Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempionāta play off „paraugstunda”. Arī Dinamo vadībai

Latvijas čempionāta play off „paraugstunda”. Arī Dinamo vadībai
Rīgas Dinamo šī brīža vadības pārstāvji Juris Savickis un Guntis Ulmanis ar KHL Cerības kausu. Foto: Rīgas Dinamo ofic. profils facebook.com

Latvijas hokeja čempiona titula izcīnītāji – SMScredit.lv komanda, tiekot pie šīs godalgas, ir „lielajiem onkuļiem” un arī līdzjutējiem snieguši vērtīgu mācību. Ir ierasts un pierasts uzskatīt, ka Latvijas čempionāts ir ļoti zema līmeņa, zemāks par „jebko un jebkur”. Tomēr regulārās sezonas uzvarētāji SMScredit.lv pieveica kā Liepājas Metalurgs vienību, tā faktisko HK Rīga sastāvu. Un nevis kaut kā, bet sausās sērijās ar 2-0 un 3-0. Vai tiešām Latvijas čempionāts ir tik „zemas raudzes” kā to mālē?

Ir dzirdēti stāsti par „tiem laikiem”, kad Latvijas čempionāts bijis augsta kaluma un liela stipruma. Bet tagad viss ejot „uz grunti”. Līmenis krītoties, jaunie neesot vairs tādi, zāle ne tik zaļa vairs utt. Katrā gadījumā, Latvijas galvenā čempionāta – Virslīgas – līmeni ir pieņemts uzskatīt par stipri zemāku nekā kaimiņvalstīs bāzētie Baltkrievijas čempionāts, MHL un arī MHL B grupa. Tā ir viena no galvenajām motivācijām un pamatojumiem, kādēļ 2012./2013. g. sezonā, piemēram, četras komandas startēja MHL čempionātos.

Mācība Nr. 1. Par MHL B grupu

MHL B grupā spēlējošās komandas – Juniors, Liepājas Metalurgs, Prizma-Rīga (HS Rīga / Prizma) – bija paralēli pieteiktas arī Virslīgas čempionātam. Tomēr par savu galveno čempionātu jādomā uzskatīja tieši MHL B grupas Ziemeļrietumu divīzijas cīņas. Vismaz šīs divīzijas stiprākā – Liepājas – komanda, kuras MHL sastāvs ne vienmēr varēja ierasties uz Virslīgas spēlēm un tādēļ epizodiski savā vietā deleģēja dublierus. Taču pārējās divas komandas – Juniors un Prizma-Rīga – kā MHL B, tā Virslīgas regulārajā čempionātā startēja ar to pašu sastāvu faktiski visas regulārās sezonas garumā.

Regulārās sezonas summā par līderiem kļuva it kā pusprofesionāla, pusamatieriska SMScredit.lv vienība, nevis kāda no MHL B grupas komandām. Arī vecais, labais Ozolnieki / Monarch kolektīvs uz kopējā fona joprojām uzrādīja salīdzinoši pieklājīgu varēšanu, ieņemot regulārās sezonas 3. vietu. Augstāk bija tikai Dinamo sistēmas otrā jaunatnes komanda Juniors. Bet kā liepājnieki, tā prizmieši – aiz Ozolnieku sastāvā „iesaukto” veterānu, treneru un it kā bijušo hokejistu mugurām.

Mācība Nr. 2. Par Baltkrieviju un MHL A

Ja regulārās sezonas rezultātus MHL B grupas komandas varēja norakstīt uz Virslīgas čempionāta otršķirību, tad play off cīņām tika pievērsta nopietnāka vērība. It īpaši tādēļ, ka pakāpeniski sāka beigties „traucējoši blakusapstākļi”: regulārās sezonas un arī Latvijas vienību dalība MHL čempionātos, kā arī Baltkrievijas ekstralīgā.

Bet kas norisinājās izslēgšanas spēlēs? SMScredit.lv sausās sērijās tika galā gan ar Liepājas Metalurgs komandu, kas bija pastiprināta ar Baltkrievijas ekstralīgas kadriem, gan ar Juniors komandu, kas finālsērijā jau bija kļuvusi faktiski par HK Rīga komandu ar nelielu „piešprici” no KHL spēlējošā Dinamo. Protams, der pieminēt, ka Virslīgas reglaments ļauj spēlei pieteikt papildu – no tiem, kas paralēli pieteikti citu valstu čempionātos (t.i., Baltkrievijā, MHL, KHL), – ne vairāk kā piecus laukuma spēlētājus, kas pārauguši U-20 vecumu (dzimuši 1992. gadā un vecāki). Taču ar to visu liepājnieki „veda” spēlēt līdz pat astoņiem sava Baltkrievijas pamatsastāva spēlētājiem; te gan jāpiemin, ka pilnībā vēl nebija atbrīvojusies visa Liepājas MHL komanda. Bet Juniors sastāvu faktiski pilnībā varēja aizstāt ar HK Rīga sastāvu, diviem dinamiešiem un pēdējā spēlē arī vienu no MHL labākajiem vārtsargiem – Kristeru Gudļevski, atstājot sastāvā tikai 2 – 3 „īstā” Juniors sastāva spēlētājus. Un? „Lielo čempionātu” puišiem pietrūka motivācijas? Bet varbūt tomēr Latvijas Virslīgas līmenis SMScredit.lv „personā” nebija tik švaks, kā kāds grib vai liek domāt?

Dinamo fārmklubu Latvijas Virslīgā!

Uzreiz pēc Liepājas Metalurgs komandu sezonas pabeigšanās kluba pārstāvji ieziņoja, ka „lielajam hokejam” Liepājā iestājusies pauze – Baltkrievijas ekstralīgā un MHL B grupā komandas vairs netikšot uzturētas. Cits stāsts, ka līdzīgi paziņojumi bijuši pirms pāris gadiem. Tomēr viens no satura sausajiem atlikumiem ir: „Kāds, piemēram, Dinamo vai cienītā federācija, iedodiet mums naudu, ja Jums vajag nopietnu klubu Liepājā” un/vai „Dinamo var meklēt jaunu fārmklubu”.

Šajā kontekstā arī jautājums, kas skar Dinamo saimniecību? Varbūt ir pienācis īstais laiks cementēt Latvijas čempionāta līmeni? Ja jau ir par maz naudas, lai uzturētu savu klubu kādā Baltkrievijas ekstralīgā vai VHL? Tāpat nebūs jābēdājas, ka, redz, Baltkrievijas čempionāta līmenis krītas. Netālu no tēmas arī krietni diskutabls jautājums: cik liela jēga ir triju MHL B grupas komandu vadāšanai pa Krievijas Eiropas daļu un tās apkaimi? Varbūt ir vērts nopietnāk pievērsties Latvijas čempionātam, kas varētu būt pietiekami atbilstoša prakse. Katrā gadījumā, ne sliktāka, ko var iekrāt MHL B grupas plašumos.

Un tepat arī Virslīgas „mācībstunda” Dinamo saimniecībai. Vai nav pienācis laiks radīt savu fārmklubu un tieši Latvijas Virslīgā? Ja jau Dinamo rūp Latvijas hokeja nākotne...

Nav jau tā, ka līdz ar SMScredit.lv uzvaru Latvijas Virslīgas līmenis pēkšņi pieaudzis, ka katru trešo vai desmito čempionāta hokejistu varētu valsts izlasē vai vismaz Dinamo sastāvā iesaukt. Taču, ko sēsi, to pļausi. Varbūt pienākusi īstā mēness fāze sākt sēt?

Ieskatam:

- Latvijas Virslīgas 2012./2013. g. sezonas reglaments:
i8.tiesraides.lv
- Latvijas Virslīgas 2013. gada play off statistika:
Latvijas Hokeja federācija

P.S. Vēsturei:

