Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Priekšā tikai Lihtenšteinai...

Priekšā tikai Lihtenšteinai...
"Uz papīra" Latvijas un Grieķijas izlases nav pat vērts salīdzināt, taču laukumā viss nereti sagriežas kājām gaisā... Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Trešdien Latvijas futbola valstsvienība aizvadīs pārbaudes spēli pret Kazahstānu. Lai arī šā gada svarīgākās spēles mums būs rudenī 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā, šis mačs ir pietiekoši svarīgs, jo arī tas ir daļa no gatavošanās gaidāmajam ciklam. Nesnauž arī konkurenti. Tā kā ir zināmi arī viņu sastāvi pārbaudēm šonedēļ, aplūkosim, kā mēs uz viņu fona izskatītos, ja kvalifikācijas cikls sāktos jau šomēnes.

Šoreiz mans mērīšanas "rīks" ir Eiropas nacionālo futbola čempionātu virslīgu rangs. Respektīvi, aplūkošu, kādas raudzes čempionātos spēlē mūsu nākamo pretinieku Grieķijas, Bosnijas un Hercegovinas, Slovākijas, Lietuvas un Lihtenšteinas izlašu futbolisti.

Eiropas spēcīgāko līgu TOP 10 šobrīd secībā no pirmās līdz desmitajai ierindojas Anglijas premjerlīga, Spānijas "La Liga", Vācijas bundeslīga, Itālijas A sērija, Francijas 1. līga, Portugāles "Primeira Liga", Krievijas premjerlīga, Ukrainas premjerlīga, Nīderlandes "Eredivisie" un Grieķijas superlīga.

Vispirms par mums pašiem. Latvijas valstsvienības, kas FIFA rangā ieņem 74. vietu, kandidātu sarakstā spēlei pret Kazahstānu ir iekļauts 21 futbolists. Šajā pulkā ir tikai viens futbolists, kurš pārstāv kādu no TOP 10 līgu klubiem. Tas ir pussargs Ritvars Rugins, turklāt arī viņa sakarā būtu nepieciešams precizējums. Raugi, viņš savā jaunajā komandā Mariupoles "Illichivets" Ukrainas premjerlīgā vēl nav aizvadījis nevienu maču. No otras puses, Ritvars Ukrainā nav nokļuvis nejauši. Viņa sniegumam FK "Ventspils" rindās un arī valstsvienībā ukraiņi sekojoši līdzi ilgāku laiku, un diezin vai būtu aicinājuši tukumnieku pie sevis, ja nebūtu pārliecināti par viņa spēju dot komandai labumu. Spēlēšana Ukrainas premjerlīgā droši vien ir tikai laika jautājums.

Ja skatāmies uz Eiropas nacionālo līgu rangu, tad, protams, rodas jautājums, kur "likt" futbolistus, kuri pārstāv futbola zemju otrās līgas, kur arī tiek spēlēts laba līmeņa futbols. Latvijas valstsvienības sakarā runa, protams, ir par kapteini Kasparu Gorkšu, kurš spēlē "Reading" vienībā Anglijas otrajā spēcīgākajā līgā "Championship". Paliksim pie atziņas, ka "Championship" ir TOP 10 līgu cienīgs turnīrs. Piemēram, šosezon "Championship" klubs "Birmingham", kurš pērn gan vēl spēlēja premjerlīgā, kvalificējās UEFA Eiropas līgas grupu turnīram, kur tas tikai par nieka vienu punktu atpalika no sešpadsmitdaļfināla grafika.

Mums būtu viens pilntiesīgs TOP 10 līgas dalībnieks, ja savainojums nebūtu liedzis spēlēt Maskavas CSKA pussargam Aleksandram Cauņam. Taču viņa nav. Tāds ir futbols. Neviens taču nevar garantēt, ka visi labākie būs ierindā arī rudenī, lai arī mēs, protams, ceram, ka tā būs.

Ja paskatāmies mazliet tālāk, Eiropas rangā no 11. līdz 20. vietai sarindojas sekojošas līgas - Turcijas superlīga, Beļģijas pro līga, Dānijas superlīga, Šveices superlīga, Austrijas bundeslīga, Kipras 1. līga, Izraēlas premjerlīga, Skotijas premjerlīga, Čehijas "Gambrinus liga" un Polijas ekstraklase. Tas joprojām ir solīds līmenis, kur spēlēt un krāt meistarību.

Pateicoties tieši Polijas ekstraklasei, aina Latvijas valstsvienībā nav pavisam bēdīga. Ja uzskaitām tikai tos, kuri pārstāv kādu no 20 Eiropas spēcīgākajām līgām, iznāk tikai seši spēlētāji - vārtsargs Andris Vaņins, pussargi Oļegs Laizāns, Aleksejs Višņakovs, Ivans Lukjanovs un Ritvars Rugins, kā arī uzbrucējs Artjoms Rudņevs. Katrs trešais nāk no Latvijas klubiem. Tas viss kopā par diez ko lielu konkurētspēju tomēr neliecina. Un tagad vairāk par fonu, kas ir iemesls šādam secinājumam.

