Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Enēnas pārtraukums. Kam tas bija izdevīgs?

Rolands Norietis
Rolands Norietis

Enēnas pārtraukums. Kam tas bija izdevīgs?
Vai Žustīne Enēna tenisu pameta tāpēc, ka gribēja atpūsties, vai tādēļ, ka viņai to palūdza?

Foto: Reuters/Scanpix

Neatkarīgi no tā, kā rīt beigsies "Australian Open” sieviešu finālspēle, beļģiete Žustīne Enēna ir atgriezusies turpat, no kurienes pameta tenisu – tā virsotnē. Kādēļ viņai bija nepieciešams pusotra gada ilgais pārtraukums?

Pēdējos gados bijuši vairāki gadījumi, kad tenisistes pārtrauc karjeru, kaut gan tā ir tikai vidū, bet vēlāk atgriežas. Vispirms Martina Hingisa, tad Lindseja Devenporte un Kima Klijstersa, tagad Žustīne Enēna. Pēdējais piemērs šķiet visjocīgākais. Hingisa sportu pameta veselības problēmu dēļ, turklāt laikā, kad konkurēt ar pasaules labākajām tenisistēm viņai kļuva aizvien grūtāk. Devenporte un Klijstersa bija mazuļu gaidībās. Bet kas traucēja Enēnai? Viņa tajā laikā pasaules rangā ieņēma pirmo vietu, un par ģimenes pieaugumu tobrīd netika domāts.

Var saprast, ka vairāk nekā 40 turnīros uzvarējusī tenisiste jau 25 gados ir nogurusi no saspringtā grafika (kaut gan Enēna nemaz tik bieži nespēlēja), nemitīgajiem treniņiem un ceļošanas. Tomēr parasti šādos gadījumos sportistes paziņo: šī ir mana pēdējā sezona vai vismaz to, kur būs viņas pēdējais turnīrs. Enēna tenisu pameta pavisam pēkšņi – 2008. gada maijā, divas nedēļas pirms sev iecienītā "French Open”, kurā viņa četras reizes kļuvusi par uzvarētāju (bija čempione trijos iepriekšējos gados). Nevar ticēt visam, taču nav ko apsmiet Jevgeņija Kafeļņikova pārliecību, ka Enēna pagāja maliņā pozitīvu dopinga analīžu dēļ. "Neviens sportists, kurš ir "tīrs”, neziedos uzvaras, slavu un reklāmas līgumus, lai atpūstos. Es par to esmu pārliecināts,” pērnā gada rudenī savā blogā rakstīja Kafeļņikovs.

Kafeļņikova pieļāvums ir loģisks. Pasaules labākās tenisistes pieķeršana dopinga lietošanā šim sportam būtu pamatīgs kauna traips. Lai no tā izvairītos, Enēnai tika palūgts klusiņām pamest skatuvi, tādējādi saņemot atlaidi – ierastās divu gadu diskvalifikācijas vietā viņa laukumā drīkstētu atgriezties pēc pusotra gada. No otras puses – kādēļ sportistei, kas atrodas pasaules ranga virsotnē, padoties aizliegtā augļa kārdinājumam? Turklāt atšķirībā no izturības veidiem tenisā no dopinga lietošanas daudz iegūt nevar.

Enēna pauzi skaidro vienkārši – viņai bija nepieciešams laiks labāk iepazīt sevi un rast atbildes uz iepriekš neatbildamiem jautājumiem. Kad tas izdevies, sajutusi vēlmi atgriezties spēlē, kuru tik ļoti mīl. Starp citu, lēmumu par karjeras atsākšanu viņa pieņēmusi jūlijā – vēl pirms tautietes Klijstersas pārsteidzošā triumfa "US Open”.

Lai kādi būtu Enēnas rīcības iemesli, tagad mēs atkal varam jūsmot par viņas spēli un priecāties, ka dāmu tenisā kļuvis par vienu konkurētspējīgu sportisti vairāk. Viņa atkal ir uzmanības centrā. To, vai Enēna atkal var kļūt par pirmo pasaulē, rādīs laiks, bet jau rīt, iespējams, beļģieti sveiksim ar otro "Australian Open” čempiones titulu.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-01-30 02:41, pirms 14 gadiem
Baaac, kaaa es agraak neiedomaajos par to dopingu...simt punkti nebija tiira shitaa te belgju viska4ka.......

     [+] [-]

, 2010-01-30 17:16, pirms 14 gadiem
Nē nu tad jau M. Džordans arī ir dopinga lietotājs, aizgāja divas reizes, kad bija topā, bet tad atgriezās. Manuprāt ir pavisam vienkāršs izskaidrojums-motivācijas trūkums, viss ir sasniegts, bet tad kad tu atgriezies, tev ir jāpierāda, ka tu atkal vari būt labākais.