Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Krāniņi un galvas

Krāniņi un galvas
Ar vērienu krieviem nav problēmu, ar jēgu gan bieži vien tam ir mazs sakars. Viņi mācās!

Foto: Scanpix

Salīdzināt KHL ar NHL ir visai normāla parādība, taču krievu nacionālās īpatnības tomēr nedrīkst ignorēt. Tās bieži vien ir pāri visam, kas ļauj uz šo projektu paskatīties gan ar smaidu, gan ar līdzjūtību.

Krieviem ir tāds paviegls humora un satīra seriāls Naša Raša (mūsu krievija – kriev.- angļ.), kas allaž sākas ar teikumu – Tikai šajā valstī... Ja mēs izmantojam šo pašu formu, tad par KHL varētu sarakstīt daudz. Taču paskatīsimies uz dažām parādībām, kas tomēr liek grūtsirdīgi nopūsties. Bez ļaunuma...

Tikai KHL var notikt tā, ka līgas Prezidents, kas reizē ir arī viena kluba prezidents, pēc zaudētas sērijas sāk ģērbtuvē lamāt pretinieku komandas uzbrucēju... Aleksandrs Medvedevs nav šajā līgā no malas – viņš ir tās vadonis, idejiskais un praktiskais iedvesmotājs. Tieši viņš kopā ar domu biedriem iedzīvināja KHL ideju. Viņam pieder arī galvenais vārds, ja runājam par vienu no līgas smagsvariem – Sanktpēterburgas SKA... Kad šopavasar Gagarina kausa izcīņas otrajā kārtā SKA zaudēja Atlant, līgas boss ieskrēja uzvarētu ģērbtuvē un mierīgi pārtraucot interviju, sāka lamāt uzbrucēju Oļegu Petrovu par viņa izteicieniem. Ko tādu Petrovs bija teicis? Sērijas gaitā SKA hokejisti uzvedās visai agresīvi un pēc viena mača, Atlant uzbrucējs presei mierīgi pateica – sak, pretiniekam nevajadzētu tik daudz runāt un nodarboties uz laukuma ar netīrām lietām, jo viņi jau patiesībā šeit ir tāpēc, ka NHL viņiem nav ko meklēt... Tad nu, lūk, Medvedevs paņēma Petrovu zem rīkles un kliedza: - Tu, bļeģ, teici, ka viņi ir otrā šķira? Tu teici, ka viņi ir otrā šķira? Ej viņiem un atvainojies!
Tādā garā KHL prezidents nespēja nomierināties kādu minūti, līdz saprata, ka žurnāliste, kas bija intervējusi Petrovu, savu diktofonu nav izslēgusi. Tomēr, viss jau bija pateikts. Ja KHL prezidents ir tik nervozs un neadekvēts, tad nav jābrīnās arī par citām lietām, kas notiek ap šo visnotaļ ambiciozo projektu.

Nu, piemēram – līgas paplašināšanās. Krievu lielummānija ir vienkārši nepārspējama. Kā un kāpēc viņi domā veidot šo projektu tālāk? Pirmajā gadā pievienojuši KHL Rīgu, Minsku un Astanu, varēja domāt, ka tas būs stāsts par bijušo PSRS Ausgtākās līgas čempionātu. Loģiski – nostaļģijai ir liela loma. Taču tad sekoja dažas atkāpes. Vispirms mūsu pašu Koziolam izdevās KHL večiem iestāstīt, ka Somija ir labs tirgus – mēs meklējām un lāpījām savu ledus trūkumu, bet līga bija pārliecināta, ka tādā veidā arī somus varētu ievilkt zem KHL lietussarga vai vismaz izviest kādu mārketinga makšķeri. Apdedzinājušies ar vietējās federācijas nostāju, viņi atgriežas pie kaut kā zināmāka – Ukrainas. Taču šeit KHL netiek pāri ukraiņu bardakam... Tad tiek nolemts, ka ukraiņus aizstās slovāki. Vai atceraties, tas viss pērnvasar notika dažu mēnešu laikā, tādejādi padarot sezonas kalendāru par lielo nezināmo līdz pat augustam, kad normāli jau sen vajadzēja saprast – ko darīsim? Slovāki ar pirmo nepadevās un izrādās – pēc nepilna gada, tā pati federācija, kas bija pret, tagad saka Popradas lauvām – ejiet un spēlējiet! Ar to gan brīnumi nebeidzas – KHL plānos ir nākamgad piesaistīt vēl vienu klubu no Itālijas, no Milānas. Tad līgas vadība ieminējās, ka nebūtu slikti arī veicināt Āzijas hokeja attīstību un teicās, ka ilgtermiņā KHL spēlētu arī komandas no... Ķīnas. Vārdu sakot – līgas paplašināšanās atgādina par to, ka pasaule ir maza. Nebrīnīsimies, ka vienudien Medvedevs ar savu komandu paziņos, ka viņi KHL pievienos...NHL klubus. Loģikas šim piemēram nav? Bet, kur tā ir šobrīd?!

Tā noteikti nav idejā par laukumu izmēru samazināšanos, ko KHL vēlas eksperimentālā kārtā ieviest, sākot ar nākamo sezonu. Domāts, ka ar to varētu tikt aplaimoti seši klubi, arī mūsu Dinamo. Kāpēc tas būtu jādara, neviens paskaidrot nevar. Jautri, ka šī ziņa par laukuma izmēriem, parādījās laikā, kad Starptautiskā hokeja federācija nolēma, ka Soču olimpiskais hokeja turnīrs tiks spēlēts uz lielajiem laukumiem. Tātad – tehniskajiem krieviem laukuma izmēri varētu būt svarīgi. Kāpēc KHL taisa šo eksperimentu? Vai tā ir kaut kādu grupējumu cīņa? Turklāt, ielāgojiet – līga nemaz nevēlas pāriet uz Ziemeļamerikas laukumu standartiem. Viņi sākumā domā par tā sauktajiem somu variantiem, kas ir kaut kas pa vidu – starp lielajiem un mazajiem. Tātad, nevar teikt, ka viņi akli grib nokopēt NHL. Tajā pašā laikā – nevar teikt, ka viņi grib radīt paši savu identitāti ar šo tehnisko ledus laukumu risinājumu, jo – tas būs tikai eksperiments, kurā iesaistīti tikai seši klubi. Ufa, Kazaņa, Jaroslavļa, Minska, Rīga un Maskavas Dinamo. Gribēja arī Vitjaz, bet viņiem pateica – nē, jūs nedrīkstat! Kāpēc? Kur šajā idejā doma un apakšdoma, pagaidām skaidrība nav. Būšot lielāka dinamika, interesantāk skatītājiem. Tā viņi saka. Meklēt atkal loģiku vai kaut kādus aizmetņus saprātam – velti.

Tikai KHL vadība var paziņot, ka NHL klubi ir alkatīgi naudas plēsēji, bet tajā pašā laikā samaksāt vienam vārtsargam sešus miljonus dolāru par dažiem šajā līgā pavadītajiem mēnešiem. Tas attiecas uz NHL klubu iespējamajām pirmssezonas spēlēm Krievijā, kas aizsākās pērn un solījās kļūt par tradīciju. Redzot, ka krievi burtiski deg nepacietībā dabūt atkal pie sevis kādu no Ziemeļamerikas lielajiem klubiem, NHL rīkojās kā biznesmeņi – ja vēlaties, tad maksājiet. Runa esot par 3 miljoniem dolāru. Uz to KHL atbildēja, ka tādu naudu šeit neviens amerikāņiem negrasās dot – tad jau labāk, lai tiek bērnu hokejam. Doma skaidra. Tikai tādā gadījumā, par bērniem vajag runāt arī reizēs, kad daži KHL klubi vienkārši met uz galda pasakainas summas spēlētājiem, kas patiesībā tādu naudu savā vecumā nav nedz nepelnījuši, nedz redzējuši. Runa ir par tā paša Medvedeva komandas SKA lielo iekāri iedot sešus miljonus dolāru vārtsargam Nabokovam. Kad pēc pirmajiem diviem mēnešiem hokejists saprata, ka viņš tomēr nevar attaisnot savu saimnieku ambīcijas, komanda viņam izmaksāja nolīgtos sešus citronus, bet dzēsa līgumā atrunātos un garantētos četrus gadus... Laikam jau arī – bērnu dēļ. Tajā pašā laikā – nebūs brīnums, ka individuāli kāds no KHL klubiem samaksās NHL kolēģiem, lai viņi paciemotos šajā pusē.

