Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Viņi bija labākie (1)

Viņi bija labākie (1)
Savulaik Armands Šķēle spēlēja pat FIBA "All Stars" mačā.
FOTO: www.fibaeurope.com

Katru vasaru notiek Eiropas čempionāti jauniešu izlasēm trīs vecuma grupās. Daudzajos gados jaunie latvieši un jaunās latvietes spējuši izcīnīt trīs medaļu komplektus (Liepājās briest ceturtais), bet vēl vairāk jaunie talanti spējuši būt starp labākajiem individuālajos rādītājos. Latvieši bijuši bieži viesi statistikas pirmajās ailītēs, taču ne visos gadījumos vieta starp izcilniekiem to pašu viņam garantē arī starp pieaugušajiem. Lūkosim apskatīt, cik tālu lielajā basketbolā "izsitušies" spēlētāji, kuri kadetu, junioru un U-20 čempionātos bijuši labākie starp labākajiem jeb atsevišķos statistikas rādītājos bijuši labāko trijniekā. Piebilde - vērā tiek ņemti rezultāti tikai finālturnīros.

Kristaps Janičenoks
Turnīrs. 1999. gada U-16 čempionāts
Latvija - 5. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Armands Šķēle, Gatis Jahovičs, Gatis Melderis, Renārs Zeltiņš.
Ko viņš izdarīja? Ar vidēji 23,5 gūtajiem punktiem spēlē Janičenoks kļuva par čempionāta otro rezultatīvāko spēlētāju. Augstu vietu šajā rādītājā ieņēma arī Šķēle - 6. vieta (17 punkti).
Konkurenti. Par čempionāta rezultatīvāko spēlētāju kļuva grieķis Nikolaos Zisis (23,9 punkti). Šodien - viens no Grieķijas izlases vadošajiem spēlētājiem. 2005. gadā tika atzīts par labāko Eiropas jauno spēlētāju. 2005. gadā kopā ar Grieķijas izlasi kļuva par Eiropas čempionu.

Andris Biedriņš
Turnīrs. 2001. gada U-16 čempionāts
Latvija - 8. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Kaspars Bērziņš, Mareks Jurevičus, Edgars Jeromanovs.
Ko viņš izdarīja? Ar vidēji spēlē gūtajiem 16,4 punktiem punktiem bija trešais rezultatīvākais spēlētājs, kā arī ar vidēji izcīnītajām 10 atlēkušajām bumbām bija otrais šajā rādītājā.
Konkurenti. Abās nominācijās labākais bija lietuvietis Lins Kleiza, kurš vēl pavisam nesen Lietuvas izlases sastāvā viesojās Rīgā. 2005. gada NBA draftā Portlendas "Trail Blazers" viņu izvēlējās pirmajā kārtā (nr 27). 2006. gadā spēlēja pieaugušo pasaules čempionātā sasniedzot pieklājīgu statistiku - 10,8 punkti un 5,8 atlēkušās bumbas. Atlēkušajās bumbās tūlīt aiz Biedriņa nākamais labākais bija grieķu Šakils Sofoklis Šorcanitis. Vēl drusku tālāk Rīgā vairākkārt redzētais vienaudzis serbs Darko Miličičs.

Jānis Gailītis
Turnīrs. 2001. gada U-16 čempionāts
Latvija - 8. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Andris Biedriņš, Kaspars Bērziņš, Mareks Jurevičus, Edgars Jeromanovs.
Ko viņš izdarīja? Kļuva par otro labāko piespēļu dalītāju visā čempionātā - 5,1 piespēles katrā mačā., kā arī bija trešais labākais pārķertajās piespēlēs (2,8).
Konkurenti. Pārķertajās bumbās piekāpās mūsu pašu Rinaldam Sirsniņam (3,0) un turkam Barisam Ermisam (3,1). Piespēlēs labāks par Gailīti bijis tikai gruzīns Georgs Markvašvili. Neviens no vadošajiem šajos rādītājos turpmākajā karjerā nav kļuvis par lieliem spīdekļiem kaut Eiropas mērogā.

Raitis Grafs
Turnīrs. 1998. gada U-18 čempionāts
Latvija - 4. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Kristaps Janičenoks, Kaspars Cipruss, Kristaps Valters, Raimonds Vaikulis
Ko viņš izdarīja? Ar vidēji spēlē izcīnītajām 10,5 atlēkušajām bumbām bija trešais šajā rādītājā. Neraksturīgi centra spēlētājam, atzīmējies arī pārķertajās bumbās - ar 3,8 "stīliem" Grafs bija otrais.
Konkurenti. Vairāk nekā zvaigžņota konkurentu izlase. Pirmais - horvāts Andrija Zizičs. Otrais - 2005. gada Eiropas čempions Lazaros Papadopulos. Ceturtais - 2006. gada pasaules čempions Spānijas izlases sastāvā Felipe Reiess. Sestais - krievs Andrejs Kiriļenko. Savukārt pārķertajās bumbās Grafs zaudēja tikai Kiriļenko (5,5), trešajā vietā atstājot ebreju Talu Buršteinu (3,6).

