Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Šodien medaļa, rīt...aknas, parīt - ?

Šodien medaļa, rīt...aknas, parīt - ?
Aigars Apinis gribēja pārdot savu medaļu. Viņā ieklausījās. Tiesa, nevajadzētu šādas akcijas tagad pārvērst par jaunu sporta veidu...

Foto: Xinhua

Pirms nedēļas Latvijas paralimpietis Aigars Apinis skaļi pieteica kādu akciju, kurai vajadzēja dot rezultātu. Viņu sadzirdēja. Kurš būs nākamais? Vai tagad uz izsoļu namiem un tirgiem, meklējot finansiālo problēmu risinājumu, tiks stieptas arī citas regālijas, līdz pat... iekšējiem orgāniem?

Invalīdu sports nav kaut kas pretdabisks, ja saprotama, ka invalīds arī ir cilvēks. Pretdabiska ir attieksme pret viņiem. Valsts visai nosacīti risina invalīdu sociālās vajadzības – sākot ar darba vietām un beidzot ar elementāru piekļuvi sabiedriskām un valsts iestādēm. Kad Apinis pateica, ka pārdos savu olimpisko medaļu, lai savāktu naudu, dalībai pasaules čempionātā – rezonanse bija milzīga. Kopumā jau cilvēki neiedziļinās šajā vajadzību problemātikā un skatās uz to visai vienkāršoti – sak, politiķi atkal nozaguši naudu. Iespējams, tāpēc, aicinājumā ziedot naudu konkrētajam mērķim, ieklausījās vien nedaudzi, kas kopā sasvieda 65 latus... Nedēļu vēlāk Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pārdalīti līdzekļi no ārkārtas vajadzību fonda un Latvijas paraolimpiskajai vieglatlētikas izlasei tika piešķirti 30 574 latu, kas būs nepieciešami, lai aizbrauktu līdz pasaules čempionātam Jaunzēlandē. Tātad – invalīdu sports mūsu valstī ir kaut kas ārkārtējs. Tad jau Apinim būs bijusi vien taisnība, kad viņš izmantoja ārkārtas metodi, lai pievērstu sev uzmanību.

Latvijas Paralimpiskā komiteja sākusi paust prieku, ka tikusi sadzirdēta, taču ar prieku vien šajā gadījumā nevajadzētu aprobežoties. Ja vieglatlēts Apinis sarīkoja demaršu, tad Paralimpiskajai komitejai tagad vajadzētu šo situāciju izmantot, lai nekad nākotnē nevajadzētu sportistiem rīkoties tik ekstrēmi. Invalīdu sporta vajadzības nav nekas netverams un gaisīgs – tās ir konkrētas izmaksas, ko var paredzēt un, kuras vajag iestrādāt valsts budžetā nevis kā ārkārtas izdevumus, bet, gan kā sociālas garantijas. Ja Paralimpiskā komiteja to tagad neizdarīs, tad viņi rīkosies noziedzīgi un bezrūpīgi. Tad tāda organizācija nav vajadzīga! Nevajag ieņemt galvā domu, ka katru reizi, kad vajadzēs naudu, varēs uzlikt Apiņa 2010. gada novembra plati... Minētā komiteja tāpēc ir izveidota, lai vadītu invalīdu sporta dzīvi un piesaistītu tam finansējumu. Skaidri jāprasa, lai viņi nestāv malā. Jā, tā ir valsts atbildība, bet neviens cits kā tikai paši invalīdi spēs šīs lietas sakārtot – Apiņa uzstājība ir jāliek uz sarunu galda Ministru Kabinetā un Saeimā, lai nekad vairs mēs nepiedzīvotu, tik mulsinošu gatavību pārdot sasniegto godu...

