Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

...attaisno, bet mierā neliek

...attaisno, bet mierā neliek
Marks Klatenburgs šobrīd ir visvairāk aprunātais tiesnesis pasaulē.

Foto: AFP/Scanpix

Pirms kāda laika jau rakstījām par skandālu, kura epicentrā bija angļu futbola tiesnesis Marks Klatenburgs. Londonas „Chelsea” aicināja atbildīgās institūcijas izvērtēt Marka Klatenburga izteikumu saturu, kurā it kā ietilpa arī rasistiskas piezīmes spēlētājiem. Gan policija, gan Anglijas Futbola asociācija Klatenburgu attaisnoja, bet, tiklīdz viņš atgriezās tiesneša kreklā, uzradās jauni kacinātāji – „Manchester City”.

Klavieru skaņotājs Ramirešs

Marks Klatenburgs visā šajā rasisma ķezā iekūlās, tiesājot „Chelsea” – „Manchester United” spēli. Kaut arī viņš pieņēma daudzus diskutablus lēmumus spēles laikā, tos aizēnoja apsūdzības rasistiskos apvainojumos Džonam Obi Mikelam, kā arī nepiedienīgas valodas lietošanā pret Huanu Matu. Klatenburgs uz laiku tika atstādināts no futbola tiesāšanas, kamēr viņa lietu izskatīja gan policija, gan Futbola asociācija (FA).

Jau no paša sākuma savdabīgi bija „Chelsea” argumenti – proti, pats Obi Mikels neko nedzirdēja, bet izpalīdzīgais, ar fenomenālu dzirdi apveltītais kolēģis Ramirešs, kurš angliski faktiski nerunā, teicās visu dzirdējis. Mikels, kopā ar veselu „Chelsea” eskortu, pēc spēles iebrāzās tiesnešu ģērbtuvē, lai skaidrotos. Jau diezgan ātri medijos parādījās versija, ka Obi Mikels ir nosaukts par pērtiķi (monkey), bet Klatenburga pilnais izteiciens ir bijis: „Shut up, monkey!” Ātri vien parādījās arī versija, ka tikpat labi vārda „monkey” vietā varēja būt „Mikel”.

Klatenburga lietu izskatīja trīs nedēļas, līdz viņš tika attaisnots visās apsūdzībās. Izmeklēšanā noskaidrojās, ka vienīgais, kurš ir saklausījis rasistiskus apvainojumus, ir Ramirešs. Piemēram, pats Obi Mikels, kurš atradās krietni tuvāk un ar pašu Klatenburgu runāju, neko nebija dzirdējis. Neko dzirdējuši nebija arī visi trīs tiesneši savās austiņās, nekā aizdomīgu nevarēja arī saskatīt video materiālos. Tātad – lieta izbeigta.

Un tajā brīdī FA ir pavērsa savu skatienu Džona Obi Mikela virzienā, kurš bija viens no „Chelsea” kuplās svītas, kas pēc spēles iebrāzās tiesnešu ģērbtuvē. Par to viņš saņēma trīs spēļu diskvalifikāciju. Klatenburgs izteicās, ka šīs pieminētās trīs nedēļas ir bijušas ļoti nervozas un smagas, taču no „Chelsea” atvainošanos saņēmis nav. Neviens to darīt viņiem nav licis, paši, šķiet, arī vairs nedarīs.

Klatenburga sāga ir bijusi pamācoša arī FA, kas turpmāk ierakstīs tiesnešu sarunas spēļu laikā, lai, pēc viņu vārdiem, pasargātu tiesnešus no šādām situācijām, kad visa pasaule ķidā un lamā Klatenburgu vairākas nedēļas, līdz izrādās, ka viņš nemaz nav vainīgs. Tiesnešu spēles sarunu ierakstīšana palīdzēs ātri noteikt, vai ir pamats brēkai. Un, ja kāds tiesnesis tiešām būs pateicis ko nepiemērotu un aizvainojošu, būs īsti pierādījumi, lai viņu sodītu.

Un atkal epicentrā...

Marks Klatenburgs pirms divām nedēļām bija ceturtais tiesnesis Mančestras derbijā, bet, pat stāvot laukuma malā, viņš atkal nonāca skandāla epicentrā. Arī šoreiz ar akmeni viņam meta „Manchester United” pretinieki, šajā gadījumā – „Manchester City”. Kā zināms, šī aizraujošā spēle noslēdzās ar „Manchester United” pašās spēles beigās izrauto uzvaru.

Kompensācijas laiks šajā spēlē bija četras minūtes. Garets Barijs, Anglijas izlases un „Manchester City” futbolists, kompensācijas laikā paspēja izkliegt pa kādam biezākam vārdam, it kā skatoties Klatenburga virzienā. Proti, Bariju saniknoja tas, ka Klatenburgs it kā ir licis mača galvenajam tiesnesim nosvilpt spēles beigu signālu, kaut arī kompensācijas laiks vēl nebija beidzies. Un par to arī Klatenburgs saņēma kādu skarbāku vārdu savā virzienā no slavenā angļu futbolista. Klatenburgs par šo incidentu ziņoja, par ko Barijs saņēma naudas sodu un vienas spēles diskvalifikāciju.

