Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bārtulis un tirgus intriga

Bārtulis un tirgus intriga
Oskars Bārtulis pēc pirmās sezonas NHL kluba kreklā sev apkārt atkal ierauga spēcīgus konkurentus. Šajā līgā neviens neatslābst...

Foto: AP/Scanpix

NHL aizsargs Oskars Bārtulis šajās dienās ieslīdzis pārdomās. Brīdī, kad likās – viņš ir atradis zelta atslēdziņu pie Filadelfijas Flyers durvīm, pie tām pēkšņi sanākuši citi cilvēki, kam arī atslēgas rokā. Arī tās visas no zelta...

Stenlija kausu visbiežāk izcīna labākā aizsardzība līgā un šo laikam Flyers menedžeris Pols Holmgrens ir licis zem sava sapņu spilvena. Starpsezonā viņš ir veicis darbības, kas patiešām ļauj Filadelfijas aizsardzību saukt par spēcīgāko līgā. Pavej, kas redzams uz papīra:

Kriss Prongers – 35 gadi, līguma lielums – 7,5 miljoni USD sezonā.
Kimo Timonens – 35 gadi, līguma lielums – 7 miljoni USD sezonā.
Andrejs Mezsaros – 24 gadi, līguma lielums – 4 miljoni USD sezonā.
Mets Karls – 25 gadi, līguma lielums – 3,5 miljoni USD sezonā.
Breidons Koburns – 25 gadi, līguma lielums – 3 miljoni USD sezonā.
Mets Vokers – 30 gadi, līguma lielums – 1,6 miljoni USD sezonā.
Šons O’Donels – 38 gadi, līguma lielums – 1 miljons USD sezonā.
Oskars Bārtulis – 23 gadi, līguma lielums – 600 000 USD sezonā.

Ja atceramies, ka līdz Stenlija kausa finālam Flyers aizspēlējās praktiski ar četriem aizsargiem – Prongeru, Timonenu, Karlu un Koburnu – atvēlot viņiem milzu minūtes uz ledus, varēja viegli paredzēt, ka tieši aizsardzības korpusā starpsezonā tiks veiktas rokādes un izmaiņas. Pirms lielajiem tirgiem izskatījās, ka Flyers meklē vēl vienu, vai sliktākajā gadījumā – divus aizsargus, kas kopā ar Bārtuli veidotu piektā, sestā un septītā numura cilpas. Redzot, kādi ir pirmā četrinieka līgumi, nekādus lielos viļņus šajā ziņā no Holmgrena puses neparedzēja. Tagad viss sagriezies ar kājām gaisā: Koburnam viņš iedeva jaunu divu gadu līgumu par 3 miljoniem dolāru sezonā, tad viņš no Tampabejas iemainīja slovāku aizsargu Andreju Mezsarosu, kam jau bija līgums, kas vēl četrus gadus viņam garantē vismaz 4 miljonus sezonā. Tad Holmgrens aizmainīja vienu no kluba sejām uzbrucēju Saimonu Ganjē uz to pašu Tampabeju, kur pretī dabūja... aizsargu Metu Vokeru ar līgumu 1,6 miljonus dolāru. Brīdī, kad likās, nu jau būs gana, jo aizsardzības piekabītē vēl vajadzēja atrast rūmi mūsu Oskaram, tika veikts vēl viens darījums – Filadelfijas parakstīja vienu gadu līgumu ar 38 gadus veco brīvo aģentu O’Donelu no Losandželosas Kings, kam iedeva vienu miljonu sezonā. Tātad, ja Flyers aizsardzība izskatās tieši šāda, kāda tā ir šobrīd, tad sezonā tā kluba budžetā noēdīs 28,2 miljonus dolāru, kas, protams, salīdzinot ar citiem, patiešām ir neoficiālais rekords.

Redzot Holmgrena kārtis, vairāki citi klubu menedžeri jau sarosījušies – vismaz 4 komandas ir sazinājušās ar Bārtuļa aģentu un Flyers menedžeri, lai izzinātu iespējas, savā pusē dabūt 23 gadus veco latvieti. Holmgrens viņiem visiem ir atteicis. Vai viņš tomēr Oskara personā redz savas komandas aizsardzības pamatakmeni, vai vienu no aktīviem, ko izmantot tirgū – ar to pagaidām neviens vēl nav ticis jēgā. Protams, iespējams ir mainīt arī kādu citu aizsargu, taču nez vai būs viegli atrast daudz variantus hokejistiem, kam ir salīdzinoši smaga bagāža – lasi, lieli līgumi. Prongeru un Timonenu nemainīs, Karlā viņi redz nākotnes aizstājēju kādam no diviem pirmajiem. Koburns labi sevi parādīja pagājušajā sezonā, Mezsarosam ir liels līgums. O’Donelu savāca viņa pieredzes dēļ. Atliek domāt, ka Vokers var tikt sūtīts tālāk... Ar astoņiem aizsargiem viņi diez vai sāks sezonu. Bārtulis kā jauns spēlētājs noteikti liks saprast, ka vēlas spēles laiku, nevis rezervistu soliņu. Ideja, ka Oskars ir tik lēts, ka viņu nosūtīs uz fārmklubu paspēlēt, pagaidām neizskatās reāla, jo to nosaka līguma specifika. Viņu patiešām var nosūtīt uz zemāko līgu, taču tad jārēķinās, ka jebkurai NHL komandai tajā brīdī viņš ir pieejams bez kompensācijas. Jebkurš no fārmkluba var Bārtuli paķert, vēl jo vairāk tāpēc, ka viņa garantētais līguma lielums (mazums) ir vienkārši debešķīgs - 600 000 dolāru sezonā! Šī regula spiež domāt, ka līdz tam Flyers nenonāks, vēl jo vairāk tāpēc, ka tirgus ir izrādījis interesi par mūsējo. Vēl viens zīmīgs fons: Oskars tomēr ir Holmgrena cilvēks, tieši Flyers viņu izvēlējās draftā un komandas parasti vēlas pasvītrot, kāpēc tās ir saistījušas savas nākotnes ieceres ar konkrēto personāžu. Jo pretējā gadījumā, tā dumji sanāk: nodraftē, izauklē, iespēlē lielajā komandā, iedod izdevīgu līgumu un... palaiž pa vējam.