Tikai KHL klubā var būt tā, ka komandas menedžeris ir izbrīnīts, kad cits viņa kolēģis no Rīgas, nesaprot jautājumu – klau, vai tu play off laikā uz soliņa nestāvēsi? Tas, kā krievi ņemas ap komandu komandtiltiņiem, ir vienkārši aizkustinoši. Tur treneriem drīzāk ir otršķirīga, ja ne mazāka loma. Tieši tāpēc nav jābrīnās, ka arī spēlētāji, sajūtot šo krievu īpatnību, visai ātri saprot, kā veidot un vadīt strāvojumus. Piemēram, vārtsargam Hašekam pietika tikai ar vienu mēnesi, lai panāktu, ka Spartak vadība nomaina komandas treneri. Citā komandā – Omskas Avangard – treneris uz sezonas izšķirošo spēli nemaz netika pielaists pie ruļļiem. Somu speciālists Raimo Sumanens gaidīja, kad viņu šoferis savāks no viesnīcas, taču komandas vadība un īpašnieki nolēma, ka viņi var iztikt bez trenera... Tā bija play off sērijas septītā spēle, kuru, protams, Omska zaudēja! Nenāk par ļaunu atgādināt mūsu pašu Dinamo akcionāru Juri Savicki, kas KHL pirmajā sezonā, nevis apbalvoja pretinieku komandas labāko spēlētāju, kas bija pelnījis savu atzīšanu, bet gan šo dāvanu gribēja spītīgi iedot mača tiesnešiem, kas neesot bijuši godīgi vērtētāji... Starp citu, Savickis tīri labi ierakstās KHL augšējo stāvu noskaņās, jo šopavasar paziņoja, ka viņa komanda neņem naudu no negodīgām bankām. Šādā līmenī neviens cits no KHL klubiem nav bijis, kas tikai nozīmē – mēs radam jaunu sponsorēšanas ētikas kodeksu... Pieņemu, ka šo apsmaida ne tikai Krievijā, bet arī visā pasaulē.

Tikai KHL ir tā, ka... Jā, līgai ir lielas ambīcijas, bet ir arī nacionālās īpatnības. Projekts labs, bet viegli sacūkojams, ja krievi turpinās mērīties ar krāniņiem. Bez tā viņi, protams, nevar, tomēr – konceptuāli, KHL ir laikā un vietā. To nevar noliegt.

 +11 [+] [-]

, 2011-03-28 11:48, pirms 13 gadiem
Par Summanenu labais,žēl ka nav video,kā viņš gaidīja auto.))))))))))))

 +14 [+] [-]

, 2011-03-28 11:54, pirms 13 gadiem
Vēl jau bija Viļņa arī kā viens no KHL klubiem minēts!!!

  +6 [+] [-]

, 2011-03-28 11:58, pirms 13 gadiem
Nu tas Soms jau tai Avangardā bija stipri spītģs vecis
Jagru pa mazākumiem vazāja, un man liekas, ka pat uz trešo maiņu ar bij nometis... Un ne jau Jagru vienīgo tur čakarēja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-03-28 12:05, pirms 13 gadiem
nu bet nav jau tā, ka mēs visi baigi brīnītos. tas pieder pie krievu mentalitātes. labi vai slikti? savādāk!

  +2 [+] [-]

, 2011-03-28 12:08, pirms 13 gadiem
Joprojām ar ironiju vēroju šo dažās kaimiņvalstīs izpletušos Krievijas atklāto čempionātu. Cik nesen kaut kur lasīju, Dinamo ar Arēnu vēl neko nav vienojušies par laukuma izmēru maiņu, bet tas taču netraucē līgas prezidentam paziņot, ka tā būs.

 +18 [+] [-]

, 2011-03-28 12:08, pirms 13 gadiem
Tā paplašināšanās ir galīgi garām. Domāju, ka vajag atrast vienu klubu Rietumu konferencē un miers un spēlēt ar 24 komandām līgā. Mēs jau redzam, ka pēc 56 spēlēm daži mūsējie pasaka, ka iztukšoti un izlases spēlēs nespēlēs. Kas būs, ja savāks kaut kādus ķīniešus, itāļus un sazin vēl kādus. Tas pailiks papildus speles, ko šīs līgas spēlētaji diemžēl netur. Ja viņi varētu turēt pāri 70 spēlēm + play-off, tad viņi nespēlētu KHL, bet gan otrpus okeānam.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-28 12:11, pirms 13 gadiem
Hehe, interesanti.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-28 12:20, pirms 13 gadiem
Būtu jautri, ja vien zem visa tā neslēptos vel nopietnākas lietas. Par kurām civilizētā pasaulē bāž čokā.
Bet kā saka-nav noķerts pie rokas, nav zaglis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-03-28 12:25, pirms 13 gadiem
a kas, jūs domājat ķīniešiem jūtu nav? ko vērtas bija Āzijas olimpiskās spēles, kur Kazhstāna cīnījās ar Taivānas un Z-korejas izlasēm? Vārtu starpības variēja no 20 līdz 30 un vairāk vārtiem... Taivāna 4 reizes vārtsargus mainīja lai tik ņem tos Taivānas Tīģerus, Honkongas Dragonus vai kā to komandu sauca KHLā - varēs cirku paskatīties, rezultivitāti uzlabot, noorganizēt šiem cīņu ar kādu NHL klubu...

