Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Paskatīties uz sevi no malas

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Paskatīties uz sevi no malas
Rīgas "Skonto" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 1. kārtā divu maču summā ar 1:2 piekāpās pieticīgajam Ziemeļīrijas klubam "Portadown" un sāka Latvijas klubu neveiksmes Eiropas kausu...

Otro reizi vēsturē visi Latvijas futbola klubi "izlidoja" no Eiropas kausu izcīņas jau pēc pirmajām divām spēlēm. Varbūt šoreiz izloze bija īpaši nelabvēlīga? Nekā tamlīdzīga. Laikam beidzot ir jāmācās paskatīties uz sevi no malas.

Rēķinot tikai trīs (tagad - divus jeb Čempionu līgu un Eiropas līgu) galvenos turnīrus un noliekot malā kādu laiku pastāvējušo Intertoto kausa izcīņu, pirms tam vēl tikai 2000./2001. gada sezonā visi Latvijas klubi beidza Eiropas kausu izcīņu jau pēc pirmajām divām spēlēm. Toreiz pretī stājās pazīstamais ungāru klubs "Vasas", norvēģu "Brann" un azerbaidžaņu "Šamkir", kurš spēlēja vairāki izlases futbolisti. Kas nāca pretī tagad? Pusprofesionāla vai pat vairāk amatieru komanda no Ziemeļīrijas, septītais pēc pagājušās sezonas Maķedonijas klubs, pazīstams norvēģu klubs un viens no tradīcijām bagātākajiem Eiropas futbola klubiem, taču nebūt ne kāds grands. Uzreiz pēc izlozes secinājums tika izdarīts visnotaļ likumsakarīgs un objektīvs - proti, FC "Skonto" un FK "Ventspils" jātiek tālāk, bet Liepājas "Metalurgam" un virslīgas jaunpienācējam FK "Jelgava" laikam tomēr būs jāizstājas. Kā iznāca - to mēs jau zinām.

Visi četri Latvijas klubi kopā guva tikai vienu uzvaru un tā ir FK "Jelgava" rēķinā. Tieši virslīgas jaunpienācējs, komanda, kurai vajadzēja klāties visgrūtāk un kurai - tā likās - nav nekādu izredžu tikt tālāk, bija labākā no mūsu kvarteta un guva vienīgo uzvaru. Jelgavnieki ir vienīgie, kuriem nav jākaunās par savu izstāšanos no turnīra, turklāt daudz netrūka, lai VfL "Stuttgart" dodas spēlēt uz Latviju nevis ar "Molde" uz Norvēģiju. Vai tas ir normāli, ka virslīgas jaunpienācējs un praktiski amatieru klubs ir labākais Eiropas kausu izcīņā starp visiem četriem Latvijas klubiem? Laikam jau tomēr nē. Tikai Liepājas "Metalurga" izkrišana vēl ir likumsakarīga, kaut gan arī zaudēt var dažādi - visu cieņu pret Prāgas "Spartu", bet tomēr tas nav klubs pret kuru savā laukumā Latvijas čempionam jāizkatās tik bezcerīgi nolemtam zaudējumam.

Skontieši neveiksmi var daļēji norakstīt uz pieredzes trūkumu, kas izpaudās arī savu spēku pārvērtēšanā (sak, pirmajā spēlē neizmantojām vairākas izdevības un gan jau mājās viņus pieveiksim), taču diezin vai tikai tas ir neveiksmes iemesls. Pārāk vienveidīga un brīžiem pat primitīva bija skontiešu spēle atbildes mačā Rīgā, tā ka tikai ar neveikšanos vārtu gūšanas iespēju izmantošanā arī nevar attaisnot neveiksmi. Un kā lai izklaidro ventspilnieku izgāšanos? Pēc lieliskas spēles Triobet Baltijas futbola līgas finālā Marijampolē un uzvaras šajā turnīrā varēja domāt, ka Maķedonijas septītais spēcīgākais klubs jau nu gan tiks pieveikts. Arī 0:0 pirmajā spēlē savā laukumā (iespēju gūt vārtus netrūka, dažas bija pat izcili labas) neliecināja, ka "Teteks" ir spēcīgāks, bet... Var daudz runāt un prātot par bijušās Dienvidslāvijas futbola skolu, par tās augsto kopīgo līmeni, taču tāda rīcī'ba ir tikai pašu vājuma pazīme. Viens no Latvijas spēcīgākajiem klubiem nespēj pieveikt Maķedonijas septīto nevis otro vai pirmo komandu, turklāt zaudē nevīs pēc tā sauktajiem papildrādītājiem, bet gan - tīri.