Šāda rīcība neapmierināja „Manchester City”, kas uzskatīja, ka Klatenburgs šajā gadījumā ir bijis pārlieku bargs. Formāli piešķirtais sods ir pareizs, bet sašutums ir par to, ka Barijs reaģēja tāpat, kā reaģē daudzi jo daudzi futbolisti, kas pēdējā brīdī ir zaudējuši spēli, turklāt vēl tik nozīmīgu, taču – cik bieži viņus par to diskvalificē? Precīzāk – cik bieži par to tiek rakstīti ziņojumi? Reti ir tādi gadījumi, kāds ir šis Barija – Klatenburga incidents, un tieši tāpēc arī „Manchester City” sašutums. Viņi uzskata, ka Klatenburgs ir šādi ir rīkojies pēdējo notikumu emociju iespaidā, liekot noprast, ka tiesnesis nav gana psiholoģiski stabils, lai tiesātu spēles. Bet – ja tevi lamā, kāpēc nerīkoties? Cita lieta, ka līdzīgas situācijas ir bijušas visu karjeru, teju katrā spēlē.

Skaidrs, ka uz Klatenburgu turpmāk skatīsies caur lupu. Lai arī viņa tiesneša karjera vairs nav apdraudēta, tomēr spiediens šajā darbā ir liels, tas prasa ļoti, ļoti noturīgu nervu sistēmu. Tiesāt futbolu Anglijas premjerlīgā – tā nav nekāda joka lieta. Viņu turpmāk provocēs, ap viņu vērps intrigas. Ja viņš kļūdīsies, viņu dauzīs, smagi dauzīs. Pats viņš ir izteicies, ka laiks, kad tika izmeklēta viņa lieta, ir briesmīgākais viņa dzīvē. Tas nevarēja palikt bez pēdām. Cerams, ka pēdējie notikumi neatstās negatīvu iespaidu uz Klatenburga tiesāšanas kvalitāti. Tikmēr viņam pašam vajadzētu padomāt, kāpēc tieši viņš pēdējā laikā tiek par kaut ko apvainots un – vai tiešām viņš ir tikai upurjērs, pret kuru visi ir sazvērējušies?

  -2 [+] [-]

, 2012-12-28 08:39, pirms 12 gadiem
Tak te ir skaidrs, ka jābeidz futbola tiesneša karjera, nav ko vairs ākstīties, reputācija ir ļoti jutīgs jautājums, nevar spēlēties.

  +1 [+] [-]

, 2012-12-28 09:16, pirms 12 gadiem
Tie "rasisma" apkarotāji jau reāli piegriezušies....

  +1 [+] [-]

, 2012-12-28 09:19, pirms 12 gadiem
Tā visa ķēmošanās ar it kā rasismu ir kā komēdija.

  +4 [+] [-]

, 2012-12-28 09:55, pirms 12 gadiem
Stulbie ņigeri, jau cik gadus raud par verdzību un apspiešanu bet liela daļa kā ir profesionāli bezarbnieki un blēži tā ir. Paši sevi par ņigeriem gan saukā uz nebēdu.

     [+] [-]

, 2012-12-28 10:28, pirms 12 gadiem
Rasisms ta rasisms bet tiesāt kā aklais arī nedrīkst un tiesnesim ar vājiem nerviem nav ko darīt laukumā.

  +1 [+] [-]

, 2012-12-28 17:39, pirms 12 gadiem
"neatstās negatīvu iespaidu uz Klatenburga tiesāšanas kvalitāti"

Tiesāšanu starp MU un Chelsea var saukt par kvalitāti? ndeomāju gan....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2012-12-29 09:39, pirms 12 gadiem
TripleX rakstīja: "neatstās negatīvu iespaidu uz Klatenburga tiesāšanas kvalitāti"

Tiesāšanu starp MU un Chelsea var saukt par kvalitāti? ndeomāju gan....
tiesnesis nevar pieļaut kļūdas?Viņš tak ar ir tikai cilvēks,futbolists var pat no diviem metriem pārsist pāri tukšiem vārtiem,bet tiesnesis uzreiz ir tizls un akls.
P.S.palasīju vienā 4-4-2 futbola žurnālā interesantu rakstu,pēc Klatenburga skandāla,šamējie aptaujājuši vairāku lielo klubu fanus spēļu laikā,par futbola noteikumiem un izrādās,ka parastie fani pareizi var novērtēt tikai kādus 30% no spēles epizodēm un pēc tam šie gudrīši raksta draudu vēstules tiesnešiem un n-etā raksta komentārus

  -1 [+] [-]

, 2012-12-29 23:09, pirms 12 gadiem
Anglijas futbolā nevar

Lai iet un dara to kas sanāk.... gan jau MU izvilksies arī bez viņa nepārtrauktās palīdzības....

  -2 [+] [-]

, 2012-12-31 15:56, pirms 12 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Tak te ir skaidrs, ka jābeidz futbola tiesneša karjera, nav ko vairs ākstīties, reputācija ir ļoti jutīgs jautājums, nevar spēlēties.
Tu kaarteejo reizi apliecini ka esi dalbajobs....