Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

13. un 14. diena: Čempionu līgā uzvarēja "Inter", nevis itālieši

13. un 14. diena: Čempionu līgā uzvarēja "Inter", nevis itālieši
Marčelo Lipi laiks pie Itālijas izlases stūres ir beidzies.
Foto: Reuters

Jāņu svinēšanas laikā pat lielākie alusvēderi nevarēja palaist garām ziņu, ka no cīņas par Pasaules kausu ir izstājušies pašreizējie pasaules čempioni - Itālijas futbolisti. Itāliešu neveiksme brieda klusāk nekā francūžu skandalozā izstāšanās, tāpēc daudziem kļuva par pārsteigumu. Tomēr arī Itālijas (ne)gadījumā ir saskatāmas likumsakarības.

Itālijas izlase bieži vien ir smagnēji sākusi lielos turnīrus, taču sacensību laikā uzlabojusi savu sniegumu un beigās pat kļuvusi par čempioni. Šī stereotipa dēļ daudzi pat nepievērsa īpašu uzmanību tam, ka itālieši pirmajā mačā nospēlēja neizšķirti ar visnotaļ spēcīgo Paragvaju (1:1) un otrajā spēlē sensacionāli neuzvarēja vājo Jaunzēlandi (atkal 1:1). Tā taču ir Itālijas izlase, kas pamazām palielinās apgriezienus, ar mokām iekļūs nākamajā kārtā un pēc tam tiks vismaz līdz ceturtdaļfinālam! Pret slovākiem tiesneša pieliktajā laikā Pepe gandrīz panāca 3:3, kas dotu iespēju spēlēt astotdaļfinālā. Itālieši šoreiz nebija pelnījuši tādu laimi, jo tik slikti sen nebija spēlējuši - Itālijas futbola apskatnieki atzīst, ka šī viņiem bijusi vājākā komanda pēdējo 50 gadu laikā.

Itālijas izlases neizteiksmīgajam sniegumam var atrast vairākus iemeslus. Noteikti būtu noderējis pamatvārtsargs Bufons, kurš ārstēja traumu un vienīgi centās morāli uzmundrināt no rezervistu soliņa (diez vai viņš ielaistu trīs vārtus pret slovākiem). Noteiktu būtu palīdzējis Pirlo, jo bez viņa (arī trauma) itāliešu saspēle galīgi nevedās. Uzbrukumā tā arī neatradās vismaz viens patiešām bīstams spēlētājs, bet aizsardzībā Kanavāro vairs nebija tas nesatricināmais ģenerālis, kādu redzējām pasaules čempionātā pirms četriem gadiem. Protams, daudz kas bija atkarīgs no sastāva komplektācijas, un šajā ziņā akmeņi tiek mesti trenera Marčelo Lipi dārziņā. Viņš aicināja komandā spēlētājus pēc lojalitātes (tāpēc Itālijas izlasē nebija skandālu kā Francijā!), nevis pēc meistarības.

Tiesa, nevar pamanīt arī itāliešu izgāšanās dziļāku iemeslu - trenerim Lipi spēlētāju izvēle nebūt nebija milzīga, kā pieklātos tādā futbola lielvalstī kā Itālija. Pašreizējais Itālijas izlases modelis uzskatāmi norādīja uz krīzi komandas komplektācijā. Pēdējos gados Itālijā uzradušies vairāki veiksmīgi futbola aģenti, kas valstij piegādā talantīgus futbolistus no Dienvidamerikas. Vadošie klubi ("Inter", "Milan", "Juventus", "Roma", "Lazio") masveidā iegādājas spēlētājus no Argentīnas, Brazīlijas, Urugvajas utt., bet tikmēr perspektīvie pašmāju futbola audzēkņi deldē rezervistu soliņus. Raksturīgākais piemērs ir šīs sezonas Čempionu līgas uzvarētājs Milānas "Inter", kura pamatsastāvā nespēlēja neviens itālietis. "Inter" uzvara Čempionu līgā bija Milānas kluba un trenera Murinju panākums, nevis Itālijas futbola uzvara!

     [+] [-]

, 2010-06-25 18:39, pirms 14 gadiem
Kā pēdējo 50 gadu sliktākā Itālijas izlase. Nemaz ne, izlase bija laba, bet kā jau Krievijas izlase hokejā - zvaigznes ir, un kas tālāk?

     [+] [-]

, 2010-06-25 20:00, pirms 14 gadiem
Piekrītu Askoldam, nebija tādu spilgtu zvaigžņu, kāda vilcēja. Pietrūka izteikta uzbrucēja, kurš spējīgs realizēt vārtu momentus. Tiesa, pēdējā spēlē itāļi izskatījās stipri garlaikoti - tikai uz beigām sāka skriet tā pa īstam un censties gūt vārtus.

     [+] [-]

, 2010-06-25 23:52, pirms 14 gadiem
Bez Pirlas itāļi nevar itin neko, tieši tāpat kā franči bez Zidāna (Riberī šai pleimeikera lomai neder, pārāk kreiss). Bet, ja nopietni - itāļi izgāzās tāpēc, ka ir baigie rasisti - izlasē nav neviena nēģera, arāba vai vismaz turka. Bez mellajiem āriešiem mūsdienu futbolā neko sasniegt nav iespējams (interesanti, cik Vācijas izlasē ir atlicis etnisko doiču?)