Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Gulbja izrāviens

Gulbja izrāviens
Lai gan Ernestam Gulbim sezonas laikā ATP rangā bija varens kāpums, paši tenisisti balvu par progresu atvēlēja Andrejam Golubevam
FOTO: AP/"Scanpix"

Jau kopš 1973. gada ATP katras sezonas noslēgumā piešķir balvas par sasniegumiem vīriešu tenisā gada laikā. Viena no nominācijām ir par straujāko progresu, un šogad starp četriem pretendentiem uz balvu bija arī Ernests Gulbis. Viņam gan tā netika - paši tenisisti balsojumā lēma, ka vairāk to pelnījis Andrejs Golubevs no Kazahstānas. Taču arī Ernestam sezona bija ļoti laba.

Balva par straujāko progresu tiek pasniegta vienam no četriem ATP izvēlētajiem spēlētājiem, kuri sezonu beiguši augstā ranga pozīcijā un gada laikā ievērojami uzlabojuši sniegumu. Balsojums, kurā piedalījās nominantu kolēģi, ilga līdz oktobra vidum, kad Gulbis atradās 26. pozīcijā ATP rangā (sezonu sākot, viņš bija 90. vietā). Pašas balvas (arī citās nominācijās) pasniedza Londonā notiekošajā tūres finālā.

Ernestam šoreiz nācās piekāpties 23 gadus vecajam Andrejam Golubevam no Kazahstānas, kura kāpums bija vēl iespaidīgāks - no 133. uz 33. vietu rangā, kas, protams, ir viņa rekords (tāpat kā 24 uzvaras ATP turnīru spēlēs gada laikā).

Golubevs Hamburgā tika pie sava pirmā ATP titula, turklāt nezaudējot nevienā setā. Šajā turnīrā Golubevs tika galā ar pasaules sesto raketi Nikolaju Davidenko, bet finālā pārspēja vēl vienu nominantu uz balvu par straujāko progresu austrieti Jurgenu Melceru (no 28. uz 12. rangā).

Golubevs iekļuva arī Kualalumpuras turnīra finālā pēc uzvarām pār Robinu Sederlingu (Nr. 5) un Dāvidu Fereru (Nr. 11). Finālā viņš gan piekāpās Mihailam Južnijam.

Protams, Kazahstānas tenisistam progress ievērojams, taču arī Ernests Gulbis šogad kortā paveicis lielas lietas. ATP turnīros sezonas laikā mūsu tenisists aizvadījis 51 spēli, 31 no tām izcīnot uzvaras. Februārī Delreibīčā Ernests kļuva par pirmo Latvijas tenisistu, kurš izcīnījis ATP vienspēļu titulu. Finālā 6:2, 6:3 pār milzi Ivo Karloviču, sagādājot tam nepatīkamu dāvanu 31. dzimšanas dienā.

Sezonas laikā Gulbis aizvadīja 11 cīņas ar pasaules ranga labāko desmitniekā esošajiem tenisistiem, divās no tām tiekot pie uzvaras. Parīzes "Masters" turnīrā Ernestam 6:4, 3:0 pār Južniju (krievu spēlētājs cīņu nepabeidza savainojuma dēļ), bet sezonas sākumā Gulbim izdevās tas, par ko sapņo milzum daudz tenisistu, - Romā viņš pirmo reizi tika galā ar pašu Rodžeru Federeru - 2:6, 6:1, 7:5.

No deviņiem zaudējumiem pret TOP 10 spēlētājiem tikai četrreiz Gulbis piekāpās divos setos. Pārējās piecas cīņas bija ļoti sīvas. Tā, Ernests vēl divreiz bija tuvu panākumam pār Federeru (Dohas turnīra 1/4 finālā 2:6, 6:4, 4:6, Madridē šajā pašā stadijā 6:3, 1:6, 4:6). Romā pusfinālā Ernestu pēc uzvaras pār Federeru apturēja pašreizējais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals, taču arī šī cīņa bija ļoti spraiga - 4:6, 6:3, 4:6.

Vēl jāpiemin divas Gulbja spēles - Sinsinati "Masters" turnīrā pret Endiju Mareju (Nr. 4) - 6:4, 3:6, 6:7 un Toronto pret Sederlingu - 6:4, 4:6, 4:6.

Nav brīnums, ka Ernestam sezonas, kurā viņš vienspēlēs nopelnīja 680 867 USD, laikā izdevās tik nopietns kāpums rangā (ceturtais nominants uz balvu bija Tomašs Berdihs, kurš no 20. vietas tika līdz septītajai un spēlē Londonā).

Gulbis kopš 2007. gada februāra, kad pirmoreiz tika labāko simtniekā, tikai uz brīdi (2009. gada otrajā pusē) no tā izkrita. Savu pirmo virsotni (46. vietu) Ernests rangā sasniedza 2007. gada oktobrī. Otrs kāpums, nu jau līdz 38. pozīcijai, sekoja 2008. gada augustā. Pagājušogad gan neko spoži negāja, tāpēc šosezon nācās rāpties uz augšu jau no 90. vietas. Taču sezonas izskaņā jauns rekords - 24. ailīte starp pasaules spēcīgākajiem tenisistiem.

Balvu par straujāko progresu ATP pasniedz kopš 1973. gada, un starp tās ieguvējiem ir tādas slavenības kā Vits Gerulaitis, Džons Makinrojs, Ivans Lendls, Boriss Bekers, Andrē Agasi un Novaks Džokovičs pie tās tikuši pat divas reizes, Pits Samprass, Džims Kurjē, Marats Safins, Gorans Ivanisevičs. Rafaels Nadals. Interesanti, ka šādas trofejas nav Federera kolekcijā.

Starp citu, vēl viens baltietis pretendēja uz ATP balvu - jauno lietuvieti Ričardu Beraņķi novērtēja kā vienu no četriem sezonas labākajiem jaunpienācējiem. Gada laikā ATP rangā lietuvietis no 320. vietas pakāpās līdz 114.

Beraņķim tāpat kā Gulbim balva gan netika, tenisisti no nominantiem izvēlējās 24 gadus veco vācieti Tobisasu Kamki, kurš no 254. vietas, pagājušo sezonu noslēdzot, gada laikā pamanījās iekļūt starp 75 labākajiem. Vimbldonā viņš aizkļuva līdz trešajai kārtai, bet ATP turnīros izcīnīja septiņas uzvaras.

Balvu par gada veiksmīgāko atgriešanos saņēma 23 gadus vecais holandietis Robins Hāze, kurš savu rangu sezonas laikā uzlaboja par 392 vietām.

Fanu balsojumā simpātiju balva vienspēlēs tika Rodžeram Federeram, dubultspēlēs - amerikāņu dvīņubrāļiem Bobam un Maikam Braieniem.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-11-25 17:17, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: Es joprojaam nesaprotu kapec Podāns no arzemju materialiem veidotos rakstus paardod par naudu cilveekiem šeit SA+ portālā??
tev problēmas? tad nelasi. tas ir bizness. tev neviens neliek maksāt un lasīt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-11-26 16:39, pirms 14 gadiem
Armands raksta pats !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja