Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ārzemju treneri Latvijā: kurš labākais?

Ārzemju treneri Latvijā: kurš labākais?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas sports nevar lepoties ar bagātīgu klāstu klubos un izlasēs strādājošajiem (vai strādājušajiem) ārzemju treneriem, kur nu vēl augstākās raudzes. Tomēr arī tādi bijuši un ir. Kurš no viņiem sava sporta veida attīstību Latvijā sekmējis visvairāk? Mūsuprāt, labāko sešinieks apspriešanai.

1. Kurts Lindstrems (Latvijas hokeja izlase no 2001. līdz 2004. gadam)
Latvijas izlasei tikai trīs reizes izdevies aizsniegtie līdz pasaules čempionāta 7. vietai. Tā tas bija 1997. gadā, un šo panākumu kā pirmais spēja atkārtot tieši Lindstrems, kas ir titulētākais ārzemju treneris, kāds jebkad strādājis Latvijas hokejā.

2001. gadā Kurre, kas pirms tam bija izcīnījis medaļas Zviedrijas izlases vadībā, bet somus pirmo un vienīgo reizi 1995. gadā aizvadījis līdz pasaules čempionāta zelta godalgām, aizstāja Haraldu Vasiļjevu.

Trīs pasaules čempionāti Lindstrema vadībā, un rezultāti ar kāpumu - 11., 9. un 7. vieta. Soltleiksitijas olimpiādē Lindstrems aizvadīja Latviju līdz tās pagaidām augstākajai vietai - devītajai (atcerēsimies Latvija - Slovākija 6;6). Tiesa, toreiz, uzvarot vāciešus, bija iespēja pat iekļūt pamatturnīrā.

Lindstrema, kas spēja saliedēt komandu, iesaistīt tajā jaunos spēlētājus (pieminēšanas vērta ir Krišjāņa Rēdliha kā hokejista glābšana) vadībā Latvija 65 izcīnīja 32 uzvaras. Lindstrems aizgāja pēc valstsvienības atkārtotā rekorda - Prāgā bija visas iespējas sasniegt vēl nebijušu virsotni 1/4 fināla mačā ar togad neiespaidīgo Zviedriju...

2. Ramūns Butauts (BK "Rīga" un "ASK Rīga" no 2005. līdz 2008. gadam)
Lietuvas jauniešu izlases un "Siauliai" klubu trenējušais Butauts 2005. gadā piekrita pieticīgās BK "Rīga" piedāvājumam. Un jau nākamsezon varēja veidot daudz spēcīgāku klubu - tika atjaunota "ASK Rīga", kurā ieguldīja pietiekami daudz līdzekļu, lai šis klubs nonāktu vistuvāk Eiropas standartiem no vienībām, kādas mums jebkad bijušas.

Butautam atlika komandu sakārtot, ko viņš autoritatīvi un veiksmīgi arī izdarīja, aizvadot līdz uzvarai Latvijas čempionātā un 3. vietai BBL. Tādējādi Butauta vadībā "ASK Rīga" sasniedza maksimumu, uz ko tolaik atvēzēties mūsējie ("Žalgiris" un "Lietuvos rytas" bija neaizsniedzami). Protams, jāatceras arī veiksmīgās "ASK Rīga" spēles Eirokausos.

Par to, ka rīdzinieki tikuši pie Butauta, mūs apskauda lietuvieši, kuri, kad vēl "ASK Rīga" nebija bankrotējusi, viņu apstiprināja par savas valstvienības galveno treneri. Tas jau vien ko nozīmē.

3. Jūliuss Šuplers (Rīgas "Dinamo" no 2008. gada)
Atjaunojot Rīgas "Dinamo" un iesaistoties KHL dzimšanas sezonā, bija nepieciešams pieredzējis treneris, ko Viesturs Koziols ar dinamiešu valdes akceptu atrada Slovākijā. Lai gan vārds "atrada" nebūs īsti vietā - Rīgā Šuplers savulaik jau bija strādājis ar "Rīga 2000".

Tā nu Šuplers, atvadījies no Slovākijas izlases, ķērās pie smaga uzdevuma - no nulles izveidot Krievijā konkurētspējīgu komandu, kas viņam arī izdevās - pirmajā sezonā rīdzinieki pārsteidza visus, regulārajā čempionātā izcīnot 10. vietu! Šogad Jūliuss, lai gan pēc neveiksmīgā sezonas sākuma paklīda runas par viņa iespējamo atstādināšanu, turpina iesākto un atkal veiksmīgi stūrē "Dinamo" kuģi pretī play-off. Kluba priekšniecības uzticēšanās Šupleram ir liela, un viņš nepieviļ ne vadību, ne daudzos līdzjutējus.

4. Rīdigers Abramčiks (FK "Liepājas metalurgs" no 2008. gada)
Latvijas futbolā ir strādājuši daudzi ārzemju treneri (atcerēsimies Sauļu Cekanaviču, Sauļu Širmeli, Polu Ešvortu, Romānu Grigorčuku vienā vienīgā FK "Ventspils", Abramčika priekšgājēju Liepājā Benjaminu Zeļkēviču, ar ko liepājnieki izcīnīja čempionu titulu), tomēr, mūsuprāt, izcelšanas vērts ir tieši šis bijušais Vācijas izlases (19 mači) , "Schalke-04" (202) un Dortmundes "Borussia" (90) klubu spēlētājs.

2008. gadā, piekritis liepājnieku piedāvājumam, aizstājis Juriju Andrejevu, Abramčiks īsā laikā spēja komandu uzjundīt, un sezonu metalurgi noslēdza otrajā vietā. Bet šogad, spītējot tam, ka ventspilnieki Nuncio Dzavetjēri vadībā, tikuši pie vēsturiskā panākuma (iekļūšana Eiropas līgas grupu turnīrā), ievērojami pastiprināja sastāvu, ar saviem pieticīgajiem resursiem (klubs bija spiests sezonas laikā pārdot vairākus līderus ar Genādiju Soloņicinu un Ģirtu Karlsonu priekšgalā) izcīnīja Latvijas zeltu! Būtu otrādi, šajā ailītē jūs noteikti ieraudzītu Dzavetjēri vārdu. Bet viņam, tāpat kā Abramčikam (līgums pagarināts vēl uz sezonu) viss vēl priekšā.

5. Ķēstutis Kemzura (Latvijas basketbola izlase no 2008. līdz 2009. gadam)
Lietuvieši mūs patiesi apskauda - tikuši pie Butauta, tagad arī Kemzuras, ko kaimiņos uzskata par savu šobrīd respektējamāko no vietējās treneru kalves. Un tomēr Kemzura, līdz tam pastrādājis "Besiktas", "Lietuvos rytas", "Benetton" (pabūdams arī Lietuvas izlasē asistenta postenī), bet "Khimki" aizvadījis līdz Krievijas vicečempiona titulam, piekrita LBS piedāvājumam.

Visi labi atceramies, kas iznāca no "tagad vai nekad", taču Kemzura šajā iznākumā ir vismazāk vainīgais, vienkārši viņam acīmredzot bija grūti iedomāties, kas gaida. Kamdēļ tad Ķēstutim atvēlēta vieta labāko sešiniekā? Tieši viņa laikā beidzot tika atklātas visas kārtis, kas savu brīdi gaidīja jau gadu gadiem. To, ko Kemzura ir devis Latvijas izlasei, spēsim novērtēt tikai pēc kāda laiciņa. Lietuvieši tagad priecājas, jo tieši šis speciālists vedīs viņu izlasi uz pasaules čempionātu.

6. Revazs Dzodzuašvili (Latvijas futbola izlase no 1998. līdz 1999. gadam)
Bijušais PSRS izlases aizsargs (1970. gada pasaules čempionāta dalībnieks un Minhenes olimpiādes bronzas medaļnieks) Latvijā ieradās 1997. gadā, kļūstot par "Skonto" kluba trenera palīgu, bet vēl pēc gada viņu iecēla par valstsvienības vadītāju. Atcerēsimies, kā Dzodzuašvili, kas darbu sāka ar milzīgu apņemšanos un maksimālismu (lieliskas uzvaras mijās ar smagiem zaudējumiem), laika valstsvienība sāka 2000. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju! Uzvaras pār Norvēģiju un Grieķiju vien ko vērtas!Tieši Dzodzuašvili laikā mainījās Latvijas izlases futbolistu psiholoģija - laime meklējama ne tikai savu vārtu sargāšanā, bet arī sāncenšu cietokšņa iekarošanā. Dzodziks pie izlases stūres gan nebija ilgi (pēc pārbaudes mača ar Brazīliju viņš devās laimes meklējumos uz Saūda Arābiju, bet vēlāk atgriezās "Skonto" klubā, lai tālāk dotos uz dzimteni), taču uz viņu aizstājušā Garija Džonsona fona izskatās kā lauva.

Un kāds, pēc jūsu domām, varētu būt labāko sešinieks? Varbūt tur vieta dodama jau pieminētajam Grigorčukam, varbūt Aleksandram Sidjakinam, Gašperam Okornam vai Nenadam Trajkovičam?

1 2 58 komentāri

 +13 [+] [-]

, 2009-12-28 13:34, pirms 15 gadiem
Kurš visvairāk sekmējis attīstību? Lai cik jocīgi nebūtu - tas ir Viktors Tihonovs
Slēpts komentārs: eDzuliC

  +7 [+] [-]

, 2009-12-28 13:36, pirms 15 gadiem
Viennoziimiigi Grigorcukam ir jabut saja Topaa.pirma vieta ir parliecinosa ,bet Romans varetu but jau otraja vietaa. vins jau pie Dinaburgas stures komandu tureja stabili aiz lideru trio un Ventspili vins izspieda gandriz maximumu,kas zin ka butu ja butu palicis vel uz siem eiropas maciem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-12-28 13:37, pirms 15 gadiem
Butautu tik augstu neliktu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2009-12-28 13:38, pirms 15 gadiem
Grigorčuks,man liekas,ka viņš Latvijas futbolā ir ļoti daudz izdarijis!!!
Slēpts komentārs: kemrausis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-12-28 13:40, pirms 15 gadiem
kemrausis rakstīja: A kur Znaroks?
Ārzemju. Znaroks, ja nemaldos, skaitās latvietis.
Slēpts komentārs: wildo

  +6 [+] [-]

, 2009-12-28 13:40, pirms 15 gadiem
Mean Machine 24 rakstīja: Ārzemju. Znaroks, ja nemaldos, skaitās latvietis.
a kāpēc gan? Dzimis Krievijā, krievs, Vācijas pilsonis, no Latvijas pilsonības atteicās...

  +8 [+] [-]

, 2009-12-28 13:41, pirms 15 gadiem
wildo rakstīja: Es 1. vietā liktu nepieminēto Starkovu. Viņš lai arī sirdī ir, bet pasē nav ''mūsējais''
koa - Starkovam nav Latvijas pases?

  -1 [+] [-]

, 2009-12-28 13:41, pirms 15 gadiem
Mean Machine 24 rakstīja: Ārzemju. Znaroks, ja nemaldos, skaitās latvietis.
Cik zinu Latvijas pilsonis viņš jau kādu laiku nav, par tautību pasē nezinu.

 +15 [+] [-]

, 2009-12-28 13:42, pirms 15 gadiem
Ja veido topu, skatoties no dotā konkrētā sporta veida izaugsmei, tad šajā topā viennozīmīgi bija jābūt Grigorčukam. Bet, piemēram, Kemzura te strādājis tik maz, ka īsti tā arī neko nav devis. Gan nepaspēja, gan arī komanda "palīdzēja". Tas ir, nerunājot par trenera kvalitāti, bet gan devumu Latvijas sportam.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-28 13:42, pirms 15 gadiem
Kurts Lindstrems

  +5 [+] [-]

, 2009-12-28 13:42, pirms 15 gadiem
Par Abramčiku nepiekrītu, viņa vietā noteikti bija jābūt Grigorčukam !

  +6 [+] [-]

, 2009-12-28 13:44, pirms 15 gadiem
TaunT rakstīja: Par Abramčiku nepiekrītu, viņa vietā noteikti bija jābūt Grigorčukam !
Varbūt ne viņa vietā, bet tops bez Grigas, manuprāt, nav iedomājams. Viņš tomēr Latvijas futbolā ir (bija) diezgan nozīmīga personība.

  +9 [+] [-]

, 2009-12-28 13:50, pirms 15 gadiem
Pilnībā pievienojos tiem, kas uzskata, ka topā bija jābūt Grigorčukam...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-28 13:52, pirms 15 gadiem
Nuuuu Top-6 kaut kāds murgs! Vismaz trim no sešiem tajā nebūtu jābūt! Butauts,Kemzura,Abramčiks...pilnīgi nepamatoti tur atrodās!

  +4 [+] [-]

, 2009-12-28 13:52, pirms 15 gadiem
Grigarčukam bija jābūt topā, par Kemzuru diskutejams jautajums

  +5 [+] [-]

, 2009-12-28 13:53, pirms 15 gadiem
bet sliktako topa jaizcel Trajkovičs, Džonsons

  +5 [+] [-]

, 2009-12-28 13:53, pirms 15 gadiem
Grigorčukam jau toč 150% tur bija jābūt. Piemēram kurš kādu LV klubu pirmo reiz aizveda līdz EL/ČL grupu turnīriem? Grigorčuks. Nuncio Batei jau papi*is būtu...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-12-28 13:57, pirms 15 gadiem
Grigorčuks! Ja ne pirmais, tad vismaz trešais. Var jau būt, ka abus hokeja trenerus var vērtēt augstāk. Bet par basketbola treneriem to noteikti nevar sacīt. Un Abramčikam šis ir tikai pirmais tituls. Pilnīgs absurds viņu ielikt augstāk par par Grigorčuku ar trim tituliem. Un arī ar Dinu viņš darīja maksimālo iespējamo pie tā sastāva.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-28 14:10, pirms 15 gadiem
kemzura?
hmm, par kadiem nopelniem vins seit ir? tadel ka speletaji un dazi treneri vinu nosauca par labako treneri pie kura ir stradajusi? ar izlasi vins neizdarija NEKO.
man tas liekas diezgan idiotiski, ka sada topa ir treneris kura vadiba ir noticis visu laiku nopietnakais basketbola skandals latvijas vesture un kura vadiba izlase neizcinija nevienu uzvaru(uzvara par vaciju drizak ir pielidzinama zaudejumam). man ir gruti iedomaties iemeslus kapec vinam seit vispar butu jabut. tadjau drizak tur jabut trajkovicam, jo vins vismaz kautko izdarija ar izlasi.
un kronis visam ir grigorcuka atstasana aiz borta
sitie SA+ topi ir visai smiekligi

  +2 [+] [-]

, 2009-12-28 14:12, pirms 15 gadiem
Nu par Abramčiku var ilgi strīdēties! iespējams, ka FKV izcīnītu 4. titulu pēc kārtas, bet klubs, izcīnot vēsturisko panakumu piedalīties kādā no UEFA kausiem, kas viss ir tikai un vienīgi pateicoties Grigorčuka darbam, nolēma riskēt un nomainīja treneri - Itālis ir labāks par Grigorčuku, jo, kā daudzi saka, FKV nespēlētu tik labi, kā viņi to darīja vismaz 5 no 6 Eiropas līgas spēlēm!

  +3 [+] [-]

, 2009-12-28 14:31, pirms 15 gadiem
Un analīze par Abramčiku,viņa atbilstību...kaut kāds murgs! Tēma ir ļoti interesanta,bet autoram raksts ir sanācis diezgan provinciālistiski švaks un pilnīgi neobjektīvs!

  +4 [+] [-]

, 2009-12-28 14:33, pirms 15 gadiem
Grigorčuka dēļ varēja arī uztaisīt top 7. Kaut vai par veiksmīgu ilggadību Latvijas sportā.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-28 14:37, pirms 15 gadiem
Un par ārzemju/vietējiem var piekrist par Znaroku. Kādēļ cilvēks, kas komerciālu iemeslu dēl atteicies no Latvijas pilsonības ir "mūsējais", bet Vētras jautājums izraisa diskusiju birumu.

piekrītu Ruck&Maul, bez Tihonova piecgades Latvijas hokejs būtu citādāks.

  -1 [+] [-]

, 2009-12-28 14:48, pirms 15 gadiem
piekrītu tiem, kuri par Grigorčuku runā!

Butauts jau arī ir par augstu - paliekošu labumu mūsu basketbolā viņš nav devis nekādu, bet tās nosacīti augstās vietas ar tādu nēģeru baru jau jebkurš normāls treneris izcīnītu!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-28 14:49, pirms 15 gadiem
Kurš no viņiem sava sporta veida attīstību Latvijā sekmējis visvairāk?

neviens no nosauktajiem

  +1 [+] [-]

, 2009-12-28 15:25, pirms 15 gadiem
Dzodzuašvili laikā taču mums bija aizsardzības futbols! Gatis Šļūka pat zīmēja karikatūru, salīdzinot ar Džonsonu.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-28 16:04, pirms 15 gadiem
wildo rakstīja: Es 1. vietā liktu nepieminēto Starkovu. Viņš lai arī sirdī ir, bet pasē nav ''mūsējais''
Starkovs ir dzimis Madonaa .. ja nekas nav mainiijies Madona veel jo projaam ir Latvijaa
1 2 58 komentāri