Latvijas Virslīgas rezultatīvākie spēlētāji 2013. gada izslēgšanas spēlēs (saskaņā ar lhf.lv):

spēlētājsdz.komandasp.punktiSM
1.Georgs Golovkovs1995.Juniors66+32
2.Valerijs Fiļimonovs1979.SMScredit.lv52+74
3.Ronalds Cinks1990.SMScredit.lv55+32
4.Renārs Undelis1984.SMScredit.lv53+50
5.Ričards Birziņš; aizsargs1989.Liepājas Metalurgs-231+62
6.Jānis Straupe1989.Liepājas Metalurgs-233+30
7.Valentīns Feoktistovs1985.Ozolnieki / Monarch52+44
8.Rūdolfs Maslovskis1995.Juniors60+66
9.Lauris Bajaruns1989.Liepājas Metalurgs-234+12
10.Sergejs Durdins; aizsargs1980.Ozolnieki / Monarch53+26
11.Viktors Bļinovs1981.Ozolnieki / Monarch53+28
12.Mihails Kokļins1985.SMScredit.lv52+36

Latvijas Virslīgas statistiski veiksmīgākie vārtsargi 2013. gada izslēgšanas spēlēs (saskaņā ar lhf.lv):

vārtsargsdz.komandasp.laiksGAA
1.Kristers Gudļevskis1992.Juniors159:001.02
2.Kristaps Zelčs1988.Ozolnieki / Monarch3179:391.67
3.Sergejs Kuzņecovs1978.Ozolnieki / Monarch2118:522.52

  +4 [+] [-]

, 2013-03-27 17:37, pirms 11 gadiem
Piekrītu, ka RD vajadzētu savu fārmu veidot šeit pat Latvijā.
Pirmām kārtām jau tāpēc, ka ja RD vēlas lai tam ir vairāk iespēju atlasīt labus latviešu spēlētājus, tad arī viņiem pašiem šo spēlētāju audzināšanā ir jāpiedalās, jeb jāveicina LAČ līmenis.
Otrkārt redzējām, ka tuvākajai RD rezervei un dažiem labiem RD spēlētājiem vispirms ir jāpāraug šis pats LAČ līmenis, tad var sākt domāt kaut ko par kaut kādiem VHL un BAČ.
Labs risinājums RD gadījumā varētu būt dažu pašu perspektīvāko tuvākās rezerves spēlētāju aizdošanu kaut vai tam pašam Jokipojat, bet to kurus nevar iekārtot citur lai aizdod piemēram tajai pašai Jelgavai. Būtu tur pat pus stundas brauciena attālumā.
Ja LAČ nākamgad varētu savākt SMS, Monarhus, LM, HKJ, Jelgavu, Tukumu, Prizmu un kas zin, varbūt Latgale atgriežas (cik atceros, tad pēc pēkšņās aiziešanas netika minēts, ka hokejs D-pilī ir uz neatgriešanos), tad tas būtu gana spēcīgs un neprognozējams 8 komandu čempionāts, lai RD nebūtu vajadzības veidot priekš dažiem spēlētājiem fārmu Krievijā vai Baltkrievijā.
Tāda Jelgava būtu gana neslikta vieta, kur uz rehabilitāciju vai pārmācīšanu 2-3 spēļu garumā nosūtīt kādu spēlētāju.
Ja komandai nav vajadzība pēc īsta fārma kur izmitināt 10-15 spēlētājus ar līgumiem veicinot to meistarības celšanu, bet vajadzīga tikai komanda kur ik pa laikam kādu nosūtīt uz pārmācīšanu dažu spēļu garumā, tad principā jau vienalga kādā līmenī tā komanda spēlē.

     [+] [-]

, 2013-03-27 20:07, pirms 11 gadiem
Es īstenībā brīnos kādēļ tāds čalis kā Cinks(ja nemaldos, pat KHL uzrāva) sēž LČ.

He can do better!

     [+] [-]

, 2013-03-27 22:04, pirms 11 gadiem
esbenoelve rakstīja: Es īstenībā brīnos kādēļ tāds čalis kā Cinks(ja nemaldos, pat KHL uzrāva) sēž LČ.

He can do better!
Pirms dažiem gadiem saasinājās veselības problēmas, kas tieši vai netieši veicināja aiziešanu no Dinamo.
Mazliet te: Cinks: ja taisītu operāciju, par hokeju būtu...

Vēlāk arī no HK Rīga uz Kriļja Sovetov. Un "spārni" finālā pabeidzās...

