Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Jūrmala liek galvu cilpā?

Jūrmala liek galvu cilpā?
Aiz trenera Mihaila Zemļinska paveras simpātiskā Slokas stadiona tribīnes un arī zāliens. Cerams, pēdējais būs tikpat "dzīvs" arī pēc virslīgas sezonas. Foto: Romāns Kokšarovs, SA

54 spēles septiņu mēnešu laikā vienā pilsētā un stadionā? Izklausās pēc Ginesa rekorda! Iespējams, arī tāds šogad kritīs Jūrmalā, kur sezonai briest uzreiz trīs komandas. Taču dienas kārtībā ir arī jautājums, vai tik pēc šīs sezonas jauko Slokas stadiona tribīņu priekšā nebūs viens vienīgs kartupeļu lauks?

Virslīgas sezonas startu paredzēts dot 24. martā. Zinot līdzšinējo pieredzi un Latvijas dabu, varbūt vienīgi ventspilnieki uzdrošināsies pirmo mājas spēli aizvadīt jau svaigā gaisā savā galvenajā laukumā. Klubi šajā ziņā parasti ir piesardzīgi, jo dažas spēles uz "pusdzīva" laukuma pavasarī var nozīmēt pamatīgas problēmas ar laukuma kvalitāti visas sezonas garumā. Piemēram, "Gulbene" pērn pirmo spēli savā dabīgajā laukumā aizvadīja tikai 30. aprīlī. Dabas mātei nepavēlēsi! Rupji rēķinot, droši vien Slokas stadions Jūrmalā klubiem būs pieejams ne ātrāk kā aprīļa vidū, kas arī būtu visnotaļ optimistiska prognoze. Zinot, ka sezonas finišs allaž ir novembra pirmajā dekādē, Slokas stadiona laukums varētu būt pieejams septiņus mēnešus.

Šogad virslīgā paredzēti četri apļi. Tas nozīmē, ka katrai vienībai būs 18 mājas spēles. Zinot, ka Jūrmalu grasās pārstāvēt trīs komandas, kopā Slokā būtu jāaizvada 54 mači... Sezona gan acīmredzot startēs hallē, tāpēc kopējais spēļu skaits droši vien paslīdēs zem 50 spēļu atzīmes, un tomēr - to skaits solās būt ievērojams. Sezonas gaitā Slokas stadionam būs jāuzņem divas spēles katru nedēļu. Protams, var jautāt, kas tās visas skatīsies, bet šoreiz mērķis ir paskatīties uz citu ne mazāk svarīgu aspektu - vai laukums spēs turēt tādu slodzi?

Neesmu nekāds dabīgo sporta zālienu eksperts, tāpēc pavaicāju viedokli Ansim Birzniekam, kurš tāds ir. Viņš norādīja, ka teorētiski ir iespējams, ka zāliena kvalitāti izdodas saglabāt. Ir daudz dažādu aspektu, kas to var ietekmēt. Viens no tādiem - cik stundu šajā laukumā futbols vispār tiek spēlēts? Ja jūrmalniekiem izdotos panākt, ka tur notiek tikai un vienīgi virslīgas spēles, tad vēl būtu cerīgi laukumu saglabāt pieklājīgā kvalitātē, bet, ja tur notiks arī treniņi un bumbosies bērni, diezin vai tas izdosies.

"Nozīmīgs aspekts ir tas, vai sezonas sākumā šo zālienu var saukt par lielisku un paredzētu lielai slodzei? Diemžēl 2011. gadā Slokā neesmu bijis, taču 2010. gadā redzētais zināmas bažas tomēr rada. Zālienu kopšana Latvijā vēl ir sākumposmā, reti ir sastopami apsaimniekotāji, kuri pilnībā izprastu zāliena prasības un sevišķi - attiecību starp slodzi un kopšanu. Raugi, investīcijām, jo parasti uzlikt lietošanas slodzi gatavi ir visi, bet palielināt kopšanas jaudas un kvalitāti - nē. Tas ir atslēgas punkts lielu slodžu gadījumā. Ja viss neies kā cerēts, tad laukuma kvalitāte būs slikta un būs nepieciešama tā pamatīgāka renovācija," atzina Ansis Birznieks.

Būtisks moments ir arī laika apstākļi. Latvijā mēdz būt periodi, kad labākais pārvietošanās veids ir laivas... Es, protams, pārspīlēju, taču arī lietus faktors var spēlēt nozīmīgu lomu. "Ja zāliena stāvoklis ir labs vai ideāls, arī lietainā laikā to nenobeigs, taču, ja gadās slapja vasara un laukums ir vidējs vai slikts... Sliktos laika apstākļos bojāšanās notiek daudz, daudz ātrāk," Birznieks lika noprast - ja laukumu savlaicīgi nekops un nesaudzēs, ziepes ir garantētas...

Domāju, ka šobrīd nebūt nav viegli atrast izeju no situācijas, kā slodzi mazināt, jo Jūrmalā ir tikai viens cienīgs dabīgā zāliena laukums ar tikpat cienīgu infrastruktūru - tribīnēm, ģērbtuvēm un tamlīdzīgi. Kura Jūrmalas komanda gan gribētu no tā atteikties!? Un, ja visas komandas saglabās iespēju spēlēt virslīgā arī nākamgad, bet laukums rudenī būs pagalam, ko tad? Var iznākt tā, ka 2013. gadā vietas, kur spēlēt, vairs nav nevienam...

