Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Premjerlīgas pirmās piezīmes

Premjerlīgas pirmās piezīmes
Kaspars Gorkšs ir labi sācis Premjerlīgas iekarošanu...

Foto:reading.uk

Anglijas premjerlīgā ir aizvadītas pirmās piecas kārtas, tāpēc ir laiks savilkt pirmās kopsakarības, tendeces, arī nejaušības. Kā šosezon izskatās līderi, kuri klubi pārsteidz pozitīvā, kuri – negatīvā nozīmē? Kāpēc Kaspara Gorkša „Reading” ir pēdējā vietā? Kā laukumā izskatās pats Kaspars?

Līderu kvartets – netipisks

Uzreiz gan jāatzīmē, ka ne visas komandas ir aizvadījušas piecas spēles – „Reading” un „Sunderland” pagaidām par vienu spēli atpaliek no grafika. Līderi pagaidām ir Londonas „Chelsea”, kas piecās spēlēs paguvuši tikt pie 13 punktiem. Tātad – neviena komanda nav savākusi maksimumu, kas tikai vēl vienu reizi apliecina to, cik daudz spēcīgu komandu ir šajā turnīrā. Vispirms jau lielisks ir bijis selekcijas darbs, jo abi dārgākie papildinājumi – Azārs un Oskars – tiešām lieliski ir iekļāvušies komandā, it sevišķi beļģis. Uzbrukuma veidošanā galvenā figūra ir Huans Mata, netipiski dziļi šosezon spēlē Frenks Lampards, bet Azāra zvaigžņu stunda pienāk, kad bumba līdz viņam tiek nogādāta netālu no soda laukuma. Di Mateo šosezon ļoti uzticas arī Fernando Toresam, kurš gan vēl aizvien ne tuvu nav tas Toress, kāds bija kādreiz, taču viņš gana labi spēlē arī komandas interesēs, lai gan daudz gūtos vārtus no viņa prasīs šā vai tā. Divi jau ir. Interesanti ir daži uzkrītoši „Chelsea” taktiskie risinājumi – piemēram, aizsargu Ivanoviča vai Keihila negaidītā nonākšana uzbrukuma smailē, viņu vietas aizsardzībā piesedzot Ramirešam vai Obi Mikelam. Šādas epizodes rada saasinājumu un arī apjukumu pretinieku aizsardzībai. Ivanovičam, starp citu, jau divi gūti vārti. Protams, vēl pāragri izdarīt tālejošus secinājumus, bet atļaušos prognozēt, ka zemāk par 4. vietu Londonas klubs šosezon nenokritīs.

Neviennozīmīgs iespaids ir palicis par „Manchester United”, kas atrodas 2. vietā turnīra tabulā ar 12 punktiem, taču atstāj ļoti bālu iespaidu. Kas interesanti – komandas papildinājumi izskatās ļoti solīdi, bet buksē ierastie līderi, visuzskatāmāk – Nani. Van Pērsijs gūst vārtus pēc vecā grafika, lai gan arī viņa spēlei var piekasīties. Ja „Arsenal” rindās viņš uzbrukumā gana labi pildīja arī dispečera funkcijas, tad „Manchester United” rindās lielākā daļa viņa centrējumu ir pa galam neprecīzi. Iespējams, vēl ir vajadzīgs laiks, lai iejustos. Šinji Kagava spēlē gluži tāpat kā Dortmundē - viņam esot laukumā, Fergusons pat piekārto taktiskās shēmas japāņu pussarga interesēs, taču komandas biedri pagaidām nestaidzas izmantot japāņu mākslinieka radītās iespējas. Līdz ar to pats produktīvākais un uzticamākais vīrs vidējā līnijā ir Pols Skoulzs, neskatoties uz to, ka tehniskajā pasē ir atrodams skaitlis 1974...Interesanti izskatās arī nīderlandietis Bitners, kuram piemērīta kreisās malas aizsarga pozīcija, kaut gan tikpat labi viņš var spēlēt vidējā līnijā. Pret „Wigan” kreisās malas tandēms Gigss – Bitners bija pagaidām labākais „Manchester United” modelis, pie kura derētu atgriezties. Nespēlējot Rūnijam, uzbrukumā daudz laika tiek dots Velbekam un Ernandesam, taču meksikānis izskatās ļoti vāji šobrīd.