Armands Šķēle
Turnīrs. 2000. gada U-18 čempionāts
Latvija - 8. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Armands Šķēle, Jānis Blūms, Kaspars Cipruss, Gatis Melderis, Juris Andžejevskis, Artūrs Brūniņš.
Ko viņš izdarīja? Kopā ar horvātu Zoranu Planiniču dalīja čempionāta rezultatīvākā spēlētāja godu - katrs vidēji mačā guva pa 16,6 punktiem. Septītais šajā rādītājā bija Kaspars Cipruss (15,6).
Konkurenti. Planiniču pēc trīs gadiem NBA drafta pirmajā kārtā ar 22 numuru izvēlējās Ņūdžersijas "Nets". Vēl šajā čempionātā spēlēja slovēnis Beno Udrihs, horvāts Marko Popovičs, krievs Viktors Hrjapa, Biedriņa komandas biedrs Mišels Pjetrus.

Kaspars Cipruss
Turnīrs. 2000. gada U-18 čempionāts
Latvija - 8. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Armands Šķēle, Jānis Blūms, Gatis Melderis, Juris Andžejevskis, Artūrs Brūniņš.
Ko viņš izdarīja? Kļuva par visa čempionāta labāko cīnītāju par atlēkušajām bumbām - 9,5 izcīnītās bumbas katrā spēlē.
Konkurenti. Sīvākais konkurents ar 9,1 izcīnīto bumbu bija šodien neko neizsakošais lietuvietis Vītauts Danelius. Trešais - krievs Viktors Hrjapa (7,4).

Edgars Jeromanovs
Turnīrs. 2004. gada U-18 čempionāts
Latvija - 12. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: šodien neviens no tā iesaukuma spēlētājiem nav izpelnījies pienācīgu uzmanību
Ko viņš izdarīja? Ar 5,3 rezultatīvajām piespēlēm bija otrais labākais turnīrā šajā rādītājā. Piektais precīzākais soda metienu izpildītājs (24/29-82,8%)
Konkurenti. Par labāko rezultatīvajās piespēlēs kļuva spānis Serhio Rodrigess, kurš tika atzīts arī par visa čempionāta vērtīgāko spēlētāju. 20 gadu vecumā spēlēja lielajā pasaules čempionātā (2006) un kļuva par pasaules čempionātu un nevis kā tālākais rezervists, bet gan kā pilntiesīgs spēlētājs. 2006. gadā NBA draftā viņu ar #27 izvēlējās Portlendas "Trail Blazers".

Kaspars Kambala
Turnīrs. 1998. gada U-22 čempionāts
Latvija - 12. vieta
Zināmākie spēlētāji izlasē: Kristaps Purnis, Sandis Buškevics, Sandis Valters, Mārtiņš Skirmants, Jevgeņijs Kosuškins
Ko viņš izdarīja? Ar 7,9 vidēji spēlē izcīnītajām bumbām kopā ar lietuvieti Dariusu Songailu dalīja otro vietu. Savukārt ar 16,3 punktiem bija sestais rezultatīvākais spēlētājs visā čempionātā, bet Latvijas izlasē - tikai otrais (aiz Kristapa Purņa, kurš ar 17,6 punktiem bija ceturtais čempionātā). Vēl Kambala atzīmējās kā labākais bumbu pārķērājs (3,4).
Konkurenti. Vairāk nekā pārliecinoši labākais šajā rādītājā bija itālis Samuels Podesta (9,6). Citu konkurentu uzvārdi šodienas basketbolā jau ilgāku laiku spēlē uz pirmajām vijolēm. Ceturtais atlēkušajās bumbās bija Dirks Novickis, turks Hidajets Turkoglu (8), spānis Hosē Garbahosa, horvāts Gorans Giričeks... Pa vidu starp šiem uzvārdiem atrodams arī lietuvietis Kēstutis Šestoks.

  +4 [+] [-]

, 2010-07-24 16:23, pirms 14 gadiem
Nūū Ērik! Cik gadus jau lidojošais francis Pitrus spēlē Orlando Magic!

Un vispār ja paskatās uz vietām tad nevienas medaļas. Nav jau brīnums ka skauti skatās uz tiem kam cēlmetāli kaklā!

  +3 [+] [-]

, 2010-07-24 16:30, pirms 14 gadiem
EmilS OzerS rakstīja: Nav jau brīnums ka skauti skatās uz tiem kam cēlmetāli kaklā!
Raksts nav par to, kurus spēlētājus nākotnē atlasa skauti, bet par to, kuri turpinājuši progresēt, sasniedzot ko lielāku! Derētu Tev vēl pamācīties to žurnālistiku!

  +3 [+] [-]

, 2010-07-24 17:12, pirms 14 gadiem
Nu tas atkal pierāda to, ka ar to psiholoģiju kautkas nav kārtībā.
Varbūt zvaigžņu slimība. Redz junioros noārdās un atbraucot uz latviju visi slavē, bet ar to arī viņiem pietiek un kāpēc vēl vajag progresēt, lai tiktu eirolīgās un NBA?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-07-25 08:53, pirms 14 gadiem
Vaikuli jau nu gan dereeja piemineet.. arii vinsh bija liideros peec statiem un kaa nekaa 80 gadi bija vieniigie kas speeleeja pasaules chempii....

  +2 [+] [-]

, 2010-07-25 19:18, pirms 14 gadiem
Onslovs rakstīja: Nu tas atkal pierāda to, ka ar to psiholoģiju kautkas nav kārtībā.
Varbūt zvaigžņu slimība. Redz junioros noārdās un atbraucot uz latviju visi slavē, bet ar to arī viņiem pietiek un kāpēc vēl vajag progresēt, lai tiktu eirolīgās un NBA?
arii tasir garaam...ja pasekotu kaa spaanji savus aunos celj debiiss un taisa par staariem...tad sii atrunaasanaas ka zvaigznjuslimiiba arii vairs nekam neder...vienkaarsi ar vinjiem neviens nestraadaa....