Nav ļaunuma bez labuma. Izgāšanās - bet nekā citādi to nevar nosaukt, vienīgi uz FK "Jelgava" tas neattiecas - Eiropas kausu izcīņā varbūt liks dažam labam "meistaram" pārvērtēt vērtības, paskatīties uz sevi no malas un sākt apzināties, ka nekas jau vēl tu īpašs futbolā neesi, ka ambīcijām un līdz ar to augošajām finansiālajām prasībām nav nekāda iemesla. Tieši sakot - veči, bet par ko tad jums maksāt? Vienmēr var nosaukt vairākus iemeslus un blakusapstākļus, kas traucēja uzvarēt, taču vispirms šie iemesli jāmeklē pašu galvās. Eiropas kausu sezonas finišs jau jūlija otrajā pusē godu nedara ne mūsu klubu futbolam vispār, ne LMT virslīgai konkrēti. Te laikam arī ir atbilde uz jautājumu, kāds tad pašreiz ir Latvijas LMT virslīgas čempionāta līmenis... Pierādīt pretējo varēs tikai pēc gada. Un bēdīgākais tas, ka šo Latvijas čempionāta godu nenoturēja tieši trīs spēcīgākie klubi, kuri kopā sešās spēlēs guva tikai divus neizšķirtus. Diezgan nožēlojami pret tādiem pretiniekiem. Un nav jēgas tagad bakstīt ar pirkstu LMT virslīgas turnīra tabulā, rādot, kur tad tajā atrodas FK "Jelgava", bet kur Ventspils, "Skonto" un Liepāja. Tas rada tikai vēl lielāku neizpratni par notikušo. Ne jau tik vāji ir mūsu trīs labākie klubi (gribas tomēr būt optimistam), cik slikti tie nospēlēja. Starp citu, vai jums ir nācies lasīt vai dzirdēt kaut viena šo klubu trenera izvērstu analīzi un vērtējumu notikušajam? Man pagaidām nē, kaut gan gribētos. Tā nav, ka nekas taču nav noticis.

  +5 [+] [-]

, 2010-07-24 11:59, pirms 14 gadiem
Parasti pēc izgāsanās kādās konkrētās sacensībās klubi veic sankcijas - pagaidām neesmu dzirdējis , ka Anramčiku vai Starovu vai Itāli kāds taisītos palaist. Tā kā pieņemu,ka viss ir kārtībā!

  +1 [+] [-]

, 2010-07-24 12:01, pirms 14 gadiem
joprojām to uzskatu par Latvijas futbola traģēdiju. Nu taču kaut kam vienreiz ir jāmainās johaidī

  +1 [+] [-]

, 2010-07-24 12:01, pirms 14 gadiem
skarbi, bet patiesi

  +6 [+] [-]

, 2010-07-24 12:09, pirms 14 gadiem
Vēl jau ir viens fakts par labu Jelgavai - vienīgā komanda, kas katrā virslīgas spēlē guvusi vārtus

  +3 [+] [-]

, 2010-07-24 13:29, pirms 14 gadiem
nju skonto vismaz varees algas samakssat,toto koificents uz amatieru uzvaru bij 1pret 12,parēķiniet paši cik var izcelt,sezonas budžetu vienā spēlē var uzstaisīttas protams joks...bet...

  +1 [+] [-]

, 2010-07-24 16:39, pirms 14 gadiem
Cienu Jelgavas futbolistus, kuri, neskatoties uz pieredzes trūkumu(- maigi izsakoties) šāda līmeņa mačos, spēja parādīt savu spēli un uzvarēt! Turklāt, arī līdz iekļūšanai nākamajā kārtā nebija tālu.. Bet tas jau citam - nākamajam - gadam!

P.S. Slokas stadions piecēlies kājās aplaudēja trenerim un visai komandai par pieklājīgo spēli(kas pēc citu Latvijas komandu spēlēm Eirokausos šogad būtu nevietā)...

     [+] [-]

, 2010-07-25 14:40, pirms 14 gadiem
Pēdējā laikā vispār Latvijas futbols ir aizgājis tādā kā pagrīdē.Gan izlase krītas rangā, gan klubi izgāžas eirokausos.