Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Cik saņem sportisti, cik - sporta funkcionāri?

Vakar "sportacentra" lielajā sarunā ar Jāni Miņinu, viens no pasaules labākajiem bobsleja pilotiem atkal uzbēra sāli uz brūcēm - ja nebūs atbilstoša finansējuma, tad pēc olimpiādes Vankūverā nāksies domāt vai nu par aiziešanu no lielā sporta, vai arī turpmāk pārstāvēt citu valsti.

Jānis Miņins un viņa piloti ir iekļauti Latvijas Olimpiskās vienības A sastāvā un tas nozīmē to, ka viņi saņem maksimālo, ko var saņemt atrodoties šajā tā sauktajā elitārajā pulciņā. Kas ir šis "maksimālais" un vai piešķirtais atalgojums atbilst tam statusam, kādu pasaules bobsleja sabiedrībā šobrīd ieņem latviešu četrinieks Jānis Miņins, Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis un Intars Dambis. Līdz šā gada 1. jūnijam visiem bija Ls 612 liels atalgojums. Uz papīra. 1. augustā visiem LOV sportistiem tika samazinātas algas par 20%, jeb uz papīra palika Ls 489 un tik daudz latu tiek saņemts līdz pat šai dienai. Uz rokas paliek nedaudz virs Ls 300, jeb nedaudz mazāk kā divas minimālās algas.

Pieņemsim, ka olimpiskā vienība tik tiešām nevar vairāk samaksāt, jo valsts naudu ir iedevusi tik, cik ir iedevusi, bet.... Olimpiskajā vienībā nestrādā tikai sportisti un treneri. Vēl taču ir administrācija, kura arī saņem algu un kā izrādās, tad nesalīdzināmi lielāku, nekā pasaules elites sportisti. Piemērus? Lūdzu. Kaut kur pavasarī nelielu revīziju olimpiskajā vienībā (arī olimpiskajā komitejā) pabeidza KNAB un "knābistu" ziņojumā balts uz melna ir uzrakstīts, cik naudiņas saņem funkcionāri, kuri nosaka algas sportistiem. Pirmais cilvēks olimpiskajā vienībā Andris Kalniņš uz papīra saņēma Ls 3240. Arī Kalniņa alga tika apgraizīta un funkcionāriem esot griezts pat 30% apjomā, taču, pat noskaitot šos 30%, pāri paliek alga, kura ir nesalīdzināma ar labākajiem sportistiem izrakstītajām summām. Labi, Kalniņš tomēr ir iestādes vadītājs un viņam pieklājas saņemt pieklājīgu atalgojumu, bet LOV'ā ir arī citi darbiniekiem kuri arī saņem algu. KNAB ziņojuma rakstīšanas brīdī biroja vadītāja saņēma Ls 1800! Pēc korekcijām alga nokrita līdz aptuveni tūkstotim. Pat laboranta darbs tika novērtēts augstāk par A sastāva sportistu darbu - Ls 720! Atskaitām 30% un vienalga mēģeņu mazgātājs (-a) ir novērtēts augstāk par pasaules klases sportistiem.

Vēl ir Latvijas Olimpiskā komiteja, kurai LOV'ā ir vislielākā teikšana. LOK'ā ir pavisam cits algu līmenis. Vadība (Aldons Vrubļevskis, Einārs Fogels, Žoržs Tikmers) šajā iestādē mazāk par pieciem tūkstošiem (mēnesī) nesaņem. Rekordists ir Tikmers, kurš pagājušajā gadā savu algas latiņu pacēla līdz pat 10 tūkstošiem latu (mēnesī). Par labu darbu cilvēks ir pelnījis atzinību un šo patiesību nav aizmirsuši arī LOK'ā. Pavasarī jau tika minētas summas, ar kādām sevi prēmēja olimpiskās komitejas funkcionāri. Par darbu olimpiādē Pekinā vislielākā prēmija tika Tikmeram - Ls 7000. Par ko? Par to, ka katru mēnesi savā tiešajā darbā tika saņemti 10 tūkstoši latu liela alga vēl nepieciešama prēmija? Un tie ir vīri, kuri pirmie met ar akmeņiem valdības mājas virzienā, ka sporta pietrūkst naudas.