PS. Par šo jautājumu ievaicājos futbola centra "Jūrmala" direktoram Andrejam Kolidzejam, kurš pauda pārliecību, ka bažām neesot pamata, jo "ne jau spēļu skaits, bet tas, kā laukumu kopj, nosaka tā kvalitāti". Viņš lika noprast, ka Slokas stadionā zāliena sakarā strādā lietpratēji.
Stadions pieder Jūrmalas pašvaldībai, kas arī rūpējās, lai laukums tiktu uzturēts un slodze nebūtu pārāk lielā. Dažkārt šeit notiek bērnu turnīri, bet, cik dzirdēts, tās esot tikai dažas reizes gadā. Šajā sezonā, visticamāk, laukumu noslogošot tikai trīs virslīgas komandas. Ja tā, tad jau varbūt arī viss būs kārtībā!

Vai mēdzat apmeklēt virslīgas spēles Jūrmalā?

  • 25

  • 78


  +2 [+] [-]

, 2012-01-27 18:15, pirms 13 gadiem
diezvai sanāks rekords .. Milānā Sansiro noteikti jābūt vairāk spēlēm!

tāpat Lužņikos (ok tur mākslīgais).

tātad jautājums paliek par zāliena kopšanu, jo cik lasīts izturības ziņā zālājs pat pārāks (pareizi kopjot).

  +9 [+] [-]

, 2012-01-27 18:47, pirms 13 gadiem
Nu vispār jau arī agrāk tur notika, gan Virslīgas, gan 1. līgas komandu spēles, tāpēc kopējais spēļu skaits diez vai jūtami pieaugs. "Spartaks" vienkārši ir pārgājis uz citu līgu (Virslīgu), jauna komanda jau nav pienākusi klāt.

  +2 [+] [-]

, 2012-01-27 19:10, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Nu vispār jau arī agrāk tur notika, gan Virslīgas, gan 1. līgas komandu spēles, tāpēc kopējais spēļu skaits diez vai jūtami pieaugs. "Spartaks" vienkārši ir pārgājis uz citu līgu (Virslīgu), jauna komanda jau nav pienākusi klāt.
laba piezīme

vispār ja paši Jūrmalas klubi, pašvaldība, stadions ar šo situāciju ir apmierināti - lai tik rullē. autors tik daudz raksta un satraucās 3 klubiem virslīgā un stadionu - manuprāt LV futbolā ir lielākas problēmas, kam pievērst uzmanību.

  +4 [+] [-]

, 2012-01-27 19:32, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Nu vispār jau arī agrāk tur notika, gan Virslīgas, gan 1. līgas komandu spēles, tāpēc kopējais spēļu skaits diez vai jūtami pieaugs. "Spartaks" vienkārši ir pārgājis uz citu līgu (Virslīgu), jauna komanda jau nav pienākusi klāt.
Tur jau tā lieta, ka nekas nemainās spēļu skaita ziņā. Tās ir tikpat daudz, cik pēdējos gadus. Toties zāliena kvalitāte Slokā ar katru gadu paliek sliktāka, ja sākotnēji zāliens bija viens no labākajiem LV, tad tagad (it īpaši sezonas sākumā) tas ir kā ciņaina pļava. Kā man teica viens profesionāls zālienu speciālists- tas nav stadiona noslogotības , bet gan zāliena nekopšanas dēļ, jo pa lielam kopš stadiona nodošanas ekspluatācijā zālienam neviens roku klāt nav pielicis, un nav arī izrādījis interesi lai to darītu kāds cits, kaut gan piedāvājumi ir bijuši un par ļoti zemām cenām

  +6 [+] [-]

, 2012-01-27 19:37, pirms 13 gadiem
Wimbovskijs rakstīja: Tur jau tā lieta, ka nekas nemainās spēļu skaita ziņā. Tās ir tikpat daudz, cik pēdējos gadus. Toties zāliena kvalitāte Slokā ar katru gadu paliek sliktāka, ja sākotnēji zāliens bija viens no labākajiem LV, tad tagad (it īpaši sezonas sākumā) tas ir kā ciņaina pļava. Kā man teica viens profesionāls zālienu speciālists- tas nav stadiona noslogotības , bet gan zāliena nekopšanas dēļ, jo pa lielam kopš stadiona nodošanas ekspluatācijā zālienam neviens roku klāt nav pielicis, un nav arī izrādījis interesi lai to darītu kāds cits, kaut gan piedāvājumi ir bijuši un par ļoti zemām cenām
Nu tātad jāuztraucas par to, kas un kā kopj zālienu, nevis par 3 vai vienalga cik komandām Virslīgā no Jūrmalas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-28 15:21, pirms 13 gadiem
1. līgā ir divi riņķi, virslīgā četri. Tātad par vienu spēli vairāk.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-01 00:46, pirms 13 gadiem
Murgs ir tie ginesa rekordi ar 3 komandām. Eiropas mazajās valstīs tak vienā stadionā notiek daudz vairāk spēļu. Tāpat ir spēles, kur spēlē abas komandas no Jūrmalas. Līdz ar to, ir vēl par 12 spēlēm mazāk. Un vēl kā žurnālistam kurš raksta par futbolu ir liels kauns neaizbraukt , kaut vienu reizi gadā uz Jūrmalu.

     [+] [-]

, 2012-02-02 21:12, pirms 13 gadiem
Absurds šis fakts ir, bet nav jau alternatīvu. Rīgā var domāt, kur izplesties pa vairākiem stadioniem, bet tā ir Jūrmala. Vispār Slokas stadions ir labas kvalitātes, bet, kurš kaut vai pirms pāris gadiem varēja prognozēt, ka Virslīgā spēlēs 3 (!) komandas no Virslīgas? Neviens. Ir lietas, ar kurām vienkārši jāsadzīvo. Loģiski, ka neviens tagad Jūrmalā neuzbliezīs jaunu stadionu. Ja Spartakam būs armēņu nauda un ambīcijas arī pēc šīs sezonas, tad to jau var nostādīt, kā nākotnes mērķi.