Tāda ir arī visas komandas spēle. Pret „Everton” – bezierunu zaudējums, pret Sauthemtonu – knapa uzvara, bet pret „Liverpool” nepamet sajūta, ka spēli uztaisīja tiesnesis, tāpēc nav brīnums, ka publiskā telpa šobrīd vārās. Spēli pret „Everton” izgāza Fergusons ar savu taktiku, un vispār jāsaka, ka arī šosezon „Manchester United”, pretēji pieminētajam „Chelsea”, turpina vecajās sliedēs, kaut gan aizvadītā sezona bija reti neveiksmīga, bet šajā sezonā skats uz tabulu ir daudz patīkamāks nekā uz sniegumu laukumā.

„Everton” ir patīkams pārsteigums, taču viņu atrašānās 3. vietā ir absolūti loģiska. Teicami komplektēta un, pats galvenais – saspēlēta komanda. Līderi – Beinss, Jagielka, Feleini un Nevils – ir ļoti spilgti, cita lieta, ka premjerlīgas sezona ir maratona, nevis sprinta distance. Feleini aizvada lielisku sezonas sākuma etapu, ir tikpat kā neuzveicams divcīņās – visa veida. Lieliski ar galvu prot nomest bumbas partneriem, var gūt vārtus pats. Interesanti, ka iepriekš vairāk spēlēja laukuma centrā, tagad ir vairāk pamanāms tuvāk uzbrukuma smailei, turklāt turas pārsvarā labajā malā. Tas varētu būt pareizāks pielietojums, jo iepriekšējās sezonās ar pienākumiem laukuma centrā tika galā ar ļoti dažādām sekmēm. Komandai pagaidām ir labākā un ātrākā pāreja no aizsardzības uzbrukumā, daudz izmantojot laukuma malas, turklāt „Everton” ir augsta īso piespēļu kultūra soda laukuma tuvumā, bet vidējā līnijā atkal kā mājās jūtas Pinārs. Jautājums – cik ilgam laikam pietiks pulveris šādi turpināt?

TOP 4 noslēdz „West Bromwich Albion”, kuriem 10 punkti piecās spēlēs. Komandā nav lielu zvaigžņu, starp plašākai sabiedrībai pazīstamākiem spēlētājiem ir jāmin Bens Fosters, Zoltans Gera, Markuss Rosenbergs un Romels Lukaku. Komanda nespīd uzbrukumā, taču ir ļoti vienota un veiksmīga aizsardzībā, tiesa – ar grandiem cīņas vēl ir priekšā, tāpēc paredzams, ka agrāk vai vēlāk nāksies atkāpties vairākus soļus atpakaļ turnīra tabulā. Šķiet, ka savu spēli ir beidzot atradis Bens Fosters, to jau varēja redzēt arī aizvadītajā sezonā.

„Manchester City” taustās, „Arsenal” – spēlē

Čempioniem „Manchester City” ir par ko padomāt. Tālu no pērn redzētā sezonas sākuma ir čempioni, kas pagaidām pēc tādiem neizskatās. Sastāvs kļuvis vēl iespaidīgāks, bet izvilkt esenci pagaidām ir grūti. Kārtējo reizi pierādās, ka jauns divritenis nav jāizdomā, tāpēc vidējā līnija vislabāk izskatās tad, kad laukumā ir Silva, Nasrī, Berijs un, protams, Jaja Turē. Pavisam noteikti ne tad, kad tur ir jaunpienācējs Džeks Rodvels – brīžiem ir pat smieklīgi vērot, kā aizsargi, ievadot uzbrukumus, viņu vienkārši ignorē. Rodvels bumbu dabū, ja atnāk tai pakaļ. Kāpēc tā, grūti spriest – jāiejūtas vēl zvaigžņu brigādē. Kabatā vēl joprojām tiek turēta Balotelli kārts, redzēsim, kādas vēsmas tā nesīs turpmāk, jo – lai arī ir spekulācijas ap to, ka atkal ir izskrējis kāds melns kaķis starp abiem itāļiem, maz ticams, ka tā, tāpēc Mario gan jau spēlēs daudz, jautājums - uz kā rēķina? Cietējs varētu būt Džeko.