Liktenis šos cilvēkus ir pārbaudījis - sportisti invalīdi demonstrē izcilu gribasspēka paraugstundu, ne tikai pārvarot sadzīves skaudrumu, bet arī atrodot sevī spēku, lai apliecinātu un samērotos ar sev līdzīgajiem sporta arēnās. Tajā pašā laikā viņi ir paraugs saviem sociālajiem likteņbrāļiem – viņi ir būtiska sabiedrības daļa, kas citiem kalpo kā paraugs un iedvesmas rosinātājs. Nekas nav jāizgudro – ne velti pasaulē Starptautiskā olimpiskā komiteja nenorobežojas no invalīdu sporta. Pat vairāk – olimpisko spēļu gados tajās pašās pilsētās un arēnās, kur pirms mirkļa ir startējuši tā sauktie „normālie cilvēki”, tiek rīkotas arī Paralimpiskās spēles. Konteksts ir nepārprotams. Tātad – acīmredzot arī Latvijā invalīdu sporta paraolimpiskie sapņi ir jāīsteno kopā ar Latvijas olimpisko komiteju. Apiņa ultimāts ir precedents, taču cerēsim, ka tam nebūs turpinājuma. Tādā nozīmē, ka tagad katrs, kas nebūs dabūjis attiecīgo finansējumu, sviedīs galdā medaļas vai savus iekšējos orgānus (tā būtu nākamā galējības robeža), lai pieprasītu naudu sportam. Un šajā gadījumā runāju ne tikai par invalīdu sportu vien... Atbildīgās organizācijas un to priekšstāvji varētu pragmatiski izvērtēt sauso atlikumu no šīs izmisīgās akcijas, kas deva rezultātu, ko nosauksim par plāksteri. Taču – plāksteris nav atbilde. Te jābūt iestrādātām garantijām ar likuma spēku un - miers. Jo - lai gan saka, ka invalīds ir sabiedrības loceklis, tomēr īstenībā aiz viņa jāstāv nevis mistiskai sabiedrībai, bet gan konkrētai valstij.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 09:22, pirms 14 gadiem
Man nav nekas pret invalīdiem.
Bet esmu par to, ka sporta veidu prioritātes vajadzētu izvērtēt, ņemot vērā noteiktus kritērijus, uzsvaru liekot uz skatītāju skaitu.
Un šobrīd man nav skaidrs, ar ko invalīdu sports būtu prioritārs, piemēram, attiecībā pret vieglatlētiem, kuri netika uz pasaules čempionātu telpās, biatlonistiem, bobslejistiem, kuri netiek uz visiem pasaules kausa posmiem, arī riteņbraucēji netika uz pasaules čempionātu.
Invalīdu sacensībām ir maza konkurence, turklāt uz katru sporta veidu, piemēram, tāllēkšanu, ir ļoti daudzas grupas, kurās vērtē rezultātus, turklāt skatītāji un interesenti Latvijā tam praktiski nav.
Vienīgais secinājums, ka lēmums bija, lai valdība radītu sev labu PR un nospēlēja ažiotāža un vārds "invalīds".

  -3 [+] [-]

, 2010-11-26 10:50, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Interesanti, cik cerēja dabūt par to medaļu? Tak ne jau vairāk par pārsimts latiem būtu izdevies pārdot?
Neviens jau negribēja pārdod. Vienkārši izspēlēja gājienu un viss. Protams, ka tāda medaļa nevienam nav vajadzīga.

  -2 [+] [-]

, 2010-11-26 11:14, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Man nav nekas pret invalīdiem... utt.
Škiet ka Tev galvā nav kaut kas kārtībā.. Neesi no trešā reiha laikiem?

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 12:24, pirms 14 gadiem
Zips rakstīja: Škiet ka Tev galvā nav kaut kas kārtībā.. Neesi no trešā reiha laikiem?
Ljoti sakarigs komentars no Krists T.
Ar galvu tev pasham nav kartiba...

  +2 [+] [-]

, 2010-11-26 13:52, pirms 14 gadiem
Redz ka nauda atrodas gan... bet valsts nabaga, jāmeklē sponsori

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 14:01, pirms 14 gadiem
Kaa valdībai patiktu ja viņai noņemtu dziivee viss svarīgāko???

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 14:23, pirms 14 gadiem
sketa rakstīja: Kaa valdībai patiktu ja viņai noņemtu dziivee viss svarīgāko???
Beidz banalizēt. Ne jau valdība invalīdu padarīja par invalīdu un ne jau valdība aizliedz viņiem sportot.
Ja es kļūtu invalīds es protams būtu ļoti nelaimīgs. Un, ja sportotu, droši vien mēģinātu izsist cauri savas intereses, tikt uz pasaules čempionātu.
Bet ar prātu protams, ka saprastu, ka esmu vienlīdzīgs ar citiem sportistiem un, nevis, tikai tāpēc, ka esmu invalīds, man pienākas viss.

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 15:50, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Ja es kļūtu invalīds es protams būtu ļoti nelaimīgs
Šķiet Tu vispār nesaproti par ko runā. Ļoti nelaimīgs ?!? WTF ?!? Ar "ļoti nelaimīgs" vispār nepasaka neko no tā ko šiem cilvēkiem nākas pārciest.

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 16:17, pirms 14 gadiem
girtinshs rakstīja: Ljoti sakarigs komentars no Krists T.
Ar galvu tev pasham nav kartiba...
Girtiņ ar Massas bildi - aizej uz kaut vienu invalidu sportistu treniņu, piemeram basketā, vai stajhokejā, izej laukuma vidū, un pasaki:" Veči, par jums neviens neinteresējas, reitingi nulle,konkurence nav, nafig jūs te tērejat savu un visas citas veselās pasaules laiku, davai pa mājām.."

Ja ir iekša, tad aizej, paskaties, ko cilvēki dara, kā viņi to dara, un tad sāc te *irst par sakarīgiem komentāriem.

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 16:31, pirms 14 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Šķiet Tu vispār nesaproti par ko runā. Ļoti nelaimīgs ?!? WTF ?!? Ar "ļoti nelaimīgs" vispār nepasaka neko no tā ko šiem cilvēkiem nākas pārciest.
Es nestrīdos par to, ka vajag atbalstīt invalīdus, lai viņiem būtu tāda paša dzīve kā pārējiem cilvēkiem. Tev liekas, ka es nevaru daudz maz iztēloties viņu dzīvi? Man pašam viens radinieks ir ar tādām problēmām.
Tomēr uzskatu, ka tādu lietu kā atbalstu sportam vajag vērtēt pēc stingriem principiem, izvērtējot prioritātes. Un uzskatu, ka, piemēram, riteņbraucējs, kuru pazīst visa Latvija un pasaules čempionāts riteņbraukšanā, kuru skatās miljoniem cilvēki, ir prioritārs, par invalīdu pasaules čempionātu, kas interesē tikai pašiem sportistiem.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-26 16:34, pirms 14 gadiem
Zips rakstīja: Girtiņ ar Massas bildi - aizej uz kaut vienu invalidu sportistu treniņu, piemeram basketā, vai stajhokejā, izej laukuma vidū, un pasaki:" Veči, par jums neviens neinteresējas, reitingi nulle,konkurence nav, nafig jūs te tērejat savu un visas citas veselās pasaules laiku, davai pa mājām.."

Ja ir iekša, tad aizej, paskaties, ko cilvēki dara, kā viņi to dara, un tad sāc te *irst par sakarīgiem komentāriem.
Man čomi trenējas peintbolā. Viņi arī visu dara ar sirdi un dvēseli, viņiem varētu pielikt šeit visas tās pašas īpašības, to pašu popularitāti, izņemot to, ka viņi nav invalīdi? Varbūt viņiem arī dosim 30000 Ls dalībai starptautiskās sacensībās? Varu minēt simtiem piemēru cilvēkiem, kas trenējas amatieru sportā ar sirdi un dvēseli. Kāda atšķirība?

  -1 [+] [-]

, 2010-11-26 17:54, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Man čomi trenējas peintbolā. Viņi arī visu dara ar sirdi un dvēseli, viņiem varētu pielikt šeit visas tās pašas īpašības, to pašu popularitāti, izņemot to, ka viņi nav invalīdi? Varbūt viņiem arī dosim 30000 Ls dalībai starptautiskās sacensībās? Varu minēt simtiem piemēru cilvēkiem, kas trenējas amatieru sportā ar sirdi un dvēseli. Kāda atšķirība?
Tu laikam nekad nesapratīsi, ko nozimē būt invalīdam, tapēc šāda diskusija izklausās vairāk pec zaimošanas, nekā dialoga. Pec tavas lōgikas, ja jau invalīdiem nepaļidzēt ar sportu, tad varbut padoimāt, kapec viņiem ļaut iet sabiedribā? Nesmuki taču izskats bez rokām, vai kājām, vai ratiņos.. Vai kapec ļaut viņiem ēst.. maksāt minimālo pensiju, ap 100 ls mēnesi, kura ir viņu praktiski veinīgā iztika leilajam vairumam? Taču nē - ir aŗi citi, kuriem jāed, jo tiem ari ir sirds un dvēsele. Tatad invaliodiem nevajag..?

