursu trūkumu- mazos ķiparus pie sevis piesaista gan hokejs, gan basis, volejbols, handbols, vieglatlētika u.t.t... Kamēr nebūs izkristalizētas valsts prioritātes sportā, tikmēr nav īsti jēgas censties ieviest lielu, sakārtotu sistēmu, jo nav pārliecības, ka pēc tādas vispār būs pieprasījums.
Nu savā ziņā tā arī ir, bet tajā pašā Zviedrijā, lūk, jauno sportistu pietiek gan hokejam, gan futbolam, gan florbolam, gan vieglatlētikai, gan ko nu vēl viņi tur dara. Iedzīvotāju tur apmēram četras reizes vairāk kā Latvijā. Finansiālās un organizatoriskās iespējas, protams, pavisam citā līmenī.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-30 21:44, pirms 14 gadiem
Interesantākais jau ir tas, ka Latvijā daudzi domā, ka Zviedrijā sporta spēle #1 ir hokejs. Nē, futbols tur ir #1 bez jebkādas konkurences! Bet redz, futenē ar zviedriem mēs varam spēkoties diezgan līdzīgi - gan izlase, gan mazie