Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

VEF pulkstenis uzvilkts. Sākam tikšķēt

VEF pulkstenis uzvilkts. Sākam tikšķēt
Foto: sport.err.ee

Labā ziņa ir tāda: basketbola klubs VEF Rīga labā sadarbībā ar LTV 7 ir panācis, ka Rīgas komandas pirmo spēli jaunajā basketbola sezonā rīt pulksten 19 varēsim vērot tiešraidē no Beļģijas. Slikto ziņu pagaidām nav. Kā jau sezonas sākumā – visi esam optimisti. Varbūt varam palikt tādi līdz pat nākamajam pavasarim?

Preses konferencē pāris dienas pirms starta Eirolīgas kvalifikācijas spēlēs, kas risināsies Beļģijā no 29. septembra līdz 2. oktobrim, VEF Rīga prezidents Māris Martinsons iezīmēja komandas vēlēšanos nostiprināties starptautiskajā arēnā – ko arī apstiprina pašreizējie centieni iekļūt Eirolīgas pamatsacensībās. Vienlaik komandai ir pārliecinoši jācīnās par Latvijas čempiona titula saglabāšanu: kā citādi lai pamato sevi par galveno Latvijas basketbola pārstāvi Eiropā?
Komandas kapteinis Kristaps Janičenoks uzsvēra starta sacensību nozīmīgumu VEF turpmākās gaitas ievirzei, sakot: „Uz pirmo spēli ar Berlīnes ALBA mēs ejam kā uz izšķirošo finālsacensību.” Komanda esot saliedēta un apņēmīga.
Galvenais treneris Ramūns Butauts ir pārliecināts, ka gatavošanās posms aizvadīts iespējami produktīvi, tā gaitā komanda pakāpeniski nokomplektēta līdz pašreizējam, iespējami labam sastāvam. Nav gādātas dārgas superzvaigznes, toties meklēti spēlētāji, kuri spēj kopā izveidot komandu – zvaigzni.
Kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups informēja, ka VEF Rīga budžets šajā sezonā ir 2,5 miljoni eiro, kas sevī ietver ne tikai spēlētāju atalgojumu, bet pilnīgi visus kluba izdevumus, zobu sukas ieskaitot. (Piemēram, nodokļos vien pērnajā sezonā klubs nomaksājis 330 tūkstošus latu.) Rīdzinieku budžets, salīdzinājumā ar vadošo Eiropas klubu biezajiem makiem, ir visai pieticīgs, taču prātīgi saimniekojot var darīt labas lietas. Jaunups kategoriski noraidīja bažas par kluba politizāciju.
Nordea bankas, VEF Rīga galvenā sponsora, vadītājs Latvijā Valdis Siksnis izteica gandarījumu par sadarbību un komandas sasniegumiem aizvadītajā sezonā, popularizējot kā basketbolu, tā Nordea – un novēlot tālāku progresu. Atbalsta netrūkšot.

Labā diplomātiskā gaisotnē ieturētajā preses konferencē tomēr bija jūtams, ka kluba vadība ir iekrājusi kādu nekādu aizvainojumu attiecībā uz masu mēdijiem, kuri aizvadītajā sezonā pārlieku piekasīgi vētījuši un pētījuši apgalvojumu atbilstību reālajai situācijai. Diemžēl man jāturpina pētījumi arī jaunajā sezonā. Jo izskanēja apgalvojums: mums ir iespējami mazākais viesstrādnieku skaits, tikai trīs leģionāri. Preses konferencē izplatītais VEF spēlētāju saraksts gan uzrāda piecus: četrus ASV basketbolistus (Perijs, Milidžs, Keins un Simss) un vienu dūšīgu leiti (Kavaliausks). Toties vēlēšanos kā komandas kodolu saglabāt vietējos spēlētājus apliecina Valters, Janičenoks, Jahovičs, Kaspars Bērziņš un Dairis Bertāns. Klāt pie saspēles nācis Jānis Kaufmanis un uzbrūkošo pulkā divmetrinieks Jānis Bērziņš. Savukārt rūpes par jaunām, svaigām asinīm Latvijas basketbola apritē iezīmē divi sešpadsmitgadīgi zeperi: Dāvis Greks (183 cm) un Ivars Rihards Žvīgurs (194 cm). Re, kā Vefā atkal kopā sanākuši Valters ar Žvīguru.
Taču par to, kā tas viss skan kopkorī, varēsim sākt spriest tikai ceturtdienas vēlā vakarā.

