Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vēstule „Dinamo” psihologiem

Vēstule „Dinamo” psihologiem
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šīs rindas vajag uztvert ļoti personiski, tām nav zemteksta un visi attēlotie vai nosauktie personāži un viņu teiktais - nav izdomāti.

Pasaulē ir daudz hokeja komandu, bet vēl ir – Rīgas „Dinamo”. Ko tas nozīmē? To, ka šis klubs šajā zemeslodes daļā, ko sauc par Latviju, ir ne tikai īpašs, bet arī – savdabīgs. Jums ir iespējas strādāt šajā kolektīvā, iepazīt un izprast cilvēkus, vērtēt notikumus, darbības, reakcijas – izdarīt secinājumus un nonākt pie labākā risinājuma. Jūs šobrīd mēģiniet saprast komandu – svētīgi. Tomēr, sākt vajadzēja no darba devēja gala. Skaidrs, ka tie, kas jums maksā, pasūta melodiju, tomēr – iedziļinoties hokejistu psiholoģiskajā portretā, noteikti to skatiet kontekstā ar komandas izaicinājumiem, bet pilnīgi noteikti – arī ar kluba vadības klātbūtni, kas, starp citu, ir visai unikāla parādība un atstāj tiešu ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem. Skaidrs, ka organizācijā pastāv noteikta attiecību kultūra, ir sava virtuve, noslēpumi, mazās intrigas vai tieši pretēji – svētki. Tomēr painteresējieties, kāpēc padomes priekšsēdētājs Savickis tik principiāli publiskajā telpā, kā jūs mēdzat izteikties – spoguļojas vai eksponējas par specifiskiem hokeja jautājumiem, ignorējot vispārējo notikumu gaitu, loģiku un komandas sportiskā gara principus. Protams, ka cilvēkam ir jābūt viedoklim, protams, ka viņam nevar to liegt izpaust, bet – Savicka gadījumā ir runa par, atvainojiet, mēteļa virināšanu un tādi akti parasti netiek augsti vērtēti.

Brīdī, kad lasīsiet šīs rindas, komanda jau būs aizvadījusi pirmsspēles iesildīšanos, bet sabiedrība, līdzjutēji vai vienkārši interesenti - iepazinušies ar kluba padomes priekšsēdētāja pēdējām publiskajām atziņām. Uz komandas spēli tas gan tiešā veidā neattieksies, bet Savicka mājiens valstij, ka tai ir finansiāli jāpalīdz Rīgas „Dinamo” projektam, norāda par vairākiem jautājumiem: 1) priekšsēdētājam tā arī neviens nav pateicis, ka viņa pārstāvētā gāzes piegādes starpniecības kompānija, kas skaitās komandas galvenais atbalstītājs, patiesībā peļņu gūst tikai tāpēc, ka tai Latvijā ir monopolstāvoklis. To, starp citu, šīs valsts amatpersonas viņiem savulaik izkārtoja... Ja Savickis ir aizmirsis tā premjera vārdu, lai pavaicā citam „Dinamo” akcionāram Aigaram Kalvītim – viņš Andri Šķēli noteikti nēsā gaišā piemiņā. 2) priekšsēdētājam neviens nav atklājis, ka arī cits kluba akcionārs Guntis Rāvis, savu celtniecības kompāniju balsta un attiecīgo peļņu gūst no saimnieciskās darbības, kas pārsvarā ņemta no valsts lielajiem pasūtījumiem. Ar šiem diviem piemēriem jau ir gana, lai ikviens saprastu – „Dinamo” jau šobrīd tiek uzturēts par Latvijas valsts naudu. Pašreizējā gaušanās, ka projekts, kam nepārprotami ir komerciāls raksturs, ir pelnījis vēl lielāku valsts uzmanību, liek pavaicāt – vai valsts Savickim un kompānijai piespieda šo klubu izveidot?

