Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Simboliskā izlase bez Astafjeva un Cauņas

Simboliskā izlase bez Astafjeva un Cauņas
Arī šogad LMT virslīgas simboliskā izlase neiztiks bez leģionāru klātbūtnes. Attēlā "Liepājas metalurga" pussargs Tomass Tamošausks (pa kreisi) pret "Skonto" uzbrucēju Žunioru. Foto:...

Futbola sezonas beigas spēlētājiem ir patīkamas ne tikai tāpēc, ka varēs atvilkt elpu. Klāt arī dažādu aptauju un vērtējumu laiks, kas nevar iztikt arī bez sezonas simboliskās izlases nosaukšanas. Katram tā noteikti būs sava un varbūt nedaudz citādāka, taču šis gads vienā ziņā vieno - izvēlēties 11 sezonas labākos LMT virslīgas spēlētājus būs sarežģītāk un piņķerīgāk nekā iepriekš.

Labi atminos, ka pērn, domājot par simbolisko izlasi, galva bija mazliet jāpalauza tikai par vienu vai divām pozīcijām. Un ne tādēļ, ka nebūtu no kā izvēlēties. Gluži otrādi - bija sīva konkurence par labāko spēlētāju lauriem. Šogad esam otrā grāvī. Bez vilcināšanās sezonas izlasē varu likt tikai malējo aizsargu Grigoriju Čirkinu (FK "Ventspils"), lietuviešu centra pussargu Tomasu Tamošausku ("Liepājas metalurgs") un vicečempionu snaiperi pussargu Juriju Žigajevu (FK "Ventspils"). Pārējie uzvārdi nāk ar zināmām zobu sāpēm.

Vārtsargi
Izvēle sliecas uz Marku Bogdanovu, lai gan viņa pārstāvētā Jelgavas komanda cīnās par vietas saglabāšanu virslīgā, un arī ielaidusi visai daudz. Uz Marka sirdsapziņas lielos vilcienos melnu traipu nav. Viņš ir bijis pārliecinošs gan uz līnijas, gan izgājienos. Lai gan Latvijas kausa izcīņa un arī UEFA Eiropas līgas spēles ir mazliet no citas operas, tās tikai apliecina, ka Bogdanovs patiesi ir labs kandidāts sezonās labākā vārtsarga lauriem. Viņam daudz bijis jāglābj, un viņš to veiksmīgi arī darījis.

Markam nopietns konkurents būtu bijis bijušais FK "Ventspils" vārtsargs Aleksandrs Koliņko, taču viņš kopš augusta karjeru turpina Krievijā. Der piebilst, ka, izvēloties simboliskās izlases dalībniekus, arguments nav tikai plika meistarība vien (šajā ziņā Koliņko droši vien visus atstātu "jaņos"), bet arī spēlētāja loma komandā, tas, cik viņš laukumā spēj, zinot viņa šā brīža meistarības līmeni un pieredzi. Pērn labākā laurus izpelnījās Viktors Spole, taču šogad viņa glābēja prasmes "Liepājas metalurgā" pamanīt bija grūtāk. Tāpēc šā brīža pieredzējušākais virslīgas vārtsargs varētu pretendēt vien uz rezervista statusu.

Ņemot vērā, ka "Skonto" ir līderis, pašsaprotami kā simboliskās izlases pretendentus uzlūkot visus šās komandas pamatsastāva spēlētājus. Tai skaitā vārtsargu Kasparu Ikstenu. U-21 izlases vārtu vīrs ir perspektīvs, taču pagaidām darbībā ir pārāk daudz nedrošības, lai bez vilcināšanās viņu nosauktu par pirmo numuru virslīgā. To pašu var teikt par Koliņko aizstājēju Aleksandru Vlasovu, kurš beidzot tiek pie regulāras prakses. No otras puses, Ikstenam ir nopietns arguments - maz ielaistu vārtu. Cik tas ir Kaspara, cik aizsargu un pārējās komandas nopelns, vislabāk zina "Skonto" treneri. Līdz sezonas beigām vēl atlikušas trīs spēļu kārtas, tāpēc nelielas korekcijas pašreizējā simboliskās izlases versijā nevar izslēgt. Ja Ikstens teicami aizvadīs izšķirošās spēles pret "Liepājas metalurgu" un FK "Ventspils", labākā vārtsarga laurus būs godam nopelnījis.

Aizsargi
Aizsargu izvēlē par labu nosliecos Grigorijam Čirkinam (FK "Ventspils"), Kasparam Dubram ("Skonto"), Vitālijam Smirnovam ("Skonto") un Valērijam Redjko (FK "Jelgava"). Čirkins ir viens no komandas līderiem. Spēlējot aizsarga pozīcijā (tika izmantots arī vidējā līnijā), deva svarīgu pienesumu uzbrukumā. Grigorijam ir viens no labākajiem tālsitieniem virslīgā, un to viņš nereti arī izmantoja. Arī Redjko bija liela loma uzbrukuma veidošanā - liela daļa no tiem sākās tieši viņa kreisajā aizsardzības malā. Runājot par skontiešiem, viņu veikumu raksturo komandas ielaistie vārti - trīspadsmit 24 spēlēs, kas ir labākais rādītājs virslīgā. Dubra izlaida sezonas pirmo daļu savainojuma dēļ, bet pēc atgriešanās apliecināja sevi kā vienu no līderiem. Kļūdas bijušas abiem, taču kopumā darbojas saskaņoti.

