Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dinastija

Dinastija
Paolo Maldīni bija fenomenāls spēlētājs. Par tādiem cer kļūt arī abi viņa dēli, kuru laiks lēnām tuvojas...
Foto: AFP

Čezāre, Paolo, Kristians un Daniels. Kas vieno šos četrus vārdus? Viņiem visiem uzvārds ir Maldīni. Šobrīd „Milan” rindās ar trešo numuru neviens nespēlē, jo tas ir aizliegts cilvēkiem, kuriem augstāk minētā uzvārda nav. Taču jau pārskatāmā nākotnē atkal slavenā kluba rindās laukumā ar trešo numuru varētu doties Maldīni. Viņnedēļ savu 17. jubileju nosvinēja Kristians Maldīni, viens no talantīgākajiem savas paaudzes aizsargiem Itālijas futbolā. Futbola karaliskā ģimene, kādu laiku nelikusi par sevi manīt, ir gatava turpināt savu valdīšanu.

Slovēņu imigranti Maldiči

1931. gadā Itālijā ierindās kāds necils slovēņu imigrantu pāris – Maldiči. Pāris apmetās Itālijas pilsētā Trestā un, lai atzīmētu jaunās dzīves sākumu un iedzīvošanos jaunajā valstī padarītu vieglāku, viņi savus uzvārdus itāliskoja. Tā, lūk, radās Maldīni dinastija. 1932. gadā pārim piedzima dēls, kuram tika dots itāliešu vārds – Čezāre.

Tieši Čezāre Maldīni kļuva par pirmo, kurš nesa šo futbolam vēlāk tik maģisko uzvārdu, kaut gan savas karjeras laikā viņš bija tikai „viens no”. Viens no sava laika izcilākajiem aizsargiem pasaulē, „Milan” kapteinis un stabila Itālijas izlases vērtība. Ja atskaita pašu pirmo savas karjeras sezonu dzimtajā „Triestina” klubā un pēdējo spēlētāja karjeras sezonu „Torino”, tad Čezāre Maldīni visu savu karjeru aizvadīja vienā klubā – „Milan”. Būdams tā kapteinis, Maldīni palīdzēja izcīnīt četrus A sērijas čempionu titulus, kā arī vienreiz triumfēt Eiropā, tagadējā UEFA Čempionu līgas turnīrā (tolaik to sauca par Eiropas Čempionu kausu). Bildei, 1963. gadā paceļot kausu virs galvas slavenajā „Wembley” stadionā, vērtība strauji auga pēc apaļiem 40 gadiem, kad turpat Anglijā, tikai šoreiz – Mančestrā, „Milan” kapteinis ar trešo numuru un uzvārdu Maldīni pacēla virs galvas UEFA Čempionu līgas trofeju. Taču tas jau bija Paolo...

Maldīni nereti tiek saukti par futbola karalisko ģimeni. Un tas nebūt nav pārspīlēts. Lai arī Čezāres dēlam Paolo bija lielāki panākumi laukumā, tomēr tieši Čezāre Maldīni ir vistiešākajā mērā atbildīgs par to, ka Maldīni un „Milan” – tā ir nesaraujama savienība. Čezāre Maldīni 70. gadu sākumā pirmo reizi kļuva par „Milan” treneri. Tas sakrita ar laiku, kad pirmos soļus futbolā spēra viņa dēls Paolo, kurš jau no agras bērnības bija... Turīnas „Juventus” līdzjutējs. Tēvs pret šādu ieceri neiebilda un, kad bija pienācis laiks futbolā uzsākt nopietnākus treniņus, piedāvāja iespēju trenēties arī Milānas „Inter” gadījumā, ja ir vēlme – sak, neiesi jau savu likteni uzspiest atvasei. Taču Paolo Maldīni nesaminstinoties nosliecās par labu „Milan”.