Tiktāl ārpusledus kaislības un fons. Tagad – pie hokeja. Var saprast, ka „Dinamo” padomes priekšsēdētājs nekad savā mūžā – vai vismaz pēdējos divdesmit gados – sev apkārt nav redzējis cilvēkus, kas viņam uz sevi liktu paskatīties paškritiski. Tā lieliem vadītājiem gadās – viņiem ir raksturīgi savākt apkārt domubiedru komandu vai, sliktākajā gadījumā – grupu, kas skatās savam priekšniekam mutes rajonā. Tostarp jums, kā psihologiem, nav nekāda problēma norādīt, ka pirms sezonas atbildīgajām spēlēm, publiski izteikties un kritizēt pašu uzturētās un formētās komandas galveno treneri – tas, atvainojiet vēlreiz, neliecina par sportisko procesu izpratni. Ja padomē ticis pārrunāts šāds delikāts jautājums, kā trenera profesionalitāte vai kvalitāte, tad normālos kolektīvos tas tā arī paliek starp četrām sienām, vai līdz brīdim – kad abas puses solīdi paspiež viena otrai roku par sadarbību. Savickis ar domubiedriem treneri Rautakalio pirms gada pats izvēlējās un ir grūti atcerēties, ka viņš tajā svinīgajā ņemšanas aktā kaut ko pie sevis murmināja par trenera neprasmi vadīt spēli vai kolektīvu. Tagad viņš, kā saprotams, pa to ir pārliecinājies. Tā var būt – neviens nav perfekts. Bet – kritiski māt trenera virzienā pirms izslēgšanas spēļu pirmā mača, to darīt publiski un vēl žonglēt ar hokeja terminoloģiju – vai tas neliecina par padomes priekšsēdētāja nespēju izprast elementārus procesus, kas raksturīgas sporta spēļu komandām? Hokejisti jau arī nesēž mucās ar vākiem – viņi šādus tiešā priekšnieka mājienus dzird un tulko. Konkrētajā gadījumā, Savickis ir publiski izpaudies, ka trenera darbs padomi neapmierina. Kāpēc spēlētājam būtu tagad jānotic kaut kādiem trenera plāniem vai lūgumiem ievērot spēles kārtību, disciplīnu vai uzdevumus, ja pats galvenais bikšu nēsātājs ir pateicis, ka trenerim „ir kļūdas, bet viņš varētu arī palikt.” Kā tas stiprina trenera autoritāti un kolektīva kopējo garu? Ka vispār – komanda varētu arī labāk spēlēt vairākumā... Protams, ka pilnveidošanai nav robežu, protams, ka neviens nav pasaulē ideāls, kur nu vēl hokeja laukumā, kur situācijas mainās. Vienīgi, būtu jel kāds, kas Savickim pirms uzstāšanās televīzijā, uz galda noliktu sezonas statistiku, kur Rīgas „Dinamo” pēc skaitliskā vairākuma realizācijas ir otra labākā komanda līgā. Jā, nav pirmā, bet – aiz mums ir divdesmit viena cita komanda.

Pirms sezonas galvenajām spēlēm ir vērts atcerēties par komandas galveno aktīvu – par spēlētājiem. Savickis viņus nav aizmirsis, vienīgi – ja nevari pateikt šobrīd neko labu, tad varbūt uz mirkli vajag paturēt muti. Lai beidzas sezona, lai šobrīd spēlētāji koncentrējas galvenajam uzdevumam – spēlei. No „Dinamo” padomes priekšsēdētāja tas būtu par daudz prasīts. Viņš noteikti grib komandā paturēt Holtu, Miķeli Rēdlihu un Karsumu. Pārējie, lai sēž un mutēm vaļā klausās – ja būs prasības, kas pārsniegs vairākus simtus tūkstošus, tad klubs naudu tiem trīs nosauktajiem meklēšot, ja spēlētāji gribēs vairāk – tad gan nevarēs... Tad netikšot likti šķēršļi, lai viņi spēlētu citur. Ja Savickis saka, ka viņš ļoti grib redzēt komandā nākamgad Hosu, bet viss būs atkarīgs, kā leģionārs nospēlēs „šīs spēles”, tad esat droši – Marsels paliek Rīgā. Ozoliņš? Viņa liktenis komandā nav naudas jautājums... Tā Savickis. Kas tad? Ja nevari pateikt, bet intrigu tomēr savērp, tad tā ir nevis kolektīva vadīšana, bet gan manipulēšana. Skaidrs, ka Savickis labi zina, ka viņš Sandim neko nepiedāvās, bet no malas izklausās labi – redz, nauda mums kapteiņa sakarā nav problēma... Bet – varbūt pasaki, ka arī Miķeļa gadījumā nauda komandai nebūs problēma. Protams, tā var uzvesties, protams, ka tā var runāt - tikai laiks un vieta ir jāizvēlas cits.

Kā var aizmirst komandas mērķus? Šogad esot izvirzīts uzdevums – tikt Gagarina kausa izcīņā pēc iespējas tālāk. Kur tas ir dzirdēts? Nekur. Savickis pie reizes varēja pateikt, kas ir šīs iespējas, kas komandu nesīs „pēc iespējas tālāk”? Treneris nav – to jau viņš minēja. Kuri spēlētāji? Holts un Hosa? Abi bauda nedalītu padomes priekšsēdētāja rūpi, ko – cik tālredzīgi komandu sporta veidā!- Savickis jau ir pamanījies izcelt un norādīt... Ko nozīmē šis mistiskais – pēc iespējas tālāk? Vai šo komandu galvenais menedžeris komplektēja ar domu, ka tā var cīnīties par uzvarām? Droši vien tā bija. Tad – laikam jau tomēr vajadzētu cīnīties par kausu, soli pa solim. Jo, sakot – pēc iespējas tālāk – pēc pirmajām četrām spēlēm hokejisti noplātīs rokas un atbildēs – tas jau bija tālu... Vai viņi būs melojuši?

Dārgie, psihologi! Tas bija tikai ieskats Rīgas „Dinamo” komandas vadības domāšanas modelī, ņemot par pamatu Juri Savicki un viņa interviju sabiedriskajā televīzijā. Atvainojiet, iespējams, ka domā viņš savādāk, bet – runā kā pie laidara vārtiem... Parasti šīs lietas profesionālajā sportā tiek ļoti precīzi nodalītas, atbildības lomas akcentētas un darītāji motivēti, vai – spārnoti. Nemeklējiet problēmu komandā – nemeklējiet to arī starp konkrētiem spēlētājiem. Sāciet ar vadību un ietaupīsiet savu laiku... Protams, tādā gadījumā droši vien jūsu darba apmaksa tiks koriģēta, bet citādi – atziņas iegūsiet pārliecinošas.

  +4 [+] [-]

, 2012-02-29 09:53, pirms 13 gadiem
Pekam nav ne vainas, tikai iedodied viņam kvalitativu darba materialu. Nu ar to Savicki visādies var būt, šim varbūt no Krievijas pasvilpj tekstus kā uzrunāt komandu, nu tā "biški motivēt"!

 +17 [+] [-]

, 2012-02-29 09:57, pirms 13 gadiem
+100

  +2 [+] [-]

, 2012-02-29 10:15, pirms 13 gadiem
Palabojiet mani, ja kļūdos, bet vai Šuplera laikos DR tika no 7. vietas play-off? Šķiet bija tikai knapa, caur adatas aci, ielīšana tai kārotajā 8.niekā...
Tas jau ir pluss Pekam.
Mērķis patiesībā ir pārpildīts jau tagad... Uzvarēsim pirmo kārtu - super, neuzvarēsim - Peka būs vainīgs!

Latviešiem tas ir "no kaut kurienes" pielipis - vienmēr meklēt vainīgo, to sodīt un tad notīrīt tāfeli un sākt visu no nulles, kamēr citi izdara secinājumus, mainās, attīstās un iet uz priekšu...
PS
viss šis laikam vairāk kā off-topic no raksta, bet tomēr... sirds mazliet pilna. Un vēl nekaunās prasīt no valsts naudu - bez valsts, jūs, "biznesmeņi" esat nespējnieki, pat normālu ilgtermiņa produktu nemākat izveidot un kur nu vēl uzturēt...

