Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

F1 nedēļa. "Pirelli" liek padomāt

F1 nedēļa. "Pirelli" liek padomāt
"Pirelli" priecājas par atgriešanās posmu
FOTO: "AFP/Scanpix"

Austrālijas GP bija īpaša ne tikai tiem pilotiem, kuri Albertpārkā debitēja F1 (ak, cik nelaimīgs pēc komandas diskvalifikācijas izskatījās septītajā vietā finišējušais meksikānis Serhio Peress!), bet arī slavenajai itāliešu riepu ražotājai "Pirelli", kura Melburnā pēc 20 gadu pārtraukuma atgriezās autosporta karaliskajā klasē.

Savulaik "Pirelli" bija nopietna spēlētāja F1 - itālieši ar savām riepām autosporta karaliskajā klasē debitēja pirmajā pasaules čempionāta sezonā 1950. gadā. Par pirmo posmu kļuva Lielbritānijas GP.

Kopš tā laika piloti ar "Pirelli" riepām bija izcīnījuši 43 uzvaras posmos (pēdējo no tām 1991. gada Kanādas GP svinēja Nelsons Pikē ar "Benetton"), 46 reizes tikuši pie pirmās starta pozīcijas un uzrādījuši 50 ātrākos apļus sacensībās. Kopumā ar "Pirelli" riepām F1 līdz šāgada Austrālijas GP bija startējuši 147 piloti, un ar šo ciparu itālieši ieņēma ceturto vietu pasaules čempionāta vēsturē - ranga līdere ir "GoodYear" (493 braucēji), "Bridgestone" (233) un "Michelin" (215).

Tagad pie šiem cipariem jāpiepluso Melburnā iespētais - tātad, nu jau "Pirelli" rēķinā ir 47 "pole-position", 44 uzvaras un 50 ātrākie apļa laiki (ar katru posmu šie cipari tikai augs). Tostarp pieskaitiet 21 pilotu, kuri izbrauca uz šāgada pirmā "Grand prix" starta, pie 147 līdz šim ar "Pirelli" jau braukušajiem. Sanāks 168. Kāpēc 21? Gluži vienkārši Mihaels Šūmahers savulaik ar "Pirelli" riepām jau braucis - tajā pašā tālajā 1991. gadā!

Pirms itāliešu atgriešanās daudzi pauda bažas par itāliešu izstrādājumu ātro dilšanu, kas stipri sarežģītu darbu komandām. "Mercedes" komandas vadītājs Ross Brauns pat pauda pārliecību, ka jaunās riepas mainīšot visu F1 un līdz pat finišam nebūs zināms, kurš uzvarēs sacīkstē.

"Sacīkstes kļūs neprognozējamas, riepu dēļ rezultāti var būt gluži negaidīti. Taču tas notiks ne tikai pašu riepu īpašību dēļ, bet arī, teiksim, kad trasē izbrauks drošības mašīna. Viss sagriezīsies kājām gaisā, un, protams, sezonas pirmajā pusē visi meklēs pareizo balansu."

Nu ko. Pirmajā posmā Sebastjans Fetels kā brauca, tā aizbrauca. Lūiss Hemiltons gluži tāpat, lai gan ar nelielām atkāpēm. Jā, tālāk visu izšķīra stratēģija (piemēram, cīņā starp Alonso un Vēberu). Atšķirība riepu maiņu stratēģijā bija par pamatu arī Vitālija Petrova otrajai vietai, tātad FIA vēlējums "Pirelli" padarīt F1 šovu intriģējošāku, darbojas. Kas būs tālāk?

Daudz tika runāts par to, kad labāk braukt boksos - ātrāk, lai iegūtu jaunu riepu priekšrocības, vai tās pietaupīt, lai akcentu liktu uz sacīkstes beigām. Brauns uzskata, ka ieguvējas būs gudrās komandas.

"Domāju, ka pat visātrākās mašīnas var zaudēt gudriem kolektīviem. Pat ar ātrāko braucamo jūs varat zaudēt. Tagad viss nav tik vienkārši, kā agrāk. Domāju, ka pagājušogad, pat pieļaujot kļūdu, ar ātru mašīnu nebijāt zaudējis. Šosezon risks ir daudz lielāks. Ja pārāk daudz riepu izlietosiet kvalifikācijā, laio tiktu augstāk, svētdien varat zaudēt. Jo tad jums nāksies izmantot lietotas riepas. Tie, kuri atradīs labāko līdzsvarojumu starp riepu izmantošanu sestdien un svētdien, iegūs priekšrocības. Lai uzvarētu, nav obligāti jāstartē no pirmās pozīcijas".

Melburnā sacīkste gan apliecināja, ka uzvarai tuvāk tomēr ir no pirmās rindas startējušie... Un atkal - kā būs tālāk?

"Viss izšķirsies sacīkstes beigās. Ja pārāk ātri uzliksiet jaunās riepas, radīsies jautājums, cik ilgi tās palīdzēs uzrādīt labu rezultātu? Iespējams, trīs vai četrus apļus ātrāk par konkurentiem zaudēsiet tempu, bet, ja lieku reizi iebrauksiet boksos, vienkārši varat izlietot visus riepu komplektus. Kādam šķitīs acīmredzami, ka labāk nomainīt riepas ātrāk, taču tas var nostrādāt tikai attiecībā pret tiem, kuri atrodas pelotona viducī. Taču ar papildus pitstopu vai bez svaigām riepām sacīkstes beigās jums nekas nespīd," uzsver Brauns.

Fetels, Hemiltons un Petrovs riepas mainīja divas reizes, tuvākie sekotāji pa trim (Batons boksos arī būtu braucis divreiz, ja ne piešķirtais sods par Masas apdzīšanu neatļautā veidā), mēģinot labot situāciju. Līderiem pietuvoties neizdevās, un Braunam ir taisnība. Uz savas ("Mercedes") ādas viņam gan neizdevās pārbaudīt savu prātojumu pareizību, jo Mihaels Šūmahers un Niko Rosbergs izstājās. Bet vēl jau ir laiks.

Tostarp "Pirelli" par savu atgriešanos priecājas. "Fantastiskas sacīkstes! Austrālijā bija viss: labākais trases apļa laiks kvalifikācijā, liels skaits divcīņu, spraiga sāncensība un brīnišķīgi apdzīšanas manevri," sajūsmu neslēpj "Pirelli" autosporta nodaļas vadītājs Pols Hembrijs. "Uz pjedestālā stājās trīs dažādu komandu piloti, katrs no viņiem brauca lieliski. Domāju, ka to pašu var teikt arī par riepām. Ar tām nebija nekādu problēmu, riepas dila mazāk, nekā daudzi paredzēja, tāpēc lielākā daļa pilotu aprobežojās ar diviem pitstopiem. Redzējām daudz dažādus stratēģijas variantus no viena līdz pat trim pitstopiem. Komandām radusies iespēja manevrēt, vadot sacīksti."

     [+] [-]

, 2011-03-29 15:25, pirms 13 gadiem
Skatoties F1 stufiju RTL kanālā, man radās iespaids, ka F1 bosi bija devuši Pirelli uzdevumu radīt riepas, kas diltu ātrāk un radītu ievērojamu laika starpību starp jaunām un nodilušām riepām(~1,5 s aplī). Praksē izrādījās, ka riepas turējās ilgāk un tāpēc nedeva vēlamo efektu.