 +20 [+] [-]

, 2011-03-28 12:25, pirms 13 gadiem
archa000 rakstīja: Tā paplašināšanās ir galīgi garām. Domāju, ka vajag atrast vienu klubu Rietumu konferencē un miers un spēlēt ar 24 komandām līgā. Mēs jau redzam, ka pēc 56 spēlēm daži mūsējie pasaka, ka iztukšoti un izlases spēlēs nespēlēs. Kas būs, ja savāks kaut kādus ķīniešus, itāļus un sazin vēl kādus. Tas pailiks papildus speles, ko šīs līgas spēlētaji diemžēl netur. Ja viņi varētu turēt pāri 70 spēlēm + play-off, tad viņi nespēlētu KHL, bet gan otrpus okeānam.
Nesalīdzini Līgas spēlētājus ar Latviešiem. Cipulis, Masaļskis teica, ka krieviņi katru treniņu skrien krosu, mūsējiem tas visiem nepatīk... Domā viņi aiz gara laika skrien to krosu? Apskaties kā tādi Atlant veči slido, lido ne slido... Ja tas krosiņš neko nedotu, tad viņu neskrietu, diemžēl RD tas nav saistoši...

  -2 [+] [-]

, 2011-03-28 12:49, pirms 13 gadiem
vajag visus eiropas klubus, izloze un aiziet playofi uzreiz.Līdzigi kā futbolā.

  +6 [+] [-]

, 2011-03-28 13:03, pirms 13 gadiem
Par Summonenu rakstīja, ka bija jau vēl jautrāk, proti, vadība parūpējās, ka tika atslēgts trenera mobilais un mājas telefons un nolīgti uzraugi ap māju, gadijumā, ja tomēr nolemtu doties uz arēnu, būtu kas atrunā...un tā jau tikai aisberga virspuse Umom Rossiju neponjatj, ko vēl piebilst

  +6 [+] [-]

, 2011-03-28 13:18, pirms 13 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2011-03-28 14:14, pirms 13 gadiem
Mani visvairāk uzjautrina nosaukums "Kontinentālā hokeja līga". Krievijas atklātais čempionāts nosaukts ar Napoleona rakstura pretenzijām

     [+] [-]

, 2011-03-28 15:55, pirms 13 gadiem
Tad nu, lūk, Medvedevs paņēma Petrovu zem rīkles un kliedza: - Tu, bļeģ, teici, ka viņi ir otrā šķira? Tu teici, ka viņi ir otrā šķira? Ej viņiem un atvainojies!
Šis Armandam padevās īpaši labi
Taisnība ir, un raksts padevies labāks par izcilu

     [+] [-]

, 2011-03-28 15:58, pirms 13 gadiem
Armand, labs!

  -1 [+] [-]

, 2011-03-28 16:09, pirms 13 gadiem
krievs paliek krievs...pliks- ar mazvertibas kompleksiem,apbrunjojies lidz zobiem ,agresivs un butibaa (neskaitot kaadreizejo rakstnieku inteligenci) Tups!!!Diemzhel!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-03-29 06:52, pirms 13 gadiem
Visbesīgākais šai stāstā ir tas, ka NHL ir iedomājušies (ne bez pamata,droši vien) - mēs te nabadziņi, izslāpušie pēc NHL zvaigznēm. Maksājiet, varbūt atbrauksim un visus "paņemsim priekšā".

Nezinu, drīzāk DR vajadzētu meklēt variantus aizbraukt uz kādām spēlēm GB ar nosacījumu, ka kāds maksā... Tas būtu tas pats, tikai nauda ienāktu nevis aizietu.

Daudzi mani droši vien nesapratīs, bet man personīgi tas NHL hokejs šeit nav vajadzīgs un es neuzskatu, ka tas ir liels panākums atvilināt kādu no NHL pastarītēm uz Rīgu un... zaudēt. aiz pieklājības...
Kā domā citi?