Tie ir tikai daži piemēri, cik (ne)taisnīga ir naudas sadale Latvijas sportā.



1 2 39 komentāri

  +7 [+] [-]

, 2009-12-29 14:23, pirms 15 gadiem
skarba patiesiba un nav jabrinas par tadiem lemumiem, kurus pienem sportisti, kuri parstav valsti, popularize to, nes vardu pasaule, Jautajums prieks kam tas tiek darits?

 +14 [+] [-]

, 2009-12-29 14:25, pirms 15 gadiem
labs raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-12-29 14:26, pirms 15 gadiem
tieshaam nozheelojami , bet fakts .!!!!

  +5 [+] [-]

, 2009-12-29 14:27, pirms 15 gadiem
Redzesit jus visi kad Minins bneigas tiesam parstaves citu valsti tad lugsiet atpakal vinu...Mudzi tie algu maksataji tadiem izciliem braucejiem nevar samaksat labas algas

  +3 [+] [-]

, 2009-12-29 14:30, pirms 15 gadiem
Nu bet tādēļ jau nav jābrīnās par Pirmēram bērnu iekļaušanu LOV sastāvos ( droši vien par vecāku nopelniem ), Neizprotamās prēmijas sportistiem kurus neviens nav redzējis. Un tamlīdzīgi. Latvijas sportā, lai turētos šajos privileģētajos amatos ir pamatīgi jāberzējas, citādi ātri izbalsos.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-29 14:30, pirms 15 gadiem
Nja...

  +5 [+] [-]

, 2009-12-29 14:33, pirms 15 gadiem
fans par hokeju rakstīja: Redzesit jus visi kad Minins bneigas tiesam parstaves citu valsti tad lugsiet atpakal vinu...Mudzi tie algu maksataji tadiem izciliem braucejiem nevar samaksat labas algas
Neviens Latvijā nevienu nelūgs. Tak skaidri Strauss uzrakstīja - par Panākumiem Pekinā izmaksātas tūristiem prēmijas. Neatceros NEKĀDUS panākumus. Pekinā.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-29 14:37, pirms 15 gadiem
Vēl jau varētu uzrakstīt par to kā līdz šim dzīvoja IZM Sporta pārvalde... bet tā kā Sporta avīzei un Izglītības ministrei ir viens hūtains saimnieks tad šādu rakstu mēs droši vien nesagaidīsim... bet kopumā ļoti precīzi, nedaudzi cilvēki tikai atcerās cik bezrūpīgs dzīvesveids ir bijis Vilnim Baltiņam kurš arī par naudas trūkumu 90. gados sūdzēties nevarēja (protams personīgajā kabatā)... kamēr no sporta aizgāja neviens vien olimpisko medaļu pretendents...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2009-12-29 14:40, pirms 15 gadiem
Nja Šķēle kad spēlēja Barona saņēma 300 000 sezona,bet Miņins būdams daudz labāks sportists saņem baigi mazs.

Tomēr vien būs jāsaprot,ka Miņinam būtu daudz labāk pārstāvēt citu valsti,jo viņam taču arī vaig izdzīvot.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-29 14:41, pirms 15 gadiem
Un vēl ir tādi interesanti veidojumi kā Olimpiskie centri. Valsts dod garantijas šo centru būvniecībai ņemtajiem kredītiem. Visbiežāk tā kā LOK naudas nav tad valsts arī ir spiesta šos galvojumus apmaksāt, taču šie olimpiskie centri valstij nepieder, bet labākajā gadījumā pieder SIA kur puse ir pašvaldībai un puse LOK. Kaut kā stulbi sanāk ka valsts pilnībā par savu naudu uzbūvē, bet īpašuma tiesības vismaz daļēji paliek LOK līdz ar to uz šiem veidojumiem nekādi arī neattiecas dažādi ierobežojumi kuri attiecas uz uzņēmumiem, kuri pilnībā pieder valstij vai pašvaldībām.

