Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Viņi bija labākie (2)

Viņi bija labākie (2)
Gunta Baško
foto: www.fibaeurope.com

Katru vasaru notiek Eiropas čempionāti jauniešu izlasēm trīs vecuma grupās. Daudzajos gados jaunie latvieši un jaunās latvietes spējuši izcīnīt trīs medaļu komplektus, bet vēl vairāk jaunie talanti spējuši būt starp labākajiem individuālajos rādītājos. Latvieši bijuši bieži viesi statistikas pirmajās ailītēs, taču ne visos gadījumos vieta starp izcilniekiem to pašu viņam garantē arī starp pieaugušajiem. Lūkosim apskatīt, cik tālu lielajā basketbolā "izsitušies" spēlētāji, kuri kadetu, junioru un U-20 čempionātos bijuši labākie starp labākajiem jeb atsevišķos statistikas rādītājos bijuši labāko trijniekā. Piebilde - vērā tiek ņemti rezultāti tikai finālturnīros.

Kaspars Bērziņš
Turnīrs. 2005. gada U-20 čempionāts
Latvija - 7. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Edgars Jeromanovs, Māris Gulbis, Mareks Jurevičus, Rinalds Sirsniņš
Ko viņš izdarīja? Ar 10,1 izcīnīto atlēkušo bumbu nodrošīnāja Latvijas izlases groza apakšas drošību. Arī rezultativitāte bija atzīstama - 16 punkti katrā mačā viņa nodrošināja sestā rezultatīvākā spēlētāja godu.
Konkurenti. Labākais atlēkušajās bumbās bija Bosnijā dzimušais horvāts Damirs Markota (10,8). Vairāk punktu par Bērziņu guva tas pats Markota, spānis Marks Gasols, lietuvietis Renalds Seibutis un Marko Belinelli no Itālijas.

Gunta Baško
Turnīrs. 1998. gada U-18
Latvija - 12. vieta.
Zināmākās spēlētājas izlasē. Anete Jēkabsone, Liene Jansone, Ieva Kubliņa.
Ko viņa izdarīja? Ar vidēji spēlē gūtajiem 20,9 punktiem kļuva par čempionāta otro rezultatīvāko spēlētāju.
Konkurentes. Par čempionāta rezultatīvāko spēlētāju kļuva krieviete Svetlana Abrosimova - 23,1 punkti spēlē, kura līdzīgi kā Baško, ir savas valsts nacionālās izlases neatņemama sastāvdaļa. Sestā šajā rādītājā bija labi zināmā slovākiete Zuzanna Žirkova (18,3).

Dace Cinīte
Turnīrs. 2000. gada U-18 čempionāts.
Latvija - 10. vieta
Zināmākās spēlētājas izlasē. Anete Jēkabsone, Ieva Kubliņa, Dita Krumberga, Zane Tamane
Ko viņa izdarīja? Kā mazā uzbrucēja kļuva par veiksmīgāko cīņā par atlēkušajām bumbām ar cienījamu rezultātu - katrā spēlē izcīnītas 10,8 bumbas. Savukārt 15,3 vidēji katrā spēlē gūtie punkti (sestais rādītājs visā čempionātā) nodrošināja "double-double".
Konkurentes. Šajā rādītājā pirmajā trijniekā vēl iekļuva šodienas Krievijas nacionālās izlases līdere Tatjana Ščogoļeva (9,9) un Cinītes draudzene Ieva Kubliņa (9,3). Vēl tālāk atrodama čehiete Eva Vitečkova.

Ieva Kubliņa
Turnīri. 2000. gada U-18 čempionāts.
2002. gada U-20 čempionāts
Latvija - 10. vieta (U-18) un 4. vieta (U-20)
Zināmākās spēlētājas izlasē (U-18). Dace Cinīte, Anete Jēkabsone, Dita Krumberga, Zane Tamane.
(U-20). Zane Tamane, Anete Jēkabsone, Dace Cinīte, Elīna Zīke.
Ko viņa izdarīja? Kļuva par čempionāta labāko bloķētāju vidēji katrā spēlē to izdarot 1,5 reizes un kā jau labam centra spēlētājam pienākas, bija arī starp labākajām cīņā par atlēkušajām bumbām - 9,3 izcīnītās bumbas bija trešais labākais rezultāts. Tāpat bija trešā sekmīgākā soda metienu realizētāja (15/18-83,3%). Pēc diviem gadiem U-20 čempionātā praktiski visos rādītājos bija starp labākajām: pirmā bloķētajos metienos (3,0), trešā atlēkušajās bumbās (9,4), devītā rezultatīvākā spēlētāja (13,4).
Konkurentes. Nekādu ārkārtēju uzvārdu, kuri šodien pasūtītu mūziku savu valstu nacionālajās izlasēs, pirmajā sešiniekā nav. Tālāk ir atrodamas Vitečkova, Artešina (Krievija), poliete Bibržicka, lietuviete Bimbaite u.t.t. U-20 čempionātā konkurentes bija vairāk nekā nopietnas un daudzas no viņām šodien ir vai nesen bija primadonnas savu valstu izlasēs - Eva Vitečkova (Čehija), Jasemina Horašana (Turcija), Jana Vesela (Čehija)...

Marita Meldere
Turnīrs. 2000. gada U-20 čempionāts
Latvija - 12. vieta
Zināmākās izlases spēlētājas. Marita Meldere, Gunta Baško, Liene Jansone, Dita Krumberga, Dace Cinīte.
Ko viņa izdarīja? Septiņās spēlēs izcīnīja 70 atlēkušās bumbas, jeb vidēji spēlē - 10 un kļuva par labāko visā čempionātā šajā rādītājā. Arī atsevišķi uzbrukumā un aizsardzībā bija labākā šajā rādītājā. Tā kā šis bija pirmais U-20 sieviešu izlašu čempionāts, tad Meldere savu vārdu šajā vēstures sadaļā ir ierakstījusi kā pirmatklājēja.
Konkurentes. Pietiekamu konkurenci Melderei veidoja komandas biedrenes - Gunta Baško un Liene Jansone, kuras katra vidēji izcīnīja pa 7 bumbām un brālīgi sadalīja sesto vietu.

Anete Jēkabsone
Turnīrs. 2002. gada U-20 čempionāts
Latvija - 4. vieta
Zināmākās izlases spēlētājas. Ieva Kubliņa, Zane Tamane, Dace Cinīte, Elīna Zīke.
Ko viņa izdarīja? Lai gan Jēkabsone šajā čempionātā nevienā no rādītājiem nav labāko trijniekā, taču šī ir tā reize, kad šo spēlētāju nevar nepieminēt. Kaut vai tāpēc, ka vairākās sadaļās viņa ir nākamā aiz trijnieka. Jēkabsone čempionātu pabeidza kā ceturtā rezultatīvākā spēlētāja (17,5 punkti), kā ceturtā pārķertajās bumbās (3,8), kā ceturtā precīzākā soda metienu izpildītāja (35/41-85,4%), kā sestā rezultatīvajās piespēlēs (2,6). Šķiet, pietiekami izteiksmīgi skaitļi, lai Jēkabsoni ierindotu starp izcilniecēm.
Konkurentes. Konkurentes cīņā par rezultatīvākās spēlētājs titulu bija jebkura no pretiniecēm, bet vairāk par Aneti sameta slovākiete Daniela Cikošova (19,0), horvātiete Ana Lelaša (18,5), čehiete Eva Vitečkova (18,1).

  +4 [+] [-]

, 2010-07-26 10:40, pirms 14 gadiem
Kaspars Bērziņš pie dāmu izlases ielikts

  -1 [+] [-]

, 2010-07-26 11:41, pirms 14 gadiem
njā tāds sagrābtīts raksts....
kur tad paliek Kalve un Zaķis kuri bija savu turnīru rezultatīvākie spēlētāji... un gan jau vēl ir kāds pienminēšanas vērts..
tā vien liekas , ka Ēriks gribēja kko uzcept šodien un arūi kko aši sameistaroja - taču ļoti pavirši ...

  +1 [+] [-]

, 2010-07-26 11:58, pirms 14 gadiem
Superatlēt, ja Tu pavērotu uzmanīgāk, tad šī ir otrā daļa par labākajiem un būs arī trešā, tāpēc Tavi pārmetumi par to, ka ir aizmirsts Zaķis un vēl vairāki, ir pilnīgi nevietā...
superatlets rakstīja: njā tāds sagrābtīts raksts....
kur tad paliek Kalve un Zaķis kuri bija savu turnīru rezultatīvākie spēlētāji... un gan jau vēl ir kāds pienminēšanas vērts..
tā vien liekas , ka Ēriks gribēja kko uzcept šodien un arūi kko aši sameistaroja - taču ļoti pavirši ...

  +1 [+] [-]

, 2010-07-26 12:28, pirms 14 gadiem
krishy rakstīja: Kaspars Bērziņš pie dāmu izlases ielikts
Pelnīti

     [+] [-]

, 2010-07-26 13:25, pirms 14 gadiem
Ēriks Strauss rakstīja: Superatlēt, ja Tu pavērotu uzmanīgāk, tad šī ir otrā daļa par labākajiem un būs arī trešā, tāpēc Tavi pārmetumi par to, ka ir aizmirsts Zaķis un vēl vairāki, ir pilnīgi nevietā...
ŅEMU SAVUS VĀRDUS ATPAKAĻ.