Ramūns Butauts VEF kluba sakarā noraidīja bažas par to, ka sporta spēļu komandas, kuras aizvadījušas uzvarām bagātas pirmssezonas pārbaudes spēles, oficiālās sacensības sāk ar neveiksmēm. Visa gatavošanās notikusi pārdomāti, atbilstoši iecerēm, VEF nekādā ziņā neatšķiras no vispārzināmiem Eiropas standartiem. Arī citi klubi tāpat sastāvu būvē gatavošanās laikā. Tāpat nevajadzētu pārvērtēt pirms sezonas gūtās uzvaras, jo arī sāncenši risināja savas attīstības problēmas, nevis nāca cīnīties dēļ uzvaras par katru cenu. Tā, piemēram, ar Maskavas CSKA tika nospēlēts neizšķirti, tomēr maskaviešiem sastāvā nebija vairāki vadošie spēlētāji. Kazaņas Unics tika pieveikts labākajā virknējumā, kas rosina cerības: VEF spēj būt konkurents arī augstā līmenī. Attiecībā uz beidzot izcīnīto Baltijas basketbola līgas kausu treneris nav ne liels optimists, nedz pārlieks pesimists. Turnīra dalībnieku sastāvs bija tāds, kāds bija, ne jau mēs to noteicām. VEF izrādījās favorīts, taču sacensībā ar lietuviešu Rudupi nācās pārvarēt arī kritiskus brīžus. Kādi, neapšaubāmi, pienāks un būs jāuzveic arī turpmākajā sezonas gaitā. Pārbaudes spēlēs pretinieki tika izvēlēti pārdomāti, kaut arī ne visas norunas tika izpildītas līdz galam. Butauts uzskata, ka komanda sezonai ir gatava – vienīgi vēl jāaptver, kā sastāvā iekļaujas un cik noderīgs ir amerikāņu centrs Kurtnejs Simss (211 cm, 111 kg, 28 g.v.), kurš komandai pievienojies pavisam nesen.

Pērn daudzas labas cerības saistījām un arī realizējām ar baltkrievu centra uzbrucēju Parahovski, taču basketbolista un viņa aģenta finansiālās prasības līguma turpināšanai bija tādas, kuras Vefam nav pa spēkam un pa prātam pacelt. Parahovskis devās uz Itālijas basketbola eliti, taču, pēc pēdējām ziņām nav tajā paturēts un atgriezies mājās. Nekad nesaki nekad – mūsu kluba un baltkrievu basketbolista starpā nav ne spriedzes nedz savstarpēju parādu...

Kluba sezonas mērķu nospraušanā vefieši ir uzmanīgi un atturīgi. Vienīgais stingri izteiktais uzdevums skan: jāsaglabā Latvijas čempionu gods. Attiecībā uz Eiropas turnīriem ir, protams, vēlēšanās un griba iekļūt Eirolīgas pamatturnīrā, bet ja tas neizdosies, tad, protams, aktuāla būs piedalīšanās Eiropas kausa izcīņā. Nozīmīga ir tāpat līdzdalība VTB vienotajā līgā, kur tāpat tieksimies pēc sasniegumiem (nevis: galvenais ir piedalīties). Baltijas basketbola līgā Rīgas komandas prestižs prasa iekļūšanu finālgrupas četriniekā. Līdzīgi, kā iepriekšējā sezonā: cīnīties pusfinālā un būt arī gataviem finālam. Iepriekš VEF tik tālu netika...
Latvijas basketbola līgā vefieši lūkos popularizēt groza bumbu, savas sacensības aizvadot provinces pilsētās. Klubs joprojām uzņemas pienākumu veicināt basketbola izplatību skolu jaunatnes vidū. Plānos ir arī citas aktivitātes, ne tikai meistaru sacensības.

Tomēr VEF Rīga karogs ir un paliek tā galvenā komanda. Kā tas karogs plīvo, varēsim klātienē vērot jau 11. oktobrī, kad Rīgā viesosies bagātā VTB komanda Piemaskavas Himki. Īstā reize pierādīt, ka rublis ir lētāks par latu!

  +9 [+] [-]

, 2011-09-28 18:00, pirms 13 gadiem
Yes, LTV7 translēs, ja tas nav labi, tad kas ir labi