 +10 [+] [-]

, 2009-12-29 14:43, pirms 15 gadiem
Eu, Gendalf baltais!? Vai Tu pats saproti, ko runā? Par kuriem sponsoriem tu te tagad runā? Laikam Tev nav ne mazākās sajēgas, ko tie sponsori apmaksā! Ir treniņu izmaksas (bobu nevar ielikt kabatā un aizvest, dzīvošana, paika, uztura bagātinātāji, tās pašas slieces un apģērbs), kuras daļēji sedz bobsleja feder., daļēji sponsori, BET,viss netiek pilnība nosegts!!! Ko tas nozīmē? A vot padomā pats, ja Tev vajag 10k! 4,5k iedod federācija un 3k sagrabini no sponsoriem (paldies, ka tādi vēl ir)! Kur ņemt pārējos 2,5k? Tāda ir realitāte! Var redzēt, ka ar sportu, vismaz Latvijas, tu nēesi tik tuvu pazīstams. Varētu būt stulba sajūta, ka jābrauc uz Sanktmoricas trasi uz mačiem, bet naudas nav lidmašīnai, lai nogādātu paši sevi un bobus! Eh, ne velna Tu nezini par situāciju Latvijas bobslejā!

  +4 [+] [-]

, 2009-12-29 14:45, pirms 15 gadiem
gengsta10 rakstīja: Nja Šķēle kad spēlēja Barona saņēma 300 000 sezona,bet Miņins būdams daudz labāks sportists saņem baigi mazs.

Tomēr vien būs jāsaprot,ka Miņinam būtu daudz labāk pārstāvēt citu valsti,jo viņam taču arī vaig izdzīvot.
Nu pag nelīdīsim makā basketbolistiem, lai privātie maksā kaut vai miljonu. Šeit ir runa par mūsu nodokļu maksātāju naudu. Piemēram IZM sporta pārvalde vēl līdz pagājušam gadam atradās Berga bazarā interesanti kāda tur bija īres maksa? Šneps kā galvenais sporta ierēdnis arī saņēma vismaz ap 2000. Tas pats piemērs ar LBS arī labs būtu interesanti salīdzināt cik kurā federācijā ir darbinieki un cik viņi saņem algās.

  +5 [+] [-]

, 2009-12-29 14:48, pirms 15 gadiem
Nepārsteidz
Bet labi vismaz, ka kāds šos skaitļus izceļ un salīdzina.
Varbūt tiem funkcionāriem bik sirdsapziņa noraustās šito lasot. Kaut gan - nez vai.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-29 14:50, pirms 15 gadiem
Nejauc 2 dazhadas lietas, valsts Skjelem neko nav maksajusi. Neviens nav vainigs, ka bobsleja nav klubu sistemas. Jasaprot ari, ka basketbols ir viens no popularakajiem sporta veidiem pasaule. Bet protams, Minjinam cienigi algu vajadzetu maksat, es domaju ta lai 1000Ls uz rokas sanak.
[quote gengsta10]
Nja Šķēle kad spēlēja Barona saņēma 300 000 sezona,bet Miņins būdams daudz labāks sportists saņem baigi mazs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-29 14:54, pirms 15 gadiem
labāk visus šos skaitļus nemaz nezināt, jo, lai arī kā to visu netaisnību celtu gaismā un visi par to šausminātos, nekas jau tā pat nemainīsies. un kad to apzinas, uznāk nelielas depresīvas pārdomas. nav jau nekas jauns, tik lieku reizi atgādina, ka cilvēks vienkārši vienā brīdī ir pazaudējis kauna izjūtu.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-29 14:58, pirms 15 gadiem
Latvijas sporta vadība taču nevar atšķirties no LV valdības un politiķiem,kuriem "vēdera" tiesai nepieciešams daudz vairāk "tauku" nekā pārējai Latvijais tautai un šajā gadījumā LV sportistiem,kuriem šajos laikos nauda būtu nepieciešama priekš primitīvas izdzīvošanas,lai varētu trenēties vismaz kaut cik pieņemamā līmenī!
Tā ir ne tikai klaja bezkaunība un bezatbildība,bet arī krimināli sodāma rīcība,ko dara LOK!Par ko tad viņi,šie LV "izcili lielie sporta prāti" saņem šīs lielās algas un prēmijas.Varbūt par četru dienu darba nedēļu?Latvijas sportistiem laikam nekad nebūs tā,kad nauda tiks piešķirta normālos apmēros,bet gan paliks tādu kā Vrubļ.,Fog,Tikm. un pārējo sporta amatpersonu kabatās.Nesaku,ka viņiem būtu jāsaņem minimālā alga,bet visam vajadzētu notikt saprāta robežās!
Tālāk jau vairs nav kur iet šajā valstī,ko sauc par Latviju!!

