Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Iespēja vai lamatas?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Iespēja vai lamatas?
Vai Rihardam Cimermanim šosezon radīsies iespēja debitēt KHL čempionātā?

KHL komandu treneri jau pagājušajā sezonā ātri atrada "apbraucamo ceļu" noteikumam par jauno spēlētāju iekļaušanu komandā, lai spēlē varētu izmantot pilnas četras maiņas vai arī 13 uzbrucējus un 7 aizsargus - rezervē tika pieteikts arī jaunais vārtsargs, kuram izredzes tikt spēlēt bija tikai tad, ja pirmais numurs dabūtu savainojumu. Tieši tāpēc nereti ārpus pieteikuma palika kāds no pirmajiem diviem numuriem, bet viņa vietu ieņēma jauniņais. Par iespēju spēlēt KHL to nenosauksi, jo par spēlēšanu nebija pat runas...

Tā vietā, lai regulāri spēlētu MHL vai kādas citas līgas turnīrā, jaunais censonis sēž uz soliņa un cer, ka varbūt tomēr viņam izdosies tikt vārtos kaut pašās spēles beigās, bet kāds varbūt arī cer, ka netiks spēlēt. Lielākā daļa no tādiem vārtsargiem-rezervistiem taču vēl nemaz nav gatavi spēlēt KHL un treneri neriskē viņus "mest zem tanka" pat tad, ja komanda pārliecinoši uzvar vai bezcerīgi zaudē. Ir, protams, arī izņēmumi, taču tie ir tikai izņēmumi, kas liecina, ka šāda prakse jaunajiem vārtsargiem drīzāk ir lamatas nevis iespēja sevi apliecināt un izcelties (kā to izdarīt uz komandas soliņa?). Ne velti jau atskan priekšlikumi jauno vārtsargu nerēķināt nepieciešamo jauno spēlētāju skaitā - sak, ja jaunais ir pieteikts, tad lai tas vismaz uz kādu laiku parādās laukumā.

Rīgas "Dinamo" sastāvā šosezon "vecuma limita vārtsargs" ir Rihards Cimermanis. Vairākās spēlēs viņš bija rezervē, bet Mikaels Telkvists vai Jakubs Sedlāčeks (biežāk) spēlei nemaz netika pieteikts. Rihards vēl nav debitējis KHL un maz izredžu, ka debitēs, ja tik labi turpinās spēlēt, kā arī sveiki un veseli būs Mikaels un Jakubs. Trenēties ar Rīgas "Dinamo" neapšaubāmi ir ļoti noderīgi, bet vēl svarīgāk ir arī spēlēt - līdz šim Cimermanis šosezon ir piedalījies tikai 3 spēlēs HK "Rīga" sastāvā. Spēlēt Latvijas čempionātā? Tur "Dinamo" sistēmas komandā jau ir Māris Jučers... Treneriem patiesībā pat nav, ko pārmest, ka jaunie vārtsargi ir nokļuvuši tādā kā ķīlnieku lomā. Trenerus var saprast, jo viņi šādi rīkojas komandas interesēs. Galu galā - arī kāds no jaunajiem aizsargiem un uzbrucējiem nereti tā arī paliek rezervē (šajā sakarā izskan priekšlikumi par minimālo spēles laiku laukuma jaunajiem spēlētājiem, lai to iekļaušana sastāvā nebūtu tikai "ķeksītim"). Atšķirība tikai tā (un būtiska atšķirība), ka laukuma spēlētājam tomēr ir vairāk iespēju tikt spēlēt nekā vārtsargam, jo vārtsargi spēlei tiek pietiekti tikai divi un lielākajā daļā gadījumu vārtsarga maiņa spēles gaitā tomēr ir kaut kas īpašs nevis ierasts pasākums. Vārtsargam šajā vecumā ir jāspēlē un jāspēlē nevis jāskatās, kā to dara citi.