Neviens no tiem cilvēkime, kurus Tu sauc par invalidiem, labprātigi sevi par tādu nav pataisijis - daudzi no tiem ir bojājuši savu veselību arīi valsts dēļ. Jebkurā gadijumā, Tas ko Tu te proponē, tas ir ne tikai muļkigi, tas ir nehumāni.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-26 18:13, pirms 14 gadiem
Zips rakstīja: Tu laikam nekad nesapratīsi, ko nozimē būt invalīdam, tapēc šāda diskusija izklausās vairāk pec zaimošanas, nekā dialoga. Pec tavas lōgikas, ja jau invalīdiem nepaļidzēt ar sportu, tad varbut padoimāt, kapec viņiem ļaut iet sabiedribā? Nesmuki taču izskats bez rokām, vai kājām, vai ratiņos.. Vai kapec ļaut viņiem ēst.. maksāt minimālo pensiju, ap 100 ls mēnesi, kura ir viņu praktiski veinīgā iztika leilajam vairumam? Taču nē - ir aŗi citi, kuriem jāed, jo tiem ari ir sirds un dvēsele. Tatad invaliodiem nevajag..?
Neviens no tiem cilvēkime, kurus Tu sauc par invalidiem, labprātigi sevi par tādu nav pataisijis - daudzi no tiem ir bojājuši savu veselību arīi valsts dēļ. Jebkurā gadijumā, Tas ko Tu te proponē, tas ir ne tikai muļkigi, tas ir nehumāni.
Laikam tiešām nav jēga diskutēt. Tu jau uztver visu slimīgi, apmēram, ja es neuzskatu, ka vajag valstij apmaksāt sacensības pieciem cilvēkiem 30000 ls apmērā, kas interesē tikai viņiem pašiem, tad es esmu invalīdu nīdējs utt. It kā valstij būtu neierobežots budžets un katrs, kas saka, varbūt labāk uz to ietaupīt, gribētu novēlēt citiem ko ļaunu.
Palīdzēt ar sportu vajag gan invalīdiem, gan parastajiem cilvēkiem. Nodrošināt, lai būtu iespējas sportot. Bet apmaksājot sacensības, vajag izvērtēt prioritātes.

  +2 [+] [-]

, 2010-11-26 18:20, pirms 14 gadiem
Zips rakstīja: Tu laikam nekad nesapratīsi, ko nozimē būt invalīdam, tapēc šāda diskusija izklausās vairāk pec zaimošanas, nekā dialoga. Pec tavas lōgikas, ja jau invalīdiem nepaļidzēt ar sportu, tad varbut padoimāt, kapec viņiem ļaut iet sabiedribā? Nesmuki taču izskats bez rokām, vai kājām, vai ratiņos.. Vai kapec ļaut viņiem ēst.. maksāt minimālo pensiju, ap 100 ls mēnesi, kura ir viņu praktiski veinīgā iztika leilajam vairumam? Taču nē - ir aŗi citi, kuriem jāed, jo tiem ari ir sirds un dvēsele. Tatad invaliodiem nevajag..?

Neviens no tiem cilvēkime, kurus Tu sauc par invalidiem, labprātigi sevi par tādu nav pataisijis - daudzi no tiem ir bojājuši savu veselību arīi valsts dēļ. Jebkurā gadijumā, Tas ko Tu te proponē, tas ir ne tikai muļkigi, tas ir nehumāni.
Ne visiem invalīdiem ir iespējas nodarboties ar sportu.
Ne visiem " parastajiem" cilvēkiem ir iespējas nodarboties ar sportu.

Būtībā vairāk visur saņems tas kurš skaļāks un uzstājīgāks.

     [+] [-]

, 2010-11-28 20:50, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Interesanti, cik cerēja dabūt par to medaļu? Tak ne jau vairāk par pārsimts latiem būtu izdevies pārdot?
Pārsimts latus ??? manuprāt izsolē varētu dabūt pāris tūkstošus, jo tā nekā ir olimpiskā medaļa, un tai ir savas atmiņas no 2008 gada Pekinas