Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Epicentrā

Epicentrā
Oļegam Latiševam Barselonā bija jābūt gatavam pieņemt izšķirošus lēmumus...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Turnīra galvenā favorīte Barselona vai pēdējās desmitgades titulētākā komanda "Panathinaikos" – šī Eirolīgas ceturtdaļfinālu intriģējošākā divcīņa patiešām nelika vilties. Sērijas izšķirošais mačs kataloniešu laukumā bija emocionāli sprādzienbīstams kā mīnu lauks, un viens no trim vīriem, kam Eirolīga uzticēja sapiera pienākumus, bija Oļegs Latiševs. “Spēlei apakšā bija pārāk daudz politikas,” atzīst Latvijas labākais basketbola tiesnesis pēc atgriešanās.

“Katrs pats var izdarīt secinājumus pēc tā, kādas spēles tev uztic. Vai saņem franču klubu pret beļģu klubu, vai, teiksim, Barselonu pret “Panathinaikos” vai Madrides “Real”,” pagājušovasar atbildēja Oļegs, kad intervijā pirms Londonas olimpiādes pajautāju, vai Eiropā eksistē kāds tiesnešu rangs vai gradācija. Otrdien viņš saņēma tieši šādu izsaukumu – posties ceļam uz Barselonu, kas būt vai nebūt mačā uzņems “Panathinaikos”. Atgādināsim, 24 aizvadītajās spēlēs līdz ceturtdaļfinālam Barsa bija zaudējusi tikai divas spēles, bet grieķi uzreiz pamanījās nozagt vēl tikpat, pirms sērijas ceturtā mača savā laukumā izvirzoties vadībā ar 2-1. Pabeigt favorītu eksikūciju neizdevās un komandas pārcēlās atpakaļ uz Barselonu – spēlēt izšķirošo piekto maču. Nokaitētajā gaisotnē ULEB uz šo spēli nozīmēja šobrīd vadošo Eiropas tiesnesi itāli Luidži Lamoniku, bet viena no divām atlikušajām vakancēm tika uzticēta latvietim Latiševam.

Nav tā, ka tas būtu milzīgs pārsteigums – Oļegs Eirolīgas spēlēs šosezon strādājis regulāri, pirmajās divās turnīra fāzēs izlaižot tikai septiņas no 24 kārtām. Vēl divas play-off, kas nozīmē – mačs Barselonā viņam bija jau 20. šajā Eirolīgas sezonā. Bez šaubām – pats nozīmīgākais. “Galvenais, ka uzticas. Tas arī svarīgākais,” atturīgs ar vērtējumu pats tiesnesis, taču nenoliedz – izsaukums bijis patīkams, taču vienlaikus nervus kairinošs. “Šajā reizē spēlei apakšā bija pārāk daudz politikas. Grieķu basketbols un īpaši šis klubs asi cīnās ar Eirolīgu, viņiem savā starpā ir daudz nepatikšanu, līdz ar to nebija tik svarīga pati spēle, cik politika,” atzīst Latiševs. Tiem, kas seko līdzi Eirolīgas norisēm, ir skaidrs, par ko runā tiesnesis, bet tiem, kas to darījuši paviršāk – noderēs sportacentrs.com neliels ieskats pēdējā laika “Panathinaikos” aktivitātēs. Pēdējās no tām vēl šīs sērijas ietvaros – pēc pagarinājumā zaudētā pirmā mača seškārtējie līgas čempioni piedraudēja neiziet laukumā otrajā spēlē, vēlāk izplatot vēstuli ar skaidrām norādēm par korupciju Eirolīgas vadībā. Tas fonam – lai labāk būtu saprotams katls, kurā ceturtdien tika iemesti tiesneši...

Šoreiz gan Barselonas basketbolisti bija parūpējušies, lai iemeslu diskusijām nebūtu pārāk daudz – jau otrās ceturtdaļas vidū mājinieku pārsvars sasniedza 19 punktus un, kaut gan grieķiem izdevās pāris labi izrāvieni, pretendēt uz uzvaru “Panathinaikos” īsti nebija izredžu. Protams, neizpratnes pilnu skatienu un roku plātīšanu joprojām bija pietiekami – īpaši spēles sākumā, kad trīs piezīmes jau pirmajās piecās minūtēs nopelnīja viesu līderis Diamantidis. “Visi spēlētāji pēc mača mierīgi atsveicinājās - gan abi līderi, gan pārējie. Pateicās par darbu un spēli. Tas bija pozitīvs novērtējums, līdz ar to - neko sliktu šobrīd neesmu dzirdējis. Varbūt kādam žurnālistam kaut kas nepatika un droši vien kaut ko sliktu raksta, bet, nu - par to neko nezinu,” atzīst Latiševs, kurš kaislības mača laikā jau pieradis neņemt galvā. “Ja arī kāds protestē par kādu lēmumu vai plāta rokas - jāsaprot, ka emocijas tajā brīdī ir sakāpinātas tādā mērā, ka vēsu prātu spēj saglabāt tikai retais. Spriedze, kāda valdīja zālē - to nevar aprakstīt vārdos. Vienkārši neiedomājami!

