Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ja nu sanāk krist karoga dēļ...

Ja nu sanāk krist karoga dēļ...
Lai apdrošinātu izlases vajadzībām Biedriņu, kādus 20 000 latus vajag nolikt rezervē...

Foto: warriors.com

Ir trīs vārdi (apdrošināšana; savainojums; līgums), kuri ir savstarpēji saistīti, nereti savijoties ķēdē, kas noved pie runām par nespēlēšanu izlasē. Basketbolā gadījumu, kad lielie dūži atteiktos spēlēt izlasē nenokārtotu, ar apdrošināšanu saistītu formalitāšu dēļ, nav. Kāda ir kārtība, ko nodrošina FIBA, bet ko – LBS? Un ko paspēja noskaidrot kāda aģentūra, bet nepaspēja – LBS?

FIBA apdrošina visus. Gandrīz...

Basketbolā ir divu kategoriju spēlētāji – NBA pārstāvošie un pārējie. Kāpēc tik drastisks sadalījums? Tā nu tās lietas rādās, paskatoties no apdrošinātāju, šajā gadījumā – FIBA, skatu punkta. „Visus spēlētājus apdrošina FIBA, sākot ar noteiktu datumu, kas tiek noteikts balstoties uz to, kad sākas oficiālas spēles,” atklāj Māris Jučmanis, LBS Nacionālo izlašu direktors. Šī apdrošināšana ietver arī sagatavošanās ciklu, nevis tikai oficiālās spēles izlases sastāvā. „Ja šajā laikā spēlētājs gūst savainojumu, tiek ziņots FIBA. Protams, tiek ziņots tikai tādos gadījumos, kad ir smaga trauma, piemēram, ceļgala krustenisko saišu plīsums,” norāda Jučmanis, piebilstot, ka sagriezts pirksts vai pagriezta potīte nebūs pietiekams iemesls, lai klauvētu pie kases lodziņa. „FIBA atver lietu, savukārt mēs – LBS – šo spēlētāju ārstējam. Mēs ārstējam, maksājam rēķinus, operējam, ja nepieciešams – nodrošinām visu palīdzību.”

„Ja trauma ir nopietna, un spēlētājs nevar iesākt nākamo sezonu, piemēram, izlaižot pirmos divus vai trīs mēnešus, FIBA, vadoties no tā, vai spēlētājam ir arī līgums uz nākamo sezonu, aprēķina izmaksas prēmijas spēlētājam. Savukārt, ja viņam nav līgums jeb ir beidzies, tad aprēķina pēc iepriekšējā līguma,” norāda Jučmanis. Piemēri ir dažādi. Sandis Valters, gatavojoties Eiropas čempionātam, savainoja plecu, bet tā kā jauns līgums vēl nebija noslēgts, tad apdrošināšana tika aprēķināta pēc vecā līguma, kas bija vairāk nekā trīs reizes sātīgāks. Gadās arī tā, taču par veiksmi to nenosauksi, jo veselība tomēr ir naudā neizmērāma vērtība. Gadās arī tā, ka spēlētājs gūst izlasē traumu, kas liek izlaist veselu sezonu, un tad nu vari sākt domāt, ka dzīvot tālāk, ja tev nav līguma. Starp citu, šeit gan iezīmējas viens klupšanas akmens patriotisma apliecināšanai izlasē, proti, koleģiālu attiecību saglabāšana ar savu vēderu. Ja spēlētājam nav līguma uz nākamo sezonu, bet viņš gatavojas kopā ar izlasi, viņš, lielākoties, tā arī paliks bez iespējas atrast savām spējām atbilstošu darba vietu, jo garām paiet iespēja doties uz pārbaudēm, tāpat kā iespēja sagatavoties sezonai ar jauno komandu. Beigās netiec izlasē, jo gūsti savainojumi un... Skarbi, bet tā arī mēdz notikt.

Ar ko šī FIBA misija noslēdzas? „Tad, kad spēlētājs ir atveseļojies un gatavs atkal startēt, FIBA slēdz lietu, aprēķina izmaksas un izmaksā summu, kas spēlētājam pienākas,” skaidro Jučmanis.

Pirmajā rindkopā tika ietriekts nazis kūkā, nodalot atsevišķi glazūru jeb NBA spēlētājus, mūsu gadījumā – spēlētāju. Proti, tur jau FIBA rokas ir par īsu, jo apdrošināšanas jautājums tiek kārtots citādāk. „Tādā gadījumā LBS pati meklē sadarbības iespējas ar apdrošinātājiem, kurus iesaka spēlētāja pārstāvētais klubs, ar kuriem vienojas par summu,” atklāj Jučmanis. Šeit jau parādās nianses, kas var liegt konkrēta spēlētāja dalību izlases sastāvā, ja atbildīgajai institūcijai nav pa spēkam sakārtot apdrošināšanas jautājumu, it sevišķi, ja spēlētāja līgums ir padevies tāds treknāks. Turklāt dominējošā puse šajās sarunās ir klubi, kuri mēdz būt cimperlīgi. Cik liela summa būtu jāliek galdā LBS, lai apdrošinātu Andra Biedriņa ierašanos izlasē, Jučmanis bez aprēķinu veikšanas nevar nosaukt, taču aptuvenās aplēses ir 15 – 20 tūkstoši latu. Summu gan sastāda vairāki faktori, tostarp arī savainojumu vēsture.