Meistarības ziņā ir vairāki spēlētāji, kuri teorētiski ir pārāki par minētajiem četriem (Pāvels Mihadjuks, Dzintars Zirnis u.c.), taču grūti dot priekšroku futbolistiem, kuri nav stabili pamatsastāva spēlētāji, turklāt, ņemot vērā prasmes, nerāda nekādus brīnumus. Izvēlē vairāk sliecos uz tiem, kuri sevi labi apliecinājuši visas sezonas garumā, nevis epizodiski. Jāņem vērā, ka no tiem, kuri vairāk prot, arī vairāk prasa...

Pussargi
Vidējā līnijā sevi vislabāk apliecinājuši Jurijs Žigajevs (FK "Ventspils"), Tomass Tamošausks ("Liepājas metalurgs"), Artūrs Zjuzins (FK "Ventspils") un Valērijs Afanasjevs ("Daugava"). Žigajevs var kļūt par otro pussargu Latvijas čempionāta vēsturē, kurš ir arī turnīra rezultatīvākais spēlētājs. Tiesa, gribētos, ka līdera nastu biežāk nestu arī izšķirošās cīņās pret citiem favorītiem. To, kas ir kas Liepājā, labi varēja redzēt UEFA Čempionu līgas spēlēs pret Prāgas "Sparta". Ja kāds nekrita ārā no Latvijas čempionu sastāva, tad tas bija lietuvietis Tamošausks. Problēma tā, ka viņam šosezon nepieteicās līdzvērtīgi palīgi, tāpēc vilciens, ko sauc par pirmo vietu, ir aizgājis. Zjuzins aizvada savu labāko sezonu - ir nosvērts un stabils, akurāts piespēlēs. Afanasjevs ir "Daugavas" līderis. To, ka uz viņu var paļauties grūtos brīžos, apliecina arī nesenais mačs pret "Skonto", kad Valērijs paveica lauvas tiesu vienīgo vārtu guvumā. Centra pussargiem nopietns konkurents bija Artis Lazdiņš (FK "Jelgava"). Droši vien vieta vienpadsmitniekā atrastos arī Aleksandram Cauņam ("Skonto"), taču viņš traumu dēļ spēlējis knapi divus mēnešus. Viņu atstāju rezervē, kas gan vairs nav gluži simboliskais vienpadsmitnieks.

Simboliskā izlase metusi loku vairākiem pussargiem, kuri pērn bija laureātu pulkā. Virslīgas labākais pussargs Maksims Rafaļskis ("Liepājas metalurgs") šogad bija paša ēna. To pašu varu teikt par Jevgēņiju Kosmačovu (FK "Ventspils"), kuru pērn atzina par virslīgas labāko spēlētāju vecumā līdz 21 gadam. Vitālijs Astafjevs? Viņš regulāri spēlēja vienīgi pirmajā riņķī.

Uzbrucēji
Izvēli salīdzinoši vienkāršu padara fakts, ka uzbrucēju kvalitātes labākais rādītājs ir gūto vārtu skaits. Šajā ziņā labākie ir Žuniors ("Skonto") un Deniss Rakels ("Liepājas metalurgs"). Protams, arī viņi izniekojuši lērumu izdevību, taču laikam vēl nav dzimis uzbrucējs, kurš sistu iekšā visas bumbas, kas pagadās ceļā.

Simboliskā izlase
Starta sastāvs
Vārtsargs Marks Bogdanovs (FK "Jelgava"); aizsargi Grigorijs Čirkins (FK "Ventspils"), Kaspars Dubra ("Skonto"), Vitālijs Smirnovs ("Skonto"), Valērijs Redjko (FK "Jelgava"); pussargi Jurijs Žigajevs (FK "Ventspils"), Tomass Tamošausks ("Liepājas metalurgs"), Artūrs Zjuzins (FK "Ventspils"), Valērijs Afanasjevs ("Daugava"); uzbrucēji Žuniors ("Skonto"), Deniss Rakels ("Liepājas metalurgs").
Rezervē: Kaspars Ikstens ("Skonto"), Jevgēņijs Postņikovs (FK "Ventspils"), Volodimirs Meļņiks ("Jūrmala-VV"), Artis Lazdiņš (FK "Jelgava"), Aleksandrs Cauņa ("Skonto"), Kristaps Grebis ("Liepājas metalurgs"), Oļegs Malašenoks (FK "Jelgava").
Treneris: Aleksandrs Starkovs.

     [+] [-]

, 2010-10-26 18:43, pirms 14 gadiem
Aizdomīgi daudz jelgavnieku, lai varētu pretendēt uz objektivitāti...

  +2 [+] [-]

, 2010-10-26 18:48, pirms 14 gadiem
Tomer Dubra ir labaks neka Smirnovs , bet kopuma ir laba simboliska izlase.

     [+] [-]

, 2010-10-26 19:44, pirms 14 gadiem
Ilvar - Akahoši?? Ja jau vadošie virslīgas treneri intervijās viņu pozitīvi allaž atzīmē??

  -1 [+] [-]

, 2010-11-08 20:56, pirms 14 gadiem
Meļņiks un Postņikovs? Nekā. Akahoši ir aizmirsts, kam tur noteikti, noteikti jābūt. Jemeļins vēl derētu, bet tam tur īsti nav vietas.