  -3 [+] [-]

, 2013-03-27 23:12, pirms 11 gadiem
Vienkārši MHL un BAČ spēlētājiem LAČ play-off nebija motivācijas par kaut ko cīnīties tāpēc arī bija zaudējumi.

  +2 [+] [-]

, 2013-03-28 06:43, pirms 11 gadiem
Puikas vienkaarshi par zalju, lai speeleetu ar vechiem. Vinjus vienkaarshi nostuuma stuuros un tur arii smeereeja.

     [+] [-]

, 2013-03-28 08:24, pirms 11 gadiem
G-atis rakstīja: Vienkārši MHL un BAČ spēlētājiem LAČ play-off nebija motivācijas par kaut ko cīnīties tāpēc arī bija zaudējumi.
Ja pret "Ozolnieki/Monarch" emocijas "Juniors" sastāvam bija ierobežotas. Tad jau pirmajā spēlē pret "SMScredit.lv" ņēmās stipri ņiprāk. Tā, ka tik traki, vismaz no "Juniors" puses, nebija.

P.S. Ar motivācijas trūkumu zaudējumus pamatot nedrīkst. Ja puiši sapņo par profesionālu hokeju.

  +1 [+] [-]

, 2013-03-28 08:59, pirms 11 gadiem
Nevar jau gluži visiem jaunajiem tajā komandā pārmest motivācijas trūkumu. Čaļi ar restēm (piemēram, Golovkovs, Maslovskis, Jakss, Osipovs) centās no sirds, bet nu pagaidām viņiem pret lielajiem un pieredzējušajiem ne viss izdevās. Toties ir iegūta pieredze.

  +3 [+] [-]

, 2013-03-28 09:50, pirms 11 gadiem
G-atis rakstīja: Vienkārši MHL un BAČ spēlētājiem LAČ play-off nebija motivācijas par kaut ko cīnīties tāpēc arī bija zaudējumi.
Viņiem ši bija vienīgā iespēja šai sezonā kaut ko izcīnīt, bet tu runā par motivāciju? Lai sumināti topošie celtniecības palīgstrādnieki!

p.s. Par "restainajiem" piekrītu zzk - tie plēsās, bet vēl ir par švaku

     [+] [-]

, 2013-03-28 14:09, pirms 11 gadiem
Varbūt spēks nebija SMScredit.lv komandā, bet gan nespēks pretiniekos?

     [+] [-]

, 2013-03-28 15:10, pirms 11 gadiem
shumo rakstīja: Varbūt spēks nebija SMScredit.lv komandā, bet gan nespēks pretiniekos?
Visas regulārās sezonas garumā? Un pēc tam LM un Juniors/HK Rīga komandās play off 5 spēles pēc kārtas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-04-01 20:05, pirms 11 gadiem
arhivs X rakstīja: "Līmenis krītoties, jaunie neesot vairs tādi, zāle ne tik zaļa vairs utt." šeit labāk būtu iederējies- ledus vairs ne tik balts
Ja ņem tā burtiski, tad ledus palicis mazāk balts - parādījušies zemledus zīmējumi.

     [+] [-]

, 2013-04-06 15:27, pirms 11 gadiem
shumo rakstīja: Varbūt spēks nebija SMScredit.lv komandā, bet gan nespēks pretiniekos?
Tomēr ja tu aplūkosi sastāvu, tad redzēsi, ka SMSCredit.lv +/- ir bijušās Samsunglīgas līmeņa komanda, tāpēc nez vai par viņu veikumu pret junioriem var brīnīties.

Ne jau SMSCredit ir Latvijas līgas problēma, bet piem. ko tāds RD fārms darītu sezonā pret Prizmu, Prizmu II vai Rīga 96?? Būtu interesanti šos ar 13:0 dauzīt???

Varbūt ar LM, SMS, Ozolniekiem, potenciālu RD fārmu, vēl kādu komandu, upgreidotu Jelgavu LAČ sasniegtu sakarīgu līmeni, bet ne tagad, kad līga ir juniori + 96tie + junioru fārmklubs....

LAČ problēma nav augšgals, bet gan apakšgals... kas ir zem jebkāda līmeņa.