Ja spēlētājs ir guvis savainojumu, tad viņu ārstē LBS, iesaistot visus nepieciešamos resursus, arī finanšu. Nebūt nav lēts prieks, taču – vai FIBA atmaksā arī tos? „Viņi samaksā caur spēlētāju. Tas ir kā kuru reizi – zinu, ka kaut kādos gadījumos viņi FIBA arī neiekļauj ārstēšanas izmaksas, tās paliek uz savienības pleciem,” skaidro Jučmanis. Ak, šis „kaut kādos gadījumos” – prasītos pēc precīzāka skaidrojuma, piekritīsiet. Cerams, ka vismaz paši izprot lietu kārtību, citādi var sanākt, ka LBS kaut kādos gadījumos, rupji sakot, apčakarē...

Ko LBS vēl nezina...

Abu pieaugušo izlašu dalībnieku attieksme ir atšķirīga. Vīri šīs lietas uzņem mierīgi, bez lieka stresa, jautājumiem un lūgumiem, bet dāmas gan prasa arī papīrus uzrādīt. Nekā nosodāma ne vienā, ne otrā gadījumā. Tomēr šīs nav divas vienīgās izlases, kas reprezentē Latvijas basketbolu. Jauniešu izlašu spēlētājiem, kuriem ir profesionāli līgumi, gan vajadzētu pie LBS durvīm paklauvēties, jo arī viņiem ir tiesības uz apdrošināšanu, tāpat kā lielo izlašu pārstāvjiem. Daudzi to nezina, bet sliktākais ir tas, ka arī pati basketbola savienība – ne. Vismaz tā var spriest pēc Nacionālo izlašu direktora skaidrojumu par tēmu, kā un vai apdrošināšanu saņem jauniešu izlašu dalībnieki, kuriem ir līgumattiecības ar kādu klubu. „Kaut kas ar FIBA, ja traumu gūst sacensību laikā, bet man nav precīzas informācijas, jo šogad tikai sāku ar jauniešiem strādāt, vēl neesmu to precizējis,” saka Jučmanis. Ko nu tur daudz pārmest, iespējams, nebija laika vai vajadzības to noskaidrot.

SA+ nolēma basketbola savienībai palīdzēt, tāpēc ar „PRIME Athlete Management” gādību, rada iespēju iepazīties ar oficiālo FIBA atbildi šādos gadījumos. Šī aģentūra šo jautājumu aizskāra, jo viņas gādībā ir vairāki spēlētāji, kas ir ar profesionāliem līgumiem un ir kandidāti iekļūšanai U – 20 izlasē. Paolo Piovela, kurš ir FIBA atbildīgais par apdrošināšanas jautājumiem, skaidro, ka „pavisam noteikti ir iespējams izmaksāt apdrošināšanu jaunatnes izlases spēlētājam ar profesionālu līgumu”, bet – laicīgi jāizpilda divi FIBA uzstādījumi: dati par spēlētāju (pilnais vārds; dzimšanas dati; klubs, ko pārstāv; gada alga bruto jeb „uz papīra”) ir jāiesniedz vienlaicīgi kopā ar pieaugušo izlasi, lai dati, veicot apdrošināšanas aprēķinu, būtu zināmi jau iepriekš. Otra lieta – pieprasījums par apdrošināšanas izmaksu ir jāiesniedz 15 dienu laikā pēc savainojuma gūšanas. Protams, ka ar laba jurista palīdzību ir iespējams uz šiem nosacījumiem pievērt acis (tādi veiksmīgi gadījumi ir bijuši), taču tam nevajadzētu būt pašmērķim.

Tiesa, ar LBS rokām šādā gadījumā varētu būt par īsu, jo viņiem nav pieejama informācija par spēlētāju līgumiem – ir vai nav tie profesionāli. Tieši tāpēc spēlētājam lieti noderētu kāds, kas šīs lietas var palīdzēt kopā ar LBS sakārtot, proti, aģents vai vienkārši juridiskais konsultants.

Neglābjami tuvojas laiks, kad izlases sāks gatavoties Latvijas goda aizstāvēšanai starptautiskajā arēnā. Tas dažreiz prasa upurus, taču kritiena gadījumā, kādam būtu jāpadod arī roka. Kaut nu vajadzība pēc šīs rokas nerastos jeb – lai laba veselība!

  +4 [+] [-]

, 2012-02-28 08:51, pirms 12 gadiem
20K? Biedriņam vajadzētu tādu apdrošināšanos kā "Brīnumu laukā". Piemēram, "spēlēju, bet netrāpīju nevienu sodiņu."

     [+] [-]

, 2012-02-28 09:07, pirms 12 gadiem
Izskatās pēc profilaktiska veltījuma LBS, līdzjutējam šito zināt baigā vajadzība nav : )

  +9 [+] [-]

, 2012-02-28 09:23, pirms 12 gadiem
ja es pelnītu 9 ļimakus jau kuro gadu, tad spēlētu izlasē dēļ karoga un sava goda, pats sevi apdrošinātu, un pie kases lodziņa netrītos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-02-28 13:11, pirms 12 gadiem
76 rakstīja: ja es pelnītu 9 ļimakus jau kuro gadu, tad spēlētu izlasē dēļ karoga un sava goda, pats sevi apdrošinātu, un pie kases lodziņa netrītos.
pastāsti ko pats dari savas valsts vai tautas labā ziedojot savu brīvo laiku, veselību un naudu, klāj vaļā, iespējas ir visiem, nevajag obligāti būt milionāram sportistam...!?