Tikmēr „Arsenal” ir jāuzteic par teicamu selekcijas darbu, jo Podoļskis, Kasorla un Žirū pagaidām izskatās žilbinoši. Ja sezonas sākumā bija pat tādas epizodes, kad Podoļskis un Kasorla nevar sadalīt bumbu, abi sitot reizē, tad jau nākamajās spēlēs mēs redzējām teicamus abu pieminēto spēlētāju noorganizētos vārtus. Šķiet, ka šie abi spēlētāji varētu būt komandas zelta atslēdziņa šosezon. Progresēt turpina Žervinjo, labi spēlē, atgriežoties no traumas, ir iekļāvies Diabī. „Arsenal” viens no trumpjiem ir aizsardzība – piemēram, „Liverpool”nespēja atrast pretlīdzekļus viņu presingam, bija grūti iesākt uzbrukumus. Vieglāk nav gājis arī citiem klubiem.

Gorkšs spēlē labi, komanda – ne sevišķi

Šosezon daudzi premjerlīgai seko ar padziļinātāku interesi, jo atkal arī mums tur ir savs pārstāvis – Kaspars Gorkšs un viņa „Reading”. Jāteic, ka pagaidām skats tabulā nav no rožainākajiem, taču viena spēle rezervē. Kas attiecas uz sniegumu laukumā, tad arī sajūsmai vietas nav. Komanda ir diezgan pelēcīga, spēlē vienveidīgi, taču britu futbolam raksturīgajā manierē – daudz centrējumi, spēle pa flangiem. Un kā nu ne, ja smailē ir Pāvels Pogregbņaks. Ir vērts dot viņam augšējās piespēles, viņš prot bīstami uzbrukt, arī nomest bumbu partneriem. Diemžēl brīžiem šķiet, ka tas ir arī viss komandas uzbrukuma arsenāls. Vidējā līnijā ir divi ļoti labi spēlētāji – Gatrijs un kapteinis Makklīrijs. Kapteiņa centrējumi no labās malas Pogrebņakam ir komandas uzbrukuma klasika. Gatrijs, būdams komandas meistarīgākais spēlētājs, tiek mēģināts visur, pat kā otrais uzbrucējs. Pirms spēles ar „Chelsea” kluba galvenais treneris Makdermots izteicās, ka viņiem ir plāns kā uzvarēt,un Gatrijs tika nolikts kā otrais uzbrucējs, kurš vairāk darbojās kreisajā malā. Labi tas strādāja, taču – līdz galam nenostrādāja.

Tikmēr Kaspars Gorkšs spēlē labi. Jau debija premjerlīgā bija pret Pīteru Krauču – centra aizsarga lielāko biedu. Veiksmīgi Gorkšs pret viņu nospēlēja, un vispār jāsaka, ka gaisa divcīņās problēmu nav. Reizēm ir ātrumā, kad ar pirmo soli pretspēlētājs aiziet garām, taču līdz šim – visas reizes ir izdevies panākt un bumbu izsist, par to saņemot aplausus. Pirmajās spēlēs bija jūtams apjukums visai aizsardzības līnijai, kad bija problēmas ar pretspēlētāju sadalīšanu. Skaidrs ir viens – Kaspars Gorkšs ir absolūti piederīgs premjerlīgas futbolam, bet par viņa klubu gan to ar tik lielu pārliecību nevar teikt. Tiesa, jādod vēl laiks, taču „Reading” ir galvenais favorīts uz elites atstāšanu pēc sezonas.