Papildus odziņa, kas šoreiz pievienojās jau tā izsmalcinātajam basketbola desertam – Barselona ir vienīgā vieta uz Eirolīgas kartes, kurā tiesnešiem tiek pievienoti mikrofoni, kas TV skatītājiem ļauj tiešraidē klausīties viņu sarunas spēles pārtraukumos. Izņēmums nebija arī šis jau tā saspringtais mačs... “Mums jau nepatīk,” par šādu praksi atklāts Oļegs. “Dažreiz pat nedomāju, ko runāju, jo svarīga ir tikai viena lieta - novadīt to spēli. Un tad nav svarīgi, kādus vārdus izvēlos. Ir pārāk daudz svarīgāku lietu, par kurām jāpiedomā, lai uztrauktos vēl arī par šo.” Paprovocēju: vai šādā situācijā var nākties dzirdēt kādu diskusiju par to, kā nozāģēt vienu komandu vai pavilkt otru? “Traks neesi... Tā nenotiek. Visu mēģināju darīt pēc labākās sirdsapziņas - kā nu sanāca, tā sanāca.”

Mana jautājuma iemesls šoreiz nav kādas aizdomas par “Regal” un “Panathinaikos” maču, bet gan iepriekšējā nedēļā vērotā vienas komandas traģēdija Vitorijā. Nezinu, vai uz to maču bija nozīmēti tiesneši bez sirdsapziņām, vai tiešām taisnība ir “Panathinaikos” prezidentam un viņa spriedumiem par Eirolīgas vadības tikumiem, taču – tas, kā no trases tika noņemta “Caja Laboral”, bija pretīgi un nožēlojami. “Spēli neredzēju, jo pats todien tiesāju Stambulā – to trako maču, kad “Efes” ar pēdējo sitienu – to pat nevar nosaukt par metienu - uzvarēja “Olympiacos”,” CSKA vilkšanu aiz ausīm nav noskaņots apspriest Latiševs, kas, protams, tikai loģiski. “Nekomentēšu. Ne tikai tāpēc, ka neredzēju, bet arī tāpēc šādu jautājumu nemaz nedrīkstu apspriest. Pirms sezonas mums to piekodināja ļoti stingri – lai nedomājam kādā brīdī komentēt kolēģu darbu. Ja tas notiks, momentā būsim ārā no saraksta... Šāds nerakstīts princips nav nekas jauns, taču pirms šīs sezonas mums to atgādināja īpaši. Vienkārši daži mīl izteikties, lai sev uzsistu cenu... Ja pateiksi, kāds to izlasīs, pastāstīs kādam tālāk, iztulkos uz ārzemēm un viss. "Labvēļu" arī šajā sfērā tik daudz, ka pats vari iedomāties...”

Lai vai kā, četras “Final Four” komandas ir noskaidrotas un nekas vairs nemainīsies – finālturnīrs no 10.-12. maijam notiks Londonā. Tā ir pilsēta, kurā Latiševs sasniedzis līdz šim augstāko savas karjeras virsotni, pērn tiesājot olimpiskajās spēlēs. Vai izdosies tajā atgriezties atkal un trešoreiz strādāt arī Eirolīgas “Final Four” – to, iespējams, uzzināsim jau nākamās nedēļas beigās, kad ULEB varētu nosaukt to astoņu soģu uzvārdus, kam tiks uzticēts šis gods. “Divi [finālturnīri] ir bijuši. Par tālāko man nepatīk izteikties. Ja būs, būšu priecīgs,” uz zemes izvēlas palikt Oļegs. Ja latvietis pieliks savu roku šajā Eiropas basketbola superforumā, kāpēc ne – priecāsimies arī mēs!

  +5 [+] [-]

, 2013-04-27 19:27, pirms 11 gadiem
Latiševs malacis
To pēdējo spēli Barselonā lai tiesātu, tiesnesim ir jābūt ar riekstiem