Var būt, ka O’Donela loma priekš Bārtuļa ir lielāka nekā tā izskatās šobrīd. Pagājušajā gadā šis veterāns krietni pastrādāja, lai Losandželosā uzplauktu Drjū Dautija zvaigzne. Varbūt O’Donelam pāriniekos gatavo tieši Oskaru? Interesants ir veterāna komentārs šajā sakarā: „Sešu aizsargu komanda plus vēl Bārtulis – tā var konkurēt ar jebkuru šajā līgā”. Skaidrs, ka starp sešiem O’Donels saskata sev vietu. Tāpat ir skaidrs, ka Mezsaros vai Vokers jau arī negribēs visā noskatīties no malas. Ja Flyers šādā komplektā sagaidīs treniņu nometnes sākumu, tad gaidāma smaga cīņa par vietu pamata sastāvā. Turēt pie rokas dārgus rezervistus komandas var mēģināt, taču jāpatur prātā tā sauktā klubu algas cepure, ko reglamentē NHL noteikumi. Jaunajai sezonai algu griesti klubam noteikti 59,4 miljoni dolāru apmērā. Filadelfijai pusi no šīs summas jau ir noēduši aizsargi un, ja viņi gribēs vēl parakstīt vai iemainīt kādu vērtīgu kadru uzbrukumā, kas noteikti būs viens no Holmgrena mērķiem, tad paši vien būs jau sasējuši sev rokas... „Mans mērķis ir spēlēt pamatsastāvā. Izdarīšu visu, lai tas notiktu, lai gan jau tagad redzams, ka pie pašreizējās aizsargu pārpilnības – to nebūs tik viegli realizēt. Tagad esmu gandarīts, ka man sezonas laikā izdevās ar komandu noslēgt līgumu, jo pretējā gadījumā man izmalties cauri šim atlases sietam būtu nereāli. Domāju, ka vairāki perspektīvie jaunie aizsargi, kas pērn spēlēja fārmklubā, uz visu notiekošo noraugās ar lielu izbrīnu... Viņiem nebūs viegli. Tajā pašā laikā es arī nedrīkstu nokārt galvu – karošu par vietu, lai viņi saprot, ka ar mani ir vērts rēķināties. Ar aģentu pārrunāsim taktiku un tad būs jāiet ar Holmgrenu runāt...” Tā šobrīd saka Oskars Bārtulis. Ko viņam pateiks kluba menedžeris? Tā jau būs rudens intriga.

  -1 [+] [-]

, 2010-07-26 11:04, pirms 14 gadiem
Tas tiešām būtu diezgan neloģiski, ja Flyers tagad Osi palaistu..... līdz ar to var secinā,t ka vismaz sezonas sākumu viņš iesaks Philly un kaut vai uz beņķa sēžot, bet ne farmā, jo cik saprotu no turienes ta viņu kāds cits klubs ātri var savākt un Philly tas galīgi nebūtu izdevīgi.....

  +4 [+] [-]

, 2010-07-26 12:23, pirms 14 gadiem
Ja tik tiešām par Osi interesējas četri NHL klubi, tad jau bez darba nepaliks. ceru, ka Osim pietiks dūšas iet pie Holmgrēna prasīt maiņu, ja viņš tiks nosēdināts healthy scratch.

  -1 [+] [-]

, 2010-07-26 12:26, pirms 14 gadiem
Vai tik O'Donnels pats nebūs pirmais kandidāts uz izeju? Paskatīsies, vai var viņš Osi ātrāk uzkačāt, ja ķīmijas nebūs, tad uz redzi?

  +2 [+] [-]

, 2010-07-26 13:16, pirms 14 gadiem
Jā, fārmkluba spēlētājiem maz iespēju nākamsezon tikt(nostiprināties) Flyers sastāvā. Bet par Oskaru runājot - tagad var novērtēt to, ka viņš saņēma samērīgu līgumu. Ja viņam būtu lielāks līgums, tad izredžu tikt prom no Filadelfijas būtu krietni mazāk! Protams, ja tas būs nepieciešams..

Lai izdodas palikt starp "lidotājiem", Oskar!