Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bārtuļa varianti

Bārtuļa varianti
Pirms gada Oskars Bārtulis guva smagu savainojumu, kas viņa karjeru novirzīja pa citu trajektoriju...


Foto: nhl.com

Februārī pagāja gads, kopš Oskars Bārtulis nav bijis uz NHL ledus. Savainojumi, konkurence, komandas politika – tas viss kopā un pa daļām, vienu no Latvijas jaunās paaudzes labākajiem aizsargiem ir novedis krustcelēs. Savulaik bijis gana apķērīgs, dabūjot no Filadelfijas Flyers līgumu, tagad Oskaram jābūt ne mazākam gaišreģim, lai novērtētu karjeras turpinājumu. Ko viņam darīt?

Divdesmit piecu gadu vecumā viņš kā profesionāls hokejists formāli nevarētu gausties – uzspēlējis NHL, līgums ar klubu spēkā līdz 2013. gada vasarai, nauda nav liela, bet uz rokas ap 350 000 dolāru sanāks. Šobrīd gan lielās komandas aktīvajā sastāvā Oskars netiek iezīmēts, galvenokārt tāpēc, ka mokās ar savainojumiem un kluba vadības redzējumu, kas atšķiras no latvieša vēlmēm. Bet – tas nav nekas ārkārtējs, tā notiek ar daudziem. Filadelfijā šobrīd mainās aizsargu paaudze un tā īsti nevar saprast – vai Bārtulis ir starp šīm pārmaiņu dzirnavām, vai – tajās iekšā... Ja esam pragmatiski vērotāji, tad jāatzīst – laikam Oskars tomēr ir nolikts mistiskā rezervē. Tostarp, darbinot iztēli, pie noteiktas apstākļu sakritības – viņš var Flyers ģērbtuvēs kādudien atkal atgriezties. Kādi ir scenāriji?
Šobrīd Flyers aizsargu pamatkodolu veido Timonens (36 gadi, līgums līdz 2013. gadam), Meszarošs (26 gadi, 2014. gads), Koburns (27 gadi, 2016. gads), Lilja (36 gadi, 2013. gads). Izņemot pēdējo, visiem sezona līgumi lielāki par 3 miljoniem. Kā komandas aizsardzības pamatvērtība tiek saukts arī Karls (27 gadi), kam 3,4 miljonus lielais līgums ar klubu beidzas šovasar. Tiesa, Filadelfijai pieder pirmā roka uz viņa tiesībām un jādomā, ka viņi to arī izmantos. Tad vēl ir jānosauc Pronžers, kas juridiski Flyers sastāvam pierakstīts līdz 2017. gadam, taču šī 37 gadus vecā aizsarga veselības likstas drīzāk liek iztēloties atvadas no hokeja, nevis jaunu pieteikumu vai atgriešanos. Pēdējā mēneša laikā Filadelfija aizsardzību pastiprināja ar divām maiņām, iegūstot Kubinu un Grosmanu. Abi izskatās pēc pavasara ugunsdzēsējiem, kuru klātbūtne jāvērtē īstermiņā. Seko tuvā rezerve ar tiem, kas tiek celti Bārtulim pa priekšu, vai vismaz tiek turēti blakus: NHL iespēlētie Bordons (22 gadi) un Gustavsons (23 gadi), mazliet tālākā fonā – Menings (21 gads), Kesels (22 gadi). Trīsdesmit vienu gadu vecais Vokers ar garantēto līgumu 1,7 miljoni arī ir tur ir, vienīgi klubs jau vairākkārt mēģinājis no viņa tikt vaļā – nesekmīgi. Grozi kā gribi – Oskars pie jebkuras kombinācijas šobrīd ir tuvāk komandas ceturtajam aizsargu pārim, nevis trešajam. Ja zina, ka Flyers pārsvarā praktizē spēli ar sešiem aizsargiem, latvieša pozīcijas nav iedvesmojošas.

