Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Aiversons slaveno priekšgājēju pēdās

Aiversons slaveno priekšgājēju pēdās
Eiropas basketbols ir pavisam cita pasaule - tagad par to pārliecinās arī Aiversons
Foto: AP/Scanpix

Ja ne zemestrīce, viesuļvētra vai marsiešu uzbrukums, šovakar savu pirmo uzvaru Eiropā izcīnīs Alens Aiversons - nesenā pagātnē viena no spožākajām NBA zvaigznēm mēģina atgūt zaudēto publikas elka statusu, un dara to turku "Besiktas" rindās. Unikāls notikums? Nekā tamlīdzīga. Aiversons ir tikai pagaidām pēdējais veselā slavenību parādē.

1. Dominiks Vilkinss

Viens no NBA visu laiku dižākajiem snaiperiem un danku meistariem - desmitais rezultatīvākais spēlētājs līgas vēsturē. Deviņkārtējs "All Star" un Slavas zāles dalībnieks. 1995./96. gada sezonā pārcēlās uz Grieķiju, kur, gūdams vidēji virs 20 punktiem mačā, aizveda "Panathinaikos" līdz pirmajam Eiropas čempionu kausam ("Final Four" MVP - 35+8 pusfinālā pret CSKA un 16+10 finālā pret Barselonu). Pēc sezonas NBA, kurā kļuva par Sanatonio "Spurs" rezultatīvāko spēlētāju (18,2 punkti no soliņa), 1997. gadā Vilkinss atgriezās un sezonu pavadīja Boloņas "Teamsystem", bet noslēdza spožo karjeru Orlando "Magic" rindās.

2. Džordžs Gervins

Karjeru pabeidza ar vidēji 26,2 punktiem - sameta vidēji vairāk nekā 14 punktus visās 14 savās sezonās ABA un NBA. Tiek uzskatīts par otru slavenāko uzbrūkošo aizsargu NBA vēsturē - viņam piederēja visvairāk rezultatīvākā spēlētāja titulu līgā, līdz atnāca Maikls Džordans... Karjeru astoņdesmito gadu beigās pabeidza Eiropā - Itālijā ("Banco Roma") un Spānijā ("TDK Manresa"), kur viņa vidējie rādītāji 38 gadu vecumā bija 25,5 punkti un piecas atlēkušās bumbas.

3. Bobs Makadū

1973. gadā nule kā līgā ienākušais centrs tika atzīts par Gada debitantu, bet divas sezonas vēlāk jau bija NBA vērtīgākais spēlētājs - vidēji 34,5 punkti, 14,1 bumba un 2,12 bloki ar precizitāti 51,2% no spēles un 80% no soda līnijas. Pēc NBA karjeras beigšanas pārcēlās uz Itāliju, kur Milānas komandu aizveda līdz "Lega A" un Čempionu kausam, un par spīti jau solīdajam vecumam vidēji meta virs 26 punktiem un vāca vairāk nekā desmit bumbas. 1988. gada Eirolīgas "Final Four" MVP. Pirms 42 gadu vecumā un pēc septiņiem Eiropā pavadītiem gadiem beigt karjeru (1993), pārstāvēja arī "Filanto Forli" un "Fabriano Teamsystem" komandas.

4. Edijs Džonsons

Kaut neizpelnījās daudz balvu, viens no NBA visu laiku produktīvākajiem spēlētājiem - izcils snaiperis un savu komandu vilcējspēks. Elka statusu Džonsons izbaudīja tieši savā vienīgajā Eiropas sezonā, kad 1995. gadā kļuva par "Olympiacos" uzbrukuma līderi un izšķirošajos brīžos palīdzēja sakaut sīvākos konkurentus "Panathinaikos" - vēsturiskā sērijā ar 3:2 Grieķijas finālā (45:44 piektajā spēlē...) un Čempionu kausa pusfinālā, kad mazrezultatīvā mača pēdējās minūtēs trāpīja četrus tālmetienus, izraujot 58:52. Karjeras pēdējās četras sezonas atkal spēlēja NBA - Indianā un Hjūstonā.

5. Ervins "Maģiskais" Džonsons

NBA visu laiku labākais piespēlētājs, pieckārtējs līgas čempions, trīskārtējs MVP - īsāk, viens no izcilākajiem spēlētājiem basketbola vēsturē, kura fenomenālos sasniegumus var uzskaitīt stundām.. NBA Maģiskais spēlēja, tad pameta (HIV), tad atgriezās, atkal pameta un... atkal atgriezās. Taču savu kumosiņu no talanta dabūja arī Vecā pasaule. 2000. gada 11. janvārī Džonsons ar 14 punktiem un 11 bumbām debitēja paša iegādātās "Magic M7" komandas rindās Zviedrijā, taču divu gadu kontrakts palika līdz galam nepiepildījies - kā izzuda NEBL, no skatuves nogāja arī Burosas klubs.

6. Mahmuds Abduls Raufs

1990.gada 3. numurs, kurš trīs sezonas vēlāk tika atzīts par līgas progresējušāko spēlētāju un joprojām nav pārspēts soda metienu precizitātē (90,5%) - 1996. gadā viņam pietrūka viena precīza metiena (219/229), lai labotu sezonas rekordu. Ieguva skandalozu slavu līdz ar pievēršanos islamam un atteikšanos piecelties ASV himnas laikā. Gadu pēc NBA gaitu beigšanas ieradās Eiropā, kur spēlēja Permā, Roseto un Salonikos. Šobrīd turpina karjeru Saūda Arābijā.

7. Džošs Čildress

2004. gada draftā, kurā ar 11. numuru uz skatuves kāpa arī Andris Biedriņš, Čildresu kā sesto izvēlējās Atlantas "Hawks".Aizsargs kļuva par vienu no komandas līderiem un gada labākajiem debitantiem.Taču pēc četriem labiem gadiem Atlantā spēlētājs noraidīja kluba piedāvājumu - 33 miljoni piecos gados -, lai dotos uz "Olympiacos" (reāli - par pieciem miljoniem gadā vairāk). 2009./10. gada sezonā Čildress Eirolīgā vidēji meta 15,2 punktus un vāca 4,8 bumbas, taču komanda finālā tomēr piekāpās Barselonai. Šosezon Čildress atgriezās NBA un spēlē Fīniksas "Suns" rindās.

8. Skots Skailss

Vēsturē zīmīgs ar to, ka Eiropā ne tikai beidza savas spēlētāja gaitas,bet arī uzsāka trenera karjeru, ko nu jau ilgāk nekā desmit gadus veiksmīgi turpina NBA. Šobrīd Milvoki klubā, kas 1986. gada draftā izvēlējās Skailsu kā spēlētāju. Labākos gadus gan pavadīja Orlando, kur kļuva arī par NBA rekordistu: 30 piespēles vienā spēlē. Pēc pleca traumas 1996. gadā Skailss pārcēlās uz Eiropu, kur pievienojās Saloniku PAOK, taču komandai neveicās, un spēlētājs pats lūdza viņu atbrīvot. Tā vietā klubs iecēla Skailsu par galveno treneri, un par spīti savainotajiem līderiem un citām problēmām, komanda brīnumainā kārtā izglāba sezonu un finišēja 3. vietā. Jau divus gadus vēlāk Skailss bija "Suns" galvenais treneris.

9. Bils Lambīrs

Viens no lieliskā Detroitas "Pistons" - komandas, kas ieguva divus čempiona titulus un kā vienīgā var lepoties ar pozitīvu bilanci pret NBA leģendām Lariju Bērdu, Maģisko un MJ. "Pistons" gāja ar zobiem, nagiem un elkoņiem, taču uzvaru nedeva nevienam, un Lambīrs bija viens no labākajiem "sliktajiem zēniem", četrkārtējs "All Star". Taču karjeru Lambīrs uzsāka Eiropā - Itālijas līgā, kur 1979./1980. gada sezonā "Pinti Inox" komandas labā vidēji meta 21,1 punktu un vāca 12,5 bumbas zem groziem. Pēc karjeras beigām kļuva par WNBA treneri - protams, Detroitā.

10. Kurts Rambiss

Viens no visu laiku stilīgākajiem NBA spēlētājiem (eleganto ūsu un īpatnējo briļļu dēļ pat tika pie iesaukas Supermens) un Losandželosas fanu mīluļiem - spēlētājs, kurš laukumā vienmēr izlika visu sirdi, nevairījās darīt melno darbu un slavas starmešus atstāja lielajām "Lakers" zvaigznēm. Četrkārtējs NBA čempions, taču savas karjeras pirmajā gadā - vīrs vārdā Kirijakos Rambidis, kas 1981. gadā palīdzēja Atēnu AEK izcīnīt Grieķijas kausu... Pēc spēlētāja gaitu beigām kļuva par treneri - sākumā Losandželosā (pirmais, tad otrais treneris), bet šobrīd vada Minesotas "Timberwolves".

Citas NBA slavenības, kas uzspēlējušas Eiropā: Alens Aiversons, Ērls Boikinss, Karloss Aroijo, Brendons Dženingss, Deniss Rodmens, Bens Voless, Breds Millers, Vinnijs del Negro, Kenijs Andersons, P.Dž. Brauns, Antonio Deiviss, Toms Čemberss, Bairons Skots, Braiens Šovs, Alekss Inglišs

     [+] [-]

, 2010-11-27 14:41, pirms 14 gadiem
Lambīrs punktu pielika Eiropā - Itālijas līgā, kur 1979./1980. gada sezonā "Pinti Inox" komandas labā
nu te nu gan gada skaitļos ir kļuda

     [+] [-]

, 2010-11-27 14:51, pirms 14 gadiem
Finierīte rakstīja: Lambīrs punktu pielika Eiropā - Itālijas līgā, kur 1979./1980. gada sezonā "Pinti Inox" komandas labā
nu te nu gan gada skaitļos ir kļuda
Paldies par vērību - patiešām kļūda. Ne gada skaitļos, bet notikumu secībā - Itālijā Lambīrs aizvadīja kareras pirmo, nevis pēdējo gadu.

  -2 [+] [-]

, 2010-11-27 15:51, pirms 14 gadiem
Nemaz nezināju,ka MJ īstais vārds ir Ērvins..

  +2 [+] [-]

, 2010-11-27 16:37, pirms 14 gadiem
Rexis95 rakstīja: Nemaz nezināju,ka MJ īstais vārds ir Ērvins..
Tu bišķīt kaut ko jauc Maģisko ar MJ
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-11-27 17:20, pirms 14 gadiem
NICE raxštels

  +4 [+] [-]

, 2010-11-27 19:39, pirms 14 gadiem
Pippens taču arī Eiropā spēlējis ! Somu ToPo un Zviedru Sundsvall komandās, lai gan tikai pāris spēles..

     [+] [-]

, 2010-11-28 16:03, pirms 14 gadiem
k.b. rakstīja: Pippens taču arī Eiropā spēlējis ! Somu ToPo un Zviedru Sundsvall komandās, lai gan tikai pāris spēles..
njā, pa šito ar nodomājumu kpc nav.