Grieķija (14. vieta FIFA rangā)
Grieķija no mūsu pretiniecēm FIFA rangā šobrīd ir visaugstāk, tāpēc sākšu tieši ar šo izlasi. Pirms pārbaudes spēles trešdien pret beļģiem kandidātu sarakstā ir 21 futbolists. Uzreiz atzīmēšu, ka tikai divi no viņiem nespēlē kādā no TOP 10 līgām... Turklāt tie pārējie divi maizīti pelna attiecīgi Turcijas (11. vieta līgu rangā) un Skotijas čempionātos (18.), kas arī nav tās peļamākās darba vietas. Protams, ka grieķiem labu kopējo fonu nodrošina tas, ka Grieķijas superlīga pati ir ranga desmitniekā, bet pašu pūlēm jau šī vieta vien ir izcīnīta. Grieķijas čempionātu pārstāv lielākā daļa kandidātu - 15 futbolisti. TOP 5 līgās spēlē četri - trīs Vācijā un viens Itālijā.

Bosnija un Hercegovina (19.)
Uz pārbaudes maču pret Brazīlijas izlasi izsaukti 18 futbolisti. Septiņi no viņiem spēlē vadošajās piecās līgās - divi Anglijā, viens Spānijā, divi Vācijā un divi Itālijā! Tikai divi futbolisti ir līgās, kas atrodas ārpus ranga labāko divdesmitnieka... Zīmīgi, ka neviens kandidāts nenāk no Bosnijas un Hercegovinas premjerlīgas, kas rangā ierindojās 32. vietā. Ja pavisam subjektīvi, es tieši bosniešus uzskatu par mūsu grupas favorītiem.

Slovākija (38.)
Draudīgs sastāvs "uz papīra" ir arī slovākiem. Katrs trešais no 18 kandidātiem pārstāv TOP 5 līgu komandas - pa diviem Anglijā un Itālijā, pa vienam Spānijā un Vācijā. Vēl diviem ir pieraksts Krievijas premjerlīgā, bet pieciem - Turcijas superlīgā, kas turpat blakus vadošajam līgu desmitniekam vien ir. Tikai viens kandidāts nav piederīgs kādam no TOP 20 līgu klubiem, jo spēlē dzimtenē, bet Slovākijas superlīga rangā novērtēta ar 25. vietu.

Lietuva (93.)
Mūsu dienvidu kaimiņi pulcējuši 19 futbolistus. No uzvārdiem gan uzreiz ir saprotams, ka mačā ar Lietuvas U-21 izlasi tiks pārbaudītas potenciālās rezerves. Vismaz man ir pārāk grūti šobrīd iedomāties Lietuvas valstsvienību bez tādiem uzvārdiem kā Karčemarsks, Stankevičus, Šembers, Mikolūns, Česnauskis, Danilevičus, Šerns un vēl dažiem, taču viņu šoreiz nav. Lai arī lietuvieši pēdējos gados balstījušies praktiski uz ārzemēs spēlējošajiem, šoreiz kandidātu pulkā ir desmit Lietuvas A līgas spēlētāju, bet tikai trīs - no TOP 20 līgām. Sazinājos ar vienu no Lietuvas kolēģiem, lai prāts tomēr būtu mierīgs. Kas zina, jaunais treneris nācis ar lielu slotu un ir noskaņots uz kardinālām pārmaiņām. Tā nebūs gluži taisnība, un jau pieminētie vīri un citas stabilas vērtības nākamreiz būs atkal ierindā. Šoreiz esot sapulcināts B sastāvs.

Lihtenšteina (124.)
Lihtenšteinai trīs no 17 kandidātiem spēlē Šveices superlīgā, bet viens - Vācijas bundeslīgā! Visi pārējie pārstāv Lihtenšteinas komandas, kas Eiropas līgu rangā ierindojas 43. vietā. Starp citu, tas ir tikai piecas vietas zemāk nekā mūsu virslīga.

Lai arī līdz Pasaules kausa izcīņas atlases sākumam vēl ir pusgads, diezin vai aina kādā no izlasēm kardināli mainīsies. Viss iepriekš rakstītais vēlreiz apliecina, ka, esot grupā pat bez grandiem, Latvijas valstsvienība ielozēta ļoti nopietnā kompānijā. Grieķija, Bosnija un Slovākija rudenī var sapulcināt ļoti spēcīgus sastāvus ar spēlētājiem, kuri ikdienā bauda augstākās raudzes futbolu. Nebūs viegli "izdzīvot" šādā kompānijā. Par spīti zināmai izlases krīzei arī lietuvieši var nokomplektēt vienpadsmitnieku ar futbolistiem no 20 vadošajām Eiropas līgām. Mēs to šobrīd nevaram.

Eiropas nacionālo futbola čempionātu virslīgu ranga TOP 20
1.Anglijas premjerlīga
2.Spānijas "La Liga"
3.Vācijas bundeslīga
4.Itālijas A sērija
5.Francijas 1. līga
6.Portugāles "Primeira Liga"
7.Krievijas premjerlīga
8.Ukrainas premjerlīga
9.Nīderlandes "Eredivisie"
10.Grieķijas superlīga
11.Turcijas superlīga
12.Beļģijas pro līga
13.Dānijas superlīga
14.Šveices superlīga
15.Austrijas bundeslīga
16.Kipras 1. līga
17.Izraēlas premjerlīga
18.Skotijas premjerlīga
19.Čehijas "Gambrinus liga"
20.Polijas ekstraklase
...25.Slovākijas superlīga
...32.Bosnijas un Hercegovinas premjerlīga
...35.Lietuvas A līga
...38.Latvijas virslīga
...43.Lihtenšteina

  +2 [+] [-]

, 2012-02-28 02:51, pirms 13 gadiem
OK, mēs vismaz "apmēram" jau tāpat to visu zinām... Skaidrs, ka Latvijas izlasei nav tik daudz futbolistu Eiropas spēcīgākajās līgās kā vairākiem mūsu pretiniekiem, bet kāpēc to pasniegt šādi?!... Izlase nesastāv tikai no atsevišķiem futbolistiem, tā ir KOMANDA, man jādomā, autor, ka šoreiz esi aizbraucis auzās...
Man vismaz radās iespaids, ka šovakar te kaut kāds mazvērtības komplekss strādā - nezinu, Ilvar, tu laikam esi pesimists kļuvis - šāda attieksme nu ir galīgā grāvī!!! Domā, ko dari, ja esi pie liela medija šprices!
P.S. Un te jau neiet runa par sliktumu "nogludināšanu", te jau zināmā mērā tiek nonivelēta pat cerība!...

  +2 [+] [-]

, 2012-02-28 08:35, pirms 13 gadiem
Njā, bargi teikts, bet es ticu mūsu čaļiem!!!

  +2 [+] [-]

, 2012-02-28 09:16, pirms 13 gadiem
man šķiet, tieši trenera pozīcijā mēs esam galīgā dupsī. Mūsu čaļiem ir potenciāls un pieredze, kā iedot iekšās stiprajiem, tā ka ir uz ko ticēt! Bet īstie panākumi atgriezīsies tad, kad Stariks aizies pensī...

  +1 [+] [-]

, 2012-02-28 09:24, pirms 13 gadiem
Nelielam optimismam piebildīšu, ka tai UEFA līgu rangā tiek skaitīti pēdējo 5 sezonu rezultāti, bet konkrēti šosezon mūsējo iecienītā Polijas Ekstraklase savākusi 13. lielāko punktu ražu (var noslīdēt uz 15., ja garām aizies Turcija (Besiktas EL) un Šveice (Basel ČL)). Polijai šosezon ir tikai mazliet mazāk punktu nekā, piemēram, Grieķijai (kurai arī gan vēl palicis viens klubs EL).

     [+] [-]

, 2012-02-28 09:25, pirms 13 gadiem
Tā ir iespējamā atmazka un pasūtījuma raksts Starkova aizstāvībai,lai pieradinātu līdzjutējus iespējamās neveiksmes gadījumā.Un pēc tam teikt cik Starkovam grūti izveidot izlasi no tādas kvalitātes futbolistiem.Bet nevienā citā izlasē neviens spēlētājs nav guvis 3 vārtus pret Juventus.Tā kā tā jau ir Starkova ,,profesionalitāte"ja viņš nemāk strādāt un izmantot futbolistu,kurš citā komandā gūst 3 vārtus pret Eiropas top komandu.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-28 12:32, pirms 13 gadiem
viss relatīvi - jebkura 11.-20. čempionāta lejasdaļas komandas nav spēcīgākas par Virslīgas top 3.

     [+] [-]

, 2012-03-03 14:05, pirms 13 gadiem
Tas čempionātu rangs nav, manuprāt, diez ko objektīvs. To mēs varam redzēt Baltijas Līgas spēlēs. Latvijas TOP3 klubi viennozīmīgi ir labāki par Lietuvas un Igaunijas komandām. Neba tā, Ventspils nebūtu triumfējuši 2010. gadā un pērnā gada fināls nebūtu FKV-Skonto.