Bija pāris klubi, kas sezonas vidū par Oskaru izrādīja interesi, taču tad viņš atkal guva savainojumu. Varēja domāt, ka pirms sezonas maiņām, kas beidzās šīs pirmdienas pēcpusdienā, Bārtulis kādu no potenciālajiem gribētājiem ieinteresēs – tomēr, tā nenotika. Nav laba zīme, ja saprot, ka runa ir par pieklājīgu aizsargu ar mazu līgumu. Daudziem līgas mazbudžeta klubiem tas būtu atraktīvi. Atliek secināt – šoreiz nebija. Iespējams, ka te ir jāskatās rudens virzienā, kad gaidāms NHL lokauts. Klubu īpašnieki rēķinās, ka sezona var nesākties laikus, attiecīgi – spēlētāji nebūs jāalgo, izmaksas neveidosies. Bārtulis nav dārgs prieks, bet varbūt tieši tāpēc viņi vadās pēc loģikas – sak, kur viņš liksies? Pašam Oskaram noteikti vēl ir apņēmība sisties par savu vietu NHL karjerā, tiesa, jābūt arī reālistam. Sezonas visticamāk nesāksies laikus, tātad - naudas ziņā viņš jau tā mazo līgumu padarīs vēl mazāku. Domāt, ka pie ideālā sezonas scenārija, viņš varētu treniņnometnē iekarot vietu Flyers pamatsastāvā – šāda varbūtība ir gaužām niecīga. Konkurenti ir jauni, sprauni. Tāpat – Flyers noteikti vasarā skatīsies uz tirgu kopumā. Oskars viņiem ir ķešā līdz 2013. gada vasarai – neaizmuks, ja runājam par Ziemeļameriku. Prasīt, lai komanda viņu aizmaina? Jau sen, izmantojot tā sauktos veiverus, citi kārotāji varēja tikt pie Bārtuļa pakalpojuma... Atklāsme – nebija interese. Turklāt, bez emocijām jāizvērtē arī latvieša iemaņas – kādu lomu vai pienesumu viņš dod komandai? Labs aizsargs, ko izmanto trešajā pārī. Uz šo pozīciju jeb vietu konkurence ir liela. Ja Oskars komandai nenoderēja pēc pērnā rudens, kad aizvadīja ļoti labu nometni un pamatoti cerēja, ka viņu atstās Filadelfijā – kur doma, ka latvietis šī gada septembrī pēkšņi radīs ar savu klātbūtni sensāciju vai kaut ko patīkami negaidītu kluba vadībai?

Ko darīt? Ja Bārtulis nepieņems lēmumu šajā pavasarī, viņš var izrādīties par ķīlnieku tā sauktajai lokauta paaudzei, kas vienkārši tiek izjāta, sakošļāta un izspļauta. Vēsture tādus gadījumus zina pārpārēm. Varbūt lokauts ilgs nedēļu, varbūt mēnesi – varbūt pusi sezonas. Tajā laikā spēlētāji sēž ierakumos – netrenējas, nespēlē. Kad attiecības starp abām pusēm ir sakārtotas – notiek jaunais iesaukums. Šobrīd Oskars vēl var hokeja tirgū nolikt uz galda Filadelfijas aizsargu sarakstu un pateikt, ka bija liela konkurence. Ko viņš liks uz galda pēc gada, kad komanda nolems ar viņu nepagarināt līgumu? Kāds tad būs viņa vēstījums? Redzams, ka NHL apritē latvieša aizsarga gaitas šobrīd ir teorētiskas. Tādas nebūtu KHL, kur viņam ir iespēja šobrīd dabūt vismaz divas reizes vairāk naudas skaidrā, par šī brīža līgumu. Pluss ir gan vecums, gan mazie, bet zīmīgie akcenti viņa CV ar NHL abviatūru komplektā. Vazāties vēl vienu gadu pa fārmlīgu, kas visticamāk arī gaidāms – ļoti pliekani. Neizskatās, ka pats hokejists šajā sakarā ir iedvesma pārņemts. Līdzjutēji, protams, viņu labprāt redzētu Rīgā, kur pats Oskars arī vēlētos uzspēlēt. Tomēr – atļaušos skriet pretējā virzienā. Latvijā viņš noteikti nedabūs tādu līgumu, ko spētu izspiest Krievijā. Turklāt, KHL reglaments ierobežo hokejistus līdz 28 gadu vecumam. Bez kluba piekrišanas viņš citur nevar spēlēt, tostarp Rīgā varēs atgriezties vienmēr. Skan mazliet ciniski, bet – Bārtulis ar hokeju pelna naudu un komercstruktūra Rīgas „Dinamo” nav nekāda Māte Latvija. Nogaidīt un tikt skaidrībā ar lokautu? Var. Bet tādā gadījumā viņam nespīd lielā KHL nauda, ko noteikti garantētu, ja viņš vienotos ar kādu no komandām savlaicīgi – līdz 1. jūnijam. Protams, vēl jau paliek tīri emocionālā puse – arī Kārlis skrēja uz Krieviju pēc naudas... Kārlis bija Oskaram labs draugs. Šo sadaļu neturpināsim – pārāk nežēlīgi un skarbi.