  +3 [+] [-]

, 2012-02-29 10:15, pirms 13 gadiem
Ir atkal kāds jauns Jurkas raksts- "gaudojiens" iznācis, ka te atkal piemin valsts naudu? Krievijas īpašniekam RD vairs nešķiet interesants? Vai Jurka atkal mūsu visus par muļķiem tur (tak visi jau zin, kas ir patiesais RD īpašnieks un tas nav Savickis) un Jurka atkal grib priekš šefa izkļančīt valsts naudu?

 +16 [+] [-]

, 2012-02-29 10:19, pirms 13 gadiem
Reti var pamanīt tādu parādību-Armanda mērs ir pilns.Paldies!

 +10 [+] [-]

, 2012-02-29 10:21, pirms 13 gadiem
Man neskiet, ka Rd kads no latvju baleliniem ir tads bezsmadzenu radijums, ka izlasot Savicka kartejo perli, padomatu, ka vinam tik tiesam ir taisniba un tas Peka ir viens nekam nederigs treneris.
Musu puisi ir loti apkerigi un gudri, vini loti labi pazist Peku un tapat loti labi pazist ari Savicki. Drizak vienigais, ko vini pec sada Jurcika izgajiena varetu pie sevis padomat ir, ka viniem ir kauns par tadu komandas valdes prieksedetaju.

  +2 [+] [-]

, 2012-02-29 10:21, pirms 13 gadiem
als rakstīja: Ir atkal kāds jauns Jurkas raksts- "gaudojiens" iznācis, ka te atkal piemin valsts naudu? Krievijas īpašniekam RD vairs nešķiet interesants? Vai Jurka atkal mūsu visus par muļķiem tur (tak visi jau zin, kas ir patiesais RD īpašnieks un tas nav Savickis) un Jurka atkal grib priekš šefa izkļančīt valsts naudu?
Savickis: Centīsimies komandā noturēt Rēdlihu,...

Visnotaļ ''interesanta'' intervija.

 +11 [+] [-]

, 2012-02-29 10:37, pirms 13 gadiem
Martijs Maksorlijs rakstīja: Savickis: Centīsimies komandā noturēt Rēdlihu,...

Visnotaļ ''interesanta'' intervija.
noskatijos
jasaka ta, ka vienkarsi pretigi klausities ka Savickis maca visa Eiropa loti cienitu treneri kuri speletaji jaliek iemetiena un ka jaizspele vairakums. vislabaka fraze bija, ka ''mes padomes cilveki vairakumu izspeletu citadak, netikai es, bet vel vairaki cilveki kuri hokeju skatas jau gadu desmitiem''

  +4 [+] [-]

, 2012-02-29 10:39, pirms 13 gadiem
Tā Savicka ''gaudošana'' ,vakardienas ''Panorāmā'',tiešām bija nožēlojama!Tāds aprobežots ''mužiks'' tas Savickis ir!

  +5 [+] [-]

, 2012-02-29 10:42, pirms 13 gadiem
man tā kā atmiņā, ka Luceniusam uz nākamo gadu līgums jau ir.. vai maldos?

 +26 [+] [-]

, 2012-02-29 10:42, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: noskatijos
jasaka ta, ka vienkarsi pretigi klausities ka Savickis maca visa Eiropa loti cienitu treneri kuri speletaji jaliek iemetiena un ka jaizspele vairakums. vislabaka fraze bija, ka ''mes padomes cilveki vairakumu izspeletu citadak, netikai es, bet vel vairaki cilveki kuri hokeju skatas jau gadu desmitiem''
Skatoties, kā viņš uzstājas TV rodas 100% pārliecība, ka viņš Gulbim tenisu arī māca spēlēt. Savickis arī Raimondam Paulam, pēc koncerta, varētu pateikt, ka viņš būtu spēlējis klavieres savādāk, jo ne pirmo gadu klausās mūziku un zina, kā būtu bijis labāk! Tāds nu viņš ir.

  +3 [+] [-]

, 2012-02-29 10:49, pirms 13 gadiem
Martijs Maksorlijs rakstīja: Skatoties, kā viņš uzstājas TV rodas 100% pārliecība, ka viņš Gulbim tenisu arī māca spēlēt. Savickis arī Raimondam Paulam, pēc koncerta, varētu pateikt, ka viņš būtu spēlējis klavieres savādāk, jo ne pirmo gadu klausās mūziku un zina, kā būtu bijis labāk! Tāds nu viņš ir.
ja vins saktu Gulbi macit tad sen jau vinam uz galvas butu uzmaukta rakete un vecais Gulbis so jau sen butu padzinis no tenisa federacijas vaditaja amata
Ar sadiem tipiem nevar aplaisties, jo tuvak tu vinu pielaidisi, jo skalak dzirdesi vina komentarus

  +3 [+] [-]

, 2012-02-29 11:10, pirms 13 gadiem
kā var būt neapmierinātība ar vairākumu, ja Dinamo ir 2. vietā visā līgā vairākumu realizācijā un labu laiku pirms tam diezgan ilgi stabili bija 1. vietā ?

  +4 [+] [-]

, 2012-02-29 11:17, pirms 13 gadiem
Martijs Maksorlijs rakstīja: Savickis: Centīsimies komandā noturēt Rēdlihu,...

Visnotaļ ''interesanta'' intervija.
Njā nu intervija bija "bomba"!! It seviški Jurkas ieteikumi trenerim...

     [+] [-]

, 2012-02-29 11:30, pirms 13 gadiem
paskatieties tur, kur Savickim ir pilna teikšana - uz viesņīcu Islande, tur nepilna gada laikā jau divreiz pilnībā nomainīts viss stafs.

  +2 [+] [-]

, 2012-02-29 11:40, pirms 13 gadiem
Pagāšgad pirms pleiofiem Juris TV kastē tak ar par daudzko izmuldējās , ko nevajadzētu runāt ...

  +2 [+] [-]

, 2012-02-29 11:45, pirms 13 gadiem
Viss dzīvē ir līdzsvarā - ja gribam pie sevis ikdienā augsta līmeņa hokeju, tad pa laikam nākas skatīt šādus te klaunus televizorā. Neko darīt, pasaule nav ideāla.

  +4 [+] [-]

, 2012-02-29 12:14, pirms 13 gadiem
.............. rakstīja: Palabojiet mani, ja kļūdos, bet vai Šuplera laikos DR tika no 7. vietas play-off? Šķiet bija tikai knapa, caur adatas aci, ielīšana tai kārotajā 8.niekā...
Arī šogad būu 8 (Loko - RIP)
un tā pati 7/8 zināmā mērā uz CSKA mazspējas rēķina. Es nesaku ka Peka ir slikts treneris, drīzāk otrādi.
Bet nevajag domāt ka Šupis bija nulle.
Slēpts komentārs: Rafaello

  +1 [+] [-]

, 2012-02-29 13:13, pirms 13 gadiem
Redzēju to interviju,un daudz kur Pučem nepiekrītu,protams,Savickim nevajadzēja izplūst detaļās,bet vairāk,vai mazāk nekas TIK šokējošs,kā to mēģina pasniegt Armands,nu tur nebij.

  +3 [+] [-]

, 2012-02-29 13:15, pirms 13 gadiem
Rafaello rakstīja: Tādai komandai kā RD nedrīkst likt kapitālistu treneri. Mums ir cita domāšana. Tikai krievs vai slovāks. Kapitālistiem ir cita dzīves uztvere un filosofija. Tas, ka mums liekas, ka mēs jau arī kļūstam ahu..nna eiropeiski - bullshit. Korumpēti dirsālīdēji pa lielam vien esam. Joprojām uzskatu, ka šī tikšana iekš PO ir diezgan haļavīga šogad, tāpēc nebrīnīšos, ka pēc 1-4 1. kārtā pret Gorkiju, nākamgad atkal Salienā viens namiņš tiks noīrēts Šuplera kungam.
Neaizmirsti,ka spēlētāji ir jauni,un domāšana līdz ar to viņiem ar nav sociālistiska,tā kā runa ir par spēles stilu,metodiku un rezultātu,un to var izdarīt labs treneris,nav nozīmes vai kapitālistisks,vai krievs,vai čehs.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-29 13:41, pirms 13 gadiem
Vakardienas intervija ar savicki bija no sēŗijas - Nashing special!!!

     [+] [-]

, 2012-02-29 15:10, pirms 13 gadiem
.............. rakstīja: Palabojiet mani, ja kļūdos, bet vai Šuplera laikos DR tika no 7. vietas play-off? Šķiet bija tikai knapa, caur adatas aci, ielīšana tai kārotajā 8.niekā...
tikvien statistikai:
2011. gadā Dinamo (R) play off-ā aizgāja no Rietumu konferences 7. vietas; pret OHK Dinamo.
2010.g. - no 8. vietas, saņemot SKA
2009.g. bija cita izspēles kārtība: Dinamo kā 10. vietas komanda spēlēja pret 8. vietā esošo Maskavas Dinamo

     [+] [-]

, 2012-02-29 15:31, pirms 13 gadiem
Man ir jautājums vai tiešām kāds Savicki vēl ņem nopietni? Manuprāt par viņu ierēc visur sākot no Pinķu ģerbtuvēm un beidzot ar līdzjutējiem krogos

     [+] [-]

, 2012-02-29 16:21, pirms 13 gadiem
Edgars rakstīja: Man ir jautājums vai tiešām kāds Savicki vēl ņem nopietni? Manuprāt par viņu ierēc visur sākot no Pinķu ģerbtuvēm un beidzot ar līdzjutējiem krogos
grozi kā gribi - viņam tomēr RD pieder galavārds...

  +1 [+] [-]

, 2012-02-29 17:50, pirms 13 gadiem
Abrags rakstīja: grozi kā gribi - viņam tomēr RD pieder galavārds...
Lai cik paradiksāli nebūtu, ja klaunam pieder galavārds, tad beigas var būt arī gana komiskas.... katrā ziņā viņa līdzšinējās pērles presē ir tiešām komēdijas cienīgas.... varbūt, ka Jurkam būtu jāpadomā par preses sekretāra nolīgšanu...?

  +2 [+] [-]

, 2012-02-29 22:05, pirms 13 gadiem
Īpašnieks ir viņš..bet aiz okeāna un citu zemju klubu īpašniekiem nenāk ne prāta un nav tāda "prakse" kritizēt un mācīt treneri pa mēdījiem, intervijās, pie tam pielietojot hokeja terminoloģiju. Pilnīgi neprofesionalitāte no J.S puses, bet varbūt tāds ir īpašnieka stils?!. No malas izskatās smieklīgi.
Hokeja virtuves smejās..

     [+] [-]

, 2012-03-02 16:17, pirms 13 gadiem
Jaa, Armands shoreiz $ k-gu iemina kuustoshaja sniega un laikam pat taisniigi, ta verveleet nedriikst. Tomeer - ja Sandim buutu kaut mazaaka iespeeja aizkjerteis Riigaa, Armands taa vis nedariitu. Un veel - pats kaa prieksnieks Puches kungs nebuut nav ideaals (daudz neizskaidrotu un neizskaidrojamu leemumu, tachu nebuut ne sliktaakais prieksnieks medijos, pie kaa esmu rukaajis, driizaak viens no labaakajiem, tacju shis fakts tikai noraada medioju priekshinieku liimeni latvju zemee). Arii Savickis nav ideaals, tacju - par Dinamo vinjam liels paldies, shkjiet, ka bez vinja taas komandas vareetu arii nebuut. Lai nu tad reizeem parotaljaajas kaa mazinjs korsikaanis vai vosiks, vinjs tak juutas kaa lielais Saimnieks...
Un var jau buut, ka dzjeki (spiileri) nemaz tik ljoti to ververleeshanu nenjem pieree, nav laika, jo vakar nospeeleja taa, it kaa Savickis nekur un nekad nebuutu dzimis.