Vēlāk, kad Paolo Maldīni jau bija savā slavas zenītā un pelnīti tika uzskatīts par vienu no labākajiem futbolistiem pasaulē, viens no viņa lielākajiem talanta piekritējiem tā laika „Manchester United” galvenais treneris sers Alekss Fērgusons saņēmās drosmi un kautrīgi vērsās pie senā paziņas Čezāres. „Es reiz Paolo tēvam Čezārem vaicāju, ko viņš domā par iespēju, ka Paolo varētu pievienoties „Manchester United”? Viņš atbildēja: „Es spēlēju „Milan”, mans dēls spēlē „Milan” un visa mana ģimene spēlēs „Milan”!” Es otro reizi vairs neprasīju,” karjeru beidzot itāļu futbola leģendai, nopūtās Fērgusons. Un tā vienmēr – Čezāre veltīja un, kā jauno talantu skauts, velta vēl aizvien savu mūžu „Milan” klubam, nu jau ar vienu aci pieskatot abus mazdēlus. Čezāre ir bijis klāt arī abu mazdēlu pirmajos treniņos „Milan”.

Il Capitano

„Viņš, paceļot virs galvas kausu, jau domāja, kā izcīnīs nākamo,” Paolo Maldīni raksturoja Fābio Kapello. Ne velti Paolo Maldīni tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajiem futbolistiem un, ņemot vērā daudzos panākumus un neticamo ilggadību visaugstākā līmeņa futbolā, daudzu pazīstamu futbola ekspertu vērtējumā Paolo Maldīni tiek dēvēts par visu laiku izcilāko futbolistu vispār, apsteidzot Pelē, Maradonu, Zidānu...Visus, kas vien jebkad bumbai ir pieskārušies!

Par to, protams, var diskutēt, taču vienu nevar noliegt – Paolo Maldīni bija izcila personība futbola laukumā un sportā vispār. Maldīni „Milan” lielās komandas rindās debitēja jau 16 gadu vecumā. „Viņš bija ļoti jauns, tāpēc es viņam devu padomus. Jāatzīst, man viņam nebija daudz ko teikt, jo jau tad viņš bija pasaules klases spēlētājs,” atceras cita „Milan” leģenda Franko Barēzi, kura 6. numurs ir otrs neaizskaramais. Paolo Maldīni bija teicama fiziskā sagatavotība, viņš labi spēlēja ar abām kājām un, spēlējot kreisā malējā aizsarga pozīcijā(sāka to darīt nepieciešamības dēļ), spēja nosegt visu savu malu viens pats. Savukārt viņa karjeras beigu posmā tandēms aizsardzības centrā ar Alesandro Nesta bija tik spilgts, ka ieguva pat apzīmējumu „aizsargāšanās kā māksla”.

Maldīni karjeru var sadalīt divās daļās. Pirmā noslēdzās 1997. gadā, kad pieredzējušie līderi lēnām beidza savas karjeras, savukārt „Milan” atdeva savas pozīcijas gan Eiropā, gan pašmāju čempionātā. Maldīni pārņēma kapteiņa apsēju no leģendārā Franko Barēzi, kas nozīmēja, ka Itālijas futbola ir sākusies jauna – Maldīni – ēra. Būdams Itālijas izlases un „Milan” kapteinis, Paolo Maldīni bija Itālijas futbola seja, un ar sev uzlikto atbildību galā tika teicami.

Lai arī ar Itālijas izlasi lielajos turnīros triumfēt neizdevās (komanda tam vairākkārt bija ļoti tuvu), Maldīni 12 gadu etaps kā „Milan” kapteinim allaž metīs ēnu pār citu šā kluba kapteiņu harismu. Kā pēc Maldīni karjeras beigām ir teikuši vairāki futbolisti, tad komandai šobrīd pietrūkst ģērbtuvē tāda spēlētāja kā Maldīni. Viņa klātbūtnē neviens nekad pirms spēlēm nav zirgojies vai kā citādi uzvedies nepiemēroti, jo visi baidījās nevis par to, ko Maldīni pateiks, bet gan – ko padomās. 39 gadu vecumā Maldīni kā „Milan” kapteinis pacēla virs galvas UEFA Čempionu līgas kausu, uz visiem laikiem uzstādot latiņu citiem futbola varenajiem.

Maldīni savu karjeru beidza nepilna 41 gada vecumā. Viņš slavenā kluba pirmajā komandā bija pavadījis 25 (!!!) sezonas, aizvadot 902 spēles. 126 spēles Itālijas izlasē. 7 reizes uzvarējis A sērijā, 5 reizes – UEFA Čempionu līgā. 1995. gadā balsojumā par gada labāko futbolistu pasaulē palika otrajā vietā. Ja atskaita Kanavāro triumfu 2006. gadā, tad neviens cits aizsargs futbola vēsturē šādai individuālai atzinībai nav bijis tik tuvu kā Paolo. Neskaitāmu rekordu un titulu īpašnieks, kuru laukumā un ārpus tā cienīja visi – gan sīvākie oponenti citu komandu rindās, gan karstasinīgākie citu komandu līdzjutēji. Viņš bija gaidīts visās komandās, ar viņu kopā vēlējās spēlēt pilnīgi jebkurš futbolists. Taču viņš visu mūžu pavadīja „Milan”.

Paolo dēli: talantīgi, bet...

Kristianam Maldīni ir 17 gadi, bet viņa jaunākajam brālim Danielam – 12. Tieši Daniels Maldīni ir pazīstamākais no abiem brāļiem, jo jau bērnībā kļuva par „Youtube” sensāciju, kad teicamā izklupienā „Milan” treniņā atbruņoja Klarensu Zēdorfu.

Zīmīgi, ka Paolo Maldīni ar „Milan” lielo komandu sāka kopā trenēties – jūs neticēsiet! – 12 gadu vecumā. Viņš esot bijis tik neticami fiziski apdāvināts, tāpēc spējis šādā vidē iekļauties. Dzimis atlēts, kurš būtu sasniedzis virsotnes jebkurā sporta veidā – tā vairākkārt ir teicis Čezāre Maldīni. 12 gados sāka trenēties ar lielo komandu, 16 gados – tajā spēlēt. Šos sasniegumus viņa dēli nepārspēs un neatkārtos. Taču jau gadiem „Milan” līdzjutēju prātus nodarbina abu atvašu perspektīvas lielajā futbolā.

Šobrīd Kristians ir tuvu ienākšanai lielajā komandā. Viņš ir aizsargs, kuru trenējuši ir Maldīni senie cīņu biedri, kas ir palikuši „Milan” un strādā par treneriem – gan Tasoti, gan Barēzi, gan Kostakurta. Un tagad 17 gadus veco jauniešu komandu trenē Filipo Inzagi – vēl viens leģendārs „Milan” spēlētājs. Tomēr vislielākā uzmanība tiek pievērsta jaunākajam brālim Danielam, kurš ne tikai varētu atzīmēties „Milan” lielajā komandā, bet arī sasniegt pašas augstākās futbola virsotnes. „Tas puika ir ģeniāls. Viņam pavisam noteikti ir talants. Viņiem abiem ir, bet mazākajam – jo īpaši,” tā pirms dažiem gadiem izteicās Klarenss Zēdorfs.

„Varbūt viņi būs futbolisti, bet izvēlēsies citu numuru. Tas viss ir atkarīgs tikai no viņiem,” ir teicis Paolo Maldīni, atbildot uz jautājumu, vai 3. numuru, kurš uz visiem laikiem ir nodots nēsāšanai Maldīni ģimenei, kādreiz „Milan” komandā kāds uzvilks. Tikmēr Čezāre norāda, ka uzvārds Maldīni abiem jaunekļiem būs ļoti smaga nasta, kas jānes. Un jau tagad viņi mazliet atpaliek no tēva grafika, kaut arī futbols ir mainījies – mūsdienās 12 gadu vecumā kopā ar futbola superzvaigznēm trenēties vairs nebūtu iespējams, pat ja tavs uzvārds ir Maldīni.

Par spīti visam, ar diezgan lielu pārliecību varam teikt, ka Maldīni vārds „Milan” rindās parādīsies atkal un tas varētu notikt jau pavisam drīz. Šobrīd „Milan” vajag svaigas vēsmas, vajag jaunu sākumu, lai atgrieztos uz panākumu takas. Iespējams, lai to izdarītu, ir nepieciešams tik vien kā savs Maldīni komandā. „Man bija liels gods spēlēt kopā ar Paolo. Viņa zvaigzne vēl joprojām mirdz,” uzskata Filipo Inzagi, kura rokās šobrīd ir Kristiana Maldīni meistarība. Futbola karaliskā ģimene gatavojas atkal par sevi atgādināt, darot to tā, kā tikai viņi prot – spēlējot futbolu „Milan” rindās.

  +3 [+] [-]

, 2013-06-25 17:13, pirms 11 gadiem
++++++