Tomēr kopumā situācija iezīmēja skaidri – Bārtulim vajadzēs smagi pastrādāt, lai vēlreiz nostātos pie NHL durvīm. Turklāt, ir niecīga garantija, ka arī pēc smagās strādāšanas viņš tur būs. Atcerieties, cik gudri Oskars izrīkojās ar savu pirmo īsto NHL līgumu? Viņš to parakstīja un uzreiz bija pie galda. Bet – varēja taču iecirsties, padomāt – ka izspiedīs vairāk, ka ir pelnījis treknāk. Neiecirtās, bet – padomāja. Šobrīd arī ir vienkārši jāapsēžas un jāpadomā. Variantu nav daudz...

  +1 [+] [-]

, 2012-02-28 16:52, pirms 13 gadiem
Ja OZO aizies no hokeja tad DR varētu piedāvāt labu līgumu!!

  -1 [+] [-]

, 2012-02-28 16:58, pirms 13 gadiem
Par Ozo naudu, var 2x Bārtuli nopirkt

  +4 [+] [-]

, 2012-02-28 17:08, pirms 13 gadiem
shumo rakstīja: Par Ozo naudu, var 2x Bārtuli nopirkt
700 000 USD pret 800 000 EUR, nav gluži divas reizes, turklāt KHL Bārtulim maksās vairāk, kā Amerikā. Negribētos ticēt, ka viņa alga Dinamo varētu būt vienāda ar Sprukta algu...

  -2 [+] [-]

, 2012-02-28 17:41, pirms 13 gadiem
tas, ko pats var darit - riktigi grauzt ledu AHL, kaa darija Daugava - tad pec laika vai nu tiks uz augshu shajaa pat vai citaa NHL komandaa, vai sliktakaja gadijuma aizbrauks uz KHL ar labiem statiem

  +1 [+] [-]

, 2012-02-28 17:51, pirms 13 gadiem
Šeit Kārli pieminēt bija galīgi nevietā, arī Amerikā notiek šādas lietas. Tā bija vairāk,vai mazāk apstākļu sakritība.
Manuprāt labāk ir pelnīt naudu KHL, nekā malties pa AHL, par minimālo algu.

     [+] [-]

, 2012-02-28 18:09, pirms 13 gadiem
Bet gadījumā nevar notikt tā, ka ar jauno kolektīvo līgumu tiek samazināti algu griesti (respektīvi algas kopumā var būt mazākas) un Filadelfijai nekas cits neatliek kā likt Oskaru sastāvā. Jo jau tagad Filadelfija ir tuvu kritiskai algu robežai.
Turklāt ja Filadelfija šosezon nesasniedz tik daudz cik gaidīs (gaidīts ir daudz) ir diezgan iespējams, ka notiks kādi vērā ņemami pārkārtojumi un aizsardzība ir reālākais kandidāts. Protams,.... tie jau tikai pieņēmumi, bet iespējams ir.

  -3 [+] [-]

, 2012-02-28 18:20, pirms 13 gadiem
Nav šaubu, ka Oskars spēlēs NHL un spēlēs līdz pat pāri 30

  +6 [+] [-]

, 2012-02-28 18:47, pirms 13 gadiem
meistars87 rakstīja: Bet gadījumā nevar notikt tā, ka ar jauno kolektīvo līgumu tiek samazināti algu griesti (respektīvi algas kopumā var būt mazākas) un Filadelfijai nekas cits neatliek kā likt Oskaru sastāvā. Jo jau tagad Filadelfija ir tuvu kritiskai algu robežai.
Turklāt ja Filadelfija šosezon nesasniedz tik daudz cik gaidīs (gaidīts ir daudz) ir diezgan iespējams, ka notiks kādi vērā ņemami pārkārtojumi un aizsardzība ir reālākais kandidāts. Protams,.... tie jau tikai pieņēmumi, bet iespējams ir.
neiespejami, ka NHL samazinātu algu griestus.. vini tos drīzāk palielinās bēgot no krievu lāča!

  +1 [+] [-]

, 2012-02-28 19:57, pirms 13 gadiem
"Protams, vēl jau paliek tīri emocionālā puse – arī Kārlis skrēja uz Krieviju pēc naudas... Kārlis bija Oskaram labs draugs. Šo sadaļu neturpināsim – pārāk nežēlīgi un skarbi."
Runājot par šo - Bārtulis dēļ šā vien pašlaik KHL liks lielu NĒ! Labāk drošībā, par mazāku naudu AHL, nekā Krievijā, par pāras citroniem, bet - tfu tfu tfu. nu paši sapratāt.
Lai Osim veicās,. Bet uzskatu, ka Kulda spēles ziņā vairāk līdzinās NHL kaplim, nekā Osis.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-28 20:03, pirms 13 gadiem
crock rakstīja: Šeit Kārli pieminēt bija galīgi nevietā, arī Amerikā notiek šādas lietas. Tā bija vairāk,vai mazāk apstākļu sakritība.
Manuprāt labāk ir pelnīt naudu KHL, nekā malties pa AHL, par minimālo algu.
Kas tur nevietā? Pirmāmkārtām Amerikā, sakarā ar hokeju, ne tuvu nav bijusi tik liela traģēdija! Otrais - Osis ar Kārli bija labi draugi, kā te minēts, tāpēc nesalīdzini gan savu emocionālo stāvokli ar Oskara.

  -2 [+] [-]

, 2012-02-28 20:40, pirms 13 gadiem
Bārtulim nav variantu -tikai Dinamo,ja grib vairāk vai mazāk nopelnīt

  -1 [+] [-]

, 2012-02-28 20:40, pirms 13 gadiem
shumo rakstīja: Par Ozo naudu, var 2x Bārtuli nopirkt
kļūdies-vismaz četrus

     [+] [-]

, 2012-02-28 20:57, pirms 13 gadiem
crock rakstīja: Šeit Kārli pieminēt bija galīgi nevietā, arī Amerikā notiek šādas lietas. Tā bija vairāk,vai mazāk apstākļu sakritība.
Manuprāt labāk ir pelnīt naudu KHL, nekā malties pa AHL, par minimālo algu.
par kādu minimālo AHL algu tu runā?!
Bārtulim ir vienvirziena līgums ar Filadelfiju uz 3 gadiem par $$ 600 000 gadā (apmēram $$ 350 000 sezonā uz rokas), un šī alga paliek tāda pati, vai nu viņš spēlē NHL, vai arī AHL.
CapGeek.com :: It's a numbers game :: NHL...

     [+] [-]

, 2012-02-29 08:47, pirms 13 gadiem
Baidos, ka Bārtuļa "varianti" NHL ir jau izsmelti ... protams vēl uz gadu ir līgums, bet baidos, ka pēc šī termiņa tas līgums netiks pagarināts... līdz ar to iespējams Osim tiešām ir jāsāk meklēt jau laicīgi jaunas darba iespējas te šajā dīķa pusē... un protams ne jau uzreiz obligāti RD, bet kāds KHL klubs varētu būt labs sākums.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-29 10:16, pirms 13 gadiem
To pašu pirms gada rakstīja par Daugaviņu. Pat ne pirms gada, knapi pusgads pagājis.

     [+] [-]

, 2012-02-29 12:39, pirms 13 gadiem
smilchs2 rakstīja: To pašu pirms gada rakstīja par Daugaviņu. Pat ne pirms gada, knapi pusgads pagājis.
tu runa ta itka Daugavins NHL butu pierakstijies uz paliksanu
Mes jau varam ceret, ka ta ir, bet reali ZA sports ir nezeligs un jebkura bridi Daugava var nonakt AHL