Divos vārdos un...teikumos

Fascinē „West Ham United” atgriešanās premjerlīgā – ar stilu un panākumiem. Pagaidām 9. vietā, taču spēle laukumā ir ļoti skatāma, efektīga un arī efektīva. Trio Vaz Te, Diame un Kerols ir vislabāk saspēlētā uzbrūkošā grupa pagaidām, taču, tavu skādi – Kerols guva savainojumu.

QPR sastāvs ar katru transfēru logu izskatās arvien iespaidīgāk un uz papīra izskatās vismaz labākā sešnieka cienīgs, taču futbolā nekas nenotiek mākslīgi – viss prasa savu laiku un izpratni par to, kurš kurā vietā un ar ko kopā der. Process. Pagaidām priekšpēdējā vieta...

„Liverpool” atrašanās izkrišanas zonā ir atsevišķa raksta vērta tēma, tāpēc pagaidām atzīmēsim vien faktu, ka titulētais klubs atrodas 18. vietā ar diviem izcīnītiem punktiem piecās spēlēs.

„Stoke” turpina apliecināt savu statusu – pēdējās iespējas klubs. Gluži kā filmā „Rezervisti”, arī šeit pulcējas unikāli un pazīstami spēlētāji, kas tomēr vēl aizvien epizodiski spēlē kā savos labākajos gados, taču kaut kādu iemeslu dēļ nav aizķērušies grandos. Pēdējais papildinājums – Maikls Ouvens.

Andre Vilašs – Boašs ir nopietni pārkārtojis „Tottenham Hotspur”, bet vēl nav šo svaigo mehānismu ieeļļojis. Ja sezonas sākumā izskatījās pēc Rednapa modeļa, tikai ar robiem, tad tagad jau parādās arī jaunā trenera rokraksts. Interesanti izskatās vārtsargu līnija – Frīdels, Loriss, Gomess un Kudičīni. Četri ļoti pazīstami un ļoti meistarīgi vārtsargi, bet spēlē tikai viens.

Pieci jautājumi nākamajām piecām kārtām

Vai ar pirmajiem vārtiem atzīmēsies Kaspars Gorkšs?

Vai Maikls Ouvens ar Pīteru Krauču atradīs kopīgu valodu laukumā? Pirms 6 gadiem Pasaules kausā tas neizdevās...

Vai Daniels Staridžs, kurš bija iepriekšējā trenera mīlulis, aizvadīs vairāk par 31 minūti nākamajās 5 spēlēs?

Kā noslēgsies 28. oktobra Liverpūles derbijs un kādās pozīcijās to sagaidīs abas komandas?

Vai Frīdels vēl joprojām būs „Tottenham Hotspur” pirmais vārtsargs?

  +1 [+] [-]

, 2012-09-27 15:28, pirms 12 gadiem
"Vai ar pirmajiem vārtiem atzīmēsies Kaspars Gorkšs?"

Jā, un pret QPR

  +3 [+] [-]

, 2012-09-27 16:22, pirms 12 gadiem
anglietis rakstīja: "Vai ar pirmajiem vārtiem atzīmēsies Kaspars Gorkšs?"

Jā, un pret QPR
Tas notika kausa spēlē, bet ir visas iespējas iesist arī Premjerlīgā. Tādai komandai kā "Reading" standartsituācijās ir reālākās izdevības gūt vārtus. Un tur Gorkšs vienmēr ir uzmanības centrā dēļ savām iemaņām.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-27 17:58, pirms 12 gadiem
1) dzerams, ka jā!
2) domāju, ka nē
3) jā
4) uzvarēs, protams, stiprākā Liverpūles komanda - Everton
5) nebūs

  +1 [+] [-]

, 2012-09-27 19:10, pirms 12 gadiem
Gorkša komandai nakamas 6 speles bus smagas, bet talak bus krietni labaks kalendars. Rudņeva komandai krietni pateicigaks kalendars, lai noklutu vismaz tabulas vidusdalaa.