  +5 [+] [-]

, 2009-12-29 15:20, pirms 15 gadiem
drausmas...
p.s. autor lielisks darbs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: camp

  +1 [+] [-]

, 2009-12-29 15:39, pirms 15 gadiem
trekni dzīvojam!

  +3 [+] [-]

, 2009-12-29 15:53, pirms 15 gadiem
Camp, Tavs piemērs par pārvaldes vadītāju un LOV pirtnieku lieku reiz apliecina, ka šajā sistēmā valda pilnīgs vājprāts un daži vīriņi ar sportam domāto naudu rīkojas kā ar savu. Dzirdētais arguments, ka tā varbūt ir sponsoru, nevis valsts dota, arī īsti neiztur kritiku.
P.S. Dzīve ir kā liels kartupeļu lauks- jo lielāka cūka, jo vairāk izrok.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-29 16:28, pirms 15 gadiem
Balts uz melna
Bet vispār jau labs raksts.Jautājums,kad vienreiz tiks ieviesta kārtība?
Atbilde,nekad,jo tie pārbaudītāji un valsts naudas dalītāji arī saņem labas algas.
Karoče šinī valstī grozies uz kuru pusi gribi,smird aizvien vairāk,drīz varēs paši priekš sevīm pieņemt šos nepopulāros lēmumus,jo iedzīvotāji būs pamukuši pa citām valstīm.

     [+] [-]

, 2009-12-29 16:43, pirms 15 gadiem
to funkcionāru darbu var nosaukt krieviski-ne bej ļežačevo----tik vieglu darbu arī novēlu jums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-12-29 17:35, pirms 15 gadiem
Vēl varbūt SA varētu papētīt, kādi ir amata pienākumi tiem 1000, 5000, 10000 saņemošajām amatpersonām.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-29 17:47, pirms 15 gadiem
Cik smagi ir jāstrādā lai nopelnītu 300 ls?
Pabeidz vienu augstskolu, un ja tev kaut bišķi galva strādā, tāda būs tava alga. Bet ja tu cilvēks visu mūžu uz ko tiecies, un esi nokļuvis starp top labākajiem sportistiem savā sporta veidā, un Tev valsts maksā 300 ls? da bļ*d nospļauties tad uz tādu valsti, kas Tevi nenovērtē. Tā ir mūsu valsts, un tas nav tikai sports, kur tā notiek.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-29 18:04, pirms 15 gadiem
Tāpēc jau mēs esam tur kur esam un kamēr tādi funkcionāri un ierēdņi izsaimniekos valsts naudu nekas jau nemainīsies.

  -1 [+] [-]

, 2009-12-29 18:05, pirms 15 gadiem
nu 500 ls alga nav slikta alga! protams, visadiem Tikmeriem 10k ir izsmiekls, taču bomži arī viņi nav, kā te izliekas (domaju Miņina četrinieku)

  +2 [+] [-]

, 2009-12-29 18:41, pirms 15 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: Šķēle arī rādīja sniegumu par 300,000 štukām
Bet Miņins ar.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-30 02:07, pirms 14 gadiem
Vaaks 10000 ls meenesii! Par ko?
1 2 39 komentāri