Salīdzināt Cimermani ar Kristeru Gudļevski nebūtu pareizi - sak, re kā Kristers "izsitās", kaut gan arī bija "vecuma limita vārtsargs". Gudļevskis, pirms par tādu kļūt, bija jau apliecinājis sevi kā viens no labākajiem vārtsargiem MHL, ar līgas izlasi jau bija spēlējis Ziemeļamerikā, kamēr, piemēram, Cimermanim pagājušajā sezonā bija tikai 15 spēles HK "Rīga" rindās. Tā var pavisam aizsēdēties, bet... Ko darīt?

Paskatīsimies, kā klājies dažiem citiem "vecuma limita vārtsargiem" un pārliecināsimies, ka tikai reti kuram šī loma kļuva par patiešām tramplīnu.

Pagājušajā sezonā Maskavas "Dinamo" rindās teicami debitēja 192 cm garais Aleksandrs Šaričenkovs. KHL regulārā turnīra 13 spēlēs viņš atvairīja 91,7 procentus metienu, bet savā vienīgajā Gagarina kausa izcīņas spēlē palika "sausā"'. Krieviem aug kārtējais talantīgais vārtsargs - tā visi norunāja un šosezon vairs neatrada Šaričenkovu Maskavas "Dinamo" pieteikumā (sezonas sākumā vēl bija, bet tad pazuda)... Kļuva par vecu, lai būtu starp nepieciešamā vecuma jaunajiem hokejistiem. Plus vēl no Novokuzņeckas ieradās Aleksandrs Lazušins. Šaričenkovs tagad spēlē VHL (Augstākajā līgā), bet rezervistu lomā ik pa laikam parādās Kirils Barzmans (1993. dzimšanas gads) vai Ivans Bočarovs (1995),kuri nevienā spēlē nav piedalījušies un diezin vai tuvākajā laikā piedalīsies.

Eduards Reizvihs no Omskas "Avangard" pagājušajā sezonā arī piedalījās 13 spēlēs, arī viņu slavēja, bet šosezon viņš Omskas komandas vārtos bija tikai divās spēlēs, tad vēl ieradās pieredzējušais Andrejs Mezins un Reizvihs devās uz VHL komandu no Angarskas.
Omskas jaunatnes komandas pamatvārtsargs Oļegs Šiļins KHL čempionātā vēl nav debitējis. Tiesa, viņu ilgi arī neturēja uz soliņa ķeksīša dēļ - Šiļins tagad arī spēlē Angarskā. Šie abi puiši ir ar spēļu praksi savam vecumam pietiekami augstā līmenī.

Pavisam nesen mačā ar Rīgas "Dinamo" pie vārda tika Sanktpēterburgas SKA jaunais vārtsargs Dmitrijs Šikins. U20 pasaules čempions pagājušajā sezonā spēlēja VHL čemopionātā, kas izrādījās daudz vērtīgāk nekā sēdēt uz soliņa - pret rīdziniekiem Šikins aizvadīja diezgan labu maču, bija teicams pēcspēles metienu sērijā un šī visticamāk nebija viņa pēdējā spēle KHL šajā sezonā.

Ondžejs Kocians no Prāgas "Lev" pagājušajā sezonā galvenokārt "sildīja soliņu" un nolēma doties uz vienu no Čehijas otrās līgas komandām. Lai spēlētu! Šosezon "Lev" rindās ir cits jaunais vārtsargs - Jans Lukāšs. Viņš ir piedalījies vienā spēlē un vēl 5 spēles aizvadījis Čehijas 2. līgā. Vismaz kaut kas.

Kazaņas "Ak Bars" vārtsargs Emīls Garipovs no limita tikai ieguva - aizpagājušajā sezonā viņš sēdēja un skatījās, tad treneri sāka viņam uzticēties, jauneklis uzticību attaisnoja, arī šosezon Garipovs ir Konstantīna Baruļina dublietis, taču viņš jau arī pagājušajā sezonā vairs nebija formāls dublieris un tagad arī tāds nav.

Jans Šeļepņovs no Minskas "Dinamo" KHL čempionātā šosezon nav spēlējis ne reizes, taču arī pilnīgi bez spēlēm viņš nav palicis - pa 5 spēlēm MHL un Baltkrievijas čempionātā. Ja mums tagad būtu komanda Baltkrievijas hokeja čempionātā... Labi, ja Liepājas "Metalurgs" būtu kaut vai Latvijas čempionātā, arī tas jau būtu par labu. Diemžēl viens posms ir izkritis.

Andrejam Maslakovam no Ņižņijnovgorodas "Torpedo" ir visbēdīgākais liktenis - pagājušajā sezonā viņu ielaida vārtos tikai vienā KHL spēlē un uz vienu minūti, visu sezonu viņš nosēdēja "vecuma limita vārtsarga" lomā, bet šosezon nav pieprasīts nevienā KHL vai kaut VHL komandā...

Varam secināt, ka "vecuma limita vārtsargi", pat tie, kas sekmīgi spēlējuši, vairāk zaudējuši nevis ieguvuši. Tieši tāpēc viņi neciestu, ja vārtsargi turpmāk vairs neiekļautos nepieciešamā vecuma jauno hokejistu skaitā. Būtu par vienu ķeksīti mazāk.

  +2 [+] [-]

, 2013-10-29 17:15, pirms 11 gadiem
Nu ko : steidzami komandu VHL

  +5 [+] [-]

, 2013-10-29 18:12, pirms 11 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2013-10-29 19:06, pirms 11 gadiem
Jā, a es dēļ šā raksta nopirku SA+......

  +2 [+] [-]

, 2013-10-29 19:13, pirms 11 gadiem
Derētu atjaunot Rīgu 2000, lai spēlē VHL

     [+] [-]

, 2013-10-29 23:51, pirms 11 gadiem
Es arī piekrītu, ka vajadzētu uztaisīt normālu 2. līmeņa komandu, kas varētu spēlēt VHL (citur jau nav kur, bet par Fāzela Eirolīgu gan stipri šaubos, vai kas tur sanāks, pārāk daudz burbuļu Fāzelam galvā... ). Galu galā talantu mums pietiek, pašu čempis par mazu, lai uz ko pretendētu...
Bet autoram piekrītu par 100%! Tā problēma ir jārisina. Pašai KHL vadībai.

     [+] [-]

, 2013-10-30 06:38, pirms 11 gadiem

     [+] [-]

, 2013-10-30 09:55, pirms 11 gadiem
Kurzemes Patriots rakstīja: Derētu atjaunot Rīgu 2000, lai spēlē VHL
Tas ir koks ar diviem galiem - no vienas puses, jā, tas būtu ļoti noderīgi mūsu hokejam kopumā, ja būtu viena VHL/BAČ līmeņa komanda, no otras puses, "Dinamo" ir nepieciešama viena rezervistu maiņa, dēļ vienas maiņas pašiem uzturēt veselu komandu VHL vai BAČ ir baigi dārgi. Agrāk R2000 uzturēšanā piedalījās Rīgas pašvaldība, tagad viņi piedalās HK Rīga uzturēšanā, vēl vienu komandu balstīt būtu jau par daudz prasīts.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-30 15:55, pirms 11 gadiem
Abrags rakstīja: Toļikam plaģiāts!!!
skat. Хоккей на AllHockey.Ru - Вратари-лимитчики:... .
Paldies Toļikam, ka viņš šo rakstu mums ir pārtulkojis!
Visi nesēž .ru portālos un nelasa kirilicā

     [+] [-]

, 2013-10-31 19:54, pirms 11 gadiem
anglietis rakstīja: Paldies Toļikam, ka viņš šo rakstu mums ir pārtulkojis!
Visi nesēž .ru portālos un nelasa kirilicā
autortiesības tomēr ir jāievēro... tas galīgi nav labais tonis ŽURNĀLISTAM kaut ko pāspiests bez atsauces un uzdot kā savu gara darbu. Bez